Yö perhepesähotellissa

Kirjoittanut Tanja


Naistenklinikalla on mahdollista yöpyä synnytyksen jälkeen Scandicin perhepesähotellissa, mikäli äidin ja vauvan voinnissa ei ole mitään erityistä seurantaa vaativaa. Me oltiin jo etukäteen mietitty, että toivomme perhepesähotelliin pääsyä, mikäli synnytyksessä kaikki sujuu hyvin ja vauva ja minä itse voimme hyvin. Perhepesähotelliin siirrytään 6 tunnin päästä synnytyksestä, eli vauvan ensimmäiset 6 tuntia vietimme synnytyssalissa vauvaan tutustuen ja siirtymistä odotellen.

Hotellille voi siirtyä joko omalla autolla tai taksilla. Me toivoimme taksia, koska hotellilla on rajoitetusti parkkipaikkoja ja oma automme oli pysäköitynä Lastensairaalan läheisyyteen. Ajattelimme säästyvämme turhalta parkkipaikan uudelleen etsimiseltä, joten siksi pyysimme taksia. Kätilö järjestikin taksikyydin ja 6 tuntia vauvan syntymästä kätilö toi huoneeseemme vauvan turvakaukalon ja tarvittavat paperit ja siirryimme taksilla muutaman sadan metrin matkan hotellille. Hotelli sijaitsee aivan Naistenklinikan vieressä, joten muutaman sadan metrin matkan matkustaminen taksilla tuntui hieman hassulta , vaikka se varmasti on järkevin tapa siirtyä vastasyntyneen kanssa. Taksikuski kertoi olevansa toista kertaa kuljettamassa perheitä Naistenklinikalta hotellille ja hän ei osannut kiinnittää turvakaukaloa vöillä autonsa takapenkille. Onneksi meillä on kotona vastaavanlainen istuin, joten neuvoin kaukalon kiinnittämisessä ja näin päästiin turvallisesti siirtymään tuo lyhyt matka autolla.


Hotellille päästyämme, saimme respasta huoneemme avaimen. Perhepesähotelli sijaitsee hotellin toisessa kerroksessa ja siirryimme suoraan huoneeseemme. Huone oli mukava, perällä oli kaksi erillistä sänkyä ja huoneen etuosassa hoitopöytä, sohva, pöytä, keittokulmaus ja kylpyhuone. Huoneesta löytyi vauvalle samanlainen sänky, mitä sairaaloissa käytetään ja lisäksi siellä oli siteitä, verkkopikkareita ja vauvalle vaippoja.  Valitettavasti en ehtinyt ottaa lainkaan kuvia hotellista, koska kaikki aika ja energia meni vauvan kanssa olemiseen. Hetken ihmettelimme mieheni kanssa huoneessa ja mietimme, tuleeko henkilökunta jossain vaiheessa tapaamaan meitä. Sairaalalla meidän käskettiin antaa mukaan saadut paperit mennessä kansliaan, joten pyysin miestä lähtemään katsomaan, josko hän löytäisi henkilökunnan toimiston ja jonkun, keneltä voisi kysyä miten ruokailut yms.  käytönnönasiat hoituvat. Hetken päästä mies tulikin hoitajan kanssa huoneeseen ja hoitaja kertoi, että taksikuskin olisi pitänyt saattaa meidät henkilökunnan toimiston ovelle, jolloin he olisivat heti "ottaneet kopin" meistä.

Hoitaja ohjeisti meitä, miten perhepesähotellilla toimitaan. Huoneissa oli tabletit, joista löytyi ohjeita ja sillä pystyi myös laittamaan viestiä hoitajille. Huoneet ovat perheen omaa aluetta, minne hoitajat tulevat vain sovitusti. Saimme ohjeeksi, että käyn vauvan kanssa klo 01-03 välillä hoitajien toimistolla, niin he tarkistavat vauvan voinnin. Äidin ruokailut hoituvat alakerran ravintolassa ja sain kupongit, jolla ruuan pystyy lunastamaan ravintolan tiskiltä. Ruuat saa haettua joko huoneeseen mukaan tai ne voi syödä alakerran ravintolassa. Itse otin tuloillan ruuan mukaan huoneeseen ja aamupalan kävin syömässä ravintolassa. Vauvaa ei saa viedä ravintolaan, joten toisen vanhemman täytyy jäädä vauvan kanssa huoneeseen äidin ruokailun ajaksi. Näin muutaman äidin vievän vauvan hoitajien toimistoon ruokailun ajaksi, joten ilmeisesti näin toimitaan, mikäli äiti yöpyy hotellissa yksin vauvan kanssa. Hotellissa ollaan omissa vaatteissa, joten mukaan kannattaa pakata löysiä vaatteita, joiden alle vauvan saa helposti sujautettua ihokontaktiin. Ruokailuja ja kotiutumista varten olin varannut hieman siistimpiä vaatteita, koska ruokailut tapahtuvat muiden hotellivieraiden kanssa samassa ravintolassa.


