Tämän raskauden viimeinen neuvolalääkäri

Kirjoittanut Tanja


Eilen oli tämän raskauden viimeinen neuvolalääkäri ja jäipä siitä hieman hämmentynyt olo. Kuten olen aiemminkin maininnut, tässä toisessa raskaudessa neuvolaseurantaa on ollut todella paljon vähemmän kuin esikoisen kohdalla. Toisaalta ihan ymmärrettävää, koska ehkä toisen kohdalla osaa itse seurata tarkemmin omaa vointiaan ja tietää mitä tuleman pitää, mutta silti viimeiset kaksi neuvolakäyntiä ovat tuntuneet todella pintapuolisilta. Olin eilen ehkäpä hieman reilu 5 minuuttia lääkärin juttusilla, kun hän sitten totesikin, että kaikki hyvin, nähdään synnytyksen jälkeen. Varmasti kaikki oleellinen tuli tsekattua, mutta eipä tuon käynnin aikana ehditty kovin montaa sanaa vaihtaa.

Mitä lääkärin vastaanotolla sitten tehtiin? Lääkäri kyseli vointiani ja puhuttiin hetki tietoihini merkitystä astmasta ja miten olen selvinnyt siitepölyajan kanssa. Se vapun jälkeen ollut jäätävä flunssa oli sittenkin ihan virusperäinen tauti, eikä allergiaa niin kuin vielä aiemmin epäilin. Olen onneksi säästynyt tänäkin keväänä pahemmilta allergiaoireilta, lähinnä astman takia siitepölyn määrä tuntuu välillä hengityksessä, mutta en kuitenkaan ole tarvinnut siihen lääkitystä. Näiden keskustelujen jälkeen lääkäri totesikin, että tehdään rutiinitarkastukset, eli sf-mitta, sydänäänet ja sisätutkimus.


Vauvan sydänäänet löytyivät helposti ja onneksi näillä viikoilla pystyy vauvan aktiivisesta liikkumisesta päättelemään, että todennäköisesti vauvan sykkeet ovat sillä tasolla millä niiden kuulukin olla. Olen kuullut, että ahdinkotilassa vauva vähentää liikkumista, jotta hapekasta verta riittäisi kaikkiin tärkeisiin elintoimintoihin. Oma maha-asukki on viime aikoina mönkinyt ja punkenut vatsassa sen verran kovalla voimalla, että ajoittain tekee jopa todella kipeää, eli sen puolesta olin varma, että kaikki on hyvin ja niin onneksi olikin. Sykkeet olivat 140-145 välillä, eli aivan normaalit.

Sf-mitta oli 30cm, eli edelliseen kuuden viikon takaiseen mittaukseen verrattuna kasvua oli tapahtunut 2cm. Olen tässä raskaudessa kokenut vatsan olevan ihan megaiso verrattuna esikoisen raskauteen ja olikin todella yllättävää huomata, että esikoisen raskaudessa samoilla viikoilla sf-mitta olikin yhden sentin enemmän. Ehkä se mammuttiolo on johtunut siitä, että vatsa pullahti esiin paljon aikaisemmilla viikoilla, vaikka se näköjään on sitten ajan saatossa kasvanut paljon maltillisemmin. Painoa oli tullut kuudessa viikossa 1,8kg lisää ja nyt kokonaissaldo raskauden painonnousulle on 9,9kg. Uskon, että painoa tulee vielä muutama kilo ennen laskettua aikaa, joten ehkäpä koko raskauden aikainen painon kertyminen on siinä 12kg luokkaa. Se on huomattavasti vähemmän mihin olin etukäteen asennoitunut ja tuntuu ainakin tällä hetkellä ihan sopivalta määrältä. Vielä lämpimät kelit eivät onneksi ole aiheuttaneet mitään ihmeempää turvotusta ja huomisesta alkaen pitäisi kai taas hieman viilentyä. Esikoisenkaan raskaudessa en ollut mitenkään pahasti turvonnut, vaikka kesään mahtui useampi lämmin päivä ja koko loppuraskaus tuli vietettyä kesäkuukausien aikana.

Olen viimeisen kuukauden aikana yrittänyt kiinnittää aiempaa enemmän huomiota säännölliseen ja riittävään syömiseen. Huomasin edellisen neuvolakäynnin jälkeen, että söin välillä todella harvoin, koska ei vain ollut lainkaan nälkä. Kasvava vauva kuitenkin vaatii lisäenergiaa, joten siksi säännöllisestä ruokailurytmistä pitäisi pitää kiinni, eikä skippailla ruokia tai välipaloja, kuten itsellä tuli vahingossa tehtyä. Nyt olenkin syönyt tasaisesti sen 5 kertaa päivässä ja kiinnittänyt huomiota riittäviin annoskokoihin. Esikoiseni syntyi 42+2 viikolla hieman reilu 3kg kokoisena ja siksi tässäkin raskaudessa on hieman mietityttänyt, saako vauva varmasti tarpeeksi energiaa kasvuunsa, ettei hän olisi todella pieni, jos sattuisi syntymään jo ennen laskettua aikaa. Muutenkin säännöllinen ja terveellinen ruokailu on tärkeää oman jaksamisen kannalta.


Lääkäri totesi, että vauva on jo kääntynyt pää alas päin, mutta ei ole vielä kiinnittynyt. Kohdunkaula oli pehmentynyt ja lyhentynyt 2 cm:iin, eli muutosta on jo alkanut tapahtua. Esikoisen kohdalla oli vielä täysin epäkypsä tilanne viikolla 42+0, joten nyt ollaankin aivan uuden tilanteen edessä, kun muutosta on jo jonkin verran tapahtunut näillä viikoilla. En kuitenkaan tiedä, kertooko tuo kohdunkaulan pehmentyminen ja lyhentyminen mitään siitä, kuinka lähellä tai kaukana tuleva synnytys on? Lääkäri vain totesi, että ei se ainakaan tänään vielä synny ja oikeassa oli, ei syntynyt.

Nyt sitten tosiaankin jäädään odottelemaan synnytyksen käynnistymistä. Ennen laskettua aikaa on vielä varattuna kaksi terveydenhoitajakäyntiä, eli nyt lopussa käyntejä on kahden viikon välein, jos vauva ei päätä syntyä ennen sitä. Vähiin käy ennen kuin loppuu, aika jännän äärellä tässä tuntee elävänsä. Tajusin tällä viikolla, että tässä raskaudessa ei ole tullut otettua kuin muutama mahakuva muistoksi. Esikoisenkaan raskaudesta ei ole liikaa kuvia, mikä hieman harmittaa näin jälkikäteen. Sovimmekin Lauran kanssa, että näemme helatorstaina ja kuvaamme mahojamme samalla, kun pojat saavat leikkiä keskenään. Täytyy myös pyytää miestä ottamaan muutama kuva tänään, jos nyt sattuisikin käymään niin, että vauva päättäisikin syntyä ennen ensi viikon torstaita. Onpahan sitten ainakin muutama kuva, joista voi muistella tätäkin ihanaa elämänvaihetta.

Ei kommentteja

Kiitos, kun jätät kommentin! :)