Uuteen kotiin


Kirjoittanut Laura

Uskomatonta, mutta muutama viikko ja saamme vihdoin avaimet uuteen kotiimme. Marraskuussa, kun kävimme allekirjoittamassa kauppakirjat, tuntui, että muuttoon olisi vielä ikuisuus aikaa. Nyt muutto kolkuttelee jo oven takana. Olen ahkerasti selaillut verkkokauppoja ja yrittänyt löytää tarvittavia huonekaluja ja kodinkoneita uuteen asuntoomme. Kierrätyksen ystävänä, olen yrittänyt etsiä olohuoneeseen sijoitettavia huonekaluja käytettynä. En koe olevani visualisti, mutta tykkään kyllä sisustaa kotia omannäköiseksi. Uusi kotimme tulee olemaan oma, joten sisustukseen sekä kodinpintoihin panostaa ihan eri tavalla. Katsoessani tämän hetkistä olohuonettamme, näyttää se siltä, että olohuoneeseen on eksynyt tavaraa aina muutaman vuoden välein. Meillä ei ole kotona mitään tiettyä linjaa tai värimaailmaa, jota haluamme toteuttaa. Vaikka olenkin äitiyslomalla (ja kesällä tulen olemaan jo kotihoidontuella), on meille kertynyt hieman säästöjä, joiden avulla voimme laittaa uutta kotia.


Olen jo pitkään haaveillut uudesta ruokapöydästä. Uuden kodin keittiö tulee olemaan hieman ahtaampi kuin nykyinen, joten käytännössä voi olla mahdotonta sijoittaa nykyistä ruokapöytäämme asuntoon. Ruokapöytämme on koko puuta ja on hyvin jykevä. Se on ollut minulla reilu kuusi vuotta ja on kestänyt muutamaa naarmua lukuun ottamatta erittäin hyvin kulutusta. Ruokapöydän tuolit ovat mieheni peruja ja ne ovat rottinkiset. Tuolit ovat ihanat, mutta hieman kömpelöt lapsiperhearjessa ja siksi olisinkin jo hyvä niitäkin päivittää. Olen ajatellut kokeilla, jos nämä saisi vielä myytyä johonkin hintaan Tori-fissä. Olemme tykästyneet ajatukseen neliönmallisesta pöydästä, jonka ympärille mahtuisi tarvittaessa isompikin porukka syömään. Ulkomitoiltaan neliönmallinen ruokapöytä olisi helpommin sijoitettavissa keittiöömme kuin perinteinen suorakulmainen pöytä. Tuolien olisi hyvä olla tukevat, mutta kevyet liikutella. Pienimmillä lapsilla on käytössä Stoken Tripp Trapp- tuolit, mutta vieraiden kyläillessä, olisi tarvittaessa lasten hyvä istua myös ruokapöydän tuoleilla.
Olohuoneeseen haluaisin päivittää sohvapöydän sekä tv-tason. Molemmissa on ehtona niiden käytännöllisyys tavaran säilytyksen suhteen. Olen huomannut ahdistuvani olohuoneessa pyörivistä lasten leluista ja siksi haluan, että tv-tason alle voisi sijoittaa lasten leluja. Vaikka meillä on tälläkin hetkellä leluille omat säilytyspussnsat, ei niitä saa pois näkyvistä. Tv-taso tulee olemaan todennäköisesti senkki tai ainakin tason ja senkin yhdistelmä, johon olisi helppo sijoittaa isompi määrä tavaraa. Senkin sisälle olisi hyvä saada sijoitettua erilaisia laatikoita, joihin voisi lasten lelut sitten lajitella. Ensisijaisesti toivon, että lapset tulisivat leikkimään jatkossa omassa huoneessaan, mutta käytäntö on osoittanut, ettei tämä tule tapahtumaan vielä hetkeen.


