5 kk vanha vauva

 Kirjoittanut Laura

Yleensä aloittaisin tämän postauksen kirjoittamisen sillä, että ihmettelisin sitä, kuinka nopeasti aika menee. Itselleni tuli tällä kertaa sellainen olo, että täytyy keksiä vaihteeksi jotain muuta. Selasin muutama päivä sitten patukan vauvavuoden kuvia. Ajan kulumisen haikeus muuttui odotukseksi. Vielä ei olla edes puolessa välissä tätä vauvavuotta ja edessä on hurjasti kaikkea odotettavaa. Milloin typykkä oppii kääntymään takaisin selälleen, milloin hän oppii liikkumaan ja koska hän nousee seisomaan tai kävelemään. Edessä on vielä ruokien maistelut, soseiden ja sormiruokailun sekoituksena. Sen mukaan tullaan menemään, mikä tuntuu ja näyttää parhaiten typykälle sopivan. Kuopuksen kanssa on osannut ottaa hieman rennomman otteen kaikkeen eikä todellakaan ole samalla tavalla "kiire" kuin esikoisen kanssa. Ja näyttää siltä, että typykkä on ottanut saman asenteen omaan tekemiseensä.
5 kk neuvola tuli ja olin muutaman asian laittanut ylös, joita halusin siellä kysyä. Typykkä ei ole samalla tavalla ollut aktiivisesti koko ajan oppimassa uutta, kuin patukka oli. Hänellä on ollutkin enemmän sellainen rennon letkeä ote uuden oppimiseen. Hitaasti hyvä tulee. Itse olin hieman miettinyt hänen koordinaatiotaan ja asioihin tarttumista. Hän ei ole kovin innokkaasti ottanut kiinni leluista tai jaksanut pitää leluja kädessä. Kerroin tästä neuvolassa terveydenhoitajallemme. Hän otti heti lelun käteensä ja testasi asian. Neiti päätti näyttää, että hän osaa kyllä tämän taidon alun tarkkailun jälkeen. Neuvolakäynnin jälkeen tuntui, että typykkä olisi käynnillä oppinut tukullisen uusia taitoja. Loppu viikon typykkä onkin innokkaasti laittanut suuhunsa erilaisia puruleluja sekä viihtynyt pidempiä aikoja leikkimatollaan. Monesti omat huolenaiheet ovat nopeasti neuvolakäynnin aikana hälvenneet ja jälkikäteen onkin ollut helppo naureskella itselleen. Äitiys pistää omat aistit yliherkälle modelle ja kaikkea tarkkailee kolmen potenssin tarkkuudella. Ei mikään ihme, että olo on jatkuvasti stressaantunut.


Typykkä kasvaa edelleen oikein mainiosti täysimetyksellä, joten emme ole kotona kiirehtineet kiinteiden aloittamisen suhteen. Paino ja pituus menevät tasaisesti omilla käyrillään, eikä sen puolesta ole neuvolasta tullut kehotuksia aloittaa kiinteitä. Olemme muutamia maisteluannoksia antaneet aina silloin tällöin, mutta sekin on pitkälti mennyt sen mukaan, miten olemme niitä muistaneet antaa. Välillä saattaa mennä muutama päivä, jolloin typykkä ei saa mitään muuta kuin maitoa. Toisinaan saatamme antaa kaksi kertaa päivän aikana muutaman annoksen soseita. Esikoisen tapaan, tulee typykkä saamaan kaupan valmissoseita. En ole ottanut sen kummemmin tälläkään kertaa stressiä soseista tai niiden sisällöistä. Luotan siihen, kuinka Suomessa kaikkea tarkkaillaan suurennuslasin kanssa. Tuskin siis soseisiinkaan eksyy mitään ainesosaa liikaa tai ollenkaan, jos se ei sinne kuulu. Kovasti toivoisin, että voisimme typykän kanssa luovia soseiden ja sormiruokailun viidakossa sulassa sovussa. Kokeilla kaikkea, mikä hyvältä tuntuu ja mikä näyttää olevan typykälle ominaista. Mutta vielä mennään imetyksen voimin, ainakin sinne puolen vuoden ikään asti. Katsotaan kasvun ja kehityksen mukaan. Olisi ihanaa, jos typykkä olisi kiinteiden alkaessa myös valmis istumaan syöttötuolissa. Tämä helpottaisi paljon sormiruokailun aloittamista, koska syöttötuolissa tukevasti ja itsenäisesti istuminen on sormiruokailun aloittamisen ehto. Toistaiseksi olemme pitäneet istuimessa vielä vastasyntyneen osaa, jossa olemme niitä muutamia maisteluannoksia antaneet.


