Maanantai, eli millainen on meidän tavallinen arkipäivä


Monesti sitä kirjoittaa blogiin aiheita arjesta, mutta kirjoittaakin pidemmin jostain arkea koskettavasta aiheesta ja itse arki jää täysin taka-alalle. Ajattelinkin kertoa, millainen on meidän ihan tavallinen arkipäivämme.
Yö voi olla mitä vaan maan ja taivaan väliltä, joskus nukumme aamuun asti, joskus patukka nukkuu meidän välissämme muutaman tunnin, joskus puolet yöstä. Joskus heräämme ennen auringonnousua ja pisimmillään saamme nukkua ehkä puoli seitsemään. Nykyään on vakiintunut herääminen niin, että patukka herää puoli kuuden aikoihin ja kannamme hänet meidän viereen nukkumaan. Yleensä hän vielä nukahtaa viereemme ja nousemme tuolloin puoli seiskan aikoihin. Joten tänäkin aamuna olimme tekemässä aamupesuja puoli seitsemän aikaan. Aamupesuihin kuuluu meillä tällä hetkellä aika paljon aikaa, koska harjoittelemme edelleen potalla käymistä. Harvassa on vielä ne kerrat, kun pottaan jotain oikeasti tulee, mutta on ollut ihana huomata, kuinka patukka mielellään menee potalle, vaikka mitään ei tulisikaan pottaan. Meillä on yläkerrassa tällä hetkellä erilaisia kuvakirjoja, joita hän potalla ollessaan lukee. Hän tarvitsee myös aikuista mukaan pottailuun, koska muuten makuuhuoneessa saattaa kiipeillä naku taapero. Patukalla ei siis riitä yksin vielä mielekkyyttä pysyä potalla, joten luemme kirjat yhdessä. Vaikka pottaan ei tulisikaan mitään ja huomaisin vaatteita pukiessa, että pissa tulee vaippaan, muistan häntä aina silti kehua potalla käymisestä. Kärsivällisyys taitaa tässäkin olla malttia, ja luotan siihen, että kaikki lähtee sujumaan aikanaan, kun patukka on siihen valmis.

Pottailun jälkeen puemme päälle ja tulemme alakertaan pesemään naaman ja hampaat. Hampaat olemme pesseet iltaisin hammastahnalla ja aamuisin patukka saa "itse" pestä hampaat. Käytännössä hän pureskelee harjaa ja yrittää tehdä samalla tavalla kuin minäkin teen. Olen kokenut tärkeäksi opettaa häntä pesemään aamuin ja illoin hampaat ja hän onkin tottunut aamuisin toimimaan itsenäisesti. En todellakaan oleta, että hän pesee huolella hampaat ja siksi "tarkistan" lopputuloksen patukan omien pesujen jälkeen.
Jos vain on mahdollista, yritän välttää oman aamupalan syömistä aamuisin ennen päiväkotiin viemistä. Tämä ihan siitä syystä, että jos syön aamupalaa ja patukka saa sen vasta päiväkodissa, roikkuu hän koko aamun jääkaapinkahvassa, vaikka yrittäisin kuinka hänelle kertoa, että hän syö vasta päiväkodissa. Patukka saa aamuisin katsoa lastenohjelmia, jos meillä ei ole kiire tai niinä aamuina, kun minun pitää syödä aamupala kotona ennen päiväkodille menemistä. Ilman Fröbelin palikoita tai Teletappeja ei tulisi laittautumisesta tai aamupalan syömisestä mitään.


