Äidinmaidonluovuttaja

Kirjoittanut Laura
Imetyksen alkuhaasteiden jälkeen, maitoa nousi enemmän kuin oli tarpeen. Aluksi pumppasin maitoa talteen omiin tarpeisiin. Pakastimen ylimmän lokeron täyttyessä hiipi mieleen maidon luovutus. Ensin innostuin ideasta, mutta jossain kohti mietin, olisiko se kuitenkin liikaa tähän elämäntilanteeseen, jossa minulla on kotona kaksi alle kolmevuotiasta. Aamut ovat yhtä hässäkkää patukan päiväkotiin viennin ja muiden aamutoimien kanssa. Miten ihmeessä pystyisin siinä välissä vielä pumppaamaan? Päätin kuitenkin yrittää. Aina sen voisi lopettaa, jos se tuntuisi hankalalta tai maidontuotanto lakkaisi.
Muutaman kuukauden ajan olen päivittäin pumpannut maitoa pakkaseen. Sieltä ne on toimitettu Naistenklinikalle, jossa ne on testattu ja lopulta maito on mennyt vastasyntyneille, keskosille sekä sairaille vauvoille. Äidinmaidonluovuttajaksi pääseminen vaati pienimuotoisen prosessin läpikäymisen. Alun sekoilun jälkeen saimme aamuihin rytmin, jonka avulla pumppaaminen on tullut osaksi meidän aamujamme. Nyt se on osa meidän arkeamme ja onkin vaikea miettiä, etten pumppaisi päivittäin. Jälkikäteen olen kiitellyt itseäni, että tajusin niinkin aikaisessa vaiheessa tilata sähköpumpun, mutta olisin voinut sen aikaisemminkin jo tilata.

Jotenkin vastasyntyneen huumassa yhteydenotto äidinmaitokeskukseen venyi ja venyi. Jossain vaiheessa olin jo heittämässä hanskoja tiskiin ja luovuttamassa koko asian suhteen. Laitoin keskukseen sähköpostia (olen niin huono soittamaan mihinkään) ja jäin odottelemaan vastausta. Meni monta päivää ja mietin, että onkohan viestini edes mennyt oikeaan paikkaan. Viikonlopun jälkeen päätin soittaa keskukseen ja kysyä asiasta uudelleen. Soitin ja kukaan ei vastannut. Mitä ihmettä? Onpa nyt vaikeaa. Odotin tunnin ja soitin uudestaan. Esittelen itseni ja kysyin mahdollisuudesta aloittaa luovuttajana. Selvisi, että he olivat saaneet minun sähköpostini ja olivatkin yrittäneet soittaa minulle takaisin. Asiaa hankaloitti se, että olin kirjoittanut puhelinnumeroni väärin. Voi äitiaivot! Puhelun aikana minulle tehtiin haastattelu, jossa kysyttiin perustietoni, neuvolan yhteystiedot, raskauden tiedot, ylimääräisen maidon määrä sekä miten toimittaisin maidon heille. Päätin, että voisin ainakin näin aluksi toimittaa sen itse keskukseen. Varmistin vielä, että olisihan maidon toimitustapaa mahdollista muuttaa myöhemmin. Se onnistuisi kyllä. Ylimääräistä maitoa tulisi tulla vähintään 2 dl päivässä, jotta soveltuisi maidon luovuttajaksi. Luovutuksen aikana ei saisi käyttää päihteitä ja jokainen lääkeaine, jota olisi tarpeellista käyttää, tulisi varmistaa ennen käyttöä keskukselta. Eri lääkkeillä on vaikutusta luovutukseen ja luovutuksesta tulisi pitää taukoja joidenkin lääkkeiden oton jälkeen. Esimerkiksi särkylääkkeen oton jälkeen tulisi pitää vuorokauden tauko luovutuksesta.