Kuukauden kestäneen huonounivaiheen jälkeen unet ovat alkaneet hieman tasaantua. Ainakin muutamat viime yöt ovat menneet jo aika kivuttomasti. Typykkä on tosin näyttänyt merkkejä, että olisi valmis nousemaan jo viiden aikoihin, mutta olen saanut hänet jatkamaan uniaan vielä vähän pidempään. Arkiaamut ovat rikkovat rytmiä sen verran, että on ollut haasteita saada typykän rytmiä vakiintumaan. Typykkä nukkuu edelleen kolmet päiväunet ja päiväunien aika tai pituus vaihtelevat vielä jonkin verran. Jos hän ei saa nukuttua ajallisesti tarpeeksi, menee yö myös huonosti. Yleensä hän nukkuu päiväunia yhteensä sen 4-5 h/ päivässä eri pituisina pätkinä. Yöuniin ei vaikuta, onko päiväunet mihin aikaan päivästä, kunhan niitä tulee nukuttua tarpeeksi. Ensimmäiset päiväunet ajoittuvat patukan päiväkotiin viemisen yhteyteen eli noin kello kahdeksan aikaan. Toiset päiväunet ovat puolen päivän jälkeen eli alkavat 12 jälkeen. Viimeiset päiväunet nukutaan vielä 17-18 välillä ja yöunet alkavat 20-21 välillä. Yöllä herätään pari kertaan syömään, mutta niiden välillä on onneksi aika paljon väliä, jotta itse saan nukuttua kunnon pätkiä. Viime kuukauden aikana typykän unirytmiä on sekoittanut, tunti- puolitoista tuntia nukkumaanmenon jälkeen, alkava huuto. Hän ei meinaa rauhoittua millään ja monesti joudumme hänet herättämään sekä nukuttamaan uudestaan. Samaa oli myös esikoisella ja se jäi vaan ajan kanssa pois. Sille ei voinut oikein tehdä mitään, eikä noiden itkukohtausten syy ikinä selvinnyt. Toivomme, että tämä oli typykällä vain joku vaihe, koska muutama viime yö on mennyt ilman noita huutokohtauksia. Yleensä asioiden sanominen ääneen on kolahtanut omaan nilkkaan, mutta toivotaan parasta.


Typykkä nukkuu edelleen päiväunensa vaunukopassa ulkona eikä hänellä näytä olevan kiire sieltä pois. Patukalle oli vaihdettu ratasosa vaunuihin jo 4,5 kk iässä, mutta nyt ainakin näyttäisi siltä, että vaunukoppa on vielä tovin käytössä. Voisin kuvitella, että ratasosaan vaihdetaan joskus maaliskuun aikana, mutta tämäkin vaihdos tehdään typykän tarpeen mukaan. Onhan sekin erään vaiheen päättyminen, kun vaunukoppa laitetaan syrjään. Vauva on jo kasvanut vastasyntyneestä ihmetteleväksi vauvaksi, eikä nuku aina vaunulenkkien tai ylipäätänsä vaunuissa liikkumisen ajan. Puolet vanhempainvapaasta alkaa olemaan käytettä hiljalleen, joten on ollut tarve miettiä hieman päiväkotikuvioita ja töihin paluuta. Ajatukset eivät ole olleet yhtä selkeitä tällä kertaa ja olenkin painiskellut erilaisten tunteiden kanssa viime aikoina. Jotta saan itsellenikin jäsenneltyä ajatuksia paremmin aloituksen suhteen, taidan näistä aiheista tehdä ihan oman postauksen. Joten niistä hieman myöhemmin.

Ei kommentteja

Kiitos, kun jätät kommentin! :)