Tulisitko kummiksi? - Uniikki tapa kysyä kummiksi


Kaupallisessa yhteistyössä jannikan kanssa 
Kirjoittanut Laura

Nyt kun arki on lähtenyt rullaamaan, on aika suunnata ajatuksia tuleviin ristiäisiin. Patukan ristiäiset venyivät ajallisesti vähän turhan pitkälle ja nyt haluaisin ehdottomasti pitää ne paljon aikaisemmin kuin viimeksi. Patukan ristiäiset pidettiin vuokratilassa ja tällä kertaa päätimme pitää ristiäiset kirkolla ja kirkon juhlatilassa. Seuraavaksi olisi vuorossa papin ja kirkon varaus. Ristiäisten järjestely on minulle mieleistä hommaa, kun muutenkin nautin leipomisesta ja järkkäilyistä. Patukan kohdalla tilasin hänen nimellään servietit ja niin ajattelin myös typykälle tilata. Niistä jää ihana muisto päivästä ja huomasin viimeksi monen sukulaisen laittavan itselleen taskuun muiston ristiäisistä. Tarjoilut aiheuttavat jälleen hieman päänvaivaa. Vaikka rakastankin leipomista, olisi ristiäisissä kiva päästä vähän helpommalla. Viimeksi tilasimme suurimman osan valmiina ja tämä helpotti paljon itse päivää, koska päivässä on muutenkin tarpeeksi hässäkkää.


Yksi tärkeimmistä ristiäisiin liittyvistä asioista (nimen paljastuksen lisäksi) on kummien valinta. Yleisesti kummeiksi valikoituvat herkästi vauvan tädit, sedät ja ystävät. Alun perin kummien tehtävä on ollut olla hengellinen kasvattaja kirkkoon liitettävälle ja kummin on kuuluttava samaan kirkkokuntaan kastettavan kanssa. Nykyään tehtävä on hieman muovautunut, mutta kristillisen kasteen saavan lapsen kummin yksi tehtävistä on edelleen kristillisen kasvatuksen antaminen yhdessä vanhempien kanssa. Kirkon mukaan kummin tärkeimpiä tehtäviä on kristillisen kasvattamisen lisäksi olla lapsen aikuinen " ystävä" ja toimia kastetilaisuudessa todistajana.  Kastettavalla pitää olla vähintään kaksi kummia, erityistapauksissa erillisellä luvalla yksi kummi riittää. Kirkkoon kuulumaton henkilö ei voi toimia virallisena kummina, ainakaan kirkon silmissä. Lapsen kummit rekisteröidään ja siksi heistä kysytään henkilötiedot.

Emme ole mitenkään erityisen uskonnollisia mieheni kanssa, mutta meille on tärkeitä perinteet. Kaste on yksi niistä perinteistä. Kummin tehtäviin meillä on tosin eri kriteerit kuin kirkolla perinteisesti. Koimme patukan kanssa hieman ikävän tilanteen, kun yksi kummeista ei kuulunut kirkkoon. Papin suhtautuminen asiaan oli erittäin vanhoillinen ja hän teki asian hyvin selväksi, ettei tämä kummi ole virallinen kummi. Melkein tuli olo, ettei kummi ollut tervetullut edes kastetilaisuudessa muiden kummien viereen seisomaan. Hänen olisi pitänyt todennäköisesti istua muiden vieraiden joukossa eikä seistä muiden kummien kanssa. Meille jokainen tasa-arvoinen kummi, kuului hän kirkkoon tai ei. Koin ristiäispäivänä pahaa mieltä kummin puolesta ja siksi tulen toivomaan, että saisimme näihin ristiäisiin eri papin. Ymmärrän kyllä tilanteen ja kirkon kriteerit, mutta toivoisin kuitenkin hieman nykyaikaisempaa suhtautumista asiaan. Tilasin tälle kummille oman kastetodistuksen, koska pappi ei sitä suostunut hänelle kirjoittamaan. Hän ei myöskään ollut kirjoittanut kummin nimeä meille jäävään kastetodistukseen. Kirjoitin sen itse sinne jälkikäteen.Olimme pitkälti päättäneet jo raskausaikana kummit tai ainakin ne, joita tulisimme pyytämään kummeiksi. Vauvalla on paljon lähisukulaisia ja tätejä lapsilta löytyy peräti viisi kappaletta. Mietimme esikoisen kohdalla, miten tekisimme kummien ja tätien kanssa. Päädyimme ratkaisuun, että emme kysy tätejä kummeiksi. Itse en olisi osannut omien siskojeni kohdalla tehdä valintaa, kenestä tulisi kummi. Minusta olisi tuntunut siltä, että olisin laittanut siskoni johonkin järjestykseen, vaikka jokainen heistä on yhtä tärkeä. Samalla tavalla ajattelimme myös mieheni siskojen kohdalla, joten päädyimme siihen, että kummit valitaan ystävistä. Henkilökohtaisesti ajattelen, että kummius on luottamuksen osoitus. Kummius on kunniatehtävä. Toivomme kummien olevan läsnä meidän ja lapsien elämässä aina. Kummiksi valikoituvat ne ihmiset, jotka ovat meille tärkeitä ja joihin voimme luottaa. Heidän kanssaan haluamme viettää aikaa, jopa tehdä reissuja yhdessä. Toivomme, että kummit ovat niitä tyyppejä, jotka käyvät kentän laidalla kannustamassa lapsiamme tai ottavat lapset yökylään, kun vanhempien pitää päästä vähän tuulettumaan. Kummit ovat niitä tyyppejä, jotka jaksavat rakentaa vielä kerran sen saman palapelin lasten kanssa, joka on tehty jo monia satoja kertoja.


