Parempaan kuntoon kahden raskauden jälkeen, osa 3

Kirjoittanut TanjaHuh, lämpöä on viime aikoina riittänyt. Toisaalta aivan ihanaa ja viimeiset viikot ovat olleet parasta mahdollista kesäsäätä, mutta liikkumisen kannalta ei kuitenkaan itselleni se optimaalisin lämpötila. Huomaan, että oikein kuumina päivinä arkiaktiivisuuteni on ollut todella paljon vähäisempää kuin viileämpien kelien aikaan ja päivien askelsaldot jäävät aika pieniksi, kun hellepäivää on tullut vietettyä lähinnä rannalla lasten vesileikkejä seuraten.

Kolme treeniä viikossa

Olen kuitenkin pitänyt kiinni päätöksestäni treenata kolme kertaa viikossa, eikä se ole helteistä huolimatta vaatinut mitään suurempaa itsensä potkiskelua. Lenkille on edelleen ollut todella kiva lähteä ja treenaaminen on tuntunut ihanalta, vaikkakin totta kai oikein lämpimällä säällä treenaaminen on jonkin verran raskaampaa ja siten haastanut tavallista enemmän treenin aikana.

Suurin ero näiden kuumien viikkojen aikaan onkin aiempaan verrattuna ollut lenkkien pituuksissa. 10km intervallilenkit ovat vaihtuneet napakampiin juoksulenkkeihin ja nyt viime aikoina olenkin pyrkinyt 5km matkalla lisäämään vauhtia, jotta saisin juostua lenkin alle 30 minuuttiin.

En muista lainkaan, kuinka kovaa jaksoin juosta 5km matkan ennen lasten saamista, mutta ainakaan useampaan vuoteen en ole sellaisiin vauhteihin lenkeilläni päässyt. Nyt ensimmäinen etappini olikin juosta vitonen alle puoleen tuntiin, jonka jälkeen voisin alkaa tavoitella kymppiä alle tuntiin. Viimeisen kolmen viikon aikana juoksin neljä 5km lenkkiä, joista ensimmäinen taittui aikaan 33.29min ja nyt viimeisin aikaan 29.52min. Juoksu onkin siitä ihanaa, että kunnon kehittymisen näkee todella nopeasti ja jo neljän lenkin välissä voi tapahtua selkeää parannusta.

Pakko kyllä tunnustaa, että tuo alle 30 minuutin aika vitosella ei tullut helpolla ja juoksulenkki oli melko kovasykkeinen. Liian kova vauhti ja liian korkeat sykkeet ovat aina olleet ongelmani juoksulenkeillä ja nyt minun täytyy ottaa työn alle tarpeeksi matalasykkeiset lenkit. On aivan hulluutta juosta 20km 170 keskisykkeillä, kuten itse olen joskus tehnyt.

Seuraavaksi tavoitteena kymppi alle tuntiin

En ole vielä päättänyt miten nyt vitosen tavoitteen saavuttamisen jälkeen olisi fiksuinta lähteä tuota kymppiä tavoittelemaan, mutta ainakin aion jatkaa pidempiä lenkkejä intervalleina ja ehkä pyrin lisäämään matkaa ja vauhtia kilometrin lisäyksinä niin, että lopuilta saavutan tuon 10km alle tuntiin. Aion myös paljon enemmän juosta hitaampia (n. 7min/km) lenkkejä, jolloin sykkeet pysyvät 140-150 välillä.

Haaveilen, että juoksukunto kehittyisi syyskuun alkuun mennessä siihen pisteeseen, että tämä kympin juoksutavoite toteutuisi. En tiedä onko se lainkaan realistista tai tuleeko tavoite täyttymään jo aiemmin, nähtäväksi jää.

