Miten mahdumme pieniin asuinneliöihin?

Kirjoittanut Laura
Muutimme pari kuukautta sitten uuteen kotiimme ja samalla, kun allekirjoitimme kauppapaperit, saimme heittä hyvästit 14 neliölle. Muutto pienempään kotiin vaati hieman erilaisia järjestelyitä, mutta uudessa kodissamme oli niin paljon ominaisuuksia, joita kaipasimme kodiltamme, ei pienempiä neliömäärä ollut enää tärkein tekijä. Vaatihan se kuitenkin asioiden järkeistämistä sekä ihan eri tavalla tavaroiden läpi käyntiä. Olemme kotiimme mahtuneet oikein hyvin ja tavarat ovat mahtuneet paikoilleen ilman suurempaa tuskaa.

Rakensimme yhden huoneen, jotta teini-ikäiselle olisi oma huone ja minulla työskentelytila

Kolme lasta ja kaksi aikuista, kolme huonetta, keittiö ja sauna, oma terassi ja 80 neliötä asuintilaa. Siinä meidän kotimme lyhyt ja ytimekäs määritelmä. Ennen muuttoa rakensimme bonuspojalle oman huoneen ja olimme toisaalta onnekkaita, kun poika on jo teini-ikäinen ja nukkuu kuin tukki. Huone rakennettiin isoon makuuhuoneeseen niin, että toisella puolelle uutta seinää jäi pojan huone ja toisella puolella on meidän vanhempien makuuhuone.

Valmiin huoneen ”halkaiseminen” tekee sen, että toiseen huoneeseen ei jää ollenkaan vaatekaappi tilaa. Säästimme vanhasta asunnosta eteisessä olleen lasten ulkovaatekaapin ja sijoitimme sen pojalle. Teini-ikäinen ei huoneeseen kaipaa enää leikkitilaa, joten huoneeseen sijoitettiin yhteinen työtaso sekä sen viereen ennen toimistohuoneessa kansiohyllynä toimineen hyllyn Playstationia varten.

Hyllyyn saatiin sijoitettua säilytyskoreja, joihin saatiin säilöttyä pojan muuta elektroniikkaa, kuten kuulokkeita ja latausjohtoja, muutama pojan lautapeli sekä muutama säilytetty askartelu- ja taidetyö. Hyllyyn laitettiin myös minulle tulostin, koska työpöydän on tarkoitus olla kummankin käytössä. Pojalla oli entuudestaan parvisänky ja sen alla varasänky, joka toimii hänen sohvanaan. Kaikki mahtuivat hyvin huoneeseen ja sohvasängyn alle sijoitettiin vielä säilytyslaatikko, jossa on pojan vanhat pikkulegot, jotka odottavat pikkuveljen kasvua.

Säilytysratkaisut isossa roolissa

Pienemmät neliöt vaativat ehdottomasti paljon säilytystilaa ja kekseliäitä ratkaisuja. Meidän sänkymme alla on säilytyslaatikot, jotka ovat olleet aktiivisessa käytössä ja nytkin sänky mahtui juuri sille varattuun tilaan. Sen alle sai säilöttyä kaikkia taloudessamme olevat lautapelit, kassit sekä muu sellainen tavarat, joka ei ole jatkuvassa käytössä, mutta mitä ei voi hävittää. Alun perin huone järjestyksen piti olla erilainen, mutta käytännössä tämä oli paras ratkaisu.

Samalla tämä kuitenkin tarkoitti sitä, ettei aikuisten vaatteille ollut enää samalla tavalla tilaa, joten päätin vielä kertaalleen karsia omia ja miehen vaatteita. Olen myös huomannut, että edelleen meillä on liikaa vaatetta kaapeissa, emmekä käytä niistä kuin murto-osaa. Saisimme siis kiinteisiin peilikaappeihin vieläkin enemmän tilaa, jos vaan jaksaisimme käydä kertaalleen läpi vaatteita. Kokemuksesta voin sanoa, että yhtäkään vaatetta en ole kaivannut, kun olen niitä kiertoon laittanut.

Lastenhuoneen sisustaminen odottaa lasten kasvua

Peilikaapit olivat ehdottomat, oikeastaan yksi oleellinen asia mihin asunnossa ihastuimme. Lastenhuoneessa on myös yksi peilikaappi, mihin on sijoitettu aktiivisesti käytössä olevia tavaroita, lasten vaatteiden lisäksi. Sieltä löytyy mappeja, miehen työkaluja, säilössä olevia lastentarvikkeita, sekä kirpputoria kaipaavia vaatteita. Lastenvaatteita kaapissa on loppujen lopuksi erittäin vähän, ne vievät yhteensä viisi hyllyä ja puolitoista rekkiä. Odotankin innoissani kirpputorille pääsyä, koska kaappeihin tulee todella paljon tilaa sen jälkeen.

