Raskaus ja perussairauksien hoito

Kirjoittanut Laura

Jokainen raskaana oleva tai joskus raskaana ollut tietää, ettei edes perinteisen flunssan sairastaminen ole niin yksinkertaista kuin normaalisti. Jokainen lääke tai hoitokeino pitää selvittää ennen kuin voi johonkin turvautua. Suurin osa lääkepurkeista on varustettu tekstillä " Jos olet raskaana tai imetät, keskustele lääkärisi tai apteekinhenkilökunnan kanssa ennen lääkkeen käyttöä!". Apteekissa eivät tahdo ottaa minkäänlaista kantaa minkään lääkkeen käyttöön ja siirtävät vastuun aina asiakkaalle. Itselläni on muutama perussairaus ja niidenkin kohdalla ei ole yksi selitteistä käyttää samoja hoitokeinoja kuin normaali tilanteessa. Miten sitten olen ratkaissut pulmatilanteet ja miten olen selättänyt ne muutamat flunssat, jotka olen raskauteni aikana sairastanut?


Edellisestä raskaudesta tiesin, että flunssan sairastaminen on raskasta ja erittäin tukkoista, sen sattuessa iskemään raskausaikana. Yöt tuntuvat lohduttoman pitkiltä ja sitä yrittää virittää itsensä mitä ihmeellisimpiin asentoihin, että saisi jotenkin hengitettyä ja sitä kautta nukuttua. Aamulla pää tuntuu räjähtävän, kun olo on niin tukkoinen yön jäljiltä. Nenäkannu on aktiivisessa käytössä tunnin välein, mutta helpotus tuntuu ehkä muutaman minuutin ajan, jonka jälkeen tukkoinen olo palaa. Tämän raskauden ensimmäisellä kolmanneksella sairastuin flunssaan melkeinpä täsmälleen samoilla viikoilla kuin patukankin raskauden aikana. Minulle ei oikeastaan koskaan nouse kuume flunssan aikana, mutta joka paikkaa kolottaa ja tukkoisuus on jotain kamalaa. Meillä on kotiin varattu aina perusflunssankarkotuslääkkeet, joiden avulla on helppo hoitaa sairastumista. Raskaana ollessa suurin osa noista tuotteista on poissa pelistä ja siksi pitääkin vähän varioida.

Patukan vauva-aikana eksyin HUS:n ylläpitämille sivuille, jossa on kerrottu hieman tarkemmin eri sairauksien ja lääkkeiden käytöstä. Näistä sivuista olen moneen otteeseen etsinyt tietoa milloin mihinkin ja näiden sivujen ylläpito kuuluu Teralogisiin tietopalveluihin. Sainkin onnekseni tietää, että nenäsumutteiden (eli paikallisvalmisteet) käyttö on raskauden aikana sallittua, jos käyttö tehdään ohjeiden mukaisesti. Olin luullut, että tämä ei ole sallittua ja siksi patukankin raskausajan kärvistellyt pelkällä nenäsuolalla. Öihin oli siis tiedossa helpotusta ja aamuiset pään jomotukset helpottuivat, kun yön aikana hengitys kulki. Muuten flunssan sairastaminen on sujunut raskauden sallimissa rajoissa tavalliseen tapaan. Poikkeuksena särkylääkkeiden käyttö, jossa on ollut tyytyminen paracetamolin käyttöön.


Suurimman haasteen raskauden aikaiseen sairauksien hoitoon on tullut ehdottomasti migreenien kanssa. Käyttämäni migreenilääkkeet ovat ehdottomassa käyttökiellossa koko raskauden ajan ja migreenien hoitoon ei ole ollut muuta tarjolla kuin parasetamoli ja omat kotikonstit. Viime raskaudessa en kärsinyt migreeneistä ollenkaan, mutta tämän toisen raskauden aikana en ole ollut niin onnekas. Patukan alkuraskauden lääkärikäynnillä keskustelin lääkärin kanssa mahdollisuudesta johonkin vaihtoehtoiseen lääkitykseen, mutta vastauksena oli vain parasetamolin ja ibuprofeiinin samanaikainen käyttö, jota en sitten halunnut toteuttaa (eikä onneksi ollut tarvekaan). Lääkäri kertoi minulle, että tiettyjen raskausviikkojen aikainen ibuprofeiinin käyttö on ok tarvittaessa, eli minun kohdallani tarkoittaa sitä hetkeä, kun kärsin migreenistä.

