Siivouspäivä

Kirjoittanut Laura
Meillä on käytäntö, että ennen joulu, tehdään suursiivous. Se tavallaan tuo omanlaisen lähtölaskennan jouluaatolle. Kun on puhdas koti, voidaan rauhoittua joulun odotukseen ja käydä ostamassa kuusi. Tein lauantaina joulun suursiivouksen. Mies lähti taaperon kanssa asioille ja typykkä nukkui päiväunia ulkona. Lopulta peräti neljä tuntia. Minusta on mielenkiintoista päästä välillä muiden blogien avulla kurkistamaan toisten tapoihin tehdä niitä samoja arkisia askareita, joita meilläkin tehdään. Joten seuraavassa meidän siivouksemme ABC.


Siivouksesta ei tule mitään, jos lapset ovat kotona. Siivoukset painottuvat usein viikonlopuille, koska molemmat aikuiset ovat kotona ja päivän voi aikatauluttaa hieman eri tavalla kuin arkisin. Ei ole tiettyjä vienti- ja hakuaikoja päiväkodista ja siivousta voi myös tarvittaessa jaksottaa eri tavalla, jos vauva sattuu heräämään normaalista poiketen. Meillä imuroidaan melkein päivittäin, varsinkin näin syksyisin ja talvisin, kun kotiin tulee väkisinkin paljon hiekkaa ja kiviä kenkien mukana. Keittiö on monesti täynnä kaikenlaista murusta ja ruuan palasia. Meidän arkeamme on helpottanut paljon viime kesänä hankittu varsi-imuri, jolla on paljon helpompi imuroida pieniä roskia pitkin viikkoa lattioilta. Kerran viikossa imuroimme tarvittaessa myös tavallisella imurilla. Imuri on kuitenkin paljon tehokkaampi mattojen ja huonekalujen imuroinnissa, vaikka varsi-imuri on yllättänyt monesti tehokkuudellaan. Pöytiä ja tasoja tulee pyyhittyä pitkin viikkoa sekä keittiön kaappienovia samalla, jos huomaa niiden olevan pyyhinnän tarpeessa. Pölyjä olen tosi laiska pyyhkimään kaappien päältä ja onneksi meillä ei ole kauheasti sellaisia tasoja, joista niitä tarvitsisi pyyhkiä. Joskus viikot ovat niin hektisiä, että täytyy myös siivouksen suhteen priorisoida. Suurinta päänvaivaa tuottaa siellä täällä olevat kasat, joita sitten siirrellään ylä- ja alakerran välillä. Kerran päivässä otan tehoiskun ja vien tavaroita paikoilleen. Se onkin monesti jo helpottava tekijä. Monesti olenkin todennut, ettei meillä ole likaista vaan todella paljon väärässä paikassa olevia tavaroita. Ja se tekee kodista sotkuisen, mutta ei likaisen.


Aloitan siivouksen sillä, että vien tavarat oikeille paikoille ja raivaan lattiat tyhjäksi. Meidän olohuoneessamme on paljon leluja, koska lapset eivät osaa vielä leikkiä omassa huoneessaan. Tilanne olisi erilainen, jos meillä ei olisi kahden kerroksen kotia, vaikka varmasti leluja silloinkin eksyisi olohuoneeseen. Lapset eivät viihdy vielä yksin, joten lelut tuppaavat olemaan olohuoneessa. Vaikka olohuoneessa on leluille tarkoitetut säilytyspussit ja -laatikot, eivät tavarat vielä eksy itsestään takaisin oikeille paikoille. Harjoittelemme päivittäin omien tavaroiden paikoilleen viemistä, mutta monesti huomaan iltaisin silti vieväni patukan autoja ja legoja omille paikoilleen. Meillä on olohuoneessa myös leikkikeittiö, keinuhevonen, sitteri, ensi sänky ja Brion junarata. Tämä ei jätä lattiapintaa kauheasti näkyviin, joten siivous alkaa lattian esiin raivaamisella. Suursiivousta tehdessä otan maton pois lattioilta ja nostan tuolit ruokapöydän päälle. Helpottaa hurjasti siivoamista, kun on isoja ja laajoja pintoja, joita siivota. Lattian peseminen on huomattavasti helpompaa, kun on yksi iso alue kuin monta pientä aluetta. Matot nostan ulos tuulettumaan ja samalla ravistelen ne. Ennen imurointia, laitan vessoihin aineet vaikuttamaan, jotta voin ne pestä sitten imuroinnin jälkeen. Imurointi onkin todellista arjen hyötyliikuntaa. Eteinen on yleensä niin täynnä hiekkaa, että kivet rapisevat äänekkäästi imuriin ja lattia paljastuu hiekkakasan alta. Portaiden imurointi on paljon helpompi varsi-imurin rikkaimurilla, mutta joskus maltan imuroida ne oikealla imurilla. Portaiden kulmat tekevät imuroinnista haasteellista, koska imurin suulake ei oikein tunnu mahtuvan kunnolla jokaiseen kulmaan. Siksi rikkaimurin mukana tullut suulake, on paljon toimivampi portaiden imurointiin. Yläkerrassa sijaitsevat makuuhuoneet ja toimisto eivät vaadi niin yhtä paljon siivousta kuin alakerta, koska niiden käyttöaste on paljon alhaisempi kuin alakerran. Yläkertaan kertyy tosin paljon enemmän pölyä kuin alas, koska kuivaamme kaikki pyykit yläkerrassa. Onneksi saamme uuteen kotiin pesutornin, joten kuivausrummun myötä, pyykinkuivaustelineet eivät ole enää osa sisustustamme.


