3 kk synnytyksestä - Äidin palautuminen

Kirjoittanut Laura
Synnytyksestä on nyt reilu 3 kuukautta aikaa ja palautuminen synnytyksestä on jo hyvällä mallillaan. Hormonit ovat heitelleet, mutta kroppa on alkanut pikkuhiljaa tuntumaan omalta ja lenkitkin ovat saaneet sykkeen nousemaan sopivasti. Vaikka välillä onkin tuskaista lähteä marraskuiseen harmauteen, on fiilis lenkin jälkeen mitä parhain. Olen myös löytänyt äänikirjojen maailman ja lenkkien aikaiset soittolistat ovatkin vaihtuneet äänikirjojen tarinoihin.
Suurimman kriisin olen käynyt läpi hiuksieni kanssa. Imetys tekee tehtävänsä ja neiti kasvattaa reisimakkaroitaan. Samaa tahti, kun makkarat kasvavat, minulta tippuu hiuksia. Tyhjennän lattiakaivoa, joka toinen kerta suihkussa käydessäni. Joka kerta löydän sieltä järkyttävän määrän hiuksiani. Normaalisti voin puhdistaa hiusharjani muutaman kerran kuukaudessa ja nyt teen sen melkeinpä päivittäin, harjan ollessa täynnä hiuksia. Vaikka minulla onkin paljon hiuksia ja hiukseni ovat aika paksut, olen silti huomannut hiuksieni ohentuneen normaalisti todella paljon. Tiedän kokemuksesta niiden vielä palaavan jossain kohtaa, mutta tuntuu karulta nähdä se määrä, joita hiuksia lähtee jokaisen harjauksen ja pesun yhteydessä. Hiuksiani on joka paikassa ja se onkin herättänyt hilpeyttä perheenjäsenissä. Hiuksia on vaatteissa, suussa ja jopa vaippaan on eksynyt muutama. Odottelen siis innolla hiustenlähdön loppumista.
Keskivartalon pidosta ei ollut aluksi tietoakaan. Oikeastaan kaikkialla mihin menin, lähdin tukivyön kanssa. Selkä tuli niin hurjan kipeäksi vähänkin pidemmän pystyssä olon jälkeen. Alavatsaan tuli kummallisia vihlomisia, tarkemmin munasarjojen kohdalle. Välillä piti oikeasti ihan pysähtyä, kun vihlonta teki kipeää. Aluksi sai siis täysin unohtaa pidemmät kävelylenkit, koska matka päiväkodille ja takaisin oli jo tuskaa. Annoin kropan palautua siis omalla painollaan oikeastaan ensimmäisen kuukauden ajan. Hiljalleen aloin tekemään lyhyitä lenkkejä ja pidensin matkoja sen mukaan, mikä tuntui hyvältä. Lopulta alavatsa ei enää kipeytynyt ja lenkit sujuivat normaalisti. En ole saanut käytyä äitiysloman alun aikana lenkillä samaan tahtiin kuin patukan kanssa, vaikka olisin halunnut. Osittain tähän on vaikuttanut patukan kotipäivät, mutta on myös tuntunut, että viikot on olleet täynnä ohjelmaa. Kolme kuukautta on menneet todella nopeasti. Niin kertoina, kun olen päässyt lenkille, on fiilis ollut tosi hyvä.