Toisen raskauden aikana en ole tehnyt tähän poikkeusta, koska ibuprofeiinin käyttö ei ole suositeltavaa raskauden aikana, joten olen yrittänyt selviytyä ilman sitä. Migreenin laukaisijat ovat minulla yleensä liiallinen kirkkaus, väsymys ja energiavaje. Raskauden aikana olen ollut tarkempi ja yrittänyt ennakoida näitä laukaisevia tekijöitä. Suurimmaksi osaksi ajasta olenkin siinä onnistunut, mutta joskus olen ollut hieman jälkijunassa ja olen joutunut kärsimään muutaman päivän migreenistä. Migreenin ollessa päällä, olen käyttänyt maksimi määrän parasetamolia ja hyödyntänyt omia migreenin taltuttamiskeinoja. Pidän silmieni päällä kylmäkallea hetkittäin, jolloin silmien " takana" oleva särky helpottaa. Käyn monesti päivässä kuumassa suihkussa istumassa ja säädän suihkun suoraan kasvoihin. Niin sanottu kuuma-kylmähoito on auttanut minua migreenin hoidossa. Viimeisenä keinona säilytän jääkaapissamme energiajuomaa, joka on sellainen viimeinen keino, jos mikään muu ei auta. Energiajuomia ei suositella raskaana oleville, mutta kahvinjuonti ei onnistu migreenin ollessa päällä, sen aiheuttaman pahoinvoinnin takia. Puoli tölkkiä energiajuomaa on monesti pelastanut minut pahimmalta kohtaukselta ja säästänyt minut pöntön halailulta sekä pimeässä huoneessa istumiselta.


Kevään tullessa toinen suuri muutos on koettu allergian hoidossa. Viime kevään sain selätettyä allergian aiheuttamat vaivat kivuttomasti kaapista löytyvillä allergialääkkeillä, mutta tämän kevään ja raskauden myötä allergiaoireet ovat olleet ihan omaa luokkaansa. Kaapista löytyvät lääkkeet olivat myös tietenkin sellaisia, joita ei raskaana olevat saa käyttää. Yritin pärjätä, mutta viikon sisään oireet alkoivat olemaan sitä luokkaa, etten enää saanut iltaisin kunnolla henkeä. Passitin mieheni apteekkiin Hus:n sivulta löytyvien ohjeiden kera, mutta apteekinhenkilökunta oli todennut, ettei suosittele raskaana oleville mitään. Mieheni oli yrittänyt keskustella ja näyttää sivuston ohjeita, mutta farmaseutti oli todennut, ettei suosittele käytettäväksi mitään, jos ei ole erikseen keskustellut lääkärin kanssa. Mieheni tuli tyhjin käsin kotiin.

Ylipäätänsä kaikkia raskauden aikana käytettäviä lääkkeitä suositellaan käytettävän paikallisvalmisteiden muodossa, jos se on vain mahdollista, koska näin elimistöön imeytyy mahdollisimman vähän lääkeainetta. Jos paikallisvalmisteet eivät tehoa, voi tiettyjä lääkkeitä käyttää myös suun kautta otettavassa muodossa. Näin on esimerkiksi tiettyjen allergialääkevalmisteiden kanssa. Minulle esimerkiksi allergianenäsumutteet ovat sellaisia, jotka ovat minulle jostain syystä täysin tehottomia.

Meidän kunnassamme on käytössä mahtava palvelu, jonka avulla terveysasemalle ja terveydenhoitajaan saa yhteyden suoraan sähköisen asioinen kautta. Palvelussa luvataan vastaus saman vuorokauden aikana ja näin minäkin sain. Laitoin omalle terveysasemalleni viestiä allergialääkkeisiini liittyen ja kerroin olevani raskaana. Taisi mennä muutama tunti ja minua odotti sähköisellä reseptillä raskaana olevalla soveltuvat allergialääkkeet. Todella nopeaa ja helppoa. Koivunkukinnan helpottuessa kokeilin olla ilman allergialääkkeitä ja olenkin nyt ollut jo viikon ilman lääkkeitä. Kesän aikana on tulossa vielä muutama kukinto, joiden aikana tulen mahdollisesti tarvitsemaan lääkkeitä ja onneksi ne ovat nyt valmiina kaapissa odottamassa.


Minulla on todettu myös astma, johon en tosin ole tarvinnut lääkitystä moneen vuoteen. Sain reseptillä avaavaa lääkettä viimeisen flunssan yhteydessä, koska lääkäri totesi, että sitä olisi hyvä tarvittaessa käyttää, jos hengittäminen hankaloituisi. Kävin hakemassa astmalääkkeen apteekissa, mutta flunssan aikana sitä en käyttänyt. Nyt allergiakauden ollessa pahimmillaan on aika ajoin ollut sellainen olo, että voisin sitä  mahdollisesti tarvita, mutta toistaiseksi se on jäänyt ajatuksen tasolle. Ja toivottavasti on näin myös jatkossakin. Olen myös ajatellut, että jos lääkkeillä saan itselleni paremman olon ja minun on helpompi toimia sekä lääkkeiden käyttö raskauden aikana on tarvittaessa ja oikein käytettynä soveliasta, olen sen myös tehnyt. Onko sinulla joitain perussairauksia, joiden hoitominen on hankaloitunut raskauden myötä? Tai olisiko sinulla hyviä flunssan taltuttamiskeinoja raskausajalle?

Ei kommentteja

Kiitos, kun jätät kommentin! :)