Topit & flopit

Loma on aina ohi yhtä nopeasti kuin se alkaakin. Ihana puolikas viikko perheen kesken mökillä meni kovin nopeasti. Loma teki hyvää ja kun mukana oli muutama "ylimääräinen" käsipari, oli rentouttava loma taattu. Pääsimme viettämään miehen kanssa kaksin aikaa ja sain jopa aikaan ihan kunnon sykkeiden nostatus hikitreenin. Viikon fiiliksiä laski viikonlopuksi iskenyt outo olo, jonka takia jouduin ottamaan särkylääkettä ja samoin pitämään hieman taukoa maidonluovutuksesta, mikä harmitti mieltä. Tällä viikolla menen käymään vielä verikokeissa, jonka jälkeen luovutuksen kaikki esteet on tutkittu ja mitattu. Jos sitten olisi muutaman päivän haasteetkin selätetty. Migreenistä johtuen topit&flopit julkaistaan poikkeuksellisesti tiistaina.


Tanjan perhe suuntasi syyslomaviikon myötä Tanjan synnyinseuduille Itä-Suomeen. Lähes 500km ajomatka kahden lapsen kanssa jännitti hieman etukäteen, mutta kaikki meni kuitenkin enemmän kuin loistavasti. Menomatkalla molemmat lapset nukkuivat suurimman osan matkasta ja vauva ei itkenyt lainkaan. Taapero alkoi tuskastua viimeisen 100km kohdalla, mutta Yle Areenan Ryhmä Haut pelastivat jälleen ja perille päästiin ilman kenenkään hermojen menetystä. Paluumatkalla molemmat lapset nukkuivat Lahteen asti, eli ajoimme lähes 400km ilman yhtään pysähdystä. Lahden kohdilla oli pakko etsiä taukopaikka ja herättää takapenkin unikeot syömään. Uskomattomat unenlahjat näillä pienillä ihmisillä välillä. Kolmen yön miniloma teki hyvää kaikille ja esikoinen erityisesti nautti mummin ja ukin seurasta. Päästiinpä idässä myös ihmettelemään lunta ja esikoinen sai lähtöaamuna pyöritellä talven ensimmäisen lumiukon isänsä avustuksella.

Löysin viime viikolla urainspiraatiokirjan, jota olen silmät ristissä lukenut iltaisin, vaikka kaikista viistainta olisi vain rueta suoraan nukkumaan. Anu Kuistialan Johtajanaiset on loistava kirja kaikille uralla etenemisestä ja johtamisesta kiinnostuneille, suosittelen!


FLOPIT

Emma vauvapesä (Tanja)
Ostimme heinäkuun lopuilla Sellon Vauvatalo Johannasta Emma- merkkisen vauvan unipesän. Unipesä on ollut aivan pelastus vauvan nukuttamisessa, mutta jokin aika sitten huomasin, että unipesän pohjaan on painunut vauvan pään kohdalle selkeä kuoppa ja myös pepun kohdalta patja on painunut montulle. 2,5kk käytön jälkeen patja on siis kuoppainen, eikä palaudu enää muotoonsa. Laitoin asiasta viestiä ostopaikkaan ja olin hämmästynyt saamastani vastauksesta. Vauvatalo Johannasta vastattiin, että painuminen on vaahtomuovipatjalle ominaista käytöstä ja painumisen lieventymiseksi minua kehotettiin siirtämään lasta eri kohtiin unipesässä, sekä vaihtamaan hänen asentoaan. Patjan pesu ja puristelu voisi myös auttaa hivenen muodon takaisin saamiseksi. Oma pian 4kk vanha vauvani on ainakin sen kokoinen, ettei häntä pysty kovin paljoa eri kohtiin unipesässä asettelemaan, eikä häntä saa nukuttaa kuin selällään. Painuneet kohdat myös ohjailevat vauvan asentoa ja paikkaa unipesässä, koska tietysti pää ja peppu valuu helposti patjassa oleviin kuoppiin.

En ymmärrä, miksi unipesän valmistetaan materiaalista, joka ei kestä sen normaalia käyttöä. Mielestäni on myös harmillista, että unipesä on yhden vauvan käytön jälkeen roskiskamaa, koska en viitsi noin muhkuraista patjaa laittaa eteen päin ja toisaalta kuka nyt vastasyntyneelleen edes haluaisi kuopille painunutta unipesää. Itse olisin ainakin jättänyt kyseisen unipesän ostamatta, jos olisin tiennyt kuinka huonolaatuinen se on. Jotenkin olen luottanut siihen, että suuret lastentarvikeliikkeet panostaisivat laatuun, eivätkä pitäisi myynnissä tuotteita, jotka eivät kestä käyttöä. En siis voi suositella Emma vauvapesää, enkä kyllä tämän reklamaation perusteella myöskään unipesän ostopaikkaa.