Olen tehnyt muutaman kerran viikossa lantionpohjalihasten herättelyä. Kaivoin sähköpostista vanhat äitiysfysioterapeutin tekemät ohjeet, joiden avulla lähdin jälleen työstämään kroppaa. Sain neuvolastani ohjeet ilmoittautua synnyttäneiden fysioterapiaryhmäkäynnille (jonka kuntamme tarjoaa ilmaiseksi). Ryhmä oli marraskuun alussa. Sain ryhmästä pinon lisää treeniohjeita, joiden avulla pystyn myös tunnistamaan ja vahvistamaan syviä vatsalihaksia ja poikittaisia vatsalihaksia. Ryhmässä testattiin myös jokaisen ryhmäläisen vatsalihastenerkauman tilanne. Itse jännitin kovasti omaa tilannettani. Vaikka olin yrittänyt itse tutkailla vatsalihasten tilannetta, on minulle testaaminen hieman haastavaa (esikoisen syntymän tiimoilta minulla on keskellä vatsaani sektioarpi, joka asettuu juuri tuon erkauman kohdalle). Siksi odotin innolla ammattilaisen näkemystä asiaan. Fysioterapeutti varoitteli etukäteen, että synnytyksestäni oli kulunut vielä hyvin vähän aikaa, eikä kroppani spontaani palautuminen ollut vielä päättynyt. Tiesin tämän, mutta olihan se hyvä tietää missä mentäisiin tällä hetkellä. Kaksi raskautta kahteen vuoteen pistää kropan koville, joten olin valmistautunut kaikkeen. Erkauman tilanne oli odotettua parempi. Erkauma oli kahden sormen levyinen, joten sitä ei ollut juuri ollenkaan jäljellä. Kuitenkin rako oli vielä pehmeä, joten palautuminen oli vielä kesken. Herättelyä olisi siis tärkeää tehdä eikä liian kovien treenien pariin olisi vielä asiaa.
Hikitreeniä kaipaisin kovasti. Päätin kuitenkin vielä hetken odottaa ja palata treenauksen pariin siinä kohtaan, kun spontaani palautuminen olisi tullut päätökseen. Tarkoitus olisi tilanne vielä tarkistaa erikseen yksilöllisessä fysioterapiassa. Pahinta olisi rynnätä treenaamaan ja tehdä sillä enemmän hallaa kropalle. Sain Tanjalta lahjaksi käynnin äitiysfysioterapiassa ja tarkoitus olisi käydä siellä ennen joulua. Haluaisin saada jälleen yksilölliset sekä konkreettiset ja spesifit ohjeet palautumisen tueksi. Keväällä voisin sitten käydä uudestaan tarkistamassa tilanteen ja tekemässä suunnitelman, jonka avulla voisin palata kovemman treenin pariin. Edessä on paljon töitä. Täytyy näihin kevyisiin treeneihin ottaa joku systemaattinen treenaus aikataulu, jotta harjoitteet tulee varmasti tehtyä.


Hiusten lähdön lisäksi olen käynyt läpi pienimuotoisen kriistin painoni ja vaatteiden kanssa. Vaatteet olivat pitkään liian pieniä ja ensimmäisen kuukauden ajan kuljinkin suosiolla edelleen raskausvaatteissa. Nyt imetyksen ja ruokavalion muutoksen myötä on paino lähtenyt laskuun. Olen viimeksi painanut tämän verran ennen patukan raskautta, joten painonlasku on hyvässä vauhdissa. Tämä on kuitenkin tarkoittanut pukeutumisen kanssa haastavuutta, erityisesti housujen kanssa. Kävin ostamassa muutamat istuvammat housut, koska vanhat alkoivat olemaan enemmän sellaista roikkuvaa mallia. Olemme mieheni kanssa yrittäneet kiinnittää enemmän huomiota valintoihimme ruuan suhteen. Olemme karsineet ruokavaliosta turhat hiilarit pois ja jättäneet viikkoon yhden hiilaripäivän. Itse en ole ollut yhtä tarkka hiilareiden kanssa kuin mieheni, johtuen imetyksestä. Tiheän imun ollessa päällä olen tarkoituksella lisännyt päiviin hieman extra hiilareita, jotta imetys sujuisi ja maidon määrä pysyisi samana. Monen asian summa, mutta paino on tippunut tämän raskauden lähtöpainosta jo viitisen kiloa, joten suunta kohti normaali painoa on oikea. Olemme herkutelleet ja olen silloin tällöin syönyt viikolla pullan tai kaksi hyvällä omalla tunnolla. Tärkeintä on itselleni ollut ajattelutavan muutos. Vaikka söisin pullan tai ottaisin keskellä viikkoa muutaman palan suklaata, ei se kaada koko tavoitetta. Tarkoitus on opetella syömään uudella tavalla, enkä tule tulevaisuudessakaan elämään ilman herkkuja. Herkut siis kuuluvat ruokavalioon, kunhan niitä syö maltillisesti. Vedenjuonti on aina ollut minulle haasteellista, ja siihen olen pyrkinyt myös kiinnittämään huomiota (tosin toistaiseksi erittäin huonolla menestyksellä). Juon ihan liian vähän.


