Lapsille tekemistä koronakotoiluun

Kirjoittanut Laura

Jokin aika sitten kyselin Instgramin puolella, että olisiko seuraajilla mielenkiintoa tietää, minkälaista tekemistä olen hankkinut taaperollemme kotiin. Patukan kotipäivät ovat kasvaneet hurjasti normaaliin verrattuna ja tuntuu, että mielenkiintoisen tekemisen löytäminen on välillä haastavaa. Samat vanhat lelut eivät jaksa kiinnostaa ja itse olen kaivannut hänelle "kehittävää" tekemistä. Sellaista, joka paikkaisi varhaiskasvatuksen jättämää aukkoa arjessa. Tuntuu, että viime kuukausina on palanut rahaa nettishoppailuun päätä huimaava summa, mutta kaikille kotiin kotiutuneille tavaroille on ollut tarvetta.
Tarve on korostunut kotonaoloaikana niin suureksi, että ostopäätös on ollut helppo tehdä. Muutama näistä ostoksista on noussut ehdottomaksi ykköseksi taaperon silmissä ja osa vaatii vielä harjoittelua. Tuotteet tulivat kahdessa eri paketissa, mutta emme antaneet kaikkea yhtä aikaa patukalle. Laitoin osan peleistä ja tekemisistä kaappiin odottamaan seuraavaa sadepäivää, jolloin kokisin mahdollisesti tarpeelliseksi esitellä jotain uutta tekemistä patukalle.


Naulausalusta
Tämä oli aikoinaan minun oma lempihommani päiväkodissa. Kuinka moni teistä muistaa sen korkkilaudan, johon sai vasaroida erilaisia kuvioita ja tehdä niistä mallin mukaisia rakennelmia? Tätä en osannut edes lähteä etsimään erikseen, vaan tämä tuli vastaan nettikaupasta ja lisäsin tämän heti ostoskoriin. Mietin tilatessani, että kumpikohan tästä tykkäisi enemmän; minä vai poika? Patukka tykkää hirmuisesti rakennella sekä korjata kaikkea mahdollista ja siksi mielsinkin tämän erittäin potentiaaliseksi hittituotteeksi. Mukana on kuvakortteja, joissa kerrotaan mitä paloja mihinkin rakennelmaan tarvitaan.
Me teemme yleensä niin, että etsimme ensiksi yhdessä kaikki tarvittavat palat ja sitten aloitamme rakentamisen. Patukka yrittää aina itse ensiksi laittaa paloja oikeille paikoille ja me autamme, jos sijoittelu tuntuu liian vaikealta. Naulat patukka laittaa itse paikoilleen ja minä hieman painan naulaa korkkialustaan, jolloin vasaroiminen on helpompaa. Meidän naulaussarjamme sisältää erilaisia työkoneita, mutta samaa tuotetta löytyy esimerkiksi robottikuvioin.Magneettirakentelu
Tämä toimii samalla tavalla kuin naulaussarjakin, mutta magneeteilla. Paketin mukana tulee erilaisia kulkuneuvokuvakortteja, joiden mukaan rakennetaan paketin sisäpuolella olevaan magneettikanteen kulkuneuvoja. Pelin avulla hahmotellaan myös sitä, missä mikäkin kulkuneuvo kulkee; maalla, merellä vai ilmassa? Tätä on helpompi tehdä myös yksin, koska ei tarvitse apua naulojen kanssa. Näitä löytyy erilaisin teemoin, meillä tosiaan tuo kulkuneuvot, mutta löytyy myös eläin- ja prinsessavaihtoehdoin.


Palapelit
Patukka on tykästynyt palapelien tekemiseen ja tekeekin niitä jo itsenäisesti. Muutaman kymmenen palan palapelit ovat tarpeeksi haastavia, mutta helposti käy kuitenkin niin, että lapsi oppii niin sanotusti "ulkoa" palojen paikat, joten ostin meille uusia palapelejä. Haballa oli kiva hälytysajoneuvosetti, johon kuului kolme eri kokoista palapeliä, yksi paloauto, yksi poliisiauto ja yksi ambulanssi palapeli. On ollut ihana huomata kehitystä patukan pelaamisessa, kuinka palapelejä tehdessä ei tarvitse istua vieressä auttamassa, vaan hetken mietittyään patukka löytää paloja oikeille paikoilleen. Välillä hän tarvitsee kannustusta ja monesti yhdessä tekeminen vie voiton, enkä malta olla tekemättä hänen kanssaan.


