Kesäterveiset lomalta

Kirjoittanut Laura

Kaikesta on silloin tällöin hyvä pitää hieman lomaa, oli kyse työstä tai harrastuksesta. Joka kerta tuntuu myös siltä, että loma hujahtaa ohitse yhdessä yössä ja niin kävi tälläkin kertaa. Omalta osaltani blogiloma on nyt pidetty, vaikka perheemme kesäloma vielä jatkuukin. Kesäloma teki osaltaan tehtävänsä ja olenkin täynnä tarmoa sekä uusia ideoita.

Olen myös onnistunut haalimaan kasaan paljon aiheita blogiteksteihin ja olen myös saanut satoja kuvia kesäloman aikana. Ainainen ongelma kuvien puuttumisen kanssa ei ole hetkeen siis päänvaivana. Ennen sen suurempia pohdintoja, ajattelin jakaa teille lomaltapaluun kunniaksi pienen kurkistuksen meidän lomaamme.

Suunnittelemattomuus oli tämän loman paras päätös 

Meillä ei ollut sen suurempia suunnitelmia ja päädyimmekin rakentamaan lomamme täysin mökkeilyn pariin. Mökkimme sijaitsevat paikoilla, joiden ympäristö jo pelkästään antaa mahdollisuudet erilaisiin päiväretkiin sekä vierailukohteisiin. Itse aina kovasti toivoisin, että saisin lapsillemme rakennettua muistoja niin, ettei niitä värittäisi pelkästään tyyriit huvipuistokäynnit tai rahalla rakennetut huvit. 

Haluaisin, että lapset muistaisivat lomat niistä samoista pienistä palasista, joista omat lapsuuteni kesälomamuistot rakentuvat.  Pitkään valvotut illat, retket veneellä, hyvä ruoka, yhdessä pelatut lautapelit, yökyläilyt kavereiden luona ja ehkä yksi vierailu huvipuistossa tai risteily Ruotsiin kuulostaa omaan korvaani täydelliseltä kesälomalta.

Kahden mökin loma - yhdessä tekemisen riemulla

Välimatka mökkien välillä on noin 3,5 h, vaikka matka linnuntietä pitkin ei anna samanlaista kuvaa. Järvi-Suomi tekee siirtymisistä hankalia, eikä autolla pääse niin sanotusti ”suoraan”. Mökkien välisen matkan voi tehdä eri reittejä pitkin eikä reittien erot toisistaan ole kestollisesti puolta tuntia pidempiä. 

Reittien varrella on paljon erilaista nähtävää sekä tehtävää ja siksi olemme yrittäneet tehdä mökkimatkaa eri reittejä pitkin. Osittain matkat menevät lapsilta nukkuessa (kolmevuotiaan kohdalla myös tablettia katsoessa), mutta matkat ovat itsellekin mielekkäämmät, kun niissä on jonkinlaista vaihtuvuutta. Jos ajaisimme normaalisti kotiin tai jommallekummalle mökille pelkästään moottoritietä pitkin, hyödyntäisin tuon matkan kirjoittamiseen tai muuhun koneella tehtävään hommaan, mutta mitä pienempi tie sitä huonompi olo, joten jätän suosiolla koneen reppuun pikku teitä sisältävien reittien ajaksi.

Suomen kesä yhdistettynä pitkään lomaan vaikeuttaa pakkaamista

Ensimmäinen lomapätkä oli helteinen ja saimmekin nauttia ihanista keleistä. Lapset viettivät suurimman osan ajasta vedessä; yksi uiden, toinen kahlaten ja kolmas omassa kahluualtaassaan, tosin lämmitetyn veden parissa. Ensimmäisen viikon aikana jopa mietin, että olen pakannut lapsille aivan liian paljon vaatteita, koska suurimman osan ajasta he viihtyivät ilman rihman kiertämää. 

Juhannusviikon jälkeinen helle kääntyi myrskyihin ja loppuloma näyttikin menevän pitkähihaisten ja housujen sävyttämänä.  Olen hieman jopa joutunut harmittelemaan, etten ollut sittenkään pakannut tarpeeksi vaatteita mukaan. Olemme muutaman kerran joutuneet viettämään typykän kanssa päiviä sisätiloissa, koska hänellä ei ole mukana hanskoja. Sataan jälkeen maa on ollut sen verran kostea sekä ilma kolea, että en ole viitsinyt ottaa vilustumisen riskiä.

Tilanteen kärjistyvät, kun ollaan tiiviisti yhdessä, joten karkasimme yöksi kaupunkiin

Loman puolivälissä lähdimme patukan kanssa käymään kotona hoitamassa muutama käytännön asia. Taloyhtiössämme oli ylimääräinen yhtiökokous, johon halusin ehdottomasti osallistua. Serkusten kanssa tiiviisti vietetty alkuloma vaati hieman taukoa ja päätinkin ottaa patukan mukaan, jotta saisimme hieman rauhoitettua nopeasti kärjistyviä erimielisyyksiä sekä riitatilanteita.

