Vauva 2 kk

Kirjoittanut Laura

Kliseistä, mutta niin totta; aika menee lasten kanssa siivillä. Juuri kävelimme Naistenklinikalta kotiin pienen ja ryppyisen nyytin kanssa. Nyt tuo nyytti on saanut nimensä ja tarkkailee jo niin kovasti isoveljiensä tekemisiä. Ensimmäiset pieneksi jääneet vaatteet olen korjannut pois ja kovasti olen miettinyt kirppispöydän vuokraamista. Ehkä kuitenkin odotan vielä tovin, jotta saan pöytään muitakin kuin 50-kokoisia vaatteita. Taidan aloittaa vaatteiden myymisen omista raskausvaatteistani ja edetä sitä kautta kohti vauvanvaatteiden pois myymistä. Tällä hetkellä tuntuu, että perheemme on nyt täydellinen, joten vauvanvaatteita ei ole tarvetta säilyttää. Joku muu pääsee käyttämään noita ylisöpöjä pieniä vauvan vaatteita omalle vastasyntyneelleen.

Jännitin hiukan etukäteen neuvolakäyntiä. Vaikka neidin vaatteista, jalkapoimuista ja pyöristyneistä poskista on huomannut, että painoa on kertynyt kiitettävästi, jännittää sitä painon nousua aina. Onko painoa tullut tarpeeksi ja olemmeko pysyneet niillä kuuluisilla käyrillä? Koska olen nyt luovuttanut muutaman viikon ajan äidinmaitoa, on stressi painonnoususta ollut läsnä. Olisi kamala tilanne, että olen luovuttanut maitoa muille vauvoille ja oman vauvani paino ei olisi samalla noussut. Tai paino olisi käyrillä tipahtanut. Tein kotona omia mittauksia muutama päivä ennen virallista neuvolaa. Seisoin itse vauvan kanssa vaa´alla, jonka jälkeen laskin vauvan alas ja menin yksin vaa´alle. Juhlinkin vauvamme painon nousua. Pitää vähentää vaatteiden paino ja vähentää muutama sata gramma mittavirheitä, mutta hyvin näyttää painoa tulleen. Hyvillä mielin siis neuvolaan.


Neuvolassa kävimme läpi arkea ja kuulumisia ennen mittojen ottamista. Meillä on kaikki sujunut hyvin. Vauva nukkuu yleensä parilla herätyksellä. Hän on maltillinen heräilijä eikä hän huuda suoraa huutoa niin kuin veljensä. Monesti öisin herään pieneen ähinään ja sätkimiseen, kun vauva heräilee nälkäänsä. Hän pyörii ja etsii nälän tyydyttäjää sängyssään. Vauvan sänky on kiinni meidän sängyssämme, vauva nukkuu pinnasängyssä, josta on laskettu laita alas. Pinnasänkyyn olemme laittaneet unipesän, jotta sänky ei tuntuisi niin kovin isolta vauvallemme. Muutamina öinä olen saanut vauvan rauhoitettua pelkällä tutilla, eikä vauvaa ole tarvinnut syöttää kuin kerran yön aikana. Huikea ero esikoisen vauva-ajan öihin. Neiti tahtoo kuitenkin olla iltakukkuja ja monesti huomaan meidän aloittavan yöunet vasta puolen yön tienoilla. Sinänsä tuo valvominen ei haittaisi, jos minun ei tarvitsisi herätä taaperon kanssa kuuden aikoihin. Olemme yrittäneet mennä aikaisemmin sänkyyn ja rauhoittaa iltoja tällä tavalla. Merkittävää muutosta ei ole kuitenkaan ollut havaittavissa ja sama valvominen on ollut edessä. Yöunet jäävät monesti määrällisesti aika lyhyiksi, mutta tämäkään ei ole haitannut minua, koska vauva antaa nukkua pitkiä pätkiä ilman turhia heräämisiä. Muutamat imetykset menevät ja aamuisin tuntuukin, että olisi nukkunut kahdeksan tunnin yöunet, koska on saanut nukuttua pari kunnon pätkää.


