3 + 10 kesälomavinkkiä lapsiperheelle


Kirjoittanut Laura

Kesäsuunnitelmia? Kyllähän niitä löytyy, vaikka ei ihan sellaisia, mitä olimme alun perin ajatelleet tekevämme. Toki sitä vieläkin miettii tartuntariskejä, mutta toisaalta tänä vuonna poissaolollaan loistaa turistit, joita ei kaupunkikuvassa näy siinä mittakaavassa kuin normaalisti.

Kesäpäiviä voisi siis päästä viettämään esimerkiksi Suomenlinnaan ilman, että aasialaiset turistit ottavat lapsista kuvia vessajonossa (näin on siis aikoinaan käynyt tuon kohta kolmevuotiaan pellavapään kanssa.)

Uskaltaako hullutella huvipuistossa vai nautimmeko pelkästään mökkeilystä?

Siskoni on luvannut viedä patukan huvipuistoon, jos vaan siihen tulee mahdollisuus. Itse tosin vieläkin arvon koronan mahdollisuutta. Huvipuisto, kun varmasti on yksi niistä paikoista, joissa on otolliset hetket taudin leviämiseen. Jokainen alle kymmenvuotias, kun tuppaa unohtamaan, ettei käsiä tarvitse laittaa suuhun joka välissä. Saati sitten kolmevuotias, joka puree, syö tai maistaa huomaamattaan erinäisiä asioita edelleen, puhumattakaan maatasossa pyörivästä vauvasta.


Ei auta, vaikka kuinka muistuttaisi pöpöstä, koska patukka ei ainakaan osaa pöpöä oikeasti varoa. Loppukesästä voisi ehkä olla ”turvallisempaa”, kun alkukesä näyttää, mihin suuntaan covid kehittyy.
Pääpaino lomassamme on siis mökkeilyssä. Mökit tosin eivät ole kovin lähellään toisiaan, mutta matkaan mahtuu upeita maisemia ja pysähdyspaikkoja tarpeen tullen.

Istuimen vaihdosta helpotusta matkoihin

Tämä tuo jo eteen tilanteita, joista voi poikia uusia muistoa tähän kesään. Toistaiseksi ajomatkat tullaan ajoittamaan päiväuni aikoihin. Erityisesti vauvan päiväuniaikoihin. Typykkä nukkuu edelleen kahdet päiväunet, joten se antaa hieman enemmän pelivaraa matkojen kanssa. Patukka pystyy jo viihdyttämään itseään tabletin ja lelujen avulla, mutta typykkä turhautuu hereillä ollessaan.

Olemmekin miettineet istuimen vaihtoa. Typykkä on toistaiseksi matkustanut vielä turvakaukalossa, mutta nyt alkaa kaukalo jäämään pieneksi. Seuraavasta istuimesta näkisi myös paremmin ulos, joten hän saattaisi isommassa istuimessa jopa viihtyä hieman paremmin, jolloin matkat voisivat olla sujuvampia typykän ollessa hereillä.

Jokaiselle jotakin hyödyntäen paikallisia retkikohteita 

Yksi omista loman ”kohokohdista” on vuosittain ollut reissu Keskisille, joka voisi olla myös tänä kesänä mahdollista. Yleensä lähdemme sinne kälyni kanssa, koska olemme osan lomasta sijoittaneet ”päällekkäin” mieheni siskon perheen kanssa. Näin olemme saaneet serkuksista toisilleen seuraa ja erityisesti bonuspoikani on ollut tästä mielissään.

Yritämme tehdä erilaisia päiväretkiä ja tutustua tarkemmin lähialueiden kohteisiin. Voisi olla kiva tehdä vinkkilista niistä teillekin, mutta katsotaan, missä kaikilla pääsemme oikeasti käymään. Sen tiedän jo etukäteen, että käsidesiä tulemme kantamaan joka paikkaan mukana. Ja entistä tarkemmin tulee varmasti pidettyä huolta lasten ja myös omien käsien pesemisestä.

Parisuhteeseen panostamista sekä treffi-ilta takaisin kalenteriin

Keskellä kesää juhlimme miehemme kanssa myös seitsemää yhteistä vuotta sekä neljättä hääpäivää. Olisi ihana päästä tekemään jotain kivaa kahdestaan. Olisi se yhteinen illallinen jossain tai jos pääsisimme edes illan hämärtyessä kahdestaan järvelle uistelemaan. Olemme paljon pohtineet taas yhteistä aikaa ja olisikin ihana palata siihen käytäntöön, joka meillä oli patukan vauvavuoden jälkeen.


Kävimme kerran kuussa treffeillä, jonka toinen oli vuorollaan suunnitellut. Järjestimme patukalle hoitajan tai veimme hänet yökylähoitoon ja lähdimme itse tekemään milloin mitäkin. Typykän vauvavuosi on ollut täynnä erilaisia muutoksia, emmekä ole saaneet vielä pyöräytetty tuota perinnettä käyntiin, mutta nyt voisi olla hyvä ajankohta aloittaa.

Pienillä asioilla unelmien loma

Monesti sitä ajattelee, että lapset kaipaisivat itselleen paljon erilaisia elämyksiä ja siihen olisi tarpeen käyttää hirveitä summia rahaa. Monesti sitä hämmästyy, kun lapsilta kysyy heidän lomansa kohokohtia. Kyllähän sieltä aina nousee huvipuistot, vesipuistot ja muut sellaiset aktiviteetit, mutta monesti se paras juttu on ollut jokin pieni asia, jota itse ei tule edes ajatelleeksi.

Onnistunut kalastusreissu tai se yksi itse ongittu kala. Toisaalta se voi olla trampoliinilla onnistunut puoli voltti pitkän harjoittelun jälkeen. Voisiko se olla koko perheen kesken tehty retki rannalla eväiden kera tai hieman pidempään valvottu ilta? Tai kolmen pallon jäätelötötterö tai se, kun iltapalaksi on saanut syödä ihan mitä haluaa.


Helposti lomalla tuntuu kuulevansa vanhempien äänestä perheiden yhteisien reissujen kireän tunnelman. Rento loma muuttuu painajaiseksi, kun vanhemmat eivät osaa höllentää hieman ja lapset purkavat jännitystään tottelemattomuudella ja levottomuudella. Käytöstavat pitää muistaa, kun liikenteessä on muitakin ihmisiä, mutta toisaalta oma asenne on kaikista tärkein.

Itse sorrun monesti siihen, että olen suunnitellut jonkin asian tietyllä tavalla ja ärsyynnyn, kun lapset eivät sovikaan siihen muottiin. Tai eivät kykene siinä tilanteessa käyttäytymään normaalisti vaan pursuavat joka puolelle sinkoavaa innostusta, jota ei pysty (toisaalta ei saisikaan) hillittyä. Perhelomat ovat perhelomia, vaikka ne saattavatkin koetella vanhempia aivan uudella tavalla. Lähetänkin siis jokaiselle teille hyppysen malttia, rauhallisuutta ja pitkän pinnan sekä iloisia ja ikimuistoisia lomahetkiä.

Ei kommentteja

Kiitos, kun jätät kommentin! :)