Miten helpottaa raskauden viimeisiä viikkoja?

Kirjoittanut Laura

Jossain vaiheessa raskautta tulee aina tuska ja ahdistus. Haluaisi vauvan jo olevan täällä, joka paikkaa särkee ja kolottaa, eikä kroppa tunnu yhtään omalta. Silti pitäisi nauttia raskauden viime hetkistä, koska kohta ne kylkiluihin sattuvat potkut tai jatkuva vessassa ravaaminen ovat vain muisto. Minulla on paha tapa käyttää saamiani lahjakortteja aina viime tingassa. Sain tammikuussa juhliessani 30-vuotis syntymäpäiviäni (niitäkin melkein vuoden myöhässä) ystäviltäni lahjaksi lahjakortteja. Osan lahjakorteista säästin tarkoituksella ja osan ajattelin käyttäväni, kun olen jäänyt äitiyslomalle. Osan unohdin ja kesäkuun alussa sain itselleni aikaan pienen kylmän hien, kun aloin käymään läpi saamiani lahjakortteja. Suurin osa lahjakorteista olisi voimassa vain puoli vuotta, joten tulisi kiire käyttää niitä. Jälkikäteen jopa harmittaa, etten satsannut itseeni näin paljon esikoisen kohdalla, koska jokainen alla olevista vinkeistä olivat todellakin sen ajan ja lahjan arvoisia. Ja olisin kyllä koska vaan valmis käyttämään tililtäni lahjakortin verran rahaa itseeni ja näihin samoihin paikkoihin.


Jalkahoitolahjakortti oli ensimmäinen lahjakorteista, jossa paukkuisi päiväykset. Laitoin liikkeeseen viestiä asiasta ja liikkeen omistaja kehotti minua soittamaan ja varaamaan ajan. Sain ajan varattua seuraavalla viikolle, vaikka hoitaja totesi, ettei lahjakortin voimassaoloaika olisi päivän tai edes viikon päälle, kunhan sen saisi käytettyä ja ajan varattua. Suurena yllätyksenä ei tullut se, että jouduin taas hirveässä kiireessä suoraan töistä juoksemaan hoitoon, jotta kerkesin ajoissa paikalla. Todella rauhallinen tunnelma aloittaa oma aika ja itsensä hemmottelu – ei todellakaan. Olin stressannut etukäteen aivan jäätävässä kunnossa olevia jalkojani ja hieman jopa hävetti mennä jalkahoitoon. Jalkahoitoon oli hyvä kuulemma varata tunnin verran aikaa, mutta istuin lopulta hoidossa puolitoista tuntia. Hoitaja olikin mieheni puolelta perhetuttu ja juttua meillä riitti jalkahoidon lomassa. Tuntui hyvältä nostaa jalat hetkeksi ylös ja lähteä puolentoista tunnin päästä kynnet lakattuina kotiin. Olisin nukahtanut varmasti paikoilleni, jos ei hoitaja olisi ollut kovin innokas höpöttelijä. Edellisen yön unet olivat jälleen jääneet vähiin ja päiväunien väliin jääminen hiukan kiristivät mieltä.