Pienryhmän lihaskuntotreenit

Fyssarini pitämät lihaskuntotreenit ovat olleet nyt pari viikkoa tauolla ja jatkuvat jälleen tällä viikolla. Tarkoituksenani oli tehdä lihaskuntoa kerran viikossa nyt tauonkin aikana, mutta jostain syystä en ole tehnyt. Vaikka tykkään ihan hurjan paljon käydä lihaskuntotunneilla, niin omatoiminen kyykkäily ja vastuskuminauhan kanssa treenaaminen tuntuu jotenkin niin vaikealta toteuttaa. Vaikkei se sitä todellakaan olisi, etenkin, kun alkukesän treeneistä on vaikka millä mitalla muistissa liikkeitä, joiden mukaan treenin voisi tehdä. Nyt tunnit onneksi palaavat viikkorutiineihin ja lupaan, että tulen tekemään treenit kotitreeneinä, jos jokin pienryhmän treeneistä jää väliin kesälomamenojen takia.

Lihaskuntotreenin lisäksi minun pitäisi aloittaa säännöllinen venyttely ja kehonhuolto. Jostain syystä myös venyttely on omatoimisesti todella nihkeää puuhaa ja skippaan kehonhuollon viikko toisensa perään. Ei todellakaan pitäisi, jos haluaa säästyä kaiken maailman krempoilta ja vaivoilta, joten nyt on pakko ottaa itseään niskasta kiinni tässäkin asiassa!

Paino sen kuin nousee

Vaikka olen lisännyt kovempitehoisen liikunnan määrää melkoisen paljon aiempaan nähden, niin vaaka näyttää painon nousseen kilon "aloituspainosta".  Toisaalta taas viimeisten viikkojen askelmääriä katsellessani totesin, että peruskävelylenkit ovat jääneet vähemmälle, joten se voi kyllä näkyä myös painossa.

Vaatteet kuitenkin tuntuvat istuvan päälle paremmin, joten siksi en aio vielä ottaa stressiä asiasta. Edelleen iso ongelmani on syödä säännöllisesti ja riittävän paljon. Unohdan syödä välipaloja ja välillä skippaan päivällisen. Syödyn ruuan määrä on myös aivan liian vähäinen, koska jostain syystä ei vaan ole nälkä ja siksi ei oikein tee mieli syödä.

Tiedän, että riittävä määrä ruokaa on kaiken a ja o, mikäli haluaa, että treenit kulkevat ja kroppa muovautuu. Siksi onkin taas (tässäkin asiassa) otettava itseäni niskasta kiinni ja pidettävä kiinni ruokarytmistä ja tarpeeksi isoista ruoka-annoksista.

Viikkojen 24, 25 & 26 liikunnat

Viikon 24 liikunnat

Maanantai:
60min ulkotreenit fyssarin ohjaamassa pienryhmässä, lihaskuntoa oman kehon painolla ja vastuskuminauhalla.

Keskiviikko:
1h 17min (10,2km) intervallilenkki.

Sunnuntai:
1h 24min (10,5km) intervallilenkki.

Yhteensä:
3h 41min ja 20,7km

Askeleet

Maanantai: 6276
Tiistai: 6463
Keskiviikko: 18214
Torstai: 9488
Perjantai: 8871
Lauantai: 3913
Sunnuntai: 18038

Viikon 25 treenit

Maanantai:
60 min fyssarin vetämät lihaskuntotreenit oman kehon painolla ja vastuskuminauhalla.

Keskiviikko:
33min 29s  (5km) juoksu

Sunnuntai: 
31min 34s (5km) juoksu

Yhteensä
2h 5min ja 10km

Askeleet

Maanantai: 7408
Tiistai: 9068
Keskiviikko: 12960
Torstai: 6693
Perjantai: 7079
Lauantai: 5300
Sunnuntai: 12179

Viikon 26 treenit

Maanantai:
30min 27s (5km) juoksu

Perjantai:
29min 52s (5km) juoksu

Lauantai:
1h 10min (8km) intervallilenkki

Sunnuntai:
1h 6min (6,2km) Todella rauhallinen kävelylenkki

Yhteensä
3h 16min ja 24,2km

Askeleet

Maanantai: 14382
Tiistai: 7431
Keskiviikko: 6804
Torstai: 7160
Perjantai: 12692
Lauantai: 13955
Sunnuntai: 12396

Mites, onko helteet vaikuttaneet teidän liikkumisiin tai ruokailuihin?

Parempaan kuntoon kahden raskauden jälkeen, osa 1

Parempaan kuntoon kahden raskauden jälkeen, osa 2

Ei kommentteja

Kiitos, kun jätät kommentin! :)