Vauvavuoden muistot

-Sisältää arvonnan ja alekoodin-
Kaupallisessa yhteistyössä Shinie Design kanssa

Kirjoittanut Laura

Ensimmäisen lapsen kohdalla kaikki oli uutta ja jännittävää. Kaikki mahdollinen hankittiin jo toisen kolmanneksen aikana. Viimeistään rakenneultran jälkeen kaikki oli valmiina vauvan tuloon. Yksi näistä asioista oli myös vauvakirja. Olin päättänyt etukäteen, että haluan sellaisen ja tulisin sitä aktiivisesti täyttämään. Mieluiten jo ennen vauvan syntymää, jotta voin myös odotusajan muistoja kirjoitella ylös. Toisen lapsen kohdalla raskaus ei ollut samalla tavalla koko ajan läsnä ja hankinnatkin ovat tulleet ajankohtaiseksi vasta raskauden loppumetreillä. Yksi niistä hankinnoista oli myös vauvakirja. Esikoisen kohdalla kiersin kauppoja ja selailin erilaisia vaihtoehtoja. Halusin kirjan olevan mahdollisimman kattava ja pitkäaikainen. Olin etukäteen miettinyt, minkälaisia ominaisuuksia kirjalta haluaisin ja loputtomalta tuntuneen valintaprosessin jälkeen päädyin aika perinteiseen ratkaisuun. Vauvavuoden aikana huomasin kaipaavani enemmän tilaa tietyille asioille ja kirjoituksille. Toisaalta taas jotkut sivut koin turhiksi. Eniten kaipasin vapautta ja oman käden jälkeä. Kirja valintani ei siis ollutkaan kaikista osuvin minulla. Kun aloimme odottamaan toista lasta, päätin jälleen valikoida vauvakirjan, mutta nyt tiesin paremmin, mitä etsin.

