Meidän perheen onnistuneen loman resepti

Kirjoittanut Laura

Lomakausi on kuumimmillaan ja meidänkin perheemme yhteiset lomaviikot ovat käsillä. Ajattelin jakaa itsestäni muutaman lomafaktan. Monille meistä rakentuu vuosien varrella erilaisia tottumuksia ja mieltymyksiä, joiden mukaan suunnittelemme lomamme. Vietetäänkö lomaa mieluummin maalla vai kaupungissa? Valitaanko ulkomaanmatka kaupunkiin vai rannalle ja mikä onkaan se jokaisen meidän lempi lomakuukausi? Alla nyt minun lomafaktani, joiden avulla minun ja meidän perheen lomasta tulee astetta onnistuneempi.


1. Mökki
Olen pienestä pitäen ollut täyden kympin mökkeilijä. Meillä on suvussa riittänyt erilaisia mökkejä ja mieheni mukana tuli mukaan kuvioihin vielä yksi mökki. Kesäloma menee mökkeillen eikä meidän kesälomasuunnitelmiimme monesti kuulukaan mitään muuta. Saatamme tehdä mökkipaikkakunniltamme retkiä lähialueille ja niiden tarjoamiin kohteisiin, mutta muuten olemme täysin Crocsit jalassa järvellä kalastamassa. Pääasiassa mökkeilemme parin tunnin ajomatkan päässä kotoa Pirkanmaalla ja Etelä-Savossa.

2. Ukkonen
Joidenkin mielestä olen täysin kajahtanut, mutta ukkosen saapuessa minä menen pihalla, kun muut sulkevat ikkunoita. Olen aina rakastanut ukkosta. Millä tavalla se vaikuttaa ilmaan ja minkälainen fiilis sen jälkeen on. Ennen ukkosta oleva painostava ja seisova ilma raukeaa myrskyn myötä, jonka jälkeen on seesteistä ja raikasta. Rakastan salamointia enkä osaa sitä pelkää. Olemme monesti kokeneet koomisia tilanteita, kun olen ollut samaan aikaan mökillä erittäin pahasti ukkosta pelkäävän kanssa. Puhelimeni nettiselaimen suosikeista löytyy muutama salama- ja ukkostutka, jotka ovat erittäin ahkerasti käytössä erityisesti loppukesästä.


 3. Mieluummin helle kuin alle 20 astetta
Rakastan lämpöä ja olen ennemmin se tyyppi, joka haluaa niitä yli 25 asteen lämpötiloja kuin nauttii alle kahdenkymmenen lämpötiloista. Yöt ovat hieman haasteellisia paahtavassa lämpötilassa, mutta kesäisin mieluummin hikoilen kuin palelen. Ennen aikuisikää en niin välittänyt myöskään auringon vaaroista, nyt käytän auringossa suojakertoimia. Erittäin tarkka olen myös lasten suojaamisesta ja meillä käytetään lapsilla aurinkorasvoja.

4. Ulkomailla tekemistä ja historiaa mieluummin kuin rannalla löhöilyä
Haluamme kokea emmekä laiskotella tai ehkä unelmaloma sisältäisi tasapainoisesti kaikkea. Olemme kovia nähtävyyksien bongaajia ja tykkäämme reissata paikoissa, joissa on havaittavissa historian havinaa. Meidän yhteinen suosikkimme on ehdottomasti Alpit ja niiden ympäristö. Vaikuttavin ulkomaanmatka kohde on ollut kaikessa kauheudessaan Saksassa koettu Dauhaun työleiri. Olen myös valitettavan suuressa määrin myös shoppailija, joten kaupungit, joista löytyy Primark vetävät puoleensa.

5. Järvi
En osaisi kuvitella mökkeilyä kuivan maan mökillä ja veden läsnäolo on meille tärkeä elementti. Meidän mökkimme ovat olleet aina järvien rannoilla ja siksi monen muun hehkuttama meri ei vedä vertoja järvelle. Meri kuvastaa minulle aina jatkuvaa tuulta ja kylmyyttä, jota ei niin usein järvillä koe. Järvivesi lämpenee kesäisin nopeasti ja siitä pystyy nauttimaan pitkälle syksyyn.  Meillä hyödynnetään järvivettä myös peseytymiseen toisella mökillä, joka ei toimisi merivedellä.


6. Jotain kahdestaan
Jokaisen loman aikana pyrimme rakentamaan meille hetken, illan tai jopa yön yli hetken ihan vain kahdestaan. Milloin se on yhdet drinkit rantabaarissa tai milloin se tarkoittaa yötä Haikon kartanossa. Lomamme rakentuu aina lapset edellä periaatteella, mutta on tärkeää ottaa hieman hetkiä myös kahdestaan. Nämä pienet kahden keskiset hetket ovat pieni tauko siitä härdellistä, jota lapsien kanssa lomailu on 24/7.

