Raskausviikko 33 ja kuulumisia


Kirjoittanut Laura

Niin ne viikot vain kuluvat ja vauva alkaa lähestyä täysiaikaisuuden rajapyykkiä. Tuntuu, että loppuraskaudessa aika on lähtenyt juoksemaan ja hieman haikein fiiliksin odotan jo elokuuta ja vauvaa. Voi olla, että nautin raskaudesta kaikkine haasteineen ja iloineen viimeistä kertaa, joten yritän ottaa siitä kaiken irti. Seuraava käynti neuvolassa onkin synnytystapa-arvio Naistenklinikalla, joten siihen asti mennään liikkeitä laskien ja kesästä nauttien. 
Vauva on erittäin aktiivinen ja erityisesti ilta-aika menee masua ihmetellen ja tarkkaillen. Viikkoja alkaa olemaan sen verran, että tila masussa alkaa käymään ahtaaksi ja liikkeet muuttavat muotoaan. Tunnen itseni aika ajoin valaaksi ja silti tuntuu, että vauva on ihan joka paikassa. Toisinaan saattaa olla olo, että vauva on varmasti kääntynyt perätilaan. Tunnin päästä raajat kuitenkin hakkaavat tuttuun tapaan niin ylös, että rintsikoiden kaarituki tuntuu epämiellyttävältä masua vasten. Muutamien viimeisten viikkojen ajan olen autoa ajaessani joutunut jo todella taiteilemaan asentojen kanssa. Istuessa hengittäminen käy välillä todella hankalaksi ja potkut tuntuvat niin ylhäällä, että joudun taivuttamaan selkää reippaasti notkolle. Tämä on ollut minulle ihan uutta. Koko patukan raskauden ajan masu oli myös kovin ylhäällä, mutta liikkeet eivät häirinneet minua koskaan tällä tavalla. Monet ovatkin minua rohkaisseet ja kertoneet, kuinka ainakin tiedän, kun synnytys lähenee. Maha laskeutuu, oleminen helpottuu ja on helpompi hengittää. Jännä nähdä, käykö tällä kertaa todella näin. Patukan raskaudessa masu ei missään vaiheessa laskeutunut ja osittain siitä syystä synnytyskään ei tainnut käynnistyä. 


Vauva on ihan joka paikassa ja tuntuu olevan ikiliikkuja. Samalla on oma liikkuminen rajoittunut viimeisen viikon aikana pakollisiin menoihin. Kaupassa käynti tai tunnin siivous kotona voi olla jo liian rankka koettelemus. Vatsaa kiristää nykyään todella helposti ja kiristely säteilee koko kroppaan. Olo tuntuu erittäin tukalalta ja koko oma fiilis on kireä. Ahdistaa kosketus ja tuntuu, ettei missään asennossa ole hyvä olla. Haaveet vaatekaappien järjestämisestä jäivät tällä viikolla todella haaveeksi, koska oma vointi ei vaan sitä sallinut. En ole koskaan ollut mikään "teen pienissä erissä-tyyppi", joten minulle on ollut todellinen haaste rauhoittua. Pienissä erissä tekeminen on tällä viikolla tarkoittanut oikeasti vartin mittaisia hommia. Iltaisin selkä on ollut levon tarpeessa, ja alapääkivut ovat olleet yön jäljiltä aikamoisia. Vaikka liikkeet tuntuvat kovin ylhäällä, ei aamuisin ole sellainen fiilis, että vauva olisi kovin ylhäällä. Aamun ensimmäiset askeleet pitää ottaa erittäin varovaisesti alapääkipujen takia, että jalat kantavat kipujen takia. Kroppa vaatii kiireetöntä heräämistä, kun yön jäljiltä on rentoutunut olo.

Yöt ovat menneet valvoessa. Patukka on nukkunut erittäin huonosti viimeisen viikon ja sen hetken, kun hän on nukkunut, en ole saanut unta. Mahtaako patukan valvominen tällä kertaa johtua iän tuomasta vaiheesta, takahampaiden puhkeamisesta, isojen poikien sänkyyn siirtymisestä vai tutista luopumisesta? Itseäni mietityttää oma valvominen. Aamuisin olen väsynyt ja patukan mennessä nukkumaan voisin itsekin mennä nukkumaan. Yöllä saatan kuitenkin heräillä milloin vauvan liikkeisiin, milloin vessahätään ja milloin vaan herätä ilman sen suurempaa syytä. Sen jälkeen nukahtaminen tuntuu haasteelliselta. Todella toivon, että tämä ei enteile samanlaista vauvavuotta, kun patukan kanssa. Ensimmäiset kuukaudet valvoen olivat aikamoinen koettelemus yhden kanssa, saati sitten, kun on taapero, joka on täynnä energiaa huonostikin nukutun yön jäljiltä. Salaa olen haaveillut hyvin yönsä nukkuvasta vauvasta. Erityisesti, kun melkein kaksi vuotias taaperomme ei vieläkään nuku. Monesti kun sanotaan, että masussa tuntuvat liikkeet enteilevät vauvan unirytmiä, joten ei kauhean hyvältä näytä tuon unen kanssa. 


