2 vuotta eikä suotta

 Kirjoittanut Laura

Nyt on synttärit juhlittu ja kaksivuotisneuvola käyty. Mitä meidän esikoisellemme nyt sitten kuuluu. Hän sai kovasti kehuja puheen määrästä ja mahtavista jalkapallopotkuista. Sitä on aina hauska huomata, kuinka erilaisia ja jänniä kysymyksiä neuvolassa tuleekaan. Ainut mihin patukka ei pystynyt, oli viivan piirtäminen mallin mukaan suorana vaakatasossa ja pystyyn. Se oli yhtä söherrystä ja sekamelskaa, sellaista minkälaista piirtämistä voisi odottaa kaksivuotiaalta. Alun jännityksen jälkeen poikamme oli juuri sellainen kuin on aina. Hän ei oikein osaa vierastaa kuin hetken ja tuntuikin muutaman minuutin jälkeen, että hän olisi aina viettänyt aikaa terveydenhoitajamme kanssa. Itselläni kuuma aalto puski samaan aikaan taaperon raivohetken kanssa vastaanotolla ja näytin varmasti siltä, että olen lopen uupunut odottamiseen ja raskauteen. En tiedä kauan tuon neuvolakäynnin kuuluisi kestää, mutta olimme siellä puolisen tuntia, jonka jälkeen pääsimme lähtemään kotiin. Patukka on tällä hetkellä 89 cm pitkä ja painaa 13,8 kg. Hänelle oli tullut puolessa vuodessa 7 cm lisää pituutta ja kilo lisää painoa. Hän kasvaa tasaisesti keskikäyrällä, missä on mennyt syntymästä saakka. Vaikka hän ei nyt osannut piirtää mallin mukaan viivaa, oli kaikki kohdallaan. Seuraava neuvolakäynti onkin vuoden päästä. Hurjaa ajatella, että vuosi sitten tuntui siltä, että ravasimme neuvolassa joka harvasen päivä ja nyt siellä täytyy käydä enää vuoden välein. Ensi kerralla patukka osaa jo mahdollisesti puhua lauseita ja tämä herättää tässä äidissä suuria tunteita, ennen kaikkea haikeutta.


Meillä juhlittiin meidän kaksi- vuotiasta taaperoa kahteen otteeseen viime viikkojen aikana. Meidän lähisukumme on sen verran suurehko, ettei kaikki haluamamme ystävät, sukulaiset ja kummit mahdu yhtä aikaa viettämään meille synttäreitä. Tai siis mahtuvat, mutta sisälämpötila nousee turhan trooppiseksi eikä kakkujen syöminen lattialla tai lautanen polvilla ole mitenkään mukavaa. Pidimme ystäville ja kummeille omat juhlat ja sunnuntaina vieraaksi oli kutsuttu sukulaiset. Kysyin Instagramissa olisiko seuraajillamme halukkuutta kuulla, mitä kaikkea laitan tarjolle ja mahdollisesti saada myös muutama resepti takataskuun. Vastausprosentti oli sata, joten alla tunnelmia patukan synttäreistä ja muutama lemppari tarjottava. Harvoin tyydyn samaan vanhaan ja aina yritän löytää jotain uutta tarjottavaa. Korvapuustit ovat yleensä se vakituinen tarjottava, mutta näin kesällä tuntuu, ettei ne maistu kenellekään. Joten tällä kertaa jätin ne tekemättä ja kokeilin kaikkea muuta. Meillä oli kaksi makeaa kakkua; Amerikkalainen juustokakku ja toinen oli suklainen vadelmamoussekakku. Suolaisia tarjottavia meillä oli cocktailpiirakoita munavoilla, moderni voileipäkakku sekä pinaattilohirulla. Vadelmasta on tullut kesän aikana yksi tämän hetken lempi marjoistani, joten tuntuu, että käytän sitä vähän joka paikassa. Juhlien ehdoton menestys oli Amerikkalainen juustokakku, joten päätin jakaa teille sen reseptin.

Maailman helpoin juustokakku



Tässä kohtaa helppo, yksinkertainen ja maistuva resepti on lahja. Olen melkeinpä kaikkiin juhliin leiponut aina jonkinlaisen juustokakun. Nyt oli toiseen kakkuun tulossa liivatetta, joten päädyin tekemään toiseksi kakuksi ikuisen suosikkini, Amerikkalaisen juustokakun. Tämä kakku on juhlan kuin juhlan suosikki ja toimii aina. Monesti olen tähän tehnyt lisukkeeksi vadelmamelbaa, mutta nyt tuoreet pensasmustikat ja karhuvatukat toimivat lisukkeena. Kakkuun löytyy sadoittain erilaisia variaatioreseptejä, mutta tämä LEIVOTAAN-lehdestä löydetty resepti tuli jäädäkseen.