Kodinkoneista tulemme uusimaan ainakin lieden, uunin ja pakastimen. Uudessa kodissa on erillisuuni sekä taso, mutta tasovalinta ei ole nykypäivää ja siksi haluamme sen uusia. Asunnossa on tehty keittiöremontti vuonna 2006 ja keittiö on Puustellilta. Keittiöön on tuolloin valittu integroidut kodinkoneet, joista on todennäköisesti ajan saatossa hajonnut jääkaappi. Jääkaappia ei ole enää ostettu integroituna, vaan tilalle on hankittu perinteinen koko pitkä jääkaappi. Paikoilleen on kuitenkin jätetty integroitu pakastin ja kaappitila näyttääkin ihan sekametelisopalta tällä hetkellä. Hienointa olisikin saada tilalle integroidut kodinkoneet, mutta tulemme todennäköisesti jättämään paikalle koko pitkän jääkaapin ja ostamme integroidun pakastimen tilalle koko pitkän pakastimen. Näin saisimme lisää kaipaamaamme säilytystilaa jääkaappiin ja pakkaseen. Olen sitä kaivannut jo pitkään. Erityisesti siitä lähtien, kun päädyimme käyttämään kauppakassipalvelua. Ensimmäisten tilausten jälkeen huomasin, kuinka huonosti jääkaapissamme on tilaa eikä ruokaostoksia voi tehdä viikkoa pidemmälle ajalle. Isompi pakastin soisi enemmän mahdollisuuksia suuremmalle ruokatilaukselle eikä tilauksia tarvitsisi tehdä enää niinkään usein.
Liedeksi oli valikoitunut jostain syystä valurautainen liesitaso. Ihmettelimme tätä kovasti, koska valurautainenliesi on oikeasti kaikkea muuta kuin käytännöllinen. Se on hidas, se on pitkään kuuma ja sitä on hankala pitää puhtaana. Totesin miehelleni, että se on ensimmäinen asia, joka lähtee vaihtoon. Se ei myöskään ole mikään ilo silmälle ja ruuhka-arjessa kaiken mahdollisen ajan haluaa hyödyntää tehokkaasti. Liesi ei todellakaan tue tätä ajatusta. Tilalle haluaisin induktiotason, jonka paistoalueet olisivat laajennettavissa. Tätä ominaisuutta ajattelen myös mieheni näkökulmasta, joka meillä on se kokki. Lieden saa juuri oikeankokoiseksi riippuen tarpeesta. Uunilta haluamme samoja ominaisuuksia kuin liedeltäkin. Minulle on tärkeää myös puhtaanpidon helppous. Joten uunissa tulee olemaan pyrolyysipuhdistus. Uunin sekä lieden tulee olla turvallisia ja siksi, niissä tulisi olla lapsilukot.

Mieheni lupasi minulle aikoinaan, että, jos me koskaan ostaisimme omaa asuntoa, saisin sinne kuivausrummun. Nyt se pitkään odottamani päivä on koittanut ja olen saanut vertailla ja pohtia sopivaa pesutornia uuteen kotiimme. Minkälaisia ominaisuuksia uusissa pesukoneissa ja rummuissa on? Mitkä niistä palvelisivat meitä parhaiten? Koneiden pitäisi olla mahdollisimman kustannustehokkaita. Meillä on kiinteä vesimaksu, mutta sitä tarkastellaan vuosittain tammikuussa, jolloin vedenkulutus tasataan. Lapsiperheissä menee muutenkin paljon vettä, joten pesukoneen pitäisi käyttää mahdollisimman vähän vettä. Pesukoneessa tulisi olla myös ajastin, koska näin pystyisi vaatteita pesemään eri vuorokauden aikoina. Erityisesti töihin paluun yhteydessä voisi aamulla laittaa koneen valmiiksi ja kone lähtisi käyntiin tullessamme kotiin. Kuivausrummussa haluaisin olevan vedenpoiston suoraan putkea pitkin viemäriin. Muistan inhonneeni lapsuudenkodissa kondensiovesisäiliön tyhjennystä, se oli aina niin kovin painava. Haluaisin koneisiin myös hiiliharjattoman moottorin, johon voisi mahdollisuuksien mukaan saada kymmenen vuoden takuun.  Plussaa olisi myös pesukoneen automaattinen pesuaineen annostelija, mutta tämä ei ole minulle ihan ehdoton juttu. Tuntuu, ettei kaikkia ominaisuuksia voi saada tai siitä joutuu maksamaan turhan kovaa hintaa. Luulen, että olen kuitenkin löytänyt meille sopivan pesutornin, joka sisältäisi suurimman osan näistä toivomistamme ominaisuuksistamme.