Lautapelit
Olemme aina olleet kovia pelaamaan erilaisia lautapelejä ja bonuspojan kasvaessa on ollut kiva huomata, kuinka hänkin osaa jo miettiä ja taktikoida aikuisen tavoin pelin käänteitä. Haballa on todella laaja valikoima erilaisia "ensipelejä", jotka ovat juuri tätä tarkoitusta varten. Nämä lautapelit ovat suunnattu 2-3 vuotiaille ja ennen kaikkea pelien tarkoitus on opettaa esimerkiksi oman vuoron odottamista ja pettymysten sieto kykyä. Samalla opitaan laskemaan tai nimeämään värejä.

Näissä peleissä ei ole voittajia tai häviäjiä, joten peli kulkee sujuvasti eteenpäin ilman kilpailun tuntua. Peleissä voitetaan niin sanotusti yhdessä ja jokainen pelaa vuorollaan yhteistä peliä. Meiltä löytyi jo entuudestaan Etanaralli (jota olen itsekin pelannut pienenä, joten on aika vanha peli jo!), mutta tilasin kotiin kaksi uutta peliä: Palokunta ja Pieni eläintarhani. Oli muuten vaikea valita muutama peli, koska valikoimaa nimittäin riittää. Lautapelit ovat olleet myös patukan mieleen, ja näihin voi osallistua koko perhe.


Oppi ja ilo -kortit
Ikuinen lemppari juttuni. Olen aina pitänyt näistä korteista ja tutustuin näihin jo joskus aikoja sitten vanhassa työpaikassani. Olen tehnyt näitä kortteja bonuspojan kanssa hänen ollessaan pienempi, hänellä taitaa olla kolme tai neljä erilaista pakkaa. Kehittävää ja hauskaa puuhaa erilaisten tehtävien muodossa, parhautta on myös pois pyyhittävät tussit. Meiltä löytyy näitä korttipakkoja jo jonkin verran entuudestaan, mutta ne eivät vielä sovellu patukan käytettäväksi. Myös vauva- sekä taaperokortit ovat enemmän suunnattu vanhemmille, yhdessä vauvan tai taaperon kanssa tehtäväksi.

Nyt, kun patukka on hieman vanhempi ja hänen kanssaan voi oikeasti hyödyntää näitä kortteja. Tällä kertaa ostin meille Entten Tentten- ja Riemuhetki- kortit, jotka soveltuvat 2-4- vuotiaille. Minä Oivallan- kuutio oli myös uusi tuttavuus ja uskalsin kuution tilata, koska patukka on tykännyt kovasti Minä Itse Osaan Vastata- kuutiosta. Näiden kuutioiden sisällä on kortteja, joissa on kysymyksiä, joihin lapsen on tarkoitus vastata omien sormien avulla. Kysymykset vaihtelevat värikoodien mukaisesti ja kysymys voi olla esimerkiksi seuraavanlainen: Kumpi on sukan pari? Kysymyksen alla on kaksi eri kuvaa, joista valitaan ylempänä olevalle kuvalle pari. Vastaaminen tapahtuu laittamalla oma sormi vastausvaihtoehtojen alla olevaan reikään. Kortin toiselta puolelta voi tarkistaa menikö sormi oikeaan reikään ja vastaus on oikein, jos kortin toisella puolella sormen päällä on jänis.


Nämä kortit ovat kivaa yhdessä tekemistä ja suuri hitti meidän perheessämme. Tilasin myös meille, perheen vanhemmille ja bonuspojalle, Aivopähkinä-kortit, jotka ovat oivaa puuhaa esimerkiksi mökille kesäiltoihin. Kaikkiin Oppi ja Ilo- korttipakkoihin on merkitty selvästi näkyville, minkä ikäisille mitkäkin korttipakat sopivat, joten on helppo hahmottaa soveltuvuutta omalle lapselle. Kortit ovat ajattomia ja näistä on esimerkiksi sellainenkin versio, jossa on mukana Twist-naru ja siihen erilaisia ohjeita sekä avaimenperään kiinnitettävä hyppisleikkiohjepakka. Suosittelen tutustumaan!

Ei kommentteja

Kiitos, kun jätät kommentin! :)