Vauvavuoden tarvikkeet vol.2

Kirjoittanut Laura


Vauvavuoden viimeisiä viedään ja vuosi on jälleen mennyt ihan järkyttävän nopeasti. Toinen vauvavuosi edeltäjäänsä nopeammin ja se on ollut hyvin erilainen kuin ensimmäinen. Jotenkin on ollut varmempi olo, luottanut omiin päätöksiinsä eikä kaikesta ole tarvinnut stressata samalla tavalla kuin esikoisen kanssa. 
Tarpeet toisen vuoden aikana on ollut myös erilaiset, jopa turhakkeina pitämäni tarvikkeet ovatkin olleet tarpeellisia. Tai olen huomannut miettiväni, miten olenkaan osannut elää ilman niitä. Joten alla siis lista niistä tavaroista, jotka löysin toisen vauvavuoden aikana. 

Sähkökäyttöinen rintapumppu
Jotenkin ajattelin ensimmäisenä vauvavuonna, että rintapumppu ei olisi tarpeen tai selviäisin ihan käsikäyttöiselläkin pumpulla tarpeen vaatiessa. Typykän syntymän jälkeen meni hetki ennen kuin maito lähti oikeasti nousemaan, mutta sen jälkeen maitoa tuli yli tarpeiden. Aloitin pumppaamisen käsipumpulla, mutta se tuntui todella työläältä ja kahden lapsen kanssa kaikki pienetkin helpotukset arjen keskellä tulivat tarpeeseen. Tilasin sähköpumpun ja kuinka helppoa maitoa olikin saada pumpattua, kun ei tarvinnut kuin yhden käden ja kone teki kaiken työn. Sain pumpattua helposti pullon täyteen ja heruin pumpulle tosi hyvin. Suosittelen sellaista pumppua, jossa on stimulointi mahdollisuus, jolloin heruu helpommin. Oma pumppuni ei ollut todellakaan kalleimmasta päästä, oli itse asiassa yksi edullisimmista, ja tällä pumpulla sain luovutettua maitoa äidinmaitokeskukseen asti vajaa 5 kk ajan.


Tukivyö
Olisinpa tiennyt tämän silloin, kun taistelin liikkumisen kanssa esikoisen hätäsektion jälkeen. Nyt minulla oli tukivyö mukana sairaalakassissa ja aloin käyttämään sitä heti synnytyksen jälkeen. Vyön idea on tukea kroppaa synnytyksen jälkeen ja auttaa tukilihaksistoa kannattelemaan kroppaa. Vaunulenkit ja kävely sujuivat paljon paremmin vyön avulla eikä minkäänlaisia kipuja tullut vyön kanssa. Jos unohdin vyön joskus kotiin, oli selkä kipeä ja alavatsaa saattoi välillä vihloa. Vyö oli myös kätevä apu, jolla sai "pullataikinaa" piiloon vaatteiden alla ja vaatteiden kanssa ei tarvinnut tuskastella. Tosin kuljin silti ensimmäiset kuukaudet edelleen raskausaikaisissa vaatteissa.


Vaipparoskis
Ehdoton turhake ensimmäisenä vauvavuonna tai niin oikeasti kuvittelin, ja voi kuinka väärässä olinkaan. Hajuhaitat olivat vain muisto vaipparoskiksen myötä. Vaipparoskiksen täyttökin helpottui, kun Tanja vinkkasi sivustosta, josta voi tilata vaipparoskiksen kasetteihin täyttömuovia. Täyttömuovin avulla saa säästettyä hirmuisen summan rahaa, kun ei tarvitse ostaa aina uusia kasetteja. Itse löysin meidän vaipparoskiksemme tarjouksesta ja se on sellainen malli, joka kiertää jokaiselle vaipalle oman pienen pussin, jonka pitäisi vähentää hajujen määrää entisestään. Pelkäsin vaipparoskiksen lopullista hintaa, kun tutkin vaihtokasettien hintoja. Mutta loppujen lopuksi hintaa ei ole tullut kuin sen vaipparoskiksen, yhden kasetin sekä vaihtorullan ja sen toimituksen verran eli yhteensä noin 50 € euroa. 


Reunapehmusteet pinnasänkyyn
Meillä on kummallakin vauvalla ollut pinnasänkynä mieheni perintösänky. Sänky on ihana, mutta mitoiltaan eri kuin nykyajan sängyt. Kaikki reunapehmusteet, patjat ja lakanat ovat sänkyyn aivan liian isoja. Esikoisen kohdalla totesin, että pärjäämme ilman pehmusteita, vaikka välillä kädet ja jalat olivatkin jumissa pinnojen välissä. Vauvavuoden aikana olimme taas saman ongelman edessä, kun typykän jalka oli vähän väliä jumissa pinnojen välissä ja tämä vaikeutti nukahtamista uudestaan. Äitini osti vauvalle pinnasänkyyn lakanat sekä pupukuvioisen reunapehmusteen. Pehmuste oli liian iso mitoiltaan, mutta kiinnitysnauhoja oli sen verran paljon, että sain reunuksen viritettyä myös mitoiltaan normaalia pienempään pinnasänkyymme. Unien laatu parani heti eikä heräämisiä tullut enää läheskään yhtä paljon. 

Kesäkuomu
Ostin kesäkuomun vasta esikoisen ollessa taaperoikäinen. Olimme pärjänneet omasta mielestäni hyvin myös ilman kesäkuomua, mutta odottaessani typykkää halusin ehdottomasti vaunuihin tulevalle kesävauvalle hengittävän kuomun. Kuomu on ollut super kätevä ja erityisesti vauvavuonna kesällä ulkona nukutut päiväunet ovat olleet helpompia, kun ei ole tarvinnut miettiä tuleeko vaunuissa liian kuuma. Bugaboon kesäkuomuun on piilotettu myös kiinteä hyönteisverkko, joka onkin ollut erittäin iso plussa, koska erillistä verkkoa ei ole tarvittu.


Kävelykärry
Esikoisen aikana en kaivannut erikseen kävelykärryä, olihan meillä liikuteltava taaperopiano (on siis oikeasti kai jonkinlainen kävelytuki). Typykkä on otteiseen paljon varovaisempi eikä ole niin rohkea ja luottavainen omaan tekemiseensä, mitä esikoisemme oli. Tästä syystä päätinkin hankkia kirppikseltä kävelykärryn, joka ehkä helpottaisi typykän kävelyharjoittelun varmuutta. Toisaalta eihän tässä ole mikään kiire kävelyyn oppimisen kanssa, mutta jotenkin koen, että tällä hetkellä typykkä oppii niin paljon lyhyessä ajassa, että kohta hän kävelee kärrynsä kanssa jo kovaa vauhtia. Ja voi olla, että ilman kärryä sohvapöytää vasten käveleminen alkaisi tympiä.

Vinkkejä vauvavuoden tarvikkeisiin löytyy myös täältä: 

Ei kommentteja

Kiitos, kun jätät kommentin! :)