Lastenvaatekirpputorille?

Kirjoittanut Laura

Tarkoitukseni oli jakaa muutamia vinkkejä kirpputorilla myymiseen ja kertoa, miten minun tämän kertainen myyntijaksoni sujui. Yllätin jopa itseni, kun huomasin äkkiä, kuinka paljon minulla olisikin asiasta sanottavaa. Joten päätin suosiolla jakaa kirjoitukseni osiin. Ajattelin tehdä sen lisäksi täysin oman postauksen, johon kokoan vinkit, joilla saat nostettua myyntiäsi.
Otin ensimmäisen kirppispöydän muutama vuosi sitten ja ensimmäinen kerta oli ihan kauhea. Minulla oli aivan liian paljon tavaraa myytävänä. Olin hinnoitellut vaatteet aivan liian kovalla hinnalla ja tuntui, että kahden viikon jaksosta olisi todella vaikeaa päästä omilleen. Moni sanoi ajankohdan olevan väärä, paikan liian syrjässä sekä ihmisten olevan ihan peukaloita, mitä tulee merkkitietoisuuteen tai vaatteiden laatuun. Lopulta päädyin viemään kasan vaatteita pois. Voisi sanoa, että vein kierrätykseen kaikki aikuisten vaatteet. Lasten vaatteet pidin tallessa, ne olivat kuitenkin ne, jotka olivat muutenkin myyneet parhaiten. Päätin, etten luovuta vielä. Kokeilen vielä toista kirpputoria ja erilaista myyntitaktiikkaa. Jos ottaisin opikseni penkin alle menneestä myynnistä, ehkä saisin jonkinlaisen voiton seuraavalla kerralla eikä minun tarvitsisi jännittää, saanko edes omiani takaisin.
Lapset kasvavat ja niin tekevät myös omatkin lapseni. Typykkä täyttää jo viisi kuukautta ja kasvaa hurjaa tahtia. Nyt hän on kasvanut ulos jo pienimmistä vaatteistaan. Meillä on edessä muutto, jonka ansiosta olen käynyt etukäteen läpi joka ikisen kaapin, joka meiltä kotoa löytyy. Pieneksi jääneitä vaatteita löytyy kolmessa eri syklissä ja olenkin säilönyt niitä tyhjiöpakkauspusseihin. Tiesin, että ensimmäiset kuukaudet vauvan kanssa tulevat menemään nopeasti ja olemaan raskaita, joten siihen kohtaan en edes haaveillut kirppispöydästä. Kun alkoi tuntumaan siltä, että voimia olisi jälleen, huomasin eräällä lastenvaatekirpputorilla olevan tarjous kahden viikon myyntijaksosta. Laitoin kirpputorille viestiä ja varasin pöydän. Otin tietoisen valinnan ja otin pöydän lastenvaatekirpputorilta. Punnitsin plussia ja miinuksia. Olisiko lastenvaatteiden myynti helpompaa siihen kohdennetussa myyntipaikassa? Kysyntä lastentarvikkeille ja -vaatteille löytyy kyllä, mutta myös tarjonta on ihan eri luokkaa lastenvaatteiden ja - tarvikkeiden myyntipaikassa kuin tavallisella kirppiksellä. Minulla oli huonoja kokemuksia tavalliselta kirpputorilta, joten päätin kokeilla jotain muuta. Tavallaan otin riskin, mutta ajattelin, että osaan hinnoitella vaatteet ”ilman tunteita”. Pääasiallinen tavoite oli päästä omilleen, saada tavaroita myytyä, kierrättää sekä saada hyväkuntoisia ja vähän käytettyjä vaatteita uudestaan käyttöön.


Kauppaan kuului kaksi tarra-arkkia myyntilappuja. Myyntijaksoni alkoi kirpparilla ennen uutta vuotta, joten olin ajatellut lomamme takia hakea laput aaton aattona, mutta kirpputori olikin jäänyt jo lomalle. Tietenkin. Olimme mökillä joulun välipäivät, joten löysin itseni sunnuntai-iltana aivan liian myöhään laputtamasta olohuoneen lattialla vauvan vaatteita. Vauvan vaatteita on kertynyt eniten kaappeihin ja siksi ajattelin, laittavani niitä tasaisesti kiertoon. Niitä on niin paljon, että aloitin niiden laputtamisen ensimmäiseksi. Viikkasin pieniä vaatteita laatikoihin. Olin mieltynyt ajatukseen, että mitä siistimmin laitetut vaatteet, sitä parempi myynti.  Sain suurimman osan vaatteista hinnoiteltua ja innosta soikeana menin nukkumaan. Patukka oli lomalla eikä hänelle ollut varattu hoitopaikkaa varahoidosta. Tanja oli lupautunut ottamaan patukan heille leikkimään siksi aikaa, kun vein tavaroita kirpputorille myytäväksi. Vein patukan heille ja ilokseni Tanja tarjoutui ottamaan myös typykän heille siksi aikaa. Pääsin siis YKSIN viemään myytäviä vaatteita kirpputorille. Yritin olla tehokas ja siten nopea, jotta pääsisin nopeasti takaisin hakemaan lapsia. Laitoin laatikoita myyntihyllylle ja liimasin teipillä koreihin etukäteen kirjoitetut laput. Ne kertoivat mitä kokoa ja vaatteita mistäkin laatikosta löytyisi. Olin saanut kaikki valmiiksi ja olin lähdössä, kun kirpputorin pitäjä tuli vilkaisemaan pöytääni. En päässytkään lähtemään.