Osta kaupasta:
Voita 75 g (itse laittaisin hiukan enemmän, ehkä peräti 100g)
Täysjyväkeksejä 12 kpl
sokeria 3 rkl
tuorejuustoa 400g
Ranskankermaa 2 dl
Kondensoitua maitoa 1 prk
vaniljasokeri 1 tl
munia 2 kpl
sitruuna
vehnäjauhoja 3 rkl
tuoreita marjoja

Lämmitä uuni 175 astetta ja tee pohja. Keksit pitää murskata muruksi ja siihen sekoitetaan sulatettu voi ja sokeri. Vinkki! Kun murskaat keksejä, ehdottomasti helpoin tapa on tehdä se niin, että käytät siinä nuijaa ja Minigrip- pusseja. Laita keksit kahden pussin sisään ja hakkaa päältä. Pussia kannattaa kääntää muutamaan kertaan välissä ja hakata nuijalla molemmin puolin, jotta murusta tulee tasaista. Tämä on kantapään kautta todettu parhaaksi ja nopeimmaksi tavaksi. En saa tehosekoittimella murua aikaiseksi näin nopeasti. Laita muruseos irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. Paista uunissa 10 min.
Laske uunin lämpötila 150 ja tee täyte. Notkista tuorejuusto, lisää joukkoon ranskankerma, kondensoitu maito, vaniljasokeri, munat ja vatkaa hetki. Jos käytät monitoimikonetta, kannattaa välillä pysäyttää ja varmistaa ettei tuorejuustoa ole jäänyt koneen pohjaan kiinni. Jos näin on sekoita se nuolijan avulla joukkoon ja jatka vatkaamista. Näin seoksesta tulee tasainen. Pese sitruuna, raasta ja purista mehu ja vatkaa joukkoon. Viimeisenä lisää joukkoon vehnäjauhot. Kaada täyte vuokaan ja paista 50-55 min uunissa. Jos kakku jää paistoajan jälkeen " raa´aksi " eli näyttää siltä, ettei ole hyytynyt, voi sen jättää uuniin vielä vartiksi jälkilämmölle. MUISTA KUITENKIN SAMMUTTAA UUNI- kakkua ei ole tarkoitus paistaa enempää, ainoastaan kypsyttää hieman. Lopuksi anna mielikuvitukselle tilaa ja koristele kakku. Itse käytin myös limen siivuja koristeluun, vihreä väri oli mielestäni parempi kuin keltainen.


Moderni voileipäkakku

Voileipäkakku, perinteisten juhlien pöydän kruunu ja myös monen vieraan lempi syötävä. Itse koen perinteisen voileipäkakun tekemisen tosi työlääksi, siksi en sitä tälläkään kertaa tehnyt. Voileipäkakku on kuitenkin monen makuun ja siksi mietin erilaisia vaihtoehtoja, joilla kakun pystyisi korvaamaan, mutta saisi tarjolle samanlaisen makumaailman. Tein edellisenä vuonna patukan synttäreille vähän samantapaisen kakun. Yritin löytää käyttämäni reseptin uudestaan (löytyy netistä jostain), mutta samalla törmäsin Valion sivuilla uuteen tuttavuuteen, jota päätin kokeilla. Ja onneksi kokeilin. Tätä kakkua melkeinpä jokainen vieras haki lisää. Sain kakun lopuista itselleni seuraavana päivänä lounaan salaatin kera. Itse kakun resepti löytyy täältä ja tätä reseptiä noudatin aika lailla ohjeen mukaisesti. Itse halusin myös syödä tätä kakkua juhlissa (raskaana kun tuo raakojen kalatuotteiden valikoima on nolla) korvasin kylmäsavulohen lämminsavulohella. Tämä vaihtoehto oli erittäin toimiva, vaikka maultaan lämminsavulohi on hieman miedompi kuin kylmäsavulohi. Koristelulle jälleen vain mielikuvitusrajana, itse tyydyin tylsästi perinteisiin, kakkuun laitettaviin  raaka-aineisiin. Vinkki! Sen verran mitä reseptiä tuunasin, vaihdoin pohjan leipä vaihtoehdon toiseksi. Itse käytin REAL-leipää, joka mielestäni oli ehkä jopa toimivampi ja rapeampi vaihtoehto kuin alkuperäisessä reseptissä käytetty saaristolaisleipä. Kokeilkaa siis erilaisia variaatioita pohjaksi, tässä voi toimia monikin eri leipä vaihtoehto.



Ei kommentteja

Kiitos kun jätät kommentin! Puhelimen Safari-selaimen kautta on ollut ongelmia Googletilin kautta kirjautumisessa ja kommenttien lähettämisessä. Ongelma ratkeaa, kun poistat puhelimen Safari asetuksista täpän kohdasta " Estä seuranta sivustojen välillä". Käytäthän jotain muuta selainta, mikäli googletilille kirjautuminen ei Safarin kautta onnistu.