Vauvan 3kk ja esikoisen 2v neuvolakäynnit

Kirjoittanut Tanja


Neuvolassa on tullut vauvan syntymän jälkeen ravattua alvariinsa, etenkin vauvan ensimmäisten viikkojen aikana kävimme painokontrolleissa muutamankin päivän välein. Vauvalla käyntejä on ehtinyt olla 9 ja siihen lisäksi vielä esikoisen 2v neuvola ja oma jälkitarkastus. Tarkoittaa siis 11 käyntiä kolmen kuukauden sisällä. Vaikka ihan mukavahan neuvolassa on toisaalta käydä, niin silti on kiva, että käynnit nyt pikkuhiljaa hieman harvenevat. Toisaalta, pakko taas tässäkin yhteydessä todeta, että olen hurjan kiitollinen meidän mahtavasta neuvolajärjestelmästä ja superhyvästä seurannasta. Ei todellakaan tarvitse jäädä yksin omien murheidensa ja lapsiin liittyvien huolien kanssa, vaan aina saa tukea, apua ja seurantaa, mikäli sille on tarvetta.

Vauva on nyt jo 14 viikkoinen, eli 3kk neuvolassa kävimme pari viikkoa sitten. Painoa oli hieman vajaassa kuukaudessa tullut 585g ja pituutta 3cm. Jos vertaa esikoisen ja kakkosen vauva-ajan pituus- ja painokehitystä, niin aika lailla samaan tahtiin ovat molemmat kasvaneet. Jännä nähdä, alkaako eroa tulla jossain vaiheessa, vai kasvaako myös kakkonen kovin hoikkana, kuten esikoinen on ainakin vielä tähän asti kasvanut. Pään kasvussa oli kasvukäyrien mukaan tapahtunut pieni notkahdus, joka terveydenhoitajan mukaan ei ole huolta-aiheuttavaa, mikäli seuraavalla mittauksella suunta ei ole edelleen laskeva. Todennäköisesti mittaus on tehty edellisellä kerralla hieman eri kohdasta, joten kyseessä voi olla pieni mittavirhe. Kysyin, mistä pään pienikasvuisuus voisi johtua, niin kuulemma todella monesta asiasta ja asiasta on turha olla vielä huolissaan, koska vauvan aukile ja kallon saumat tuntuvat kuten kuuluukin.

Vauvaa tutkittaessa, terveydenhoitaja kiinnitti huomiota, että vauva suosii mielellään pään kääntämistä vasemmalle puolelle. Olen kotona huomannut saman ja jumpannut oikeaa puolta esikoisen vauva-aikoina fyssarilta saatujen ohjeiden mukaan. Mikäli vasemman puolen suosiminen jatkuu, saamme vauvankin kanssa lähetteen fysioterapeutille. Esikoisella oli todella vahvaa toispuoleisuutta vauva-aikana, jonka takia kävimme useamman kerran fysioterapiassa. Jumppaamisesta huolimatta toispuoleisuus oli niin vahva, että esikoisen kallo kasvoi hieman epätasaisesti, eikä muoto ole vielä kaksivuotiaanakaan täysin symmetrinen. Siksi yritän nyt kakkosen kanssa olla vielä tarkempi asian suhteen, vaikka toisaalta en tiedä, mitä olisin esikoisen kohdalla voinut tehdä toisin tai paremmin. Parhaiten toispuoleisuuteen helpotti liikkumaan lähteminen ja kallonmuotokin alkoi korjaantua vasta, kun esikoinen alkoi viettää enemmän aikaa pystyssä. Täytyy nyt vauvan kanssa siis seurailla tilannetta. Kotona olen kuitenkin huomannut, että hän pitää päätään myös oikealle kääntyneenä, joten uskon "jäykkyyden" häviävän ajan myötä itsestään.


Muuten vauvalla oli kaikki niin kuin pitääkin. Hän hymyilee, ottaa katsekontaktia ja jokeltelee. Kolmen kuukauden neuvolaan kuuluu rokotusohjelman mukaan kolme rokotetta, joten vauva sai pistokset molempiin reisiinsä ja rotarokotteen suun kautta. Rotarokotteesta seurasi tällä kertaa jonkin verran vatsaoireita ja viikon ajan hän sai etenkin iltaisin kamalia kipuitkukohtauksia. Muutenkin vauva oli pari päivää rokotusten jälkeen kärttyisen ja väsyneemmän oloinen ja ensimmäisenä iltana annoinkin hänelle panadolia, joka selvästi helpotti pienen oloa.