Järjestelin niin, että muutamat hetket patukka olisi isovanhempiensa luona, koska tietyt menot eivät sallineet patukan olevan minun mukana. Kävellessäni Helsingin katuja päätin, että tulisimme kotiin sen verran ajoissa, että voisimme ehkä nauttia lomasta muutaman päivän myös kotona.

Miten olen viettänyt lomani?

Loman aikana olen itse panostanut liikuntaan sekä kirjoihin. Olen saanut luettua yllätysmäärän kirjoja tämän alkukesän aikana ja ajattelin kirjoista tehdä oman erillisen postauksen. Olen löytänyt myös muutaman kirjoihin liittyvän Instagram-tilin, joiden avulla olen löytänyt itselleni lisää luettavaa. Siksi haluan tehdä myös pienen listauksen kirjoista, joita olen lukenut, jos sieltä löytyisi jollekin teistä uutta luettavaa. 

Koronakevään antaman liikuntakipinän avulla olen saanut myös lomalla ylläpidettyä liikunta-aktivisuutta ja olen pyrkinyt liikkumaan vähintään kolme kertaa viikossa. Olen kokenut tämän energiaa lisääväksi asiaksi sekä jonkinlaiseksi ryhdin pitämiseksi, koska ruokailut ja syömiset ovat olleet ihan mitä sattuu loman ajan. 

Lomaltapaluun jälkeen alkaakin erilainen arki, koska ostin neljän viikon hyvinvointiohjelman. Lisäksi keväällä alkaneet ulkotreenit jatkuvat ja niiden lisäksi olen saanut lisätty lenkkeihin juoksua. Eilen juoksin 5 km lenkin ensimmäistä kertaa moneen vuoteen. Se tuntui valehtelematta aivan kamalalta, mutta tulipahan tehtyä. 

Toivon, että jokaisen lenkin jälkeen tunne olisi parempi eikä lenkki tuntuisi jatkossa enää niin puurtamiselta. Helposti se muuttuu sen myötä myös pakkopullaksi. Tulen jatkamaan pidempiä lenkkejä intervallien sävyttämänä ja tarkoitus olisi lisätä juoksun osuutta ja vähentää kävelyn määrää. Lihaskuntoa olisi tarkoitus jatkossa lisätä, jotta kropan ”pullamaisuutta” saisi kiinteämpään muotoon.

Vauvavuosi on ihan kohta ohi ja typykkä on jo hirmu taitava tyttö

Typykkä on oppinut loman aikana hurjasti uusia asioita ja onkin muuttunut kuukauden aikana vauvasta vaaperoksi eikä oikeasti ole kauan, kun hän oikeasti taapero. Tämä on herättänyt itsessäni todella ristiriitaisia tunteita, joita tulen avaamaan teillekin hieman tarkemmin tulevassa postauksessa. 

Neidin liikkeellelähtö oli todella hidasta ja aloinkin jo miettimään tulisiko hän ikinä pääsemään liikkeelle. Ryömimistä seurasi aika nopeasti konttaaminen eikä konttaamisen jälkeen menty kuin pari viikkoa ja neiti päätti nousta seisomaan tukea vasten. Nyt ollaan siinä tilanteessa, että minun pitäisi etsiä hänelle kävelytuki, jotta hän pääsisi kävellen kiertämään paikasta toiseen. Kotona on hieman hommia loman jälkeen, koska portaisiin pitää virittää portit, koska neiti on myös erittäin nopea ja nokkela kiipeilijä. 

Hän liikkuu jo sujuvasti sohvan reunaa vasten sekä yrittää päästä aina vaan pidemmälle tuolien ja muiden tukien avulla. Neiti juttelee todella paljon omalla kielellään ja olen vakuuttunut, ettei kotonamme ole hiljaista hetkeä, kun tyttö oppii oikeasti puhumaan.

Mielikuvitusta, tarinoita ja uusia taitoja

Patukka puhuu sujuvasti ja leikeissä alkaa hahmottumaan mielikuvituksen määrä tarinoiden muodossa. Hän leikkii jo pitkiä aikoja itsekseen ja selostaa taukoamatta omia leikkejään. Leikeissä seikkailevat Ryhmä Haun- ja Autot-elokuvan- hahmot sekä kaikki mahdollinen maan ja taivaan välillä. 

