Asuntokaupoilla


Kirjoittanut Laura
Puolen vuoden katselu, kolme asuntonäyttöä, ostotarjous ja asuntokaupat. Viime viikon torstaina vein patukan aamulla päiväkotiin, pakkasin typykän vaunuihin ja lähdin metrolla kohti Helsingin keskustaa. Meille oli varattu pankista aika asuntokauppoja varten. En ole asiasta hirveästi vielä missään puhunut, lukuun ottamatta lähisukua ja muutamaa ystävää. On ollut ihana fiilistellä ja etsiä meidän tulevaa kotia rauhassa. Meillä ei ole ollut kiire eikä sen suurempi tarve. Unelma omasta kodista on kuitenkin aina ollut ja nyt sen unelman tavoittelu on ollut oikeasti mahdollista.
Tulevan kotimme näyttö oli ensimmäinen eikä siihen tarvittu sen enempää pohdintaa. Muutama asiaa lähdimme oikeasti tarkistamaan asuntonäyttöön. Tärkein niistä oli se, mahtuisimmeko kaikki tulevaan kotiin. Olisiko meidän sänkymme liian iso? Olisiko yläkerran yksi iso makuuhuone mahdollista jakaa kahtia, niin että, bonuspoikani saisi oman huoneen. Jos huoneen keskelle rakentaisi seinän, olisiko molemmat huoneet sen verran suuria, että niihin jäisi tilaa lapsille leikkiä? Asuntoesitteessä oli myös kerrottu kylpyhuoneen remontista sekä mahdollisesti kosteusvauriosta. Meillä olisi mahdollisuus vaikuttaa tulevan kylpyhuoneemme materiaaleihin, jos kaupat olisivat nopeat. Itseäni ehkä enemmän kiinnosti se, kuinka mittavasta kosteusvauriosta oli kyse ja mitä siitä koituisi meille maksettavaa. Kuvista päätellen keittiöön uusisimme liesitason, vaikka keittiö oli uusittu Puustellin keittiöllä eikä näin ollen ollut alkuperäisessä kunnossa. Keittiöön oli valittu AEG:n uuni ja liesi, mutta liesi valinta oli ollut valurautainen. Se lähtisi ehdottomasti vaihtoon.


Näyttöä pitänyt kiinteistövälittäjä oli juuri oikeantyylinen meille. Hän ei ollut liian päällekäyvä, hän osaisi hienosti lukea meitä, häntä kiinnosti meidän toiveemme ja kysymyksemme, mutta suurin tekijä oli se, että hänellä oli vastaukset kysymyksiimme. Hän oli siis oikeasti perehtynyt asuntoon ja kuunnellut asunnon asukkaita. Tunnelma kodissa oli rauhallinen ja kodikas. Kävimme ensimmäiseksi asunnon yläkerrassa, mittaamassa toisen makuuhuoneen. Onneksi olimme sillä hetkellä ainoat asuntonäytössä, jolloin saimme rauhassa katsella ja mittailla välittäjän kanssa. Mieheni otti taskusta mittanauhan ja alkoi mittailemaan. Huone olisi tarpeeksi leveä väliseinän rakentamiseen. Seinän molemmin puolin jäisi sopivan kokoiset huoneet lapsille. Liukuovikaappien sisältö kiinnosti itseäni. Oliko kaapeissa tankoja ja kuinka monta? Suurin osa meidän aikuisten vaatteista roikkuu tangoissa, joten niitä pitäisi olla tarpeeksi. Haluaisin kaappeihin ehdottomasti vetokorit, koska käytäntö on opettanut, että näin on helpompi pitää kaapit siisteinä ja vaatteet nätisti järjestyksessä. Osa kaapin sisällöstä oli pelkkää hyllyä, mutta tämäkään ei olisi ongelma, koska kaapit olivat kattoon asti. Tarvitsemme myös sellaisille tavaroille säilytystilaa, jotka eivät ole päivittäisessä käytössä. Tankoja oli vain yhdessä välikössä (kaapeissa kolme välikköä), joten tankoja pitäisi sijoittaa ehdottomasti enemmän kaappeihin. Olin innoissani, koska huoneeseen ei tarvitsisi sijoittaa kaappien lisäksi ollenkaan vaatteiden säilytystilaa, jota olimme nykyisessä kodissa joutuneet tekemään.