Imuroinnin jälkeen pesen yleensä vessat. Vessoihin kertyy myös yllättävän paljon pölyä. Yleensä teen ylläpitosiivousta kylpyhuoneessa samalla, kun käyn suihkussa. On kätevää suihkutella kylpyhuoneen lattioita perusteellisemmin samalla, kun käy pesulla. Saunaa pesemme ihan liian harvoin, ehkä kerta vuoteen. Meillä sauna on kovassa käytössä ja podenkin välillä huonoa omatuntoa sen liian vähäisestä pesusta. Kylpyhuoneen ja yläkerran vessan pesen astiaharjoilla. Lavuaarille ja pöntölle on omat harjansa. Olen oppinut käyttämään harjaa kylpyhuoneen siivoamiseen aikoinani, kun olin kesätöissä sairaalassa siivoojana. Saa tehokkaasti hinkattua hammastahnan jäljet ja muut tahrat lavuaarista. Sama juttu pöntön kannen kanssa. Pönttöön käytän myös perinteistä wc-harjaa.  Lopulta vielä huuhtelen kaikki pestyt pinnat vedellä ja kuivaan mikrokuituliinalla. Peilikaapit pyyhin kertakäyttöisillä lasinpesuliinoilla. Liinat ovat todella käteviä muutenkin, jos haluaa saada nopeasti pienten sormen jälkiä pois ikkunoista ilman, että tarvitsee koko ikkunaa pestä. Kylpyhuoneen ja vessan lattiat huuhtelen vedellä ja pesen sitten lopuksi, kun olen muuten pessyt kodin muut lattiapinnat.  Vessojen pesun jälkeen siirryn pesemään lattioita. Yleensä pesen lattiat kahteen kertaan, ainakin alakerran lattiat. Käytän ensimmäisessä pesussa yleispuhdistusainetta. Suihkutan yleispuhdistusvaahtoa sinne tänne joka puolelle lattiaa, jonka jälkeen pesen lattian. Välillä käyn huuhtelemassa ja kastelemassa mopin ämpärissä. Puristan mopin kuivaksi ämpärissä olevassa kuppipuristimessa. Aikaisemmin meillä oli käytössä moppi, joka piti joka kerta irrottaa ja huudella sekä puristaa kuivaksi käsin, joten tämä ämpärimoppisysteemi on nopeuttanut lattian pesemistä todella paljon. Toisella kertaa pesen lattian parketti- ja laminaattilattioille tarkoitetulla pesuaineella. Pesuaineen kaadan suoraan ämpäriin veden joukkoon ja pesen lattian vielä kertaalleen. Tämän jälkeen on valmista.


Muutamissa asioissa olen turhankin laiska ja jotenkin haluaisin helpottaa tiettyjen asioiden putsaamista sekä siivoamista, jos se vaan on mahdollista. Saunan lisäksi yksi sellainen ärsyttävä siivouskohde on minulle uuni. Inhoan sen pesemistä, koska se on ahdasta ja hankalaa. Siksi olemme päättäneet uuteen asuntoon hankkia uunin, jossa on pyrolyysipuhdistus ominaisuus. Uuni kuumenee niin kuumaksi, että polttaa kaiken uuniin kertyneen lian. Lika on polton jälkeen helppo vain pyyhkiä pois. Inhoan myös pesukoneen puhdistusta. Tämä on ehkä sellainen asia, johon täytyy tarkemmin kiinnittää huomiota, kun ostamme pesutornin. Kummasti helpottaa siivoukseen ryhtymistä, kun siivouksessa on mukana jonkinlainen aikataulu. Säännöllisyydestä ei voi luistaa, joten kerran puoleen vuoteen pesukoneen putsaus voisi olla hyvä tavoite. Kun hankalia asioita puhdistaa ja siivoaa säännöllisesti, ei likaa kerry yhtä paljon ja siivous sujuu nopeammin ja helpommin. Onko sinulla jokin inhokki siivouskohde? Onko kotona joku asia odottanut jo liian pitkään siivousta vai oletko järjestelmällinen ja säännöllinen siivooja?

Ei kommentteja

Kiitos, kun jätät kommentin! :)