Perhepesähotellissa saa yöpyä äidin ja vauvan lisäksi myös toinen vanhempi ja sisarukset. Saimme respasta esikoisellemme matkasängyn, missä hän nukkui yönsä. Jälkikäteen ajateltuna ei ollut ehkä optimaalisinta, että myös esikoinen yöpyi hotellilla, koska hän oli aivan ylikierroksilla synnytyspäivän aikana hoidossa olemisesta, vauvasta ja myöhäiseksi venähtäneestä nukkumisajasta. Yö olikin aikamoista, kun esikoinen heräsi jokaiseen vauvan itkuun ja siinä sitten rauhoiteltiin kahta itkevää lasta saman aikaisesti. Kaikilla jäi unet melko vähäiseksi ja päätimmekin, että mies ja esikoinen lähtevät seuraavaksi yöksi kotiin, mikäli minun ja vauvan täytyy jäädä vielä toiseksi yöksi. Muuten oli ihanaa, että pystyimme koko perheen voimin tutustumaan uuteen tulokkaaseen, eikä miehen tarvinnut heti illalla lähteä esikoisen kanssa kotiin. Perhepesähotellin toisesta kerroksesta löytyy leikkihuone sisaruksille ja tila, missä on mahdollista mikrottaa ruokia ja ruokailla. Isä ja sisarukset voivat myös ruokailla alakerran ravintolassa, mutta heidän kohdalla ruuat vaan eivät luonnollisesti kuulu yöpymisen hintaan.

Yöllä kävin sovitusti näyttämässä vauvaa hoitajalle klo 01 aikoihin ja sain kätilöltä ohjeistusta imetyshaasteisiin. Hän myös tarkasti vauvan kuulon ja sovimme samalla seuraavan aamun lääkäriajasta. Lääkärin vastaanottohuone sijaitsee myös perhepesähotellin tiloissa, joten sinne on helppo mennä sovittuna aikana. Lääkäri totesi, että kaikki on hyvin ja saimme kotiutumisluvan vauvan ollessa 26h ikäinen. Ennen kotiin lähtöä, kätilö kävi vielä huoneessamme ja kävimme läpi synnytykseen, imetykseen ja palautumiseen liittyviä asioita. Kätilö varasi meille kahden päivän päähän kotikätilökäynnin ja ajan imetysohjaukseen. Sen jälkeen olimmekin valmiita lähtemään kotiin.


Pidin perhepesähotellista todella paljon. Hotellissa oli rauhallista ja oli ihanaa, ettei miehen tarvinnut lähteä esikoisen kanssa yöksi kotiin. Hoitajien apua on saatavilla samalla tavalla kuin sairaalan osastollakin, joten neuvoja ja tukea saa aina, jos sitä tarvitsee. Perhepesähotellin hoitajille saa myös
 soittaa kaksi viikkoa vauvan syntymästä, mikäli jokin asia huolettaa ja kaipaa ammattilaisen ohjeita.  Hotellissa yöpyminen ei myöskään ole yhtään sairaalan osastolla yöpymistä kalliimpaa ja itselläni synnytyksen ja yhden hotelliyön hinnaksi tuli vaivaiset 86€. Voin siis lämpimästi suositella perhepesähotellia, mikäli synnytät Naistenklinikalla ja sinulla on oman ja vauvan voinnin myötä mahdollisuus siirtyä perhepesähotelliin.

Ei kommentteja

Kiitos, kun jätät kommentin! :)