6 self help -opasta, jotka sinunkin on luettava! (osa 2/2)

Kirjoittanut Tanja


Tein toukokuussa postauksen, jossa esittelin ensimmäiset kolme self help-/ elämäntaito-opasta, jotka mielestäni ovat todellakin lukemisen arvoisia. Täältä pääset lukemaan ensimmäisen osion, jossa esitellään Uraäidin selviytymisopas, Työ x perhe = Superarkea2 ja Ruuhkavuosiopas.

Nyt otetaan käsittelyyn loput kolme suosikkiani + yksi bonuskirja, jonka löysin ja luin tässä ensimmäisen osion jälkeen.


Lapsiperheen parisuhdekirja (Raisa Mattila & Julia Thurén, Kustannusosakeyhtiö Otava 2019)


Tästä kirjasta on pakko myöntää, että sen lukeminen on vielä hieman vaiheessa. Uskallan kuitenkin jo nyt luetun perusteella suositella kirjaa lämpimästi kaikille lapsiperheessä parisuhdetta eläville. Kirjassa on pureuduttu useaan eri asiaan, jotka muuttuvat totaalisesti lapsen syntymän myötä ja joita ainakin itse on tullut pohdittua paljon jo raskausaikana (esim. seksi lapsen syntymän jälkeen, oma aika, rahatilanne perhevapaiden aikana, jne.) Kirja on raikas sekoitus asiantuntijatietoa, muiden vanhempien kokemuksia ja käytännön harjoituksia, joiden avulla voi lähteä työstämään omia ajatuksia ja parisuhteen haastekohtia.

Kirja lupaa, että sen luettuasi ymmärrät paremmin, mitä toisen vanhemman päässä liikkuu - ja miksi. Vielä, kun saisin jollain keinolla myös lapseni isän lukemaan kirjan (hän ei kuulu self help -oppaiden suurkuluttajiin), niin kirjan hyötysuhde olisi täydellinen.


Antisäätäjä - Fiksun ajankäyttäjän opas (Anna Perho, Kustannusosakeyhtiö Otava 2017)


Ennen lapsen saamista ja äitiyslomalle jäämistä tunsin eläväni melko kiireistä elämänvaihetta. Kävin päivätöissä ja sen ohella suoritin YAMK -tutkintoa. Nyt odotankin hieman jännityksellä, miltä arki tuntuu, kun palaan jossain vaiheessa töihin kahden lapsen äitinä. Haaveissa olisi joskus myös vielä opiskella lisää ja ainakin nyt tuo yhdistelmä lapsista, töistä ja opiskeluista tuntuu aivan mahdottomalta idealta. Siksi rakastankin erilaisia ajanhallintaan liittyviä oppaita ja yksi suosikkini onkin Anna Perhon Antisäätäjä.

"Meillä on enemmän aikaa kuin koskaan ennen mutta vähemmän aikaa tärkeisiin, merkityksellisiin tai rakkaisiin asioihin kuin koskaan ennen. Meillä on silmitön määrä vapaa-aikaa, mutta emme ehdi tehdä sillä mitään mielekästä. Valitamme töiden absoluuttisesta raskaudesta, vaikka työpäivät ovat lyhyempiä kuin suurimmalla osalla maailman ihmisistä." (Anna Perho, 2017.) 

Kirjasta löydät keinoja puuttua omaan kiireeseen ja muokata ajankäyttöäsi niin, että ehdit tehdä itsellesi tärkeät asiat. Antisäätäjä on täydellinen ajanhallintaan pureutuva opas, josta saat käytännönläheisiä keinoja ja harjoituksia, joiden avulla muokkaat omaa ajankäyttöäsi parempaan ja sinulle toimivampaan suuntaan.

Kaikki rahasta - Näin säästin kymppitonnin vuodessa (Julia Thurén, Gummerus Kustannus Oy 2018)


Julia Thurén on tunnettu siitä, että hän on rohkeasti kirjoittanut blogissaan omista tuloistaan ja siitä, miten hän on onnistunut säästämään kymppitonnin vuodessa. Sen myötä hän on kirjoittanut myös tämän oppaan, jossa annetaan vinkkejä budjetin tekemiseen, säästämiseen sekä sijoittamiseen.

Olen itse ollut aina fiksu ja turvallisuushakuinen rahankäyttäjä. Silti kirjasta löytyy hyviä vinkkejä ja näkökulmia, sekä paljon muiden ihmisten ajatuksia rahankäyttöön liittyen, jotka inspiroivat miettimään ja suunnittelemaan omaa rahankäyttöä vielä aiempaa paremmin. Kaikki rahasta ei ole jäykkä ja raskaslukuinen, kuten ensimmäisenä voisi taloudenhallintaan, säästämiseen ja sijoittamiseen perustuvan kirjan kuvitella olevan. Se on sopiva yhdistelmä tietoa, vinkkejä ja kokemuksia, jotka kannustavat lukijaansa ottamaan oman rahankäytön vielä aiempaa paremmin haltuun.

Röyhkeyskoulu (Jenni Janakka, Tuuma-kustannus 2019)


Jenni Janakka on kirjoittanut teoksen, joka on kuin luotu minua ja varmasti monia muita naisia varten. Jennin sanoin: "Kirja on koontini niistä asioista ja oivalluksista, joita olen matkani varrella tehnyt. Itse olen kipuillut oman huijari- ja kiltti tyttö -syndroomani kanssa. Itse olen arastellut ja arponut. Itse olen halunnut itseeni lisää hyvää röyhkeyttä, jotta voin luoda itselleni sellaista uraa ja elämää kuin oikeasti haluan."

Röyhkeyskoulu on täydellinen opas herättelemään omaa ajatusmaailmaa miettimään asioita uudelta kantilta. Miksi on välillä vaikeaa sanoa oma mielipide ja pysyä sen takana? Miksi lupaudun tekemään jonkin asian, vaikka todellisuudessa haluaisin kieltäytyä? Miksi vähättelen omaa osaamistani ja jätän työpaikkoja hakematta sen takia, että kuvittelen ettei osaamiseni riitä? Näitä ja monia muita asioita käsitellään Röyhkeyskoulussa ja omalla kohdallani kirja antoi niin paljon "ahaa-elämyksiä" ja ymmärrystä omien vääristyneiden ajatusten käsittelyyn. Kirjasta löytyy myös vinkkejä siihen, miten voisi toimia toisin itselleen vaikeissa tilanteissa ja miten lähteä toteuttamaan uutta röyhkeämpää suuntaa.

Onko joku näistä myös sinun suosikkisi tai aiotko ottaa jonkin oppaan kesälukemislistallesi?

Ei kommentteja

Kiitos, kun jätät kommentin! :)