Topit & flopit

Toiseksi viimeinen työviikko oli teemana Lauralla tällä viikolla. Päivät vähenevät ja onneksi työmäärä myös kevenee. Tämä viikon teemana on ollut väsymys, mutta onneksi päivätkin ovat olleet lyhyempiä. Edellisen viikon helteet ovat vaihtuneet viileämpiin lämpötiloihin, mikä on sopinut minulle oikein hyvin. Väsymys alkaa pikkuhiljaa olla päivittäin läsnä, vaikka neuvolassa tsekattu hemoglobiini oli ihan ok. Päiväunet ovatkin olleet tällä viikolla jo enemmän sääntö kuin poikkeus ja silti kahdeksan yöunet ovat tulleet tarpeeseen. Onneksi loma koittaa ensi viikon jälkeen ja tahti väkisinkin kevenee. Tämän viikon floppi on pelkkä väsymys ja siksi Laura keskittyykin tällä viikolla vain toppeihin, niitä siis kaksin kappalein tällä kertaa.

Tanjan viikko on tuntunut ikuisuuspitkältä, kun odottelin miehen alkavaa lomaa ja samalla myös olen miettinyt kuumeisesti, milloin vauva päättää syntyä. Nyt elellään raskausviikkoa 40 ja laskettu aika on aivan muutaman päivän päässä. Joka ilta sitä miettii, joko tänä yönä herää supistuksiin ja joka aamu herää siihen, että mitään ei olekaan tapahtunut. Vaikka olen yrittänyt suhtautua loppuraskauteen maltillisemmin kuin esikoisen raskauden kohdalla, niin vaikea sitä odotusta ja jännitystä on sulkea pois mielestä. Tapahtumassa oleva asia on niin hurjasti elämää ja arkea mullistava tilanne, joten kyllähän se väkisin pyörii päässä. Alle kolme viikkoa maksimissaan, sitten synnytys viimeistään käynnistetään ja päästään ihastelemaan meidän uusinta, kovin odotettua perheenjäsentä.


FLOPIT

Raskauden tuomat iho-oireet (Tanja)
Olen moneen otteeseen hehkuttanut täällä Madaran kasvojenhoitotuotteita, joita olen nyt käyttänyt jo muutaman vuoden. Ihoni on koko aikuisikäni ollut pääsääntöisesti hyvässä kunnossa ja etenkin esikoisen raskauden aikana ihoni voi paremmin kuin koskaan. Siksi nyt tässä toisessa raskaudessa onkin ollut todella kurjaa, kun joskus raskauden puolivälin jälkeen kasvojeni iho alkoi oireilla ja iho herkistyi. Ensin ihoni alkoi reagoimaan jo pidemmän aikaa käyttämääni Luén kasvoseerumiin. Aluksi iho tuntui hieman polttelevalta ja punoittavalta seerumin laiton jälkeen, mutta jo muutaman illan päästä reaktio oli sitä luokkaa, että iho tuntui turpoavan ja oli aivan kirkuvan punainen ja kuumottava. Jätin seerumin käytön siihen iltaan. Seuraavaksi leukaani ilmestyi punoittava alue, johon en aluksi kiinnittänyt sen kummemmin huomiota. Punoittava alue oli ja pysyi vielä muutaman kuukaudenkin päästä ja samanlaista punoittavaa ihottumaa alkoi ilmestyä myös nenän alle. Kotihoitona yritin hoitaa punoitusta kortisonilla, mutta sillä ei tuntunut olevan mitään vaikutusta ihottumaan. Googlettelin asiaa (google, nykyajan lääkäri) ja tulin siihen tulokseen, että ihottuma näyttää aivan perioraalidermatiitilta, eli suunympärysihottumalta. Kyseisen ihottuman aiheuttajaa ei tiedetä, mutta hormonaalisilla tekijöillä ja kosmetiikalla voi olla vaikutusta sen syntyyn.

Koska vauvan syntymä on jo niin lähellä, päätin, että yritän vielä kotihoidolla saada ihottuman helpottumaan ja menen vasta synnytyksen jälkeen ihotautilääkärille. Suunympärysihottumaa kun hoidetaan pitkillä antibioottikuureilla, jotka eivät sovi käytettäväksi raskauden aikana, joten sen takia en viitsi vielä tässä vaiheessa varata lääkäriaikaa. Kotihoito-ohjeina neuvottiin vaihtamaan ihonhoitoon käytettävät tuotteet, joten ostin Madaran putsareiden ja kasvorasvojen tilalle apteekista Acon herkälle iholle tarkoitetun sarjan tuotteita. Nyt muutaman päivän jälkeen ihottuma näyttää jo huomattavasti rauhoittuneen, joten toivon todellakin, että pääsen ongelmasta ihan vaan kasvojenhoitotuotteita vaihtamalla. Ilmeisesti raskaushormonit yhdistettynä johonkin Madaran tuotteissa olevaan ainesosaan on herkistänyt ihon sen verran, että yhtäkkiä muutaman vuoden käytössä olleet tuotteet eivät enää sovikaan iholleni. Mikäli nyt saan ihottuman kuriin kotikonstein, en todennäköisesti uskalla enää palata Madaran käyttäjäksi. Sen verran kurjaa naamassa oleva sitkeä ihottuma on, että palaan luonnonkosmetiikan uskollisesta käyttäjästä takaisin synteettisiin tuotteisiin.


