Ehkäisy synnytyksen jälkeen

Kirjoittanut Tanja


Raskaus ja sen yrittäminen on siitä ihanaa aikaa, ettei tarvitse miettiä ehkäisyä. Vielä ennen tätä hetkeä ehkäisyasiat ovat tuntuneet suhteellisen selkeiltä ja aina on löytynyt helposti vaihtoehto, jota on voinut kokeilla ja joka on sopinut hyvin siihen elämäntilanteeseen.

Käytin vuosia ehkäisyrengasta, joka oli mielestäni toimiva ja suht helppo ehkäisymuoto, eikä näin jälkikäteen ajateltuna aiheuttanut mitään selkeitä sivuvaikutuksia. Useamman vuoden käytön jälkeen eräs terveydenhoitaja kuitenkin totesi, ettei yhdistelmäehkäisyvalmiste sovi minulle erinäisten sukurasitteiden takia ja senpä takia siirryin ehkäisyrenkaasta minipillereihin. Minipillereitä käytin muutaman vuoden, mutta jossain vaiheessa aloin epäillä niiden olevan kamalien päänsärkykohtausteni taustalla. Samaan aikaan hiuksiani irtosi todella runsaasti ja päätin, että kokeilen hetken aikaa olla ilman hormonaalista ehkäisyä. Päänsäryt hellittivät selvästi, mutta hiustenlähtöä kesti vielä oman aikansa, ennen kuin tilanne helpotti. Nyt jälkikäteen asiaa miettiessäni, epäilen, että tuo sulkasato johtui enemmänkin silloisesta stressaavasta tilanteesta töissä, eikä niinkään hormonaalisesta ehkäisystä. Syy-seuraussuhteita kun on välillä todella vaikeaa hahmottaa, etenkin kun oireet eivät ala samoin tein ehkäisyn aloittamisen jälkeen.

Vauvahaaveet tulivat ajankohtaiseksi tuon minipilleritauon aikana, joten en ehtinyt olla ilman pillereitä kuin muutaman kuukauden ennen kuin tulin raskaaksi ja seuraavan kerran hormonaalisen ehkäisyn aloittaminen oli ajankohtaista esikoisen syntymän jälkeen. Koska ajatuksena oli, että toinen lapsi voisi tulla suhteellisen lyhyellä ikäerolla esikoiseen, lääkärini suositteli minipilleireiden aloittamista uudestaan. Päätin, että kokeilen vielä pillereiden käyttöä, josko päänsäryt pysyisivät tällä kertaa kurissa. Tyytyväisenä aloitin minipillereiden käytön, kunnes joidenkin kuukausien käytön jälkeen tajusin, että pillerit aiheuttivat todella rajuja mielialan muutoksia ja tuntui, että olin jatkuvasti todella ärtynyt. Vasta siinä vaiheessa tajusin samanlaisen vaiheen olleen myös edellisellä kerralla minipillereitä syödessäni, jotenkin mielialan muutos tapahtuu niin pikkuhiljaa, ettei sitä ensimmäisellä kerralla edes oikeastaan osannut yhdistää mihinkään. Sitä vaan sopeutui elämään raivopäänä.


Silläkin kertaa meni useampi kuukausi, ennen kuin tajusin jatkuvan ärtymisen olevan epänormaalia itselleni. Oma olo oli todella raskas, enkä millään tavalla tunnistanut itseäni käytöksestäni. Ihan kaikki mahdollinen v*tutti niin kovaa, ettei veri meinannut kiertää päässä ja sain pikku asioista suhteettoman suuria raivo- ja itkukohtauksia. Vasta jossain vaiheessa mieheni kanssa asiasta puhuessani tajusimme, että tilanne on ihan sama kuin edellisellä kerralla pillereitä syödessäni ja jätinkin minipillereiden käytön samoin tein. Melko pian olo ja mieli alkoi tasaantua ja pystyin olemaan normaali, iloinen ja hyväntuulinen itseni. Olo tuntui kevyeltä ja olin hurjan helpottunut, kun sieltä raivottaren sisältä löytyikin tasainen minäni takaisin. Jälkikäteen ajateltuna tuo ajanjakso oli ihan kamalaa aikaa niin omasta kuin mieheni näkökulmasta. On itselle ihan suhteettoman raskasta olla koko ajan pahalla tuulella ilman mitään järkevää syytä ja miehelle tietenkin jatkuvaa tasapainoilua elää raivohullun vaimon kanssa, jonka käytös ja tunnereaktiot ovat aivan käsittämättömiä. Nyt kun olen tajunnut, mitä minipillerit itsessäni aiheuttivat, en tule enää koskaan niitä käyttämään. Myös mieheni on todennut, että voimme suoraan muuttaa eri osoitteisiin, mikäli jatkan minipillereiden syömistä, sen verran kamalaa elämä hormonihirviön kanssa on.

