Vauva 6 viikkoa

Kirjoittanut Tanja


Jos aika tuntui yhden lapsen kanssa menevän hurjaa vauhtia, niin nyt kahden kanssa se tuntuu oikein kiitävän eteen päin. Meidän pieni vastasyntynyt on jo 6 viikkoinen pötkylä, joka kasvaa ja kehittyy koko ajan. Miehen töihin paluun jälkeistä arkea on eletty jo kaksi viikkoa ja kaikki on mennyt enemmän kuin hyvin. Olin päässäni rakentanut kaikenlaisia kauhuskenaarioita siitä, millaista kaaosta päivät kahden pienen kanssa yksin tulisi olemaan ja todellisuus on ollut kaikkea muuta. Toki päivät ovat kiireisiä ja lepohetkiä ei itsellä juurikaan ole, mutta pääasia on, että olen kunnialla selvinnyt vauvan ja taaperon kanssa ja arki tuntuu mukavalta.

Tällä viikolla kävimme vauvan kanssa 4-6 vikkoisneuvolassa, johon kuuluu terveydenhoitajan ja lääkärin tarkastukset. Alkuaikojen imetyshaasteet ja painonnousuun liittyvät ongelmat ovat taakse jääneitä huolia, joten olemme saaneet elellä vauva-arkea ilman sen suurempia murehtimisia. Olikin mukavaa, kun neuvolassa pystyi keskittymään enemmän niihin positiivisiin asioihin kuulumisia kertoessa, koska juuri nyt mielen päällä ei ole mitään huolta vauvan kasvusta tai mistään muustakaan.


Vauvan paino oli noussut hyvin ja kahdessa viikossa sitä oli kertynyt reilu 300g. Imetys tuntuu vihdoinkin riittävän turvamaan vauvan ravinnonsaannin, eikä enää ole lainkaan tarvetta lisämaidoille. Pituutta oli myös tullu 1cm lisää, joten tällä hetkellä poika kasvaa tasaisesti -1 käyrällä. Esikoiseen verrattuna vauva on todella jäntevän oloinen ja vatsallaan hän pystyy jo pitämään päätään pystyssä. Toki painava pää huojuu ja meinaa viedä muun kropan mukanaan, mutta aikuisen avustuksella pää pysyy pystyssä. En muista minkä ikäisenä esikoinen oli tuossa samassa vaiheessa, mutta ei todellakaan vielä 1,5kk ikäisenä. Toivonkin, että kakkonen lähtee hieman esikoista nopeammassa tahdissa liikkeelle, koska se helpottaisi huomattavasti kahden lapsen kanssa kulkemista. Tai ainakin nyt kuvittelen sen helpottavan, saatan olla täysin eri mieltä, kun yritän pitää eri suuntiin haluavat lapset hallinnassa.

Vauvalla on selvästi muodostunut jo jonkinlaista rytmiä ja hän nukahtaa puolenyön aikoihin ja nukkuu muutamalla syötöllä aamuun asti. Päivällä hän nukkuu edelleen melko vähän ja oikeastaan viikossa on aina jokin päivä, kun hän on päivällä selvästi väsyneempi ja "tankkaa" silloin unta myös päivän aikana. Nyt kuuden viikon ikään kuuluu tiheän imun kausi ja vauva on viihtynyt viimeiset pari päivää rinnalla jatkuvasti. Tuo kausi on tuntunut hieman sotkevan myös vauvan nukkumisia ja hänen on ollut kovin vaikea rauhoittua yöunille parina viimeisenä yönä, koska hän vaan haluaisi olla koko ajan rinnalla. Hieman turhauttava vaihe näin äidin näkökulmasta, etenkin kun yöllä rinnalla oleminen on raivokasta häsäämistä, mutta silti mikään muu kuin rinnalla oleminen ei kelpaa. Omat unet ovat siis olleet viime päivinä melko vähäisiä ja univaje alkaa tuntua. Viime viikonloppu meni kaste- ja synttärijuhlia järjestäessä ja juhliessa, joten silloinkaan ei ollut aikaa levätä seuraavaa viikkoa varten. Onneksi nyt on perjantai ja edessä on viikonloppu ilman mitään suunnitelmia, joten päivällä on mahdollista nukkua päikkäreitä vaikka molemmat lapset eivät olisikaan unilla.


Esikoinen on sopeutunut elämään vauvan kanssa todella hyvin. Päivä päivältä hänestä on tullut "omatoimisempi" ja hän viihtyy pitkiäkin aikoja itsekseen leikkien. Nyt tiheän imun kauden myötä harmittaa, että esikoiselle ei meinaa riittää aikaa yhtään ylimääräistä, kun vauva on jatkuvasti rinnalla. Onneksi ensi viikolla alkaa kerho ja poitsu pääsee viettämään kahtena päivänä viikosta aikaa ikätovereiden kanssa leikkien. Se tekee hänelle varmasi todella hyvää ja ihanaa, kun poika saa muiden aikuisten järjestämää puuhaa päiviinsä.

Tässä tällaiset pikaiset kuulumiset meidän vauvakuplasta, nyt on pakko mennä hetkeksi unille, kun molemmat lapset nukkuvat.

Ei kommentteja

Kiitos, kun jätät kommentin! :)