Kämp Spa:n avoin lahjakortti oli seuraava, jonka voimassaoloaika oli tulossa päätökseen. Perheen yhteiset lomaviikot oli vietetty ja sain varattua hoitoajan viimeiselle mahdolliselle päivälle. Lahjakortti oli avoin, joten sain itse valita, minkälaisia hoitoja haluaisin. Kämp Spassa on räätälöity odottaville äideille oma hoitosisältönsä ja siihen on valittavissa kahden pituisia hoitoja. Itse valitsin lyhyemmän hoidon, koska ajattelin sen olevan minulle riittävä. Päivä ei ollut mitä parhain ja jos lahjakortti ei olisi mennyt vanhaksi, olisin aivan sata varmasti peruuttanut ajan. Patukka ei suostunut juuri tuona päivänä nukkumaan päiväunia ollenkaan ja itse olisin ehdottomasti tarvinnut päiväunet. Olin kireä kuin hellan koukku ja tuntui, että kaikki meni tuona päivänä pieleen. Meille tuli kiire, kun lähdimme bonuspojan ja patukan kanssa kohti keskustaa. Minun oli pakko ottaa lapset mukaan, koska olimme sopineet mieheni kanssa, että teemme keskustassa läpsystä vaihdon. Lapset ja mies jäisivät odottamaan keskustaan hoidon ajaksi, jonka jälkeen oli tarkoitus mennä ravintolaan syömään hääpäivämme kunniaksi. Kiireellä ja vatsaa kiristäen menin Kämp Spahan ja olin hämmästynyt. Paikka oli ihan viimeisen päälle hoitola, sellainen mitä näkee vain elokuvissa. Sain törkeän hyvää palvelua ja pelkästään palvelu sai stressitasoni laskemaan puolella. Minulle näytettiin pukuhuoneet, jossa sain vaihtaa päälleni kylpytakin ja -tossut. Hieman hihittelin pukuhuoneessa, koska minulla oli ongelmia mahtua kylpytakkiin. Vauvamasuni alkaa olemaan jo siinä kokoluokassa, että naisten kylpytakit kiristävät ja jäävät usein liian pieniksi. Sain kuitenkin kylpytakin päälleni, tosin joudun hieman helmasta pitämään kiinni, etten vahingossakaan vilauttelisi kenellekään. Hoito oli ihana. Se kesti 50 minuuttia ja se oli jaettu kahteen osaan. Ensimmäiseksi sain selkähieronnan, jonka jälkeen vuorossa oli kasvohoito. Koko hoidon ajan oli erittäin hyvin otettu huomioon raskauden tuomat haasteet kropassa eikä mikään tilanne ollut minulle tukala. Hieronta tehtiin kylkiasennossa ja kasvohoito puoli-istuvassa asennossa, joten selvisin huonolta ololta. Hoidon jälkeen olisin saanut halutessani rentoutua saunaosastolla tai juoda rauhassa teetä. Kurniva nälkä ja ulkona odottava mies ja lapset saivat minut tällä kertaa jättämään kaiken muun rentoutumisen välillä. Olin kuitenkin erittäin tyytyväinen hoitoihini ja olin täysin eri fiiliksissä, kun lähdin spasta.


Haikon kartanon lahjakortti oli voimassa vuoden loppuun asti ja pohdimme pitkään mieheni kanssa, mitä sen kanssa tekisimme. Menisimmekö kahdestaan ennen vauvaa vai vauvan kanssa? Päädyimme ratkaisuun, että ottaisimme parisuhdeaikaa vielä kahdestaan ennen vauvan syntymää ja varasimme yön Haikon kartanosta viikonlopulle, joka olisi samalla viikolla kuin hääpäivämmekin. Kutsuimme mukaan patukan kummit, ystäväpariskunnan, jonka kanssa vietimme lauantaipäivän Porvoossa, jonka jälkeen siirryimme kartanolle. Itse kartanon hotelli ei mielestäni ollut mikään ihmeellinen ja kaipaisi jopa hieman päivitystä. Erityisesti kylpyläosasto oli pettymys. Se oli kovin pieni eikä mitenkään ihmeellinen. Itse kartano olikin upea ja päätimme nauttia yhdet alkudrinkit kartanon terassilla ennen illallista. Onneksi olimme varanneet pöydän ravintolasta etukäteen, koska kartano oli ihan täynnä. Ruoka oli täydellistä ja raskauteni otettiin hyvin huomioon. Otimme kaikki saman menun, joka räätälöitiin myös minulle sopivaksi. Alkudrinkiksi valikoitunut Lehtikuohuva toimi mainiosti ruuan kanssa ja harmittelinkin hieman miehelleni, etten ollut aikaisemmin tutustunut tuohon alkoholittomaan kuohujuomaan. Siitä tuli tuon illan jälkeen ihan minun uusi lempijuomani. Ruokailun jälkeen siirryimme kartanon kellariin vielä yksille, josta siirryimme onneksi aika ajoissa myös nukkumaan. Olin aivan varma, etten saisi nukuttua tarpeeksi pitkään, mutta hotellihuoneen pimennysverhot, korvatulpat ja viileä huone olivat täydellinen yhdistelmä. Nukuin yhteensä kahdeksan tuntia putkeen (raskaana olevan vessassa käyntejä ei lasketa!) ja olin kuin uudesti syntynyt aamulla. Kiireetön ja runsas aamiainen kartanossa ja sen jälkeen lyhyt kävely idyllisessä rantamaisemassa kruunasivat meidän reissumme.


Oma aika ja parisuhde aika juuri ennen vauvan syntymää tulivat minulle juuri oikeaan kohtaan. Olo ei ole ollut loppuraskaudessa enää hehkeimmillään ja kaikki tuntuu raskaalta. Pienet piristysruiskeet arjen keskellä tuovat kummasti energiaa ja lapseton aika antaa aikaa myös juuri meille kahdelle. Nappaa joku vinkeistä talteen tai ota puoli tuntia itsellesi aikaa lukkojen takana suihkussa. Se tekee kummia mielelle.

Ei kommentteja

Kiitos, kun jätät kommentin! :)