Paluu arkeen

Kirjoittanut Laura

Arki alkoi ja oli sitä odotettukin. Lomalla on aina ihanaa, mutta silloin tietää lomailleensa tarpeeksi, kun arkea alkaa kaipaamaan. Lukujärjestyksen omainen aikataulu, arkipäivät ja viikonloput, päiväkoti, koulu, työt, kauppakassipalvelu ja tuhannet muut asiat luovat omanlaista tunnelmaa perhe-elämään. Kesän jälkeen aamuissa tuoksuu vivahde syksyä, ja ajatukset karkaavat villasukkiin ja kynttilöihin. Kohta pääsee tekemään vauvan kanssa reissun Ikeaan ja ostamaan kassikaupalla pattereita ja kynttilöitä pimeneviin iltoihin. Täytyisi kipaista myös Forsmanin tehtaanmyymälässä, joka on jokaisen teenjuojan paratiisi. Hyllyt toisensa perään notkuvat täynnä erilaisia teelajikkeita ja sisään astuessa tuoksu, joka sisällä on, on huumaavaa. Suosittelen pistäytymään myymälässä, jos yhtään nauttii syksyisistä illoista teen kera.


Tulevan vuoden arki tulee rakentumaan jälleen hyvin eri tavalla kuin edeltävä vuosi. Äitiysloma, patukan päiväkotivapaat arkipäivät, miehen isyyslomat sekä säästetyt kesälomapäivät, bonuspojan koulu ja vauvan kehitys ovat varmasti teemoja, joiden ympärille tulevan vuoden arki rakentuu. Jännityksellä odotan vauvan vaikutusta arkeemme. Millä tavalla hän viihtyy vaunuissa, nukkuuko hän öitä tai päiväunia, osallistummeko johonkin palautumisjumppaan vauvan kanssa säännöllisesti, antaako vauva minun tehdä töitä ja kuinka muut perheen lapset sopeutuvat uuteen perheenjäseneemme. Siinä muutama minun päällimmäisistä ajatuksistani, jotka tulevat muokkaamaan päiviämme. Olenkin aikaisemmin kertonut meidän suunnitelmastamme, miten patukan päivähoito jatkossa hoidetaan. Hän tulee, näin alkuun ainakin, olemaan kotona vauvan ja minun kanssani kerran viikossa ja joka toinen viikko kaksi kertaa viikossa. Hoitopäivien määrää voi tarvittaessa muuttaa, mutta ne menevät kolmen kuukauden sykleissä. Joten tällä periaatteella muokataan arki syyskuusta eteenpäin, ainakin sinne marraskuun loppuun asti.


Patukan paluu päiväkotiin sujui oikein mallikkaasti, erityisesti sen jälkeen, kun pääsimme pitkän kesätauon jälkeen palaamaan omaan päiväkotiimme. Ensimmäiset kolme päivää loman jälkeen patukka kävi varapäivähoidossa, jossa ei ollut tuttuja aikuisia. Suurin osa oman ryhmän lapsista oli vielä lomalla ja tuntuikin monesti, että patukka oli ainut lapsi, joka vietiin päivähoitoon hänen ikäisistään. Elokuun alkaessa siirryimme omaan päiväkotiin ja ensimmäisen päivän itkun jälkeen, kaikki tuntui lähtevän rullaamaan omalla painollaan. Kerroin päivähoidossa myös vauvan synnytyksen vaikutuksista mahdolliseen patukan päivähoitoon. Vauvan tullessa on tarkoitus pitää patukan päivähoito elokuun ajan mahdollisimman normaalina. Hän menee aamuisin normaalisti päivähoitoon ja ehkä haemme hänet vähän aikaisemmin takaisin kotiin. Suunnitelmissa olisi, että isä jäisi kotiin vauvan syntymän jälkeen muutamaksi viikoksi, joten pääsemme vauva-arkeen kiinni sujuvasti. Syyskuusta eteenpäin arki alkaa siis pyörimään isän töihin paluun ja patukan vapaapäivien sävyttämänä.


Paljon odotan äitiyslomavuoden arjelta liikuntaa, vauva vuoden tuomia "elämyksiä", perheen yhteisiä hetkiä ja lasten kasvun seuraamista. Loppuraskaus loisti liikunnan puutteella ja minulla onkin ollut jo kova ikävä lenkkipoluille. Odotan myös innolla äitiyslomavuotta, jonka pääsen viettämään Tanjan kanssa yhtä aikaa. Seuralla on suuri vaikutus omaan jaksamiseen ja saman ikäisten lasten seura toisilleen on todella arvokasta. Tanjan taaperollakin alkaa kerhoarki, mutta olemme puhuneet alustavasti, että yrittäisimme sovittaa ainakin kerran viikkoon sellaisen päivän, jolloin taaperomme olisivat molemmat kotona. Pojat osaavat leikkiä pitkääkin jo kahdestaan ja puistossa ulkoilu räntäsateessa tuntuu menevän paljon nopeammin, kun lapsilla ja äideillä on seuraa. Oman kunnon kohotus ja raskauskilojen karistus ovat myös mielen päällä ajatellessa tulevaa arkea. En ole ottamassa tästä mitään himoprojektia vaan toivon pystyväni tekemään valintoja arjessa, jotka tukevat tavoitteitani. Imetyksen aikana ei ole hyvä laihduttaa tai tarkoituksen mukaisesti pudottaa painoa, koska tämä saattaa vaikuttaa imetykseen negatiivisesti. Arjen valinnat, hyötyliikunta ja äitiysfysioterapeutilta saatavat ohjeet ovat ensimmäiset asiat, joiden kanssa lähden liikkeelle. Arkiruokavalintoihin olemme tehneet jo mieheni kanssa pientä suunnitelmaa, koska hänellekin on kesän ja raskauden aikana kertynyt muutama ylimääräinen kilo. On helpompi kiinnittää omiin valintoihin huomiota, kun talouden toinenkin aikuinen on mukana teemassa.
Syksyn arkea tulee rytmittämään myös miehen pitämät pitkät viikonloput, joiden avulla voimme lähteä pitemmäksi ajaksi esimerkiksi mökille tai tehdä jonkin viikonloppureissun niin halutessamme. Mieheni säästi tarkoituksella kesälomiaan tulevalle vuodelle, jotta voimme nauttia koulun rytmittämistä lomista sekä mahdollisesti pitkistä viikonlopuista. Itse odotan jo kovasti syksyn tuomaa tunnelmaa. Mökin takkatulta, viileneviä iltoja, mökin löylyjä ja sen jälkeistä tyyneyttä saunaoluen kera. Olen kovasti kaivannut kunnon pihviä punaviinin kera sekä omaa lempi ruokaani; sushia. Jos miettii arjen tähtihetkiä, ei ne meidän perheessämme vaadi kovin isoja asioita. Ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan, jotta viikonloppu olisi spesiaali.
Minkälaista arkea te odotatte tulevalta syksyltä?

Ei kommentteja

Kiitos, kun jätät kommentin! :)