Keskustelimme käynnillä jo valmiiksi vauvan kiinteiden aloittamisesta, koska 4kk ikä alkaa pikkuhiljaa häämöttää. Kuten esikoisenkin kohdalla, aion aloittaa kiinteiden maisteluttamisen heti 4kk iässä. Hurjaa, miten pian ollaan siinä pisteessä, että imetys ei ole vauvan ainoa ruokintamuoto. Aika menee aivan älyttömän nopsaan ja en meinaa pysyä perässä kaikkien kehitysvaiheiden kanssa. Vauvan seuraava neuvola onkin jo tämän kuun lopussa, eli 4kk ikäisenä. Silloin on laaja terveystarkastus, johon kuuluu käynti sekä terveydenhoitajalla, että lääkärillä.

Esikoisen kohdalla neuvolakäyntejä ei ole enää kovin tiuhaan ja edellisestä kerrasta olikin ehtinyt kulua jo 6kk. Nyt kahdesta vuodesta eteen päin tarkastuksia on enää vuoden välein tai tarvittaessa, eli ajan kanssa käynnit vähenevät vähenemistään. Esikoiselta mitattiin tuttuun tapaan paino, pituus ja päänympärys. Kuten mainitsinkin, esikoinen on todella hoikka kaksivuotias ja hän painoi 10.7kg. Hieman reilu puolessa vuodessa painoa oli tullut 1.1kg ja pituutta 6cm. Paino meni tasaisesti omalla käyrällä, mutta pituuskasvukäyrä oli ensimmäistä kertaa hieman nousujohteinen. Onkin tuntunut, että poitsu on viime aikoina ottanut jonkinlaisen kasvuspurtin, koska vielä hetki sitten kovin isot vaatteet ovat yhtäkkiä muuttuneetkin sopiviksi ja vaatekaappia on saanut päivittää tiuhempaan tahtiin isompiin kokoihin. Jännä nähdä, kiihtyykö pituuskasvu iän myötä vai jääkö hän hieman keskivertoa pienemmäksi.


Pituuden ja painon tarkastamisen lisäksi keskustelimme pojan ruokailuista ja nukkumisista, jotka terveydenhoitajan mukaan kuulostaa siltä mitä pitääkin olla, vaikka pojan nukkuminen onkin viime aikoina ollut hieman haastavaa. Ikätasoista kehitystä testattiin mm. nuppipalapelillä, piirtämisellä ja pallon heittämisellä, jotka kaikki sujuivat pojalta hienosti. Nilkkojen asennon ja jalkaterien sisäänpäin kääntymisen takia saimme lähetteen fysioterapiaan, jossa kävimmekin jo tällä viikolla ja kaikki oli senkin puolesta ok. Fyssarin mukaan pojan nivelet ovat vielä niin löysät, mikä aiheuttaa jalkojen virheasennot. Jalkojen pitäisi kasvun myötä suoristua ja oleellista onkin nyt kiinnittää huomiota monipuoliseen liikuntaan, hyviin kenkiin ja istuma-asentoon. Muuta jalkaterien ja nilkkojen asennolle ei tässä vaiheessa ole tehtävissä ja olemmekin ennen fyssaria jo huomioineet kaikki muut, paitsi tuon istuma-asennon. Saimme ohjeeksi, että pojan ei pitäisi antaa istua jalkojensa välissä, koska kyseinen asento suosii jalkojen virheasentoa. Lattialla istuttaessa täytyykin itse olla tarkkana ja ohjata pojan jalat suoriksi, mikäli hän istuu jalkojensa välissä.

Esikoisella seuraava neuvola onkin vasta vuoden päästä. Toki hän on aina vauvan neuvolakäynneillä mukana, joten samalla pystyn terveydenhoitajan kanssa keskustelemaan myös häneen liittyvistä asioista, mikäli jotain huolta nyt sattuisi ilmenemään. Viime aikoina on kuitenkin ollut ihana huomata, ettei lasten kasvu tai kehitys ole enää stressannut tai aiheuttanut huolta samaan tapaan kuin esikoisen vauva-aikana. Ehkä sitä on äitinä tajunnut, että kaikki kasvavat omaan tahtiinsa ja asiat ovat huolista huolimatta menneet aina kuten on pitänytkin. Nyt toisen lapsen myötä on myös ymmärtänyt olla vertailematta oman lapsen kasvua ja kehitystä muihin ikätovereihin. Esikoisen kohdalla stressasin hänen pienipainoisuutta todella pitkään, mutta nykyään lähinnä huvittaa, että alle yksivuotiaat voivat olla jo meidän reilu kaksivuotiasta painavampia ja se on täysin normaalia. Lapset ovat yksilöitä ja vaikkapa normaaliin kasvuun liittyvät rajat ovat melko laajat. Kunpa olisin uskonut sen jo aiemmin, olisin välttynyt monelta turhalta huolelta ja murehtimiselta.

Ei kommentteja

Kiitos, kun jätät kommentin! :)