Sormiruokailua soseiden kera

 Kirjoittanut Laura

Imetys sujui niin hyvin, ettei kiinteiden aloitusta odottanutkaan yhtä innokkaasti kuin esikoisen kohdalla. Neiti täytti neljä kuukautta ja pohdin, että sitä voisi kokeilla hieman eri makuja. Neidin valmiudet eivät kuitenkaan olleet läheskään siellä, että olisi voinut aloittaa sormiruokailua tai edes soseita. En myöskään kokenut sitä tarpeelliseksi, koska neiti kasvoi paremmin kuin hyvin rintamaidolla. Annoimme muutamia lusikallisia maistiaisia oikeastaan aina silloin, kun muistimme. Puolivuotisneuvolassa oltiin sitä mieltä, että viimeistään nyt olisi korkea aika aloittaa kiinteät ja erityisesti lisätä niiden määrää rintamaidon lisäksi. Neidin taidot olivat vieläkin hieman vajaat ruokailun aloittamiseen, mutta tuettuna pystyi jo pieniä hetkiä istumaan syöttötuolissa. 
Ohjeistushan on antaa kiinteitä aina imetyskertojen päätteeksi eikä toisinpäin. Tällä tavalla aloitimme kiinteisiin tutustumisen oikein toden teolla puolivuotisneuvolan jälkeen. Vauva kieltäytyi täysin lusikasta. Suu pysyi tiukasti kiinni eikä auennut kuin isoveljellään aikoinaan, linnunpoikasen tavoin. Aloin pohtimaan sormiruokailun mahdollisuutta, jos vauva olisikin innokas syömään itse. Keitin juureksia ja tein kanapötköjä. Vauva näytti innostuvan niistä hieman enemmän kuin lusikasta, mutta suuhun eksyvä määrä jäi ihan minimaaliseksi. Enemmän neiti tykkäsi leikkiä ruualla kuin syödä. Päätin kokeilla neuvolan ohjeistuksen vastaisesti syöttää vauvaa "väärinpäin". Annoin aamupuuron, jonka jälkeen imetin vauvan. Ensimmäistä kertaa sain oikeasti vauvan syömään kunnolla kiinteää ruokaa. Olen edelleen luovuttanut maitoa Naistenklinikalle ja olen samalla pystynyt helposti tarkkailemaan maitomääriäni. Nyt vauvalle ei enää maistunut rinnalla olo puuron jälkeen, joten pumppasin maidon talteen. 214 ml. Ei mikään ihme, ettei puuro ole maistunut imetyksen jälkeen. Aloin kuitenkin pohtia, että onko tämä sittenkään se oikea tapa toimia. Jos maito riittää vauvan kasvutarpeisiin, onko hyvin sujuvaa imetystä ja sen takaamaa kasvua turha lähteä häiritsemään soseilla ja sormiruualla?


Valmistin muutamia sormiruokia vauvalle ja hän otti kaiken mielenkiinnolla vastaan. Hän pyörittelee ruokia käsissä, mutta en usko, että vauva on täysin tajunnut vielä ideaa. Vauvathan tunnetusti laittavatkin kaiken suuhun, joten menee suuhun myös jotain ja ehkäpä jotain myös masuun asti. Vaikka vauvan sormiruokailu ei näytä minun silmääni tarkoituksenmukaiselta syömiseltä, olen ajatellut, että vauva oppii ajan kanssa. Aika nopeasti vauva tajuaa idean, että kädessä oleva pötkö, kiekko tai leipänen maistuu jollekin, jopa ehkä hyvälle. Tämän ansiosta jatkossa voikin masuun eksyä pöperöä aina vaan enemmän. Itse toivoisin, että ruokailut eivät olisi aina sitä jotain tiettyä tapaa syödä. Haluaisin, että vauva oppisi syömään tavalla kuin toisellakin. Hän saisi tarpeeksi masuunsa täytettä sormiruuasta sekä Pilttipurkista. Hän ei nirsoilisi ehkä niin paljon ruuan suhteen ja saisi eri tavalla suutuntumaa rakenteisiin ja eri makuihin sormiruokailun avulla. Ja itse asiassa, minusta oli mukava kokkailla ja leipoa vauvalle kaikkea. Reseptit tuntuivat, ainakin näin muutaman ensimmäisen viikon jälkeen, yksinkertaisilta ja nopeilta, eivätkä vaadi ihmeellisiä tai useita eri raaka-aineita. Mikromunakas tuli heti omaksi jutuksi ja kukapa ei tykkäisi puurorieskoista?
Olen ajatellut, että haluaisin vauvan olevan ”sekaruokailija”. Olen miettinyt päiviimme tietynlaista rytmiä, koska imetys on erittäin vahvasti mukana ruokailuissamme edelleen. Vauva kasvaa omilla käyrillään tasaisesti, vaikka kiinteiden määrät eivät ole nousseet ehkä siihen tahtiin kuin olisi pitänyt. Kun sain omat ajatukset kasattua, pystyin tekemään fiksuja ratkaisuja meidän vauvallemme. En ole miettinyt tai laatinut suunnitelmaa imetyksen suhteen. Toivoisin, että imetys jäisi pois omalla painollaan, mutta viimeistään tulevana kesänä haluaisin imetyksen loppuvan. Ja jos imetys loppuisi ennen sitä, sekin olisi itselleni sopiva aika, jos se menisi vauvan mukaisesti niin. Parin viikon päästä miehelläni on isyysloma, joten meillä pidetään silloin unikoulu ja yösyötöistä vieroitus siinä samalla. Sen avulla saamme rakennettua päiviin rytmin, jonka olen ajatellut soveltuvan meidän perheemme rytmiin parhaiten. Alla rytmi, jota lähdemme toteuttamaan. 
Aamu: Puuro + maito
Lounas: Maito + sormiruoka
Välipala: Maito + makea sose
Päivällinen: Maito + suolainen sose
Iltapala: Puuro + maito
Tarkoitus olisi hiljalleen lisätä kiinteiden määrää ja vähentää toisaalta maidon määrää.
Olisi kiva kuulla, miten teillä on imetettyjä  "tissitakiaisia" lähdettyä vieroittamaan rinnalta, kohti kiinteitä ja/tai sormiruokaa syöviksi vauvoiksi. 


Ei kommentteja

Kiitos, kun jätät kommentin! :)