Lastenhuone on ainut tiloista, joka on jotenkin vielä kesken. Se odottaa typykän kasvua ja kerrossänkyä. Olemme katsoneet sellaista kerrossänkyä, jossa olisi lisävuode sekä lisäsäilytystilaa. Olen todennut, että säilytystilaa voi olla ikinä liikaa.

Typykän kasvaessa hoitopöydän tarve vähenee hiljalleen ja luulenkin, että kohta meillä on edessä siitä luopuminen. Se on palvellut myös lakanoiden säilytystilana, koska hoitotason alla on kolme vetolaatikkoa, johon meidän lakanat ovat mahtuneet oikein hyvin. Käytännössä siis hoitopöydän kiertoon laiton myötä, pitäisi saada lastenhuoneen kaappeihin tilaa, jotta lakanat saataisiin siirrettyä sinne.

Olemassa olevan uusi tuleminen

Pyyhkeet, käsipyyhkeet, siivousliinat ja muut sellaiset ovat sijoitettuna kylpyhuoneessa olevaan lankakoritorniin, joka on lavuaarin sekä suihkuseinän välissä. Aluksi pohdin pitkään onko se toimivat ratkaisu, mutta käytäntö on osoittanut, että ritiläkorit ovat erittäin toimiva ratkaisu kylpyhuoneessa.

Kylpyhuoneessa ei ollut myöskään likapyykeille kaappia, joten sijoitimme sinne vanhassa asunnossa eteisessä olleen kenkäkaappina toimineen lipaston. Tämä ei ole kylpyhuoneeseen suunniteltu kaluste, mutta toimii oikein hyvin pyykkien lajitteluun, kun ei ole kosketuksissa veden kanssa.

Jotain uuttakin oli saatava, jotta lapsiperheen sisustuksessa pysyisi levollisuus

Olohuoneeseen halusin ehdottomasti uuden tv-tason, joka palvelisi lapsiperheen tarpeita parhaiten. Se tarkoitti tasoa, joka toimisi samalla lelujen säilytyspaikkana, niin ettei olohuone tulisi liian levottomaksi. Ikean bestå palvelee tähän tarkoitukseen loistavasti ja siksi onkin yksi lempi asioistani uudessa kodissa. Muutama asia on tulossa vielä olohuoneeseen, kuten nojatuolin virkaa tekevä riipputuoli, mutta se on vielä kaupassa, siksi en osaa sanoa kuinka toimiva ratkaisu se käytännössä onkaan.

Eteisen peilikaapit ovat olleet suuri pelastus ja aiemmasta poiketen, on eteisessä saanut säilöttyä kaikki ulkovaatteet katsomatta vuodenaikaa. Se on ollut helpotus erityisesti siksi, kun meidän kellari on keskellä remonttia, emmekä ole voineet sinne säilöä mitään. Eteiseen ostin kengille lisää säilytystilaa, ja sijoitin vanhan lasten vaatelipastona toimineen lipaston eteiseen.

 Tilpehööri piiloon ja tavaran säilömiseen järkeä sekä käytännöllisyyttä

Meillä tuntuu eteisessä olevan kaikenlaista tilperhööriä, ja eteinen kaipaa sitä varten lipastoa. Lipastoon olemme saaneet sijoitettua meidän ”juhlakengät” sekä vaununosia. Portaiden alle jäävä tila on toiminut toistaiseksi meidän kellarina, joka itseäni hieman ahdistaa, mutta onneksi se ei näy olohuoneeseen. Ja jos sen pitää käytännöllisenä ja järjestyksessä, voi sen kanssa elää.

Tarkoitus olisi hakea ulos, kummallekin puolelle asuntoa, ulkosäilytyslaatikot, joihin saisimme säilöttyä, nyt portaiden alla olevia tavaroita, kuten kestokasseja, kylmäkalleja, terassikalusteiden pehmusteita, saippukuplia ja hiekkaleluja.

Olemme mahtuneet uuteen kotiimme loppujen lopuksi oikein hyvin. Vaikka en olekaan mikään suuri Kon Marittaja, olen huomannut, kuinka vähälläkin lopulta pärjää. Eikä minulla ole kertaakaan ollut siltikään olo, että olen harmitellut jostain luopumista tai kaivannut, jonkin asian tai tavaran perään.

Eniten ärsyttää kaapeista pursuava tavara, eikä sellaista ongelmaa ole ollut. Säilytystilaa ei voi koskaan olla liikaa, vaikka monesti kuuleekin, että lisätila antaa mahdollisuuden uusille tavaroille.


Ei kommentteja

Kiitos, kun jätät kommentin! :)