Hänelle on muodostunut tärkeäksi myös iltasatujen lukeminen ja hän odottaakin aina suunnattomasti, mitä tarinassa seuraavaksi tulee tapahtumaan. Kotona olemme lukeneet hänelle Vaahteramäen Eemelin seikkailuja, mutta nyt loman ajaksi haimme hänelle kirjastossa kirjoja, joissa olisi enemmän kuvia. Tarinaa on tällöin mielekkäämpää seurata sängyssä, kun kirjoissa on mielikuvitusta ruokkivia kuvia. 

Patukka on tykästynyt tekemään myös Oppi ja Ilon erilaisia puuhakortteja, mistä olen ollut enemmän kuin tyytyväinen. Erilaiset muodot, asioiden hahmottaminen, numerot sekä asioiden määrä tulevat tutuiksi. Samalla olemme opetelleet kynäotetta, rajoja pitkin piirtämistä sekä asioiden merkitsemistä, jonka myötä olen myös huomannut, että patukka käyttää huomaamattaan kynän kanssa vasenta kättänsä. 

Olisikohan hänestä tulossa vasenkätinen? Tämä ei olisi täysin poissuljettu mahdollisuus, koska hänen pappansa on vasenkätinen. Toki, tässä ikävaiheessa ei osaa vielä sanoa asian lopullista laitaa, koska tämän ikäiset lapset käyttävä helposti molempia käsiä yhtä paljon, ennen kuin toisen käden käyttö vakiintuu.

Uhmaikäisen tapakoulu – tunnetaitojen harjoittelemista

Patukka on myös jatkuvasti liikkeessä ja joka paikkaan juostaan tai pompitaan. Kävely on selkeästi hänelle liian hidas etenemismuoto, ja hän on edelleen nukkunut tyytyväisenä parin tunnin päiväunia. Ilman niitä voisi iltaisin vastassamme olla aikamoinen uhmaikäinen, koska sitä hän on muutenkin. 

Kaikki on nykyään periaatteen vuoksi aina ”EI” ja helposti omantahtonsa läpi saaminen aiheuttaa sellaisia konfliktitilanteita, joissa vajaa kolmevuotias istuu rauhoittumassa ja miettimässä milloin mistäkin asiasta. Sinnikkäästi selostamme hänelle asioita ja ”puramme” tilanteet ikätason mukaisesti. En halua, että lapsi istuu ja miettii ”tyhjästä”, koska tämän ikäinen lapsi ei vielä ymmärrä tilanteita jälkikäteen. Anteeksi pyydämme aina ja pohdimme myös, miksi anteeksi aina pyydetään, jokainen tilanne huomioiden.

Perheen yhteinen loma oli tarpeellinen uuvuttavan kevään jälkeen

Yhteinen ja pitkä loma on tullut tarpeeseen. Keväällä vietimme pitkiä viikonloppuja miehen isyyslomien avulla, mutta kyllä kesäloma, joka kestää monta viikkoa, on ihan eri asia. Olemme saaneet viettää harvinaisen paljon parisuhdeaikaa lenkkien parissa, saunoen tai kalastaen yhdessä. 

Vaikka olemmekin kaivanneet myös täysin perheen yhteistä aikaa sekä lomaa, on sukulaisten läsnäolo mökeillä helpottanut myös paljon käytännön asioissa pitkän loman aikana. Lapset ovat voineet jäädä isovanhempiensa hoivaan, kun olemme käyneet lenkillä tai saunassa, ruuanlaitto vastuuta on pystynyt jakamaan ja olemme voineet karata kaupoille miehen kanssa kaksin.

Loppukesän suunnitelmissa lasten yhteiset syntymäpäivät ja juhlien suunnittelua


Loppukesästä odotan lasten yhteisiä synttäreitä sekä normaalia arkea, joka tuo päiviimme typykän kanssa taas enemmän väljyyttä ja nyt koronan hieman rauhoituttua, myös enemmän tekemisen mahdollisuuksia. 

Rakastan suunnitella ja toteuttaa juhlia. Nautin suunnattomasti myös leipomisesta, vaikka en sitä jokainen viikonloppu haluaisikaan tehdä. Toisaalta on siis kiva, että voi järjestää yhdet juhlat, joihin voi kutsua samat sukulaiset. Nyt olisi tarkoitus juhlia hieman porrastetusti, koska sukulaisia, kummeja ja lasten ystäviä riittää. Sukulaiset tulevat siis ensimmäiseen kattaukseen ja kummit sekä ystävät siihen toiseen. 

Kesää on onneksi vielä jäljellä ja aina voin pitää patukkaa vapaapäivillä, jos tuntuukin siltä, että haluamme viettää yhden kesälomapäivän lisää ja lähteä, vaikka uimaan rannalle. Ihanaa, mitä vielä jatkuva hoitovapaani sekä miehen pitämättömät vuosilomapäivät mahdollistavat.

Ei kommentteja

Kiitos, kun jätät kommentin! :)