Lopetin pillereiden käytön 2018 vuoden alussa ja aloin odottamaan meidän toista lastamme saman vuoden syksyllä. Tuosta 2018 alusta asti olen nyt ollut ilman hormonaalista ehkäisyä ja nyt synnytyksen ja jälkitarkastuksen myötä olisi taas ajankohtaista pohtia, mikä olisi se itselleni sopiva ehkäisykeino, jota voisin seuraavaksi kokeilla. Yhdistelmävalmisteet ja minipillerit ovat itselleni ehdottomasti sopimattomien valmisteiden listalla. Käsivarteen asetettava kapseli ei minipillereistä johtuvien sivuvaikutusten takia tunnu myöskään sopivalta vaihtoehdolta, koska kapseleissa on samaa keltarauhashormonia. Ainoiksi vaihtoehdoiksi jääkin kierukat, joita on tietääkseni kahdenlaisia, eli hormoni- ja kuparikierukka. Kuparikierukka houkuttelisi hormonittomuuden takia, mutta sen sivuvaikutuksena voi olla kuukautisvuodon ja -kipujen lisääntyminen. Hormonikierukka puolestaan voisi saada aikaseksi tilanteen, ettei kuukautisia tulisi lainkaan, mutta siinä taas mietityttää kaikki muut sivuvaikutukset. Jälkitarkastuksessa lääkäri suositteli minulle hormonikierukkaa ja kertoi sen vaikutuksen olevan paikallista, jolloin haittavaikutukset ovat paljon minipillereitä ja kapselia vähäisempiä. Se onkin nyt ollut itselläni ajatuksissa ykkösvaihtoehtona, mutta silti asia mietityttää.


Kierukan asentamisessa mietityttää eniten se, mitä jos muutun taas todella vihaiseksi ihmiseksi. Kamalat päänsäryt eivät myöskään houkuttele, vaikkakin nyt synnytyksen jälkeen olen todennut kärsiväni niistä myös ilman hormonaalista ehkäisyäkin. Muista sivuvaikutuksista en ole niinkään huolissani, koska ainakaan aiemmilla kerroilla iho pysyi todella hyvässä kunnossa, eikä muitakaan tyypillisiä oireita mielestäni ollut. Kokeilemallahan se selviäisi, mutta kierukan asennustavan takia testaaminen ei tunnu niin yksinkertaiselta, koska käyttöä ei voi lopettaa ihan yhtä helposti kuin pillereiden kohdalla. Kai sen kierukan saa heti pois, jos itsestä alkaa siltä tuntua..?

Kierukkaehkäisyssä mietittää myös puheet "kierukkavauvoista". Vaikka tutkimusten mukaan hormonikierukka on ehkäisyteholtaan erinomainen, silti mieleen tulee jutut äideistä, jotka tulivat raskaaksi kierukasta huolimatta. Voiko kierukka irrota paikoiltaan ilman, että sitä itse tajuaa? Mikäli haluan kolmannen lapsen, haluan sen olevan oman päätöksen lopputulos, eikä vessanpöntöstä huomaamatta alas huuhtoutuneen kierukan ansiota.