Sain luovuttajanumeroni sekä ohjeet maidon käsittelyyn ja säilömiseen. Jokaisen pumppaus kerran alussa pitäisi kädet pestä huolellisesti käsisaippualla, rinnat tulisi pestä ja pumppu tulisi koota puhtain käsin. Hyvä olisi käyttää myös käsidesiä. Pumpattu maito tulisi viilentää juoksevan veden alla heti pumppauksen jälkeen. Jäähdytetty maito tulisi säilyttää jääkaapin takaosassa, jossa olisi viileintä. Saman päivän aikana pumpatut maidot voisi pakastaa samassa rasiassa. Maidosta maksettaisiin korvaus verottomana kerran kuukaudessa ja tällä hetkellä se Helsingissä on 17€/kg. Maidonluovutuksella ei siis rikastuisi, mutta ajatus hyvästä, oli paljon tärkeämpää. Aamut alkoivat sujumaan ja aamuisin sain pumpattu vajaan 2 dl talteen. Pumppasin päivittäin kaksi kertaa päivässä ja määrät olivat 2-3 dl välillä. Välillä tuli enemmän ja välillä vähemmän. Viikonloppuisin minulla saattoi olla menoja, jolloin otimme vauvalle sulamaan aikaisemmin pumpattua maitoa. Tämä tarkoitti tietenkin sitä, että itse pumppasin sitten luovutukseen maitoa tullessani kotiin. Näinä päivinä tuli luovutukseen selkeästi enemmän maitoa.
Kaksi ensimmäistä maitoerää testattiin, jotta bakteeritasot olivat tarpeeksi alhaisia. Jos maidoissa on liikaa bakteereita ei niitä voi käyttää, eikä niistä tule korvausta. Ensimmäisen erän jälkeen sain puhelinsoiton, jossa kerrottiin maitoni olevan puhdasta. Niin puhdasta, että harvoin, jos koskaan, on sellaista tullut vastaan. Olin hiton ylpeä, koska ei se siinä kohtaa ollut ihan vaivatonta hoitaa luovuttamista, vauvaa ja taaperoa aamuisin. Olin todella epävarma siitä, sainko oikeasti tehtyä luovutuksen ohjeiden mukaisesti ja tarpeeksi hygieenisesti. Jatkoin siis samalla rytmillä luovuttamista. Olin saanut siihen jo jonkinlaisen rutiinin. Seuraavasta erästä tehtiin testaus ja sain viestin, että maitoerä oli puhdas. He tekisivät minulle lähetteen verikokeisiin, koska jokaiselta luovuttajalta testattaisiin HIV. Varasin labraan ajan ja kävin testissä. Labrahoitaja kehui, kun näki, minkä takia olin ottamassa testiä. Meni viikko, kun sain jälleen viestin, että testi oli puhdas (jonka jo tiesinkin) ja paperit oli lähetetty lääkärille kuitattavaksi. Ja jälleen odoteltiin. Tuntui pitkältä prosessilta ennen kuin kaikki olisi ok. Ehdin jo laittamaan keskukseen viestiä, kunnes huomasin, että tililleni oli tullut ensimmäiset korvaukset luovutetusta maidosta. Lääkäri oli varmasti kuitannut paperini. Päätin, että seuraava matka keskukseen olisi viimeinen, jonka tekisin. Halusin, että maidot tultaisiin noutamaan kotoa. Se helpottaisi arkea aika paljon. Maidot noudetaan kotoa perjantaisin 9-13 välillä. Viimeksi niitä tultiin hakemaan 10.30. Samalla sain uudet rasiat pakastamista varten kylmälaukussa, johon pakkasin pakastetut rasiat. Noutaja odotti ulkona, kun tyhjensin pakastimen maitorasioista.


Muutaman tauon olen joutunut pitämään pumppauksesta. Muutaman kerran olen joutunut käyttämään lääkettä, joka on tarkoittanut vuorokauden mittaista taukoa luovutukseen. En ole kuitenkaan lopettanut noina päivinä pumppausta, vaan olen pumpannut noina päivinä meidän vauvallemme pakkaseen maitoa. Maidossahan ei ole siis mitään vikaa ja voin sen omalle vauvalle säilyttää samalla tavalla kuin voin särkylääkkeiden käytön aikana myös imettää. Otin myös typykän 3 kk neuvolan yhteydessä itselleni influenssarokotteen. Rokotetta laittaessa en edes tajunnut, että se voisi vaikuttaa luovutukseen. Muistin kuitenkin ohjeistuksen, jossa kehotettiin ottamaan keskukseen yhteyttä epävarmoissa tilanteissa. Varmistin asian heiltä ja rokote vaikutti luovuttamiseen. Luovuttamisessa pitää pitää kolmen vuorokauden mittainen tauko influenssarokotteen jälkeen. Pumppasin siis jälleen typykälle talteen maitoa. Kroppa tuottaa tarpeen mukaan maitoa, joten jos nyt äkillisesti lopettaisin pumppaamisen, vaikuttaisi se varmasti maidontuotantoon. Tauon jälkeen olisi varmasti hankalampi saada kasaan samaa määrää maitoa kuin aikaisemmin, jos pitäisin oikeasti taukoja.

Tiheä imu. Se oli ehkä se suurin huolenaiheeni luovuttamisen suhteen. Miten toimisin, jos maitoa ei tulisikaan joinain päivinä tarpeeksi tai sitä määrää, jota pitäisi. Ehkä sillä ei ole merkitystä. Eihän niillä päivillä ole merkitystä, kun pitää pitää taukoja. Tiheän imun ollessa tällä hetkellä päällä, olen jatkanut pumppaamista samaan rytmiin kuin ennenkin. Määrä on tällä hetkellä selkeästi pienempi kuin normaalisti. Tähän vaikuttaa eniten yösyötöt. Neiti on syönyt öisin triplasti enemmän, normaaliin rytmiin verrattuna, joka on suoraan vaikuttanut aamun maito määriin. Olen kuitenkin sitkeästi pumpannut ja ajatellut, että maitoa nousee samaa tahtiin kuin kysyntää on. En haluaisi lopettaa luovuttamista tässä vaiheessa, koska tiheä imu kuuluu kuitenkin vauvan kehitykseen. Onhan muitakin luovuttajia, jotka ovat käyneet saman läpi ja pitäneet yllä sekä imetystä että luovuttamista. Ja jos tilanne alkaa näyttämään huonolta, voin sanoa hyvillä mielin, että omalta osaltani luovutus oli tässä. Mutta katsotaan, haluaisin luovuttaa siihen saakka, kun se on mahdollista. Se on se kuuluisa 6 kk.


Ei kommentteja

Kiitos, kun jätät kommentin! :)