Topit & flopit

Viikko on Lauran perheessä mennyt enemmän ja vähemmän aikuisten sairastaessa. Lauantaiksi suunniteltu grillailu yhdessä Tanjan perheen kanssa jouduttiin peruuttamaan ja lauantaista tuli kotipäivä. Päätettiin kuitenkin tehdä jotain hyvää ruokaa ja nauttia lauantai-illasta. Pihvi, Hasselbackanperunat kera pippurikastikeen ja lasi viiniä toimi oikein hyvin grilli-illan korvikkeena. Viimeisten viikkojen aikana erilaiset kuumeet ovat pyörineet Lauran perheessä. Vaikka olemmekin olleet oikeasti kipeänä, on näissä kuumeissa ollut kyse vähän isommista asioista. Niistä vähän tarkemmin alla.

Tanjan viikko on kulunut aika lailla arkiruutiineiden parissa. On jännä huomata, miten kotiäitinäkin viikonloppuja odottaa ihan samaan tapaan kuin töissä ollessa. Arki-illat menevät hujauksessa, kun mies saapuu töistä kotiin. Pari tuntia aktiivista aikaa puuhastella ja sitten alkaakin jo lasten iltarutiinit ja nukutuksen jälkeen jää tunnin verran omaa aikaa, ennen kuin on pakko mennä itsekin nukkumaan. Viikonloppuna voi vähän venyttää omia aikatauluja, koska aamulla on mahdollista nukkua hieman pidempään (kiitos aamuvirkun mieheni). Muutenkin päivät tuntuvat kevyemmiltä, kun kaksi aikuista huolehtii lasten hoidosta ja on myös mahdollista päivän aikana irtautua ja ottaa omaa aikaa.


TOPIT

3 kotipäivää (Laura)
Erilaisista sattumuksista johtuen, patukalla oli tällä viikolla kolme kotipäivää. Ja jokaisena niistä, hän pääsi leikkimään Tanjan pojan kanssa. On ollut ihana huomata, kuinka pojat ovat oikeasti "löytäneet" toisensa. He leikkivät välillä toistensa kanssa ja välillä leikkivät omiansa, mutta jatkuvasti ei tarvitse olla kieltämässä tai toimimassa erotuomarina leikeissä. Varmasti meiltä äideiltä jää tilanteita näkemättä. joissa toinen ottaa toiselta kädestä jotain tai on muita erimielisyyksiä, mutta ehkä sekin kasvattaa poikia pitämään puoliansa. Kovasti toivon, että pienellä avustuksella patukka oppisi selvittämään erimielisyyksiä myös itse, ettei jokaisen pienen väännön kohdalla tarvitsisi olla mukana selvittämässä riitaa. Tämä tulee vanhemmalla iällä vasta ajankohtaiseksi, mutta pienenä niitä taitoa aletaan harjoittelemaan. Joka tapauksessa, olin yllättynyt, kuinka hyvin kolme kotipäivää sujuivatkaan. Patukka kyseli päivittäin päiväkodin perään, mutta tyytyi vastaukseeni "ei tänään". Paljon päivien etenemistä helpotti seura; minun ja patukan seura. Perjantaina patukka meni kolmen päivän tauon jälkeen päiväkotiin ja sinä aamuna tuntui siltä, että se kolme päivää oli tarpeeksi kotona oloa. Yleensä patukka on kotona joka toinen viikko kerran ja joka toinen viikko kaksi kertaa. Tämä ei ole kuitenkaan mikään lukkoon lyöty systeemi, vaan tärkeintä on vapaa päivien määrä. Niitä tulee olla kolmessa kuukaudessa se 18 kappaletta, joten päiviä voi aina tasata tarvittaessa. Joten, joku viikko patukka voi olla koko viikon päiväkodissa ja joku toinen viikko olla kotona vaikka tuon kolme päivää. Miten hienoa perheiden tilanteiden ymmärtämistä!


Kauppakassipalvelu (Tanja)
Meillä on lasten myötä vakiintunut käytäntö, että teemme ruokaostokset kerran viikossa. Aiemmin käytimme yhden arki-illan ruokaostosten tekoon Prismasta, mutta nyt viimeisen kuukauden ajan olemme kokeilleet Kauppakassipalvelua ja onhan se ihanan helppoa ja aikaa säästävää. Kuulostaa ehkä hassulta, että ruokaostosten tekoon menisi yksi arki-ilta, mutta ei kauppapäivän iltana ihan hirveästi muuta todellisuudessa ehdi. Mies saapuu töistä yleensä klo 16 aikaan, jolloin syödään päivällinen. Siitä sitten vauvan syöttö, vaipanvaihdot, autoon pakkautuminen jne.jne., niin helposti siinä ollaan jo iltapala-ajassa, kun ruokaostoksia puretaan jääkaappiin. Vaikka palvelun käyttö vaatii hieman totuttelua ja kaikki ei ole tilauksissa mennyt ihan nappiin, niin onhan se ollut ihana arjen helpotus, kun voi lasten päiväunien aikaan tehdä tilauksen omalta kotisohvalta käsin ja noutaa valmiiksi kerätyt tuotteet seuraavana aamuna. Ainoa hankaluus palvelussa on ollut ruokatuotteiden korvaavuus, koska me ollaan aika rutinoituneita ruokaostosten tekijöitä ja meillä on vakiintunut tietyt ruoka-aineet ja merkit, joita tykätään käyttää. Eli jos jotain tilaamaani tuotetta ei ole, niin olen aika tarkka siitä, millä tuotteella tykkään puuttuvan tuotteen korvata. Tietenkään palvelun kerääjä ei välttämättä osaa valita juuri samaa tuotetta, minkä itse valitsisin. Täytyy siis olla varautunut siihen, että puuttuvan tuotteen tilalle saa jotain, mitä ei ehkä itse valitsisi tai sitten täytyy estää tuotteiden korvaaminen ja tarvittaessa hakea puuttuvat tuotteet jostain muualta. Viikkoruokaostoksia tehtäessä on myös pakko kiinnittää huomiota tuotteiden päiväyksiin. Maidot esimerkiksi valkkaan itse aina sen mukaan, minkä valmistajan tuotteessa on pisin parasta ennen päiväys. Tämä ei tietenkään ole mahdollista kauppakassipalvelun tilauksessa.FLOPIT

