Vauvan my day 3 kk

Kirjoittanut Laura

Maanantai 2.12.2019, typykkä on 3,5 kk vanha.

Menin aivan liian myöhään nukkumaan ja se oli aika varma, että yö tulisi olemaan haastava. Halusin kuunnella äänikirjan loppuun, jotta voisin seuraavana päivänä aloittaa uuden kirjan, jos pääsisin lenkille. En halunnut jättää vanhaa kirjaa jäljelle 10 minuuttia.  Typykkä heräsi ensimmäisen kerran vähän ennen kahta syömään. Nousin tällä kertaa istumaan, jotta en nukahtaisi typykkä rinnalla. Olen monena yönä herännyt käsi puuduksissa ja aivan hiestä märkänä, kun typykkä on nukahtanut imetyksen päätteeksi. Olimme heräilleet monta kertaa yössä syömään ja olin joka kerta nukahtanut. Ajattelin, että jos en heti nukahtaisi, söisi typykkä enemmän ja näin ollen mahdollisesti seuraava herääminen ei tapahtuisi heti tunnin päästä. Väärässä olin. Kahdesta eteenpäin heräilimme tunnin välein, kunnes 4.50 myös patukka päätti, että on hyvä aika herätä. Typykkä oli herännyt tunnin välein ja siihen väliin oli mahtunut myös muutama taaperon herääminen, joten kahvia tarvittiin, ennen kuin pystyin toimimaan.


Typykkä tuijotteli silmät suurina maailmaa viideltä, joten en yrittänyt enää häntäkään saada nukahtamaan. Vaihdoin neidille kuivan vaipan ja vaatteet. Menimme isoveljen seuraksi alakertaan ja laitoin kahvin tippumaan. Yritin miettiä unen pöpperössä, että koska neiti oli mahdollisesti viimeksi syönyt. Koska hän ei vaikuttanut nälkäiseltä, päätin pumpata aamumaidot tässä kohtaa. Kello oli ihan liian vähän siihen, että olisin voinut viedä neidin isoveljen päiväkotiin, joten laitoin Ryhmä Haun pyörimään ja pumppasin maidon. Kerkesin pumppaamaan ehkä kymmenen minuuttia, kunnes neidillä meni täysin hermo. Vein maidot kylmenemään ja otin typykän rinnalle syömään. Hän söi taas ahnaasti ja lopulta nukahti itkun sekaisena syliin. Isoveli halusi kovasti halailla pikkusiskoa. Typykkä heräsi kesken unien isoveljen pursuavaan hellyydenosoitukseen ja puin hänet valmiiksi vaunuihin nukkumaan, koska kello ei ollut vieläkään tarpeeksi, että olisimme voineet lähteä päiväkotiin. Kirosin mielessäni, että olisi jälleen pitänyt hakea se toppahaalari kellarista. Puin kolme erilaista haalaria neidille; merinovillaisen, ohkaisen fleecehaalarin sekä kevyen toppapuvun. Päähän laitoin Metsolan merinovillaisen pipon, puuvillaiset tumput, villasukat ja ennen kevyttä toppapukua, laitoin toppahanskat ja -töppöset. Viritin neidin vielä toppapussiin ja laitoin vaunujen vaunukopan kiinni. Kuomu alas ja hyttysverkko päälle (meillä pyörii ulkona tosi paljon lintuja ja kissoja). Työnsin vaunut terassille, viritin itkuhälyttimen ja menin sisälle ottamaan kahvikupin.