Synnytys on lähes päivittäin ajatuksissa ja olenkin työstänyt sitä asteittain. Puhelimesta löytyvän sovelluksen avulla olen laittanut toiveitani ylös ja niitä onkin hyvä käydä läpi synnytystapa-arviossa. Pyrin rauhoittamaan tahtiani tuohon arvioon asti, jonka jälkeen uskaltaa vähän vapautuneemmin odotella synnytyksen käynnistymistä. Kävin ostamassa vadelmanlehtiteetä, jonka uskotaan helpottavan ja nopeuttavan synnytystä ja vahvistavan kohtua tulevaan synnytykseen. Käytin teetä myös patukan aikana, eikä siitä silloin ollut hyötyä. Tykkään teen mausta, joten ei se hukkaan mene, vaikka en teestä saisikaan raskauteen ja synnytykseen liittyviä hyötyjä. Sairaalakassin pakkaaminen alkaa käydä piakkoin ajankohtaisesti, joten voisin sen rakentamiseen paneutua ensi viikolla. Tehdä hieman listaa asioista, joita on hyvä muistaa pakata mukaan. Viimeksi kassissa oli paljon turhaa mukana ja muutama aika oleellinen juttu puuttui kassista. Kassi on tällä kertaa helpompi pakata, kun tietää mitä itse sairaalassa kaipaa. Viimeksi en ollut esimerkiksi tajunnut ollenkaan mahdollisuutta olla omissa vaatteissa, joten tällä kertaa täytyy muistaa ottaa imetykseen ja rentoon olemiseen soveltuvat vaatteet. Viime kerralla en pakannut myöskään mukaan yhtään juomista, jota öisin kaipasin välillä paljonkin. Veden lipittäminen turhautti keskellä yötä ja hana tuntui olevan kilometrien päässä. Sektiohaavan kanssa liikkuminen ilman, että herätti vieressä nukkuvaa vauvaa, oli ajoittain hankalaa. Pullo sängyn vieressä olisi kummasti helpottanut janoa ja tekemistä öisin. Vauvan kotiutumisvaatteet aiheuttavat päänvaivaa viime kerran takia. Viime kerralla oli meillä mukana ihan väärän värisiä vaatteita ja toivonkin, että voisimme muutaman viikon päästä vielä varmistaa vauvan sukupuolen. Vai pitäisikö sitä vaan varmuuden vuoksi ottaa mukaan neutraaleja vaatteita?


Olen uskaltanut ostaa vihdoin ja viimein vauvallemme vaatteita. Olen käynyt kirpputoreilla ja löytänyt muutamia ihania löytöjä. Ennen sen isompia ostoksia pitää patukan säästössä olevat vauvan vaatteet käydä läpi. Tarpeellista olisi tehdä pientä inventaariota vaatteista ja erityisesti miettiä, minkä kokoisille vaatteille olisi tarvetta. Ihan pienemmät vaatteet, kun menevät vaan hetken ja siksi niitä on turha haalia hirveästi kaappeihin. Vaunukopan kankaat pitäisi pestä ja turvakaukalo jalustoineen pitäisi hakea kellarista. Vauvan ensi sängyn tilanne pitäisi selvittää, jotta voimme laittaa kaiken valmiiksi vauvaa varten. Suvussamme ovat kaikki mieheni puolen lapset nukkuneet samassa ensi sängyssä ja kovasti toivon, että saisimme tulevan pienokaisen myös nukkumaan samaan ensi sänkyyn. Haasteelliseksi tilanteen tekee suvussa kiertävä sänky, jonka edellinen nukkuja syntyy heinäkuussa. Jännityksellä odotamme, koska sänky saapuu meille.
Saimme vauvalle #ootniinihana-neuvolakorttikotelon ja nyt molemmilla lapsilla on samanlaiset neuvolakorttikotelot. Ilokseni sain myös teille lukijoille jakaa ootniinihana.fi verkkokauppaan alekoodin. Alekoodilla saa -15% alennuksen verkkokaupan tuotteisiin ja alekoodi on voimassa 15.7.19 asti. Käy kurkkaamassa ootniinihana.fi  ja lunasta alennus koodilla: IHANAMEININKI .


Ei kommentteja

Kiitos, kun jätät kommentin! :)