Halusimme pyytää lapsemme kummeja kummeiksi erityisellä tavalla. Sain oivan tilaisuuden suunnitella ja toteuttaa kummikortit yhteistyössä jannikan kanssa. Bokstavligen designs takana häärää Jannika. Tämä yhden naisen harrastus on muovautunut tilaustyönä tehtäviin kortteihin, julisteisiin ja muihin paperitöihin, joissa vain mielikuvitus on rajana. Tunnen Jannikan ihan muista yhteyksistä, mutta olen ihaillut hänen taitoaan leikkiä kirjaimilla samalla saaden aikaan vaikka minkälaisia töitä.  Otin Jannikaan yhteyttä ja kerroin hänelle ideastani. Haluaisin pyytää typykän kummeja kummeiksi uniikeilla kummikorteilla. Olin tutustunut Jannikan töihin etukäteen, joten tiesin antavani hänelle aika vapaat kädet toteutuksen suhteen. Itse olen parhaimmillani, jos saan olla mahdollisimman luova ja minulle annetaan esimerkiksi vain teema tai makumaailma kakkujen tekoon. Lopputulos on parhaimmillaan silloin, kun sen on itse saanut ideoida ja toteuttaa. Tästä syystä annoin myös Jannikalle mahdollisimman vapaat kädet. Hän alkoi ideoimaan ja suunnittelemaan. Hän lähetteli minulle luonnoksia hyväksyttäväksi, jonka jälkeen jatkoi korttien työstämistä. Lopputulos on kaunis sekä herkkä. Teksti on leikkisä ja meidän näköisemme. Aluksi ajattelin postittaa kortit mahdollisille kummeille, mutta lopulta veimme yhden kortin kummeille yllätyksenä postilaatikkoon. Kolmelle muulle kummille annoimme kortit käteen, kun he tulivat typykkää katsomaan. Kaikki heistä olivat valmiita seikkailuun ja nyt typykällämme on viisi aivan ihanaa kummia. Kortit saivat kovasti kehuja. Kerroin niiden olevan uniikkeja, käsityönä tehtyjä; keneltäkään muulta ei samanlaista löytyisi.
Iloksi saimme tehtyä kummikortit yhteistyönä ja olen todella tyytyväinen lopputulokseen. Jos haluat omanlaatuisia töitä tai sinulla on mielessä jokin idea, jonka haluaisit toteuttaa, saa korttien tekijään, Jannikaan yhteyden Instgramin  kautta, josta löytyy hänen yhteystietonsa. Tai sitten voit käydä kurkkaamassa hänen töitään omien nettisivujen kautta www.jannikan.fi . Lähde suunnittelemaan hänen kanssaan jotain uniikkia ja kaunista! Kortit ovat saatu kaupallisessa yhteistyössä näkyvyyttä vastaan.

2 kommenttia

  1. Onpa kiva erilainen tapa kysyä. Ja kauniit kortit!

    https://kotonajakaupungilla.blogspot.com/

    VastaaPoista
  2. Kiitos! :) Kummit kiittelivät kovasti kortteja. Ja näin heille jäi myös ensimmäinen muisto kummiudesta ennen ristiäisiä. <3 -Laura

    VastaaPoista

Kiitos, kun jätät kommentin! :)