Yläkerrassa olevaan isoon makuuhuoneeseen tulemme tekemään väliseinän, jotta saamme huoneen jaettua kahtia. Jaettu huone tulee olemaan lastenhuone. Toisen puolen tulee saamaan bonuspoikani ja toinen puoli huoneesta jää pienemmille lapsille. Typykkä ei tule tarvitsemaan vielä hetkeen omaa huonetta ja varmaan nukkuu vielä meidän huoneessamme ainakin seuraavat puoli vuotta. Joten lastenhuone tulee varmaan pitkään olemaan täysin patukan käytössä. Yläkerrassa sijaitsee myös kylpyhuone saunoineen. Saunan tulemme remontoimaan ensi kesänä. Saunan panelointi on jo hieman aikaansa elänyt, samoin kuin kiuas, joka on alkuperäisessä kunnossa. Ystävämme avustuksella saamme saunan paneloinnin tehtyä yhden viikonlopun aikana. Sen tekeminen on paljon käytännöllisempää kesällä ja siksi päätimmekin pärjätä vanhalla saunalla vielä tämän kevään. Puutavaran työstäminen on helpompaa pihalla, joten saunan tekeminen jää kesälle. Sauna on tyydyttävässä kunnossa eikä vaadi välitöntä remontointi ja sitä voi kuitenkin käyttää, niin emme sen kanssa hätäile. Asunnossa ei ole siivouskaappia, jota ainakin itse monesti kaipaan. Itseäni inhottaa vessan nurkassa kököttävä siivoustarvikkeet. Olemme miettineet muuttavamme nykyiseen asuntoon ostetun lasten ulkovaatekaapin siivouskaapiksi. Olemme sille miettineet jo paikankin uuteen asuntoon, joten toivon todella, että se mahtuisi mietittyyn paikkaan. Tarkoitus olisi sijoittaa kaappi eteiseen peilivaatekaapin jatkoksi. Kaappi on malliltaan ja sisällöltään sellainen, että toimisi oikein mainiosti siivouskaappina vetokoreineen. Kaapin sisälle on helppo sijoittaa myös imuri.


Pintoja olemme jonkin verran miettineet, mutta niillä ei ole vielä niin suurta tarvetta remonttiin. Asuntoon on myös tulossa kuluvan vuoden aikana ikkunaremontti, joten mitään kovin isoja tapetointeja tai maalauksia ei vielä kannata tehdä. Olen kuitenkin hieman tutkaillut tarjontaa ja muutama tehosteseinä olisi kiva tehdä. Ainakin lastenhuone ja olohuoneen yksi seinä olisi mahdollisesti tulossa tapetoitavaksi. Muuton yhteydessä tulemme varmasti huomaamaan mahdollisia hankintatarpeita ja säästöt saattavat huveta nopeastikin. Onneksi olemme valmistautuneet tekemään priorisointeja ja kompromisseja. Tarkempaa sisustus on tarpeellista miettiä vasta, kun olemme saaneet kaikki huonekalut sijoitettua uuteen kotiimme. Ankaralla kädellä on lähtenyt vanhaa ja turhaa tavaraa kiertoon. Samaa linjaa tulen toteuttamaan jatkossakin ja toivottavasti saisin myös ostettua uuteen kotiin tavaraa mahdollisimman paljon käytettynä.

Ei kommentteja

Kiitos, kun jätät kommentin! :)