Kuukauden nosto: Äitiys on yhtä perustelemista!


Kerran kuukaudessa nostamme yhden vanhan postauksen arkistojemme kätköistä ja julkaisemme sen uudestaan blogissamme. Tunnistat sen otsikossa olevasta "Kuukauden nosto"- maininnasta. Tänään julkaistava teksti on julkaistu blogissamme ensimmäisen kerran 12.11.2018.
Kirjoittanut Laura

Kaikki alkaa jo oppivelvollisuuden alkaessa. Jokainen mielipide, suusta tuleva lausahdus, vaatevalinta, oikeastaan todella moni asia ilmaisee sinua. Samalla se ilmaisee sinun mieltymyksiä ja jotenkin myös luonnettasi. Samalla se kertoo sinusta ja sinun mielipiteistäsi. Miksi olet ja teet tiettyjä asioita. Koulun penkillä harjoitellaan mielipidekirjoituksia, pidetään väittelyitä ja jokainen kirjoittamasi essee arvostellaan. Punakynä viuhuu ja saat kommentin kirjoituksesta. Kohdallani punainen kynä oli valitettavan monesti viuhunut kieliopillisista asioista. Turhan usein tekstin perässä oli kirjoitus: " Mihin tieto tai mielipiteesi perustuu?" Perustele väitteesi, tietosi ja mielipiteesi.

Tykkään olla eri mieltä asioista. En tee sitä tietoisesti ja tarkoituksenmukaisesti, mutta uskallan olla eri mieltä. En jää myötäilemään muita ja nyökkäilemään, vaan olen rohkeasti oma itseni ja juuri sitä mieltä, jota oikeasti olenkin. Saatan aika ajoin olla liiankin kärkäs ja sen kanssa tulen varmasti kamppailemaan läpi elämän. Olen äkkipikainen ja tietyissä asioissa olen erittäin nollasta-sataan tyyppi. Työni puolesta olen oppinut itsestäni paljon ja olen päässyt työstämään omia haasteitani. Olen oppinut perustelemaan sekä löytämään punaisia lankoja muiden puheista, väitteistä ja mielipiteistä. Olen oppinut katsomaan asiaa monesta eri kulmasta. Osaan nykyään ottaa asioihin etäisyyttä; joitan asioita saatan tarkastella kaukoputkella ja joitain suurennuslasin kanssa. On myös paljon asioita, joiden huomaan olevan minulle neutraaleja. Ne eivät herätä minussa tunteita puolesta eikä vastaan. Välillä jotkut asia jopa herättävät minussa hilpeyttä. Pelkästään sen takia, kuinka voimakkaita tunteita ne muissa herättää.


Äidiksi tuleminen sai mielipiteisiin ja omien tekemisten perusteluun ihan uuden sävyn. Oikeastaan voisi sanoa, että tuo ala-asteella jo harjoiteltu mielipiteiden perustelu sai ihan uuden ulottuvuuden. Oletko koskaan miettinyt, kuinka paljon valintojasi arvostellaan ja vähätellään. Ja jokaisellahan on oikeus arvostella äitejä ja äitiyttä. Ja vain ainoastaan se oma tapa tehdä asioita on se ainut oikea. Niiden aikoinaan hyväksi todettujen keinojen kieltäminen tai niistä poikkeavalla toimiminen on täysin väärin. Ja erittäin loukkaavaa.  Kuinka joku täysin tuntematon ihminen voi saada sinulle hurjan pahanmielen olemalla "yleinen syyttäjä" kertoessaan esimerkiksi imettämisen hyödyistä ja haitoista. Yritäppä siinä perustella jollekin imetykseen hullaantuneelle, 50 kertaa päivässä imettävällä äidille että, kuinka sinulta ei imetys oikein onnistunut. Sen jälkeen saatat vartin perustella ongelmia liittyen imetykseen. Ja silti vastapuoli saattaa vaan olla sitä mieltä ettet ole yrittänyt tarpeeksi. Tai miten olisi pieni väittely vauvan unesta. Olen tämän kohta puolentoista vuoden aikana tullut siihen tulokseen, että vaikka harjoittelisin tekemään kärrynpyöriä tai seisoisin päälläni koko yön, ei se saisi patukkaa nukkumaan yhtään sen paremmin. Eikä sekään perustelu olisi välttämättä riittävä sille, että voisin valittaa, kuinka välillä vähän väsyttää. Olenhan itse tämän tien valinnut.


On järkyttävää,  miten sitä huomaa vieläkin automaattisesti perustelevan " haastavia" asioita. Jos joku kysyy minulta, että olenko lapseni kanssa vielä kotona vai olenko palannut työelämään, huomaan perustelevani asiaa ennen kuin kerron edes vastausta kysymykseen. Aloitan automaattisesti vastaamisen perustellen, miksi patukan oli hyvä meni päiväkotiin juuri nyt. Miksi ei olisi ollut fiksua jäädä kotiin? Veikkaan, että jos kerran kokeilisin vastata suoraan kysymykseen, en välttämättä saisi edes jatkokysymystä. Tai ainakaan sellaista, jossa minua vaadittaisiin perustelemaan, miten olemme päätyneet tähän ratkaisuun. Huomaan, että mitä vanhempi ihminen on kyseessä sen enemmän saa kuulla mielipiteitä ja neuvoja. Ihan kuin iäkkäimillä ihmisillä olisi suurempi oikeus latoa totuuksia ilman minkäänlaista kunnioitusta toista kohtaan. Heillä on kova tarve päästä sanomaan jotain. Monesti olen miettinyt, että eikö se voisi olla aina jotain mukavaa. Ehkä heillä on vaan tarve päästä juttelmaan jonkun kanssa? Tai ainakin yritän tämän asian ajatella positiivisen kautta. Eikä saisi myöskään yleistää; ei aina ole pelkästään iäkkäämmät ihmiset, jotka kommentoivat kärkkäästi. Paljon on sellaisiakin ihmisiä, jotka kokevat olevansa oikeutettuja sanomaan ja kommentoimaan asiaan kuin asiaan. Ihan vaan sattumalla samaan bussiin tai olemalla samalla kassalla kaupassa.
Ehkä se on vaan meihin ihmisiin sisäänrakennettu juttu. Jokainen asia täytyy perustella, muuten mielipide ei ole pätevä ja on vain sanahelinää. Täytyisi vaan miettiä, että jatkossa ei automaattisesti alkaisi perustella asiaansa vaan seisoisi vahvana päätöksien takana. Se vaan se epävarmuus, mikä heijastuu varsinkin äitiydyn kanssa. Olet niin epävarma ja haavoittuvainen eikä ne hormonit ainakaan helpota yhtään.

Ei kommentteja

Kiitos, kun jätät kommentin! :)