Neiti nukkui 6.30 alkaen sinne 10.30 asti, vaikka vein patukan välissä päiväkotiin. Typykkä nukkuu aamupäivät todella hyvin ja saattaa nukkua helposti sen 4 tuntia ulkona. Unen määrään vaikuttaa paljon miten edellinen yö on mennyt. Saan aamuisin siksi paljon aikaiseksi, kun neiti nukkuu ensimmäiset unet pitkään. Neiti taisi yöllä syödä taas niin hyvin (monta kertaa!), että uni maistui eikä nälkä päässyt yllättämään. Edellisenä päivänä oli taas tullut kakka pitkän tauon jälkeen ja masuvaivoja olikin edellisenä iltana hieman itketty. Herättyään neiti söi pitkään ja hartaasti, jonka jälkeen höpöttelimme ja hassuttelimme leikkimatolla. Nostin typykän sitteriin ja lähdin tekemään itselleni ruokaa. Olen oppinut ennakoimaan, koska neidin rytmi alkaa hiljalleen vakiintumaan. Aamun pitkien päiväunien jälkeen hän jaksaa olla hereillä sen kaksi tuntia, jonka jälkeen menee jälleen ulos nukkumaan. Toiset päiväunet kestävät sen pari tuntia. Joskus enemmän ja joskus vähemmän. Tällä kertaa en laittanut typykkää nukkumaan ulos, vaan yritin saada hänet nukkumaan omaan sänkyynsä. Se ei tietenkään onnistunut. Tämä oli ihan selvä, koska olisin itsekin halunnut nukkua päiväunet. Kaksi tuntia pyörimme kumpikin sängyssä. Typykkä nukkui varmaan sen tunnin yhteensä, vähän väliä heräten. Ulkoilmalla on vaan kummallinen taika vauvojen uneen.


Vaihdoimme vaipan ja typykkä söi. Syömisen jälkeen laitoin hänet jumppailemaan leikkimatolle. Keitin itselleni kahvin ja pumppasin maitoa. Siskoni oli lupautunut viemään patukan muskariin, ja samalla päätimme mieheni kanssa lähteä typykän kanssa lenkille. Puin typykälle jälleen vaunuihin sopivat vaatteet ja laitoin hänet turvakaukaloon. Ajoin auton päiväkodille, jossa meitä odotti mieheni ja siskoni. Annoin autonavaimet siskolleni, joka lähti hakemaan patukkaa. Me lähdimme typykän kanssa kävelylle. Hän nukkui tuon koko ajan. Kun pääsimme kotiin, hän ei enää malttanut nukkua vaunuissa vaan kuulosti siltä, että hänellä olisi nälkä. Istuimen sohvan nurkkaan ruokailemaan. Illat typykällä ovat vähän haastavia. Monesti hän nukkuu sellaiset puolen tunnin pika päiväunet vielä ennen lopullista nukkumaan menoa. Ei ollut tämäkään ilta poikkeus. Tunnin kitinän ja natinan jälkeen neiti nukahti olohuoneessa olevaan ensisänkyynsä. Hän nukkui seitsemään asti, jonka jälkeen vaihdettiin vaippa ja tehtiin iltapesut. Loppuilta seurusteltiin ja oltiin perheen kesken. Luettiin isoveljen kanssa kirjoja ja laulettiin lauluja. Typykkä on löytänyt omat kätensä, joten päivässä menee paljon aikaa niiden ihmettelyyn ja syöntiin.
Puoli kymmenen aikoihin menimme sänkyyn. Imetin ja nostin typykän omaan sänkyyn. Hän jäi tällä kertaa nukkumaan kiltisti. Monesti laitamme hänelle whiten noisea taustalle, jonka avulla hän rauhoittuu nopeammin yöunille. 23.00 typykkä heräsi ensimmäisen kerran yösyötölle, jonka jälkeen hänellä oli vaikeuksia jäädä nukkumaan. Laitoin puhelimelta white noisen päälle ja viritin sovelluksen avulla siihen ajan, jonka jälkeen ääni lakkaisi automaattisesti. Yleensä 20 minuuttia on ollut sopiva aika. Yleensä tuon 20 minuutin aikana itsekin nukahdan ja jos typykkä on kerennyt nukahtamaan kunnolla, ei hän enää säpsähdä äänen loputtua. Taisimme nukkua ensimmäisen pätkän kahteen asti, joka oli normaalin rytmin mukainen tahti. Jälleen oli vuorossa uusi päivä.

Ei kommentteja

Kiitos, kun jätät kommentin! :)