Täytyisi varmaan vaan varata aika ehkäisyneuvolaan ja käydä juttelemassa asiasta. Vaikka ylimääräisten hormonien tuuppaaminen elimistöön ei mahdollisten sivuvaikutusten pelossa ihan hirveästi houkuta, niin tiedän kuitenkin, että haluan ehkäisyn olevan mahdollisimman helppo ja yksinkertainen asia, jota ei tarvitse liiemmin arjessa miettiä. Siinä mielessä kierukka olisi juuri sitä. Nyt täytyykin pohtia, otanko mieluummin kupari- vai hormonikierukan aiheuttamien sivuvaikutusten riskin, eli kummalla lähdetään testaamaan ensimmäiseksi.

Olisi mukava kuulla onko hormonikierukka sopinut jollekin, joka ei voi sivuvaikutusten takia käyttää minipillereitä?

6 kommenttia

 1. Nyt jäin ihmettelemään, miksette ota kondomia käyttöön? Itse olen testannut monta pillerimerkkiä vuosien varrella ja kaikista tullut niin pahat sivuvaikutukset, että hormoniehkäisy ei tule kyseeseen. Ja tosiaan kierukassa tuo asennus sen verran ikävä toimenpide, etten lähde kokeilemaan. Mutta kondomi on toiminut tosi hyvin jo yli 10 vuoden ajan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se onkin tässä "välivaiheessa" ollut käytössä ja toiveissa olisi löytää joku helpompi ja yksinkertaisempi keino. Kierukan asennus ei liiemmin jännitä, vaikkei se mieluinen juttu varmasti olekkaan, joten siksi aion vielä tuon keinon testata. :) -Tanja

   Poista
 2. Tässä oon itsekin jo pohtinut, että mitä ihmettä sitä tekisi synnytyksen jälkeen, joka on vielä edessä. Itse söin ye-pillereitä 10 vuotta ja sen jälkeen koko kroppa oli ihan sekaisin pitkään, kun ne lopetin. Tajusin myös vasta lopetettua, että kaikki ne mielialanvaihtelut ja päänsäryt johtui noista. Nyt tuntuu siltä, etten halua tunkea kroppaani enää mitään hormonaalista, mutta kondomitkaan ei juuri houkuttele eikä kuparikierukkakaan noiden luettelemiesi syiden takia. E-pillereiden jälkeen käytettiin vain keskeytettyä yhdyntää ja se toimikin loistavasti koko kaksi vuotta, mutta silloin raskauden alkaminen ei olisi ollut haitaksi. Nyt en kuitenkaan missään nimessä haluaisi ottaa riskiä, että raskaudunkin esikoisen jälkeen jo ekana vauvavuotena. Äh, tosi hankalaa... Kaipa se tulee tuo kondomi sitten silti olemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hankalaa se kyllä on ja tuntuu, että kaikissa vaihtoehdossa on ne omat miinuksensa. Täytyy vaan valita se vähiten huono vaihtoehto ja onneksi aina voi vaihtaa ja kokeilla jotain muuta, jos joku ei tunnu yhtään itselleen sopivalta. -Tanja

   Poista
 3. Kokeilin synnytyksen jälkeen hormonikierukkaa joidenkin kuukausien ajan. Imetin tuolloin vielä joten en tiedä vaikuttiko oireisiin kuinka paljon mutta lähes heti kierukan asentamisen jälkeen minulta meni yöunet ja olin koko ajan ihan kierroksilla, en tuntenut väsymystä enkä mitään. Muuten kierukka olisi sopinut ihan hyvin mutta en vain voinut jäädä odottamaan loppuuko unettomuus..no otatin kierukan pois ja unet paranivat lähes heti. Tässä juuri pähkäilen mikähän olisi sopiva ehkäisy...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa hurjaa! En ole ennen kuullutkaan, että hormonaalinen ehkäisy voisi aiheuttaa unettomuutta. Olisipa miehille olemassa joku vastaava ehkäisyvalmiste, niin sopivan ehkäisyn testaamisen taakkaa saisi jaettua molempien osapuolien välillä. -Tanja

   Poista

Kiitos, kun jätät kommentin! :)