Se aika kuukaudesta (Laura)
Mieli maassa, turvottaa, joka paikkaa kolottaa ja voisin syödä kilon suklaata. Enpä osannut odottaa, että tämä fiilis tulisi näin nopeasti synnytyksen jälkeen. Vuoden tauon jälkeen ovat kuukautiset palanneet takaisin elämääni ja jotenkin minulla on tosi pettynyt olo. Olin ihan varma, että täysimetyksellä saan odotella ensimmäisiä kuukautisia jonnekin reippaasti ensi vuoden puolelle, mutta toisin kävi. Tämä oli itselleni suuri pettymys. Ihan kuin oma kroppa olisi jollain tavalla pettänyt minut. Esikoisemme kohdalla kuukautiset alkoivat muistaakseni kolmen kuukauden jälkeen, mutta tämä ei ollutkaan mikään ihme ottaen huomioon, että olimme osittaisimetyksellä. Onneksi emme olleet ehkäisyn kanssa luottaneet täysimetyksen voimaan, olisi voinut olla aikamoinen yllätys, jos kuukautiset eivät olisikaan ilmestyneet ja oireet olisivatkin olleet jotain aivan muuta. Kuukautiset iskivät tietenkin juuri mökkilomamme aikana. Koin kaupassa teinihetkiä uudestaan, kun yritin valikoida itselleni sopiva tuotteita hyllystä. Äkkiä sitä unohtaa omat lempituotteet, ne luottotuotteet. Kuukautiset ovat selkeä merkki hormonitoiminnan muutoksesta, ja se ei jäänyt myöskään epäselväksi muiden "oireiden" ilmestyessä. Joka paikkaa kolotti muutaman päivän ajan ja jouduinkin turvautumaan särkylääkkeisiin, koska olin ihan varma, että olen tulossa kipeäksi. Olotilaa lannisti entisestään, muistutus siitä, että jokainen otettu särkylääke pidentää taukoa äidinmaidonluovutuksesta. Kruununa kaikelle oli eilen päälle iskenyt migreeni, joka lamaannutti minut täysin. Ilta meni sängyssä itkua kuunnellessa, kun molemmat lapset itkivät yhtä aikaa ja mieheni yritti jotenkin selviytyä. Ennen en ole kokenut näin voimakkaita oireita kuukautisten aikana ja toivonkin, että aloitettuani ehkäisyn, näin voimakkaat kuukautisoireet ovat taakse jäänyttä elämää. Voi kuinka olinkaan kaivannut "puolukkapäiviä"! (EN TODELLAKAAN)


TOPIT

Tuleva omaloma (Tanja)
Syksyn pimeys ja kylmyys ei harmita lainkaan niin paljon, kun keväälle on odottamassa pääsy lämpöön ja aurinkoon. Parasta reissussa kuitenkin on oma aika, jota tulen saamaan jopa viiden yön verran! Olen esikoisen syntymän jälkeen ollut vain 4 yötä erossa hänestä, joten viisi yötä rentoutuen ja akkuja ladaten tuntuu käsittämättömältä luksukselta, joka tulee todella tarpeeseen. Lähdemme ystäväni kanssa tyttöjenreissulle ja kohteena on näillä näkymin Dubai. Olemme jo katsoneet valmiiksi aivan mielettömän 5 tähden hotellin ja varaus tehdään heti, kun ystäväni ja mieheni varmistaa, että se on heidän töidensä puolesta ok. Vauva on reissun aikaan jo lähes 10kk vanha, joten hän pärjää hyvin isänsä kanssa loman ajan, koska silloin imetys ei ole enää niin olennainen osa hänen ruokailujaan, mikäli vielä häntä silloin imetän. Reissusta odotan innolla jopa 6,5h lentoa, jonka aikana voin kaikessa rauhassa lukea, katsoa leffoja, nukkua ja ottaa lasin viiniä. Ei sitä ennen lapsia osannut ottaa lentomatkasta kaikkea iloa irti.


Parisuhdeaika (Laura)
Olen muutamaan otteeseen ollut jo huolissani meidän yhteisestä ajastamme. Kumpikaan ei tunnu sitä erityisesti kaipaavan, mutta jotenkin minulle on hiipinyt huoli puseroon, että olisiko sittenkin paikallaan hieman ottaa yhteistä aikaa. Kahden lapsen kanssa yhteistä aikaa on vaikea löytää eikä sitä voi kovin pitkiä pätkiä edes ottaa, koska typy on vielä niin pieni. Ennen toisen lapsemme syntymää pidimme kerran kuukaudessa treffi-iltaa, joka on nyt unohtunut täysin. Otin asian puheeksi mieheni kanssa, koska emme olleet yhteistä aikaa sen enempää miettineet typyn syntymän jälkeen. Hieman varovasti aloitetun keskustelun tiimoilta päädyimme kuitenkin siihen, että emme kumpikaan sitä tunnu kovasti kaipaavan. Saamme huomaamattamme kahdenkeskistä aikaa sen enempää sitä järjestämättä. Mökillä olikin hauska huomata, että huomaamattamme (ja pyytämättä!) olimme yhdessä etsimässä ja keräämässä sieniä. Samoilimme metsässä ja leikimme aikuisten aarteenetsintää, kun bongasimme sieltä täältä suppilovahveroita. Pääsimme yhdessä saunaan ja kahdestaan kauppaan (vauva tosin nukkui mukana). Pienet yhteiset hetket tuntuivatkin kultaakin kalliimmalta. Miten pieni yhteinen hetki tihkusateessa keskustellen ja keräten sieniä tuntuikin niin mahtavalta. Ehkä sitä ei tarvitse aina suuri eleisesti järjestää yhteistä aikaa, varsinkaan jos sille ei oikeasti ole tarvetta. Arjesta parhaat hetket tulee.

Ei kommentteja

Kiitos, kun jätät kommentin! :)