3 helppoa sormiruokareseptiä mökille

Kirjoittanut Laura
Hiukan nousi hikikarpaloita otsalle, kun tuskailin tulevaa kolmen viikon kesälomaa ja sormiruokailua. Siivoaminen hoituisi kyllä olosuhteista riippumatta, mutta sormiruokien valmistus, vaihtelevissa mökkiolosuhteissa, tulisi olemaan haastavaa.

Käytin viimeisen päivän ennen loman alkua ruokien valmistukseen ja minulla meni käytännössä koko päivä kokkailuun (koska lasten kanssa kokkailua ei voi todellakaan hoitaa kerralla vaan keskeytyksiin on hyvä varautua). Illalla olin kuitenkin tyytyväinen, kun olin saanut tehtyä omasta mielestäni hyvät ruuat tulevalle kolmelle viikolle. Osan laitoin kotona pakkaseen, osan laitoimme toiselle mökille matkaan appivanhempien kyydillä ja loput otimme mukaan toiselle mökille, jonne suuntasimme juhannuksen viettoon.


Jos en olisi laittanut osaa ruuista pakkaseen kotona, olisi ruuat riittäneet helposti kolmeksi viikoksi. Kahden viikon jälkeen ruokatilanne alkoi näyttämään mökin pakkasessa huonolta ja olimme vielä lähdössä loppulomaksi toiselle mökille, jossa oli kaasukäyttöinen liesi sekä uuni. Kaasu-uunin lämpötilan tarkkailu ja saaminen tasaseksi on todella haasteellista. Halusin siis välttää ehdottomasti tuon hermojen kiristelyn.  

Päätin siis valmistaa jotain helppoa ja nopeaa ennakkoon toisella mökillä olevista ruoka-aineista, jotta sormiruokaa riittäisi koko loppuloman ajaksi. En ole mikään reseptien loihtija, mutta puolen vuoden aikana olen valmistanut sen verran paljon erilaisia sormiruokia, että niitä varioiden tiedän saavani aikaiseksi sellaisia pihvejä, pötköjä ja palloja, jotka varmasti maistuvat typykälle. 

Tästä innostuneena päätin jakaa teille kolme helppoa ja yksinkertaista (ja typykän mielestä myös herkullista) sormiruokaa. Näiden valmistukseen tarvitset raastimen, hellan sekä muutaman kulhon ja lusikan, ruoka-aineiden lisäksi. Ruokien muodot voit päättää itse, sen mukaan, mikä olisi juuri teille sopiva muoto vauvan käteen.Itse halusin päästä helpolla ja tein kaikista pihvejä. HUOM! Otathan huomioon, että kaikki mausteet ovat suolattomia.


Perunakalapihvit

5 perunaa
400g pakastekalaa
2 tl kalamaustetta
1/2 dl maustamatonta jogurttia
1/2 kesäkurpitsa
2 kananmunaa
1/2 - 1 dl korppujauhoja

Laita kattilaan viisi perunaa kiehumaan ja laita niiden päälle höyryritilään jäiset kalapalat. Kun perunat ovat kypsiä, myös kalat ovat valmiit. Muussaa perunat sekä kalat mössöksi (kannattaa tarkistaa, ettei joukkoon eksy ruotoja!). Lisää sekaan kaksi kananmunaa, puoli desiä maustamatonta jogurttia sekä raastettu puolikas kesäkurpitsa. Sekoita ja lisää lopuksi kalamaustetta oman maun mukaan sekä 1/2- 1 dl korppujauhoja (määrä riippuu seoksen koostumuksesta). Seos on hyvä, kun pihvit pysyvät kiinteästi leivinpaperin päällä uunipellillä. Laita pihvit uuniin puoleksi tunniksi 200 asteeseen. Anna jäähtyä hieman, jolloin pihvit irtoavat paperilta helposti.


Tomaattiset kanapihvit

200g kanan jauhelihaa
2 rkl tomaattipyrettä
1 tl currya
1 tl paprikamaustetta
2 kananmunaa
3 porkkanaa
1/2 kesäkurpitsa
1/2 dl jogurttia

Raasta porkkanat sekä kesäkurpitsa. Lisää jauheliha, mausteet, jogurtti ja kananmunat. Sekoita seos ja tee leivinpaperille pötköjä, pyöryköitä tai pihvejä. Paista 200 asteessa noin puolituntia.


Kesäkurpitsaiset pihvit

1 kesäkurpitsa
200 g kananjauhelihaa
2 kananmunaa
1 dl maustamatonta jogurttia
1/2 dl korppujauhoja
kuivattuja yrttejä (minulla basilika, timjami sekä oregano)

Raasta kesäkurpitsa (purista ylimääräiset vedet käsien avulla pois). Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna turvota hetki. Muotoile pihvit ja paista 30 min 200 asteessa.


Kotiin päästyämme palaamme myös valmistamaan myös kasvispitoisempia ruokia, joita on vaivattomampi tehdä kotona. Yksi suuri suosikki on typykän mielestä kikherneperunapihvit, maustettuna hernemaissipaprika sekoituksella. Seuraavaksi neidille tulee kokeiluun linssipastakastike. Neiti ei ole muuten aikaisemmin saanutkaan pastaa keitettynä, katsotaan miten tämä sujuukaan. 

Ei kommentteja

Kiitos, kun jätät kommentin! :)