7. Kesäkuu tai elokuun loppu
Olemme tulleet siihen tulokseen, että ulkomailla lomailu on parasta ajoittaa toukokuun loppuun tai kesäkuuhun. Euroopassa ei ole vielä täysin lomakausi päällä, mutta kaikki "turistikohteet" ovat auki kesäaukioloaikojen mukaisesti. Olemme yhden yön viettäneet kesäkuun lopussa erään viinitilan B&B-talossa ja olimme tuolloin talon ainoat asiakkaat. Meillä oli vapaassa käytössä siis kaikki talon palvelut ja majatalon omistaja jätti meille avaimen ja kehotti meitä jättämään sen lähtiessämme tiskille. Emme sisään kirjauksen jälkeen nähneet omistajaa kertaakaan. Suomessa lomailu onkin sitten hieman kinkkisempi asia. Heinäkuu taitaa edelleen olla suosituin kuukausi, mutta jos voisin, valitsisin itse lomani aina elokuulle. Koulujen alkujen jälkeen monessa paikassa rauhoittuu ja moneen turistirysään pääsee jonottamatta. Kelit ovat vielä kohdillaan, vaikka valoisa aika alkaakin pikkuhiljaa vähenemään kesäkuun yöttömistä öistä.

8. Autolla tai lentokoneessa
Omalla autolla kulkeminen on vaan niin kätevää ja helppoa lapsiperheessä. Kaikki tavarat kulkevat helposti mukana eikä autoilu tuo mukanaan sen suurempia aikatauluja. Tarkoittaen tietenkin sitä, ettei sinun tarvitse murehtia, että kerkeätkö oikeaan aikaan oikeaan paikkaan. Tai oletko ajoissa perillä paikassa A, jotta kerkeät junaan, joka vie paikkaan B. Pienille paikkakunnille pääseminen on hankalaa ja pienten lasten kanssa tavara määrä saattaa olla aika valtava liikkuakseen julkisilla. Toisaalta, jos olisi mahdollista, valitsisin aina lentämisen.  Rakastan lentämistä. Jos se olisi vähemmän ilmastoa kuormittavaa sekä halvempaa, lentäisimme varmasti useammin. Mikään ei voita fiilistä, kun kone nousee ilmaan.


9. Perheen kesken
Nautimme ystäviemme ja perheidemme seurasta, mutta mikään ei voita perheen kesken lomailua. Joskus on ihana tehdä reissuja ystäväperheiden kanssa ja erityisesti se on noussut ajankohtaiseksi lasten myötä. Lapsista on toisilleen seuraa ja vanhemmat saavat mahdollisia omia hetkiä, kun lastenhoidossa voidaan vuorotella. Muiden kanssa lomailu tuo mukanaan aina omat haasteensa, koska jokaisella on omat rutiininsa ja mieltymyksensä. Siksi on hyvä aina pohtia kenen kanssa olisi valmis jakamaan ehkä vuoden ainoan matkansa. Suosittelen kokemuksen syvällä rintaäänelle kokeilemaan lomailua tuttavien kanssa ensin lyhyemmän kaavan mukaan.
Suvun mökit ovat yhteisiä mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että harvemmin olemme siellä oman ydinperheen kesken. Mökeillä riittää tätejä ja isovanhempia, mutta toisaalta tämä onkin herkullisempaa lapsille ja meille vanhemmillekin.  Kaikista tärkein on rakentaa yhteisiä muistoja meidän perheellemme ja toivoa, että lapset nauttisivat lomailusta.

10. Ilman aikatauluja
En pysty toimimaan, jos en aikatauluta elämääni. Minulle on aina ollut erittäin tärkeää tietää jokainen liike etukäteen ja suunnitella loma niin, että tiedämme missä milloinkin menemme. Patukan loppuraskauden lisäksi tämä kesä on ainut kesä, jolle emme ole tehneet aikatauluja. On tietyllä tavalla puhdistavaa ja minulle harjoituksen paikka olla ilman aikatauluja ja suunnitelmia. Mennä ja tulla sen mukaan, mihin riittää aikaa ja energiaa. Toisaalta ei tarvitse tehdä mitään, jos se ei tunnu hyvältä. Uskaltaisikohan tästä ottaa tavoitteen tuleville kesille vai palaankohan vauvavuoden jälkeen taas aikatauluttajaksi?


Ei kommentteja

Kiitos, kun jätät kommentin! :)