Äkkilähtö synnyttämään - Mitä mukaan?

Kirjoittanut Laura

Kaikki oli viimeksi tässä vaiheessa valmiina. Hyvä etten ollut kantanut sairaalakassia valmiiksi ulko-oven viereen odottamaan, niin varma olin kiire lähdöstä. En ollut ollenkaan varautunut siihen, että synnytyksen käynnistäminen olisi edes mahdollista. Joka puolella toitotettiin, että kyllä se lähtee syntymään, kun on sen aika. Eipä lähtenyt ja nyt tajuan olla ehkä hieman realistisempi asian suhteen. Synnytystapa-arvion jälkeen mieli on ollut paljon rauhallisempi, koska on pystynyt sanomaan kaikille "viimeistään päivän". En seuraile enää omia tuntemuksiani vaan olen suunnannut kaikki ajatukset tuohon ”viimeistään” päivään. Mietin jo hetken, että olisin tehnyt meille kotiin TJ-kamman, mutta luovuin ajatuksesta. Ehkä se olisi vähän turhan pitkälle viety ajatus. Ajatukset ovat silti synnytyksessä ja tulevassa prinsessassa. Synnytykseen, käynnistykseen ja siihen kaikkeen liittyen olen tekemässä omaa postausta, joten en mene siihen sen tarkemmin. Ensimmäinen konkreettinen asia, jota olen uskaltanut miettiä (vihdoin) valmiiksi, on sairaalakassi. Esikoisen kohdalta oppi paljon ja kassissa olikin paljon turhaa ja jonkin verran puuttui sellaisia asioita, joita en edes tajunnut kaipaavani. Siksi sairaalakassin pakkaaminen on toisella kertaa helpompaa, tiedän ainakin, mitä tulen varmasti kaipaamaan.


Esikoisen kohdalla en jotenkin osannut ajatella edes mahdollisuutta omiin vaatteisiin. Olin automaattisesti ajatellut, että totta kai menen niissä sairaalan ihanissa sinisissä tai punaisissa vaatteissa. Silloin ei vielä ollut Helsingissä mahdollisuutta potilashotelliin, mutta nyt (jos kaikki menee hyvin) on mahdollisuus siirtyä Scandiciin ja oleskella omissa vaatteissa. Kävin sairaalaa varten ostamassa itselleni sellaiset rennot vaatteet, joissa olisi mahdollisesti helppo myös imettää. Viime kerralla kassissa oli mukana omat ja vauvan kotiutumisvaatteet. Nyt on mukana myös omat vaatteet, jos ei tarvitse olla sairaalan vaatteissa. Mukana on siis äitiyslegginsit, pari löysää toppia, imetyspaita ja alusvaatteet. Erikseen pakkaan mukaan minun ja vauvan kotiutumisvaatteet. Itselleni varaan mukaan legginsit, jonkun maksimekon ja neuleen eli sellaista mikä ei varmasti kiristä mistään paikasta. Ostin palautumisen tueksi Lola & Lykke Core Restore tukivyön, jonka olen pakannut myös sairaalakassiin mukaan. Parhaimman hyödyn vyöstä saa, kun se on ottaa heti jo sairaalasta lähtien käyttöön. Täytyy vielä kertaalleen lukea sen käyttöohjeet, jotta osaan varmasti käyttää sitä oikealla tavalla ja saan täydellisen hyödyn vyöstä. 
Vauvalle pitää varata mukaan vähän laidasta laitaan kaikkea. Tämä siitä syystä, kun ei voi ennustaa, kuinka kylmä tai kuuma saattaa olla. Vauvalle on mukana kahdet housut ja kaksi bodya (toinen lyhyt hihainen ja toinen pitkä hihainen), sukat ja tumput. Luotan siihen, että sukupuoli pysyy tällä kertaa lupauksen mukaisena, joten olen pakannut mukaan yhdet röyhelöpyllyt. Automatkalle olen varannut jumpsuitin, pipon ja paksummat tossut. Varmuuden vuoksi pakkaan mukaan myös patukan vanhan torkkupeiton, jos on sateinen tai kovin tuulinen päivä.


Sairaalassa olo ajaksi olin viimeksi varannut mukaan energiaa ja jotain helppoa syötävää. Tämä tuntui olevan toimiva ratkaisu. Nälkää ei ehtinyt potea missään vaiheessa, kaikki keskittyminen menee johonkin ihan muuhun, on silti hyvä olla mukana jotain sellaista, mistä saa nopeasti energiaa eli hiilareita. Mukaan tulee siis proteiinijuomia, suklaata ja Siripirejä. Vauvan syntymän jälkeen, erityisesti iltaisin ja öisin kaipasin jotain muuta juotavaa kuin vettä, joten tällä kertaa sairaalakassiin pakataan vichyä ja limua. Olen aina ollut aika kova kivennäisvesien juoja, joten sitä kaipasin kovasti sairaalassa. Imetyksen kannalta on tärkeää tankata nesteitä ensimmäisinä päivinä paljonkin, mutta vesi ei tuntunut millään uppoavan sairaalassa. Nyt olen varautunut tähän ja on ainakin hetkeksi parin litran varasto muuta juotavaa kuin vettä. Napostelijan luonteelleni en voi mitään, joten salmiakki- ja hedelmäkarkkipussit lähtevät mukaan. Ehkä hankin vielä jotain pientä suolasta mukaan, pähkinöitä esimerkiksi. Tiedän, että väsymys helposti laukaisee minulle migreenin, joten ostin varoiksi sairaalakassiin myös energiajuomaa. Kahvi ei välttämättä uppoa sairaalassa ja kofeiini toisaalta on se ainut lääke talttumaan orastavaa migreeniä, jos yöunet jäävät vähäisiksi. Hampaiden harjaus ei myöskään ollut ensimmäisenä mielessä huonosti nukutun yön jäljiltä, joten purkka oli aika ajoin pelastus, kun sairaalassa kävi vieraita. Eiköhän pussillinen purukumia hoida tarvittaessa hommansa.