Ensisijaisesti halusin vauvakirjan, josta saisin helposti tehtyä oman näköisen. Kirjassa olisi hyvä olla paljon vapaata tilaa ja sivuja, joihin voisin halutessani lisäillä kuvia ja muistoja, jotka eivät sopisi muiden valmiiksi kirjoitettujen otsikoiden alle. Kirja olisi hyvä olla selkeästi jäsennelty ja tarpeeksi yksinkertainen. Liialliset otsikot, erilaiset tilat ja liian monipuolinen kirja tulee sekavaksi ja käy (ainakin minulla) raskaaksi kirjoittaa. Haluaisin kirjan olevan sellainen. jonka pariin on mukava palata eikä se tunnu liian raskaalta työstää. Olen tykästynyt yksinkertaisuuteen ja erityisesti monessa asiassa mustavalkoisuus on tullut minun lempi värimaailmakseni. Pienen suuri seikkailu- kirja osoittautui täydelliseksi valinnaksi minulle.Ennen kuin kirjaa edes avaa, miellyttää silmääni kirjan normaalista poikkeava koko. Kirja ei ole perinteisen kokoinen, vaan neliön mallinen ja tämä tekee kirjasta söpön. Sellaisen, joka sopii täydellisesti vauvavuoteen ja erottuu valtavirrasta. Sivut ovat hyvin yksinkertaiset. Niissä ei ole kovin paljon valmiiksi kirjoitettuja tekstejä, vaan tilaa on jätetty paljon omille ideoille ja teksteille. Kirjasta löytyy jokaiselle vauvan täydelle kuukaudelle aukeama ja aukeaman sisältö on joka kuukausi sama. Muuten kirjassa on vain otsikoituja sivuja, joten voit itse päättää, minkälaisia muistoja millekin aukeamalle lisäät. Kirjan ehdottomasti parhaita oivalluksia on ”Kun saavuit” - sivu. Sivulla kerätään syntymäpäivästä tietoja, esimerkiksi mitä litra maitoa on maksanut sinä päivänä tai mikä on ollut tuolloin suosittu kappale. Suosittu kappale onkin hauska miettiä meidän perheemme kohdalla, koska meillä soivan musiikin määrittelee pitkälti vauvan isoveli. Taaperomme rakastaa tällä hetkellä kuunnella Robinia, Marcus&Martinusta sekä Einoa ja Aapelia. Radiossa eniten soivat kappaleet ovat taas aivan eri kappaleita. Onneksi sivulle mahtuu kirjoittamaan montakin kappaletta. Toinen oivallus on sivu, jonka otsikko on "Kiukuttaa!". Monesti vauvavuotta muistellaan positiivisten asioiden kautta. Vauvavuosi on paljon muutakin ja sivulle voisi kirjottaa vaikka mitä. Ketä kiukuttaa; äitiä vai vauvaa? Tai mikä oikein kiukuttaa; onko se ruokakiukkua, kiukuttelua, hassua kiukkua, joka naurattaa vanhempia, vai yöllistä kiukkua, kun mikään ei ole vialla, mutta silti vaan kiukuttaa. Loistava oivallus kirjan tekijältä! Kirjan kuvitus on mustavalkoinen ja lapsenomainen. Monet sivut kutsuvat värittämään ja kirja tuntuukin välillä aikuisen värityskirjalta, johon saisi helposti uppoamaan aikaa. Kirja päättyy ensimmäisiin synttärijuhliin, joille on varattu kirjan viimeinen aukeama.
Itse kaipaisin kirjalta vähän pidempää lapsen elämän seuraamista, ettei kirja päättyisi pelkästään vauvavuoteen. Pienen suuri seikkailu on ratkaissut tämäkin ongelman ja tehnyt toisen kirjan. Tämä kirja on jatko-osa vauvavuodelle. Pienen suuri seikkailu jatkuu- kirja jatkuu seitsemänteen ikävuoteen asti. Kirja on rakennettu niin, että se jatkaa lapsen matkaa ensimmäisestä syntymäpäivästä eteenpäin. Jokaiselle ikävuodelle on varattu samansisältöinen viiden aukeaman paketti, johon kuuluu synttärijuhlien koonti, lempiasioiden kirjaamista, tilaa perheen kuville, tilaa kirjoittaa lapsen uusista taidoista, tilaa kirjoittaa lapsen sanoista ja lausahduksista. Yksi aukeama on kokonaan tyhjä ja yhdelle aukeamalla on koottu otsikoita " ulkoilu" tai "leikkiä". Kirjan idea jatkaa ensimmäisen kirjan tapaa hyvin luovaa linjaa ja antaa kirjoittajalle paljon tilaa ideoida itse kirjan sisältöä. Kirja on, edeltäjänsä tapaan, helposti muokattavissa oman näköiseksi. Jatko-osan alussa on yleisiä koontisivuja, joista ehdoton lempisivuni on "rakkauden puu". Itse koen sivulla olevan puun olevan sukupuun tapainen puu, joka ei kuitenkaan velvoita tekemään välttämättä sukukarttaa. Voit itse valita henkilöitä tai asioita, joita lisäät lapsesi rakkauden puuhun. Rakkauden puu voi olla sukupuu tai puu niistä rakkaista ja arjessa mukana olevista henkilöistä. Kirjassa on myös perinteisten vauvakirjojen tapaan hammaskartta sekä kasvuseuranta.Olen päässyt vasta alkuun kirjojen täytön kanssa, koska tyttömme on vasta muutaman viikon ikäinen. On ihanaa, kun kirjaan voi vapaasti kerätä muistoja niistä arjen iloista ja oivalluksista. Samalla voi kirjata itselleen ylös kasvua ja kehitystä sekä niitä vauvan hauskoja kommelluksia, jotka niin helposti unohtuvat arjen tiimellyksessä. Vauva ei ole vielä kuukauttakaan ja koko ajan vauvassa huomaa kehityksen askeleita. Yleensä alkutaival on rytmin hakemista, painon ja pituuden seurantaa, unta sekä syömistä. Ja yritän siitä nauttia täysin, vaikka se kuulostaakin ehkä hieman tylsältä arjelta. Kohta saan kuitenkin kirjoittaa kirjaan ensimmäisistä synttäreistä ja siitä, kuinka ihana ja ainutlaatuinen vauvavuosi on ohi. Kirjojen avulla on ihana palata aikanaan siihen ainutkertaiseen arkeen, jota seuraava vuosi tulee olemaan. Minulla tulee olemaan omannäköinen vauvakirja, jonka pariin voin sitten uppoutua, kun pahin vauvakuume iskee. Tai palata niihin uhmiin ja päiväkotiarkeen, kun teini kiukuttelee minulle kotona.Jos sinulta puuttuu vauvakirja, on sinulla nyt mahdollisuus voittaa tämä ihana Pienen Suuri Seikkailu-kirja nyt itsellesi. Saimme arvottavaksi yhden Pienen suuri seikkailu -kirjan ja arvontaan voit osallistua jättämällä kommentin ja kertomalla, onko sinusta pidetty vauvakirjaa ja onko se vielä tallessa. Kommentin jättäneiden kesken arvotaan yksi Pienen Suuri seikkailukirja. Arvontaan voit osallistua keskiviikkoon 11.09.2019 asti. Muistathan jättää myös sähköpostiosoitteesi!
Saimme iloksemme myös teille lukijoille alekoodin Shinie Design – verkkokauppaan, jolla saat -15% heidän valikoimansa tuotteista. Joten, jos arpaonni ei suosi sinua tällä kertaa, voit käydä lunastamassa Pienen suuri seikkailu - kirjan nyt alekoodilla suoraan verkkokaupasta. Verkkokaupasta löytyy myös ”Pienen suuri seikkailu jatkuu” - kirja ja paljon muuta ihanaa. Käy kurkkaamassa verkkokaupan valikoima! Alekoodi vainaitienjutut on voimassa lokakuun loppuun ja koskee koko verkkokaupan valikoimaa. Onnea arvontaan ja iloisia shoppailuhetkiä! ARVONTA ON PÄÄTTYNYT JA VOITTAJAAN OTETAAN HENKILÖKOHTAISESTI YHTEYTTÄ. KIITOS KAIKILLE OSALLISTUJILLE!