Ruokailut sujuvat hyvin ja olemme saaneet imetykseen myös rytmin. Öiden jälkeen maidontuotanto on tapissaan ja olenkin ottanut tavaksi pumppailla ylimääräisiä maitoja talteen aamuisin. Imetän vauvan ja yön jäljiltä hänen tarpeensa saa tyydytetty toiselta rinnalta. Pumppaan toisen rinnan luovutukseen ja saan yhdellä pumppauksella sen 120-200ml talteen. Tämän jälkeen lähdemme viemään taaperoa päiväkotiin. Takaisin tullessa vauva jää vielä pariksi tunniksi nukkumaan vaunuihin ja itse saan tässä välissä omaa aikaa. Olen aina ollut aamutyyppi ja saan aamuisin paljon aikaiseksi. Siksi onkin ollut ihanaa, kun vauva nukkuu juuri aamut hyvin. Hänen herätessään vaihdan hänelle vaipan, jonka jälkeen imetän. Yleensä tämäkin imetyskerran jälkeen pumppaan maitoa talteen. En ole kokeillut vielä kertaakaan, että pumppaisin jokaisen imetyksen jälkeen. Hieman hirvittää, kuinka paljon saisin maitoa talteen. Olen päivittäin normaalisti pumpannut pari kertaa maitoa ja noiden määrä pyörivät pitkälti 250ml-300ml välillä. Saisin varmasti luovutettua enemmänkin maitoa, jos pumppaisin ahkerammin. Illat vauva tykkää olla paljon rinnalla ja välillä tuntuukin, että iltaisin voin linnoittautua sohvan nurkkaan imettämään. Yöunille mentäessä vauva nukahtaa helpointen rinnalle, josta nostan hänet omaan sänkyyn. Joskus tämä onnistuu ja joskus ei. Usein huomaan olevani niin väsynyt, etten jaksa pysyä hereillä vauvan imetyksen loppuun asti.


Terveydenhoitajamme on sairaan hyvä tyyppi ja huomaamatta höpöttelen hänen kanssaan kaikenlaista, kunnes siirrymme tutkimaan vauvaa. Hoitaja tekee perinteiset heijastetestit ja kokeilee, miten vauva jaksaa kannatella päätään. Oikein hyvin vauva jaksaa ja onkin tomerana tekemässä "temppujaan". Kaikki näyttää olevan niin kuin pitää ja menemme vaa´alle. Hyvin on tullut painoa, 5620 g, mikä tarkoittaa sitä, että 1,5 kg kuukaudessa on tullut lisää. Pituuttakin on tullut 3,5 cm lisää. Lopuksi vauva saa ensimmäisen rokotteen, joka on tällä kertaa suun kautta otettava, joten selviämme ilman huutokonserttia. Mitat ovat hoitajan mukaan ok. Jokin hänen äänensävyssään jää kuitenkin mietityttämään minua. Olikohan niissä mitoissa jotain vialla? Pakkohan minun on ne googlettaa ja päästessämme neuvolasta, kirjaan jo nettipalveluun mittoja, jotta näen neidin käyrät. Paino on noussut yli keskikäyrän, mutta pituus on tipahtanut keskikäyrältä sen alapuolelle. Tiputus ei ole suuri ja siksi, ei varmaan ole syytä huoleen. Veikkaan, että mittaus virheitä tulee pituuden kohdalla, joten katsomme tilannetta ensi kerralla. Kotiin päästyämme vilkaisen vielä esikoisemme neuvolakorttia. Neiti painaa 0,5 kg enemmän kuin esikoisemme tässä kohtaa. Ja esikoisemme oli aikamoinen mörssäri. Meillä on kotona kasvamassa varsinainen Justiina.

Ei kommentteja

Kiitos, kun jätät kommentin! :)