Kuume (Laura)
Asuntokuume, vauvakuume, matkakuume, autokuume, remonttikuume, sisustuskuume, mökkikuume, opiskelukuume ja mitä kaikkia näitä nyt oli. Vauvan syntymän jälkeen olen potenut kaikenlaisia kuumeita (paitsi sitä oikeaa kuumetta). Olenkin näiden kuumeiden kanssa tuskastellut enemmän ja vähemmän. Mikä kuume on oikeasti realistinen tähän elämäntilanteeseen ja mikä kannattaa kuopata ennen kuin kuume nousee liian kovaksi. Muutama kuume on ollut jo pitkään päällä. Kyseessä on kuitenkin niin isoja asioita, ettei kuumetta taltuteta ihan pienen päähän pistoksen takia. Jatkuva tarve kouluttaa itseäni ja saada korkeakoulututkinto ajoi minut jälleen hakemaan kouluun. Uusi hakusysteemi onkin mielenkiintoinen ja antaa vapauden valmistautua pääsykokeisiin omalla tavallaan. Enää ei tarvitse päntätä ennakkomateriaaleja, vaan riittää, kun käy tekemässä kokeen korkeakoululla. Itse ajattelin kuitenkin hieman valmistautua palauttamalla mieleen englanninkielen sanastoa, sosiaalialan eettisiä ohjeita sekä kertailla perusmatematiikkaa. Toinen kovasti päälle puskeva kuume on ollut asuntokuume. Olemme puolen vuoden aikana tutkailleet asuntomarkkinoita ilman minkäänlaista pakkoa ostaa tai muuttaa. Asuntomme palvelee meitä oikein hyvin, mutta halu maksaa omasta on kova. Jotenkin onkin hassua, että vaikka ei ole mikään kiire, kummasti silloin tapahtuu asioita. Siksi olemmekin menossa katsomaan mahdollista uutta kotia sunnuntaina. Juttelimme tällä viikolla Tanjan kanssa tästä kummallisesti tarpeesta omaa joku kuume. Aina kun saa jonkun kuumeen taltutettua tulee seuraava. Onko se meihin ihmisiin sisäisesti rakennettu juttu? Koskaan ei ole hyvä, vaikka kaikki olisikin hyvin ja tarvetta uuteen ei olisi. Kun jokin kuume iskee, on varmaan tärkeintä se, onko siihen ainut lääke sen toteuttaminen vai unohtaminen?


Terveyshuolet (Tanja)
Olen aina ollut perusterve ihminen ja siksi onkin ollut outoa, kun omasta terveydestä on joutunut olemaan hieman huolissaan. Kerroinkin synnytyksen jälkeen, kuinka verenpaineeni olivat todella korkeat ja kärsin myös sydämen lisälyönneistä. Tuolloin vaivat laitettiin stressin ja väsymyksen piikkiin ja ajan kanssa tilanne normalisoitui. Tällä viikolla ihmetelin taas sydämen lisälyöntien lisääntymistä ja kummallista päänsärkyä. Mittasin pitkästä aikaa verenpaineeni ja ne olivat 155/100. Soitin terveysasemalle ja sainkin heti samalle päivälle lääkäriajan. Olen viimeisen viikon verran nukkunut todella hyviä yöunia, joten liian vähäisten unien piikkiin vaivoja ei voi enää laittaa. Nukkumisesta huolimatta oloni on ollut melko uupunut ja jo pidemmän aikaa itselläni on ollut tunne, ettei kaikki ole niin kuin pitäisi. Lääkärissä katsottiin EKG ja lääkäri muutenkin tutki tilannetta. Sydänkäyrässä oli nähtävissä pieni muutos, joka lääkärin mukaan viittaa infarktialttiuteen, mutta näin nuorella ei vielä asiasta tarvitse olla huolissaan. Sain myös lähetteen verikokeisiin ja sydämen Holter-tutkimukseen, jossa sydämen sykettä seurataan 24h ajan. Verikoiden tuloksissa oli muutamat arvot pielessä ja odottelen niistä lääkärin mielipidettä. Ukkini on aikoinaan kuollut nuorena sydänperäiseen äkkikuolemaan, joten sukurasitetta sydänsairauksiin on olemassa. Siksi olen todella helpottunut, että tilannettani nyt tutkitaan kunnolla ja saan selityksen, mistä korkeat verenpaineet ja sydämen lisälyönnit johtuvat. Lääkärin mukaan monet muut sairaudet, kuten esimerkiksi kilpirauhaseen liittyvät ongelmat voivat selittää tilannettani, joten olen optimistinen siitä, ettei mistään vakavammasta ole kyse.

Ei kommentteja

Kiitos, kun jätät kommentin! :)