Viimeksi kassiin oli eksynyt mukaan vauvanhoitotarvikkeita. Kaikki on valmiina sairaalassa eikä automatkalle tarvinnut mitään. Nyt jätän suosiolla vaipat, kosteuspyyhkeet, talkit ja muut sellaiset kotiin ja pakkaan ne sitten hoitolaukkuun odottamaan syksyä ja arkea. Näin ollen tulee tilaa niille asioille, jotka viimeksi jäivät kotiin. Nyt osaan ottaa mukaan omat peseytymistarvikkeet. Oman shampoon, hoitoaineen, suihkusaippuan ja kasvojen hoitotuotteet. Näitä varten kävin ostamassa täytettävät pikku pullot, jotka säilyvät kätevästi pienessä muovisessa pussukkassa. Näitä voi helposti käyttää jatkossakin tulevilla lomareissuilla, joten oli aika hyvä 3,5 € ostos. Nyt pakkasin myös mukaan kasvojen puhdistuspyyhkeitä, joilla on helppo "pestä" kasvot ja samalla saada hetkellisesti freesimpi ilme. Ostin kassiin myös uuden hammasharjan ja matka hammastahnan. Nämä aion jättää myös sellaisiksi matkalle mukaan-tavaroiksi. Viimeksi unohdin pakata mukaan hiusharjan ja hieman tuskailin sairaalassa, kun viimein pääsin suihkuun. En saanut millään selvitettyä pitkää tukkaan ja jouduin tyytymään sekaiseen ja märkään nutturaan. Inhoan yli kaiken mennä sellaisella combolla nukkumaan, joten tällä kertaa yritän sen välttää. Joten nyt on mukaan pakattu hiusharja ja paljon ylimääräisiä hiuslenksuja. Ostin myös uuden dödön, koska en halua tilannetta, jossa yritän kiireessä haalia kaikkia purkkeja ja purnukoita kasaan. Dödö on nimittäin yksi niistä asioista, jonka aina unohdan matkasta. Sen kuuluisan hiusharjan lisäksi. Muistan myös, kuinka huulet rohtuivat sairaalassa jostain syystä. Nyt ostin uuden huulirasvan mukaan, eipä ainakaan tule harmiteltua sen puutetta. Monet asiat tulevat mieleen aina silloin kuin niitä ei ole, joten tästä oppineena kassissa on mukana muutama sellainen tavara, jota ei välttämättä tarvitse. Niitä satuin vain kaipaamaan viime kerralla.


Maidon nousu ei viimeksikään tapahtunut sairaalassa vaan vasta kotona, joten liivisuojat jäävät tällä kertaa pois kassista. Sairaalakassiin tällä kertaa pakkaan ehdottomasti nännirasvan. Viimeksi minulle ei tätä ollut mukana ja jo ensimmäisen päivän jälkeen itkin kivusta. Nänninpäät olivat aivan tulessa sekä verillä ja jokainen tärkeä imukerta oli todella tuskaa. Minulla kävi tuuri; huonetoverini ei ollut ensisynnyttäjä. Tulin hänen kanssaan erittäin hyvin juttuun ja kerroin tuskastani hänelle. Verhojen välistä hän heitti minulle oman rasvansa ja totesi, että tämä helpottaa varmasti. Siinä sitten seuraavat päivät käytimme samaa rasvatuubia vuoron perään ja olin hänelle enemmän kuin kiitollinen siitä. Vaikka se ei ollutkaan mikään ihmeiden tekijä, niin pienet tovit joina rasva sai vaikuttaa hieman pidempään, toivat suuren pelastuksen. Kotona ei ollut enää niin tuskaista ja maidon nousun myötä tilanne alkoi helpottaa vihdoin. Rintakumit olivat meillä käytössä alussa, mutta nekin sain sairaalasta, joten varaan rintakumit kotiin valmiiksi. Toivon, ettei rintakumeille tulisi käyttöä, mutta aion ne kyllä pyytää, jos rinnat kipeytyvät paljonkin alussa. Vauvalle en aio pakata vaatteiden lisäksi mitään ihmeellistä mukaan, ainoastaan tutin. Tutin käyttöä neuvotaan välttämään ensimmäisen kahden viikon aikana, mutta viimeksi taisimme tutin antaa jo heti, kun pääsimme kotiin. Ja siitä olikin suuri apua, varsinkin unien aikaan ja pieneen harmitukseen. En kaihda tuttia antaa nyt jo aikaisemmin, jos tilanne siltä näyttää. Totta kai pyrin kaiken imemisen tarpeen tyydyttämään rinnalla, mutta tutti lähtee matkaan silti varoiksi. Viime kerrasta oppineena sairaalakassin sisältö kannattaa miettiä omia tarpeita ajatellen. Helposti joukkoon eksyy kaikkea turhaa, mutta itselle mahdollisesti tarpeellista tavaraa. Itse ajattelen tässä kohtaa niin, että mieluummin pakkaan mukaan myös ne "ehkä" tavarat. Mikään ei ole ikävämpää kuin harmitella sairaalassa jonkun tavaran puuttumista. Muutama tavara jää siis pois laukusta ja jotain tulee tilalle. Mitä teidän laukkuihinne on pakattu mukaan?

Ei kommentteja

Kiitos, kun jätät kommentin! :)