Mites sitten niiden hormonien laita. Luulin, että kuukautiseni alkoivat. Jälkivuodon loputtua (siinä meni tosi kauan), oli hetken tauko. Sitten tuli kuukautisten ensi oireet; olin turvoksissa, olisin voinut elää karkilla ja olin kiukkuinen. Kaikki otti päähän ja perheen muut jäsenet kulkivat varjoissa. Alkoi vuoto, jota kesti normaalien kuukautisten verran. Ihmettelin ääneen kropan nopeaa palautumista ja hormonitoiminnan palautumista. Toisaalta minut valtasi kamala pettymys, tässäkö tämä oli? Nyt olemme sitten täysin palattu lähtötilanteeseen. Aikaan ennen raskautta. Tarkoitukseni oli ottaa ehkäisyksi ehkäisykapseli, joka minulla on ollut aikaisemminkin. Se on toiminut minulla todella hyvin. Olen saanut sen avulla tasaisen kuukautiskierron, migreenini ovat vähentyneet huomattavasti, enkä ole kotona ollut niin tuuliviiri. Helsingin kaupunki tarjoaa ensimmäisen laiton yhteydessä kapselin tai kierukan ilmaiseksi. Luulin, että tämä koskee myös minua, koska olen ennen laittanut kapselin yksityisellä. Soitin ehkäisyneuvontaan (neuvolasta sain tämän ohjeen). He soittivat minulle seuraavana päivänä takaisin. En ole hetkeen saanut niin huonoa asiakaspalvelua kuin heiltä. Asiakaspalvelija lähti kyseenalaistamaan päätöstäni valita ehkäisykapseli ja totesi heti, ettei se minulle ole ilmainen, koska olen sen kertaalleen sen itselleni jo ottanut. Ei ollut siis merkitystä, onko se laitettu kaupungin vai yksityisen toimesta. Jos olisin ottanut kierukan, olisin sen saanut ilmaiseksi. Ei mitään logiikkaa. Todella epäreilua ja pyöristyttävää. Jos olisin valehdellut ja pyytänyt kapselin toiseen käteen, olisin sen saanut ilmaiseksi. Jos minulla olisi ollut aikaisemmin kierukka ja olisin laitattanut sen yksityisellä, olisin saanut sen nyt ilmaiseksi. Ilmaiseksi siksi, koska kierukasta ei jäisi jälkiä eikä kukaan siis voisi tietää, että sellainen minulla olisi jo ollut.  Jos minulla olisi ollut kierukka ja olisin halunnut kapselin, olin sen saanut ilmaiseksi.  Mitä ihmettä?


Puhelu jatkui todella ikävään sävyyn. Juuri alkaneita kuukautisiani epäiltiin. " Oletko varma, että kyseessä on kuukautiset? Tiedäthän, että jälkivuoto voi alkaa uudestaan pienen tauon jälkeen!?" Ajanvarauksen kanssa tuli vastaan haasteet, koska lääkäreitä oli kaksi ja seuraava vapaa aika olisi helmikuussa. HELMIKUUSSA. Ja niin pitkälle ei olisi aikoja, jotta minulle voitaisiin sellaista varata. Ongelmaksi muodostui myös kuukautiskiertoni, koska kapseli pitäisi asentaa niiden aikana. Paitsi, jos söisin minipillereitä, silloin kapselin voisi asentaa, koska vaan. Tosin vasta silloin helmikuussa, kun olisi se ensimmäinen vapaa aika. Otin pillerit, varasin ensimmäisen vapaan ajan ja kerroin hakevani kapselin mukaan käynnille. Minulle ei ole koskaan yksityisellä puolella asetettu mitään vaatimuksia asennuksen ajankohdan kanssa. Kapseli on voitu laittaa koska vaan. Suutuspäissäni painelin apteekkiin ja ostin pillerit. Jäin odottamaan uusia kuukautisia, koska oli erittäin tärkeää, että ensimmäinen pilleri otettaisiin kuukautisten ensimmäisenä päivänä. Kuukautisia edeltävät oireet alkoivat ja lueskelin läpi vielä tuoteselosteen. Kunnes tajusin, että pillerithän ovat lääke. Joka tarkoittaa sitä, etten niitä voi käyttää maidonluovutuksen takia. 20 € hukkaan heitettyä rahaa. Pillerit jäivät kaapin pohjalle käyttämättä.
Kuukautisia ei kuulunut ja kylmä hiki alkoi valumaan pitkin selkääni. Ei hitto, voisinko olla muka raskaana. Vessan kaappiin oli jäänyt yksi ylimääräinen raskaustesti typykän raskausajalta. Muutaman päivän odottelun jälkeen oli pakko tehdä testi. Ei olisi oikeasti mahdollista, että olisin raskaana. Olimme pitäneet siitä tarkasti huolen. Mutta eihän sitä koskaan tiedä. Tein testin ja ehdin käymään mielessäni läpi kaikki mahdolliset skenaariot. Paljonkohan maksaisi kolmikerroksinen kerrossänky, kaksi autoa vai yksi iso auto sekä mitä se lapsilisä oli kolmannen lapsen kohdalla? Negatiivista näyttää, onneksi. Olikohan se nainen siellä ehkäisyneuvonnassa oikeassa, ja minulla olisi tullut jälkivuoto uudestaan. Ei nimittäin ollut sellaista tapahtunut esikoisen kohdalla.

Ei kommentteja

Kiitos, kun jätät kommentin! :)