5 kommenttia

 1. On pidetty vauvakirjaa minustakin ja nyt kun on itse ensimmäistä kertaa raskaana, on tullut sitä myös paljon selattua. Samoin miehen vauvakirjoja. Ihania muistoja ja ehdottomasti haluan kirjan (tai no, kirjoja) omallekin lapselle täyttää. Yhden jo ostinkin, mutta tämä kirja on myös yhä harkintalistalla toiseksi. :)

  VastaaPoista
 2. Sain esikoiseni heinäkuussa ja samoihin aikoihin äitini oli löytänyt vauvakirjani. Se oli semmoinen ohut, ilmeisesti pankista saatu vihkonen, johon oli täytetty muutamia juttuja sinne tänne. Äitini sanoikin, että vauvakirja kannattaa säilyttää käsien ulottuvilla, niin sitä tulee täytettyä eikä unohdu jonnekin kaapinperukoille niin kuin heillä. :) Tätä yritän toteuttaa! indiesyndromet[ät]gmail.com

  VastaaPoista
 3. On pidetty vauvakirjaa ja varmasti tallessakin on :)

  Vauvakirjat on kivoja!

  VastaaPoista
 4. On pidetty vauvakirja, joka on äidilläni säilytyksessä. hannele_hyryla@hotmail.com

  VastaaPoista
 5. On pidetty minusta kirjaa ja nyt olisi kiva omalle vauvalle myös pitää kirjaa.
  A.xu.94@hotmail.com

  VastaaPoista

Kiitos, kun jätät kommentin! :)