TOPIT

Neuvola (Laura)
Kirjoitin neuvolasta viime viikon aikana oman julkaisun, mutta neuvolakäynti oli erittäin odotettu ja on se myös siksi pakko nostaa toppeihin asti. Vauvan liikkeet ovat jo todella vahvoja ja hieman jopa vaikuttavat jo omiin asentoihini. Liikkeistä on pystynyt kuitenkin päättelemään, että Tyynellä on kaikki hyvin ja hän vahvistuu päivä päivältä. Neuvolassa kaikki oli siis hyvin ja mitat sekä arvot jäljittelivät pitkälti patukan raskauden aikaisia arvoja. Keskikäyrällä mennään, vaikka esimerkiksi oman mahan koko on hirvittänyt. Tuntuu, että olen elefantin kokoinen, mutta neuvolan jäljiltä sain todeta, että olen viimeksikin ollut ihan yhtä iso tässä vaiheessa raskautta. Mahan muoto ja tuntemukset ovat tosin hieman erilaisia. Olemme myös nauraneet mieheni kanssa, kuinka napani elää tällä hetkellä omaa elämää. Napa muuttaa päivän aikana muotoaan ja on sen näköinen, että räjähtää kohta irti masusta. Patukan aikana napani pysyi samanlaisena kuin normaalistikin. Nyt napa pullistelee vauvan asentojen mukaan ja on välillä jopa pelottavan näköinen. Jännityksellä odotan, kuinka navan käy ja pullahtaako se kokonaan ulos loppuraskaudessa. Patukan raskaudessa minulla oli tässä vaiheessa Linea negra jo näkyvissä. Nyt minulla ei ole hajuakaan olisiko se näkyvissä. Sektioarpeni estää viivan muodostumisen ja olenkin välillä harmitellut tätä. Patukan raskaudessa viiva ylsi myös navan yläpuolelle, joten voihan se olla, että viiva vielä ilmestyy. Toisaalta monesti sanotaan, että Linea negra tulee vain, kun odotetaan poikavauvoja, mutta saa nyt nähdä miten viivan kanssa käy.


Treffit (Laura)
Miten se onkin, että lahjakortit saa aina käytettyä vasta siinä vaiheessa, kun on viimeinen mahdollisuus. Niin kävi jälleen kerran. Pyysimme viime jouluna joululahjaksi yhteistä tekemistä ja yhteistä aikaa mieheni kanssa. Sitä todentotta myös saimme. Yksi lahjoista oli lahjakortti Helsingin Kalliossa sijaitsevaan Riviera-elokuvateatteriin. Riviera on rakennettu aikuisempaan makuun ja koko elokuvan ajan salissa palvelee juoma- ja ruokatiski, josta saa tilattu juotavaa ja syötävää koko elokuvan ajan. Menimme katsomaan Elton Johnista kertovaa elokuvaa ja lähdimme paikalle sen verran ajoissa, että kerkesimme juomaan yhdet drinksut elokuvateatterin baarissa. Voin suositella baaria ilman, että menisi edes elokuviin. Drinksuvalikoimissa on laidasta laitaan uusia drinkkituttavuuksia ja ilokseni listalta löytyi myös muutama moctaili, joten sain nautittu ihan oikean drinksun myös näin raskaana ollessani. Lahjakorttiimme kuului leffaliput sekä 30€ arvosta rahaa, jonka saimme tuhlata haluamallamme tavalla. Mieheni otti elokuvaherkuiksi meille popcornia, irtokarkkeja, minulle limun ja itselleen punaviiniä. Itse elokuva ei ollut mikään mieletön kokemus, mutta elokuvateatterissa käynti oli kokemus ja ensi kerralla osaammekin varautua paremmin paikkojen valinnasta lähtien. Nyt jouduimme istumaan vanhoilla pehmustetuilla tuoleilla, kun valikoimissa olisi myös kaksin istuttavia sohvia. Suosittelen tutustumaan tähän leffateatterikokemukseen. Täällä oli myös maailman söpöin vessa.


Loma (Tanja)
Vihdoin ja viimein pitkään ja hartaasti odotettu loma alkoi, kun mies jäi töistään neljän viikon isyyslomalle ja siitä vielä kahdeksi viikoksi kesälomalle. Kuusi viikkoa yhdessä oloa ja mukavaa tekemistä perheenä. Aloinkin olemaan jo melko väsähtänyt pojan kanssa kaksin vietetyistä pitkistä päivistä, kun mies teki yhteensä 19 työpäivää ilman yhtään vapaata. Loma menee varmasti pitkälti kodin läheisyydessä, koska odotellaan vauvan syntymää ja sitten vastasyntyneen kanssa on omat kuvionsa, joiden takia ei olla tehty mitään suunnitelmia loman varalle. Yritämme kuitenkin nauttia lähiseudun kohteista ja tarjonnasta ja ensimmäinen lomapäivä vietettiinkin Korkeasaaressa pyörien. Lämpötilan takia eläimet viihtyivät varjossa makoillen, joten pojan oli hieman vaikea hahmottaa suurinta osaa eläimistä, eikä niitä meinannut itsekään nähdä kunnolla. Mukavasti saimme kuitenkin iltapäivän käytettyä eläimiä ihastellen ja illalla olin aivan puhki viiden tunnin kävelyn jälkeen.

Ei kommentteja

Kiitos, kun jätät kommentin! :)