Kylpyhuoneremontista ei tulisi meille maksettavaa, joten pääsisimme muuttamaan asuntoon, johon olisi juuri tehty kylpyhuoneremontti. Sauna ei kuulunut remonttiin, mutta ajattelimme sen uusia tulevana kesänä. Näin ollen kylpyhuoneen ja saunan remontoimista ei tarvitsisi miettiä pitkään aikaan. Se lisäisi asumismukavuutta tulevaisuudessa paljon. Kylpyhuoneenkalusteet kustantaisimme itse, jos haluaisimme niihin tason kohotusta. Itse haaveilin sadesuihkusta ja lavuaarikaapista. On ollut inhottavaa, kun nykyisessä asunnossa on joutunut lisäämään kylpyhuoneeseen säilytystilaa, koska standarditasoiseen kylpyhuoneeseen ei kuulu allaskaappi. Ainoastaan peilikaappitila on käytössä.
Alakerrassa lattiassa oli parketti, joka oli ihan hyvässä kunnossa. Mahdollisesti sen joutuisi hiomaan ja lakkaamaan uudestaan, mutta tällaiset pintaremontit olivat hienosäätöä, jonka voisimme toteuttaa tarvittaessa. Keittiöön pitäisi saada koko pitkä pakastin, koska kolmen erittäin pienilokeroisen pakastimen tilavuus ei riittäisi millään meidän käyttöömme. Muuten keittiö oli siisti ja siitä oli pidetty huolta. Eteinen oli iso ja siinäkin oli liukuovikaapit, joten eteiseen ei välttämättä tarvitsisi muita kalusteita (tosin olen aina kaivannut eteiseen pientä tasoa, johon voi kotiin tullessa laskea tavarat). Portaat olivat kiinteät ja ne oli päällystetty kokolattiamatolla. Matto oli hiljattain uusittu ja oli hyvässä kunnossa, joten se saisi jäädä. Kiinteiden portaiden haaste on niiden kylmyys ja liukkaus, joten hyvässä kunnossa oleva ja oikean värinen matto, on hyvä valinta lapsiperheeseen. Kun lähdimme asuntonäytöstä, tiesimme tekevämme siitä tarjouksen. Pääsimme kotiin ja aloimme miettimään hintaa. Asunnossa oli pientä laittamista, mutta kylpyhuoneen kuuluessa "kauppoihin", ei hinnasta kannattanut kauheasti tinkiä. Tarjosimme mielestämme kohtuullisen hinnan, huomioiden sen, että yleensä hinnassa on aina hieman "ilmaa".


Tarjous meni heti läpi ja pääsimme sopimaan kauppoja. Uskomatonta, että ensi keväänä meillä olisi uusi koti. Muutamien pienten haasteiden jälkeen, saimme sovittu kauppa-ajan. Remontin eteneminen ja kalusteiden kanssa säätäminen ovat tuoneet pieniä haasteita. Olemme olleet onnekkaassa asemassa, koska vanhat asukkaat ovat olleet todella joustavia ja olemme saaneet heidän avullaan ostettua uusia kalusteita kylpyhuoneeseen (ovat ottaneet meille tarvittavia mittoja). Kauppojen tekeminen oli puolessa tunnissa ohi. Hieman jännitin itse tilaisuutta, koska otin typykän mukaan. Hän nukkui tyytyväisenä, kun asunto vaihtoi omistajaa ja papereita allekirjoitettiin. Saimme kyseltyä vanhoilta asukkailta meitä askarruttavia kysymyksiä ja toinen asukkaista oli onnessaan, kun kerroimme ostaneemme asuntoon sadesuihkun. He saisivat nauttia siitä reilun kuukauden ajan, ennen kuin me pääsisimme asuntoon muuttamaan. Mieheni kävi kaupantekopäivänä viemässä asuntoon ostamamme kylpyhuonekalusteet ja jutteli vielä edellisen asukkaan kanssa. Tänään tein lenkin asunnolle ja otin kellosta aikaa, kuinka kauan kestäisi kävellä päiväkodille ja koululle uudelta asunnolta. Koulumatkan pituus pitenee viidellä minuutilla ja päiväkodille pääsee reippaasti kävellen 20 minuutissa. Teimme todellisen löydön, joka vastasi täysin meidän toiveitamme. En kehdannut ottaa kuvia vielä itse asunnosta, joten tyydyin ottamaan kuvia tulevien lenkkipolkujen varrelta. Kuvat kuvastaa hyvin tämän hetkistä vuodenaikaa. Marraskuu on kyllä todella ankea ja harmaa, onneksi tämä marraskuu jää muistoihin muutenkin kuin harmautena.

Ei kommentteja

Kiitos, kun jätät kommentin! :)