Tunsin itseni täydeksi noviisiksi. Hän alkoi kertomaan minulle vinkkejä ja ohjeita, miten saisin parhaiten tavaran liikkumaan. Kaikki ajatukseni olivat sinnepäin ja osittain niissä oli perääkin, mutta luotin paikan pitäjän sanaan. Olihan hän sitä tehnyt jo hetken. Paremmin hän siis tiesi, mikä tavara liikkuu ja miten. Ensimmäisenä sain kommentin pöytäni täyttöasteesta. Se oli väljä ja hän suositteli minua täyttämään sitä. Viikon myyntijakson aikana olisi hyvä käydä täydentämässä pöytää 1-3 kertaa. Näin näkisin itse samalla myynnin tilanteen sekä saisin tehokkaasti mahdollisimman paljon tavaraa myytyä.  Hän kehotti minua laittamaan kaikki setit, yöpuvut, pyjamat, haalarit ja mahdollisimman paljon tavaraa henkareihin roikkumaan. Näin saisi myös pöytätilaa lisää useammalle tuotteelle. Laatikot olisivat turhia, koska ne vaikeuttavat asiakkaiden näkökulmasta tavaroiden läpikäyntiä. Laatikoita saa olla useammin siistimässä, eikä niissä loppujen lopuksi pysy vaatteet paremmin järjestyksessä. Ostajat haluavat ”plärätä” vaatteita ja laatikoista joutuu ennemmin kaivamaan ja penkomaan kuin ”pläräämään”. Lähdin kotiin laatikoitteni kanssa. Jätin pöytääni yhden laatikon, johon olin laittanut kaiken pienen tavaran, jota ei voisi pinota. Tämä tarkoitti tällä kertaa siis sukkahousuja.
Sain myös jonkin verran vinkkejä jatkoa varten. Huonointen liikkuu kuulemma vauvan vaatteet. Mikä on mielestäni toisaalta aika ihmeellistä. Niitä käytetään niin vähän aikaan, ettei vaate kerkeä kulumaan. Käyttöaste on lyhyt ja aika pehmeä. Pienten lasten kanssa ei tule edes vielä sosevahinkoja, joten valkoinen pysyy useasti valkoisena (tosin mahdollisuus NIPA:lle on suuri!). Itse olen ostanut jonkin verran pienten vauvojen vaatteita kirppareilta ja olen aina ollut tyytyväinen vaatteiden laatuun. Mutta paikan pitäjä varoitteli, ettei vauvan vaatteet liikkuisi läheskään niin hyviin kuin poikien 98- 140cm vaatteet. Tietenkin. Niille on suurin kysyntä, koska tuon ikäiset lapset, erityisesti pojat, kuluttavat vaatteita ihan eri tavalla kuin vauvat. Käydessäni tätä keskustelua muistin, että minulla on tallessa jonkin verran bonuspojan pieneksi jääneitä vaatteita. Ne voisin tuoda myyntiin, jos kerkeisin niitä laputtamaan. Ne olivat koossa 128-140cm, joten ne olisivat juuri sitä kysytyintä kokoa.

2 kommenttia

  1. Mulla kyllä olisi kiinnostanut juuri vauvanvaatteet, mutta suurin osa pienistä vauvojen vaatteista meidän kirpparilla oli juuri sen näköistä, että ne ovat kiertäneet jo ainakin kymmenellä vauvalla, ja vähemmän käytetyt maksoivat saman verran kuin uusia saa alesta. No ostin sitten uusia (hurraa kulutus). :D Mutta silti, jos löytyy hyvälaatuista sopivaan hintaan, suosin kyllä kirppareita. Olen kyllä itsekin harkinnut kirpparipöydän pitämistä pitkästä aikaa. Jatkopostauksia siis odotellessa. :)

    VastaaPoista
  2. Se ikävä kyllä on monesti niin, ettei hinta ja laatu kohtaa. Monesti myydään merkki edellä rikkinäisiä, kuluneita ja tahraisia vaatteita. Itse yritin kovasti järkeistää myyntiä ja jonkin verran karsin myös niitä huonokuntoisia vaatteita enkä laittanut sellaisia ollenkaan myyntiin. Ensimmäiselle lapselle ostin vaatteita uusina. Nyt typykkä on saanut todella paljon vaatteita sukulaisilta ja ystäviltäni, joten itse olen ostanut muutamat vaatteet kirppareilta; netistä ja normi kirppiksiltä. Suosittelen pöytää, ainakin omasta kokemuksestani. Lisää tulossa seuraavissa postauksissa. :) /Laura

    VastaaPoista

Kiitos, kun jätät kommentin! :)