Tänä aamuna minulla oli kiireetön aamu, joten vein patukan aika lailla suoraan päiväkotiin. Jos en mene suoraan päiväkodilta töihin, vien poitsun vaunuilla. Usein hän haluaisi itse kävellä matkan, ainakin alun, mutta tähän saa varata aikaa todella paljon, joten monesti menemme suoraan vaunuilla päiväkodille. En ole vielä uskaltanut jättää vaunuja kokonaan kotiin aamuisin, koska se on todettu muutamaan otteeseen erittäin huonoksi vaihtoehdoksi. Päiväkodilla riisutaan, laitetaan tossut ja pestään kädet ja annamme halit sekä vilkutamme ikkunasta heipat. On ihana saada aamuisin pieni happihyppely ennen oman työpäivän alkua, vaikka matka päiväkodille onkin lyhyt. Tämä kuitenkin käynnistää päivän ihan eri tavalla, erityisesti talvisin hangessa tarpoessa. Kotiin tullessa keitän kahvit ja teen aamupalaa. Maanantaina olin varannut aamupäivästä aikaa sen päivän blogijulkaisun viimeistelylle ja siihen meninkin yllättävän paljon aikaa, kun piti etsiä patukan aikaisia raskausmaha kuvia. Tuli sellainen olo, että pitäisi loppu raskaudesta vähän panostaa myös tämän raskauden ikuistamiseen. Sain postauksen julkaistua ja sitten olikin aloittaa päivätyöt, jotka olivat tällä kertaa toimistotyöpainotteiset eli sisäpäivä tulossa.


Olemme pitkälti sopineet mieheni kanssa, että minä vien patukan päiväkotiin ja hän hakee. Käytännössä tämä on monesti ainut vaihtoehto, koska mieheni lähtee reippaasti ennen aamu kuutta jo töihin ja minulla monesti päivät päättyvät vasta 16-17 välillä. Päätimme myös patukan aloittaessa päiväkodin, että haluaisimme mahdollistaa hänellä mahdollisimman lyhyet päiväkotipäivät, joten tämä ratkaisu tukee myös mahdollisimman lyhyitä päiviä. Työpäiväni päättyi pitkälti samaan aikaan, kun patukka ja mieheni tulivat kotiin. Maanantaisin meillä on patukan muskari ja syömme yleensä ruuan vasta sen jälkeen eli puoli kuuden aikoihin. Joskus muskariin lähteminen tuntuu erittäin raskaalta eikä minua huvittaisi yhtään, mutta aina olemme sinne päässeet. Olimme kerrankin ajoissa paikalla ja muskari oli hetkessä ohi. Patukka tanssii aina kuullessaan musiikkia ja nauttii suunnattomasti erilaisten soittimien soittamisesta. Hän nauttii selkeästi muskarista ja tulemme jatkamaan muskaria myös ensi vuonna. Oma osallistuminen tuntui tällä kertaa olevan jo aika raskasta ja päätinkin, että loppu toukokuun pakotan mieheni muskariin mukaan. Lähinnä jo siitä syystä, että lattialla istuminen on haasteellista eikä kaikkia muskarissa tehtäviä nostoja ja tansseja ole enää hyvä tehdä tämän masun kanssa.

Mieheni oli valmistanut ruuan meille sillä aikaa, kun olimme muskarissa ja pääsimme saman tien syömään kotiutuessamme. Patukalla on uhmaiän myötä alkanut vaihe, ettei hän ole kovinkaan halukas syömään mitään muuta kuin perunamuussia tai leipää. Juttelimme asiasta myös päiväkodissa ja heillä on nähtävissä myös samoja haasteita. Kotona olemme laittaneet leivän "jäähylle" ja yritämme tarjota ruokaa mahdollisimman monipuolisesti ja vaihtelevasti. Yksi suurimmista huolenaiheistani on se, että oma lapseni olisi se, joka on kaiken suhteen nirso ja erittäin valikoiva syöjä. Ei siis auta kuin olla vaan sinnikäs ja tarjota, mutta ei pakottaa. Ruuan jälkeen yleensä leikimme tai luemme kirjoja patukan kanssa. Hän on myös taitava itsekseen rakentelija, joten aina hän ei tarvitse aikuista leikkimään hänen kanssaan. Tämän hetken hittilelut ovat autoja ja varsinkin niitä, jotka saa laitettua liikkeelle niin, että ne liikumme ilman liikuttamista. Meillä pidetään olohuoneessa monesti autokilpailuja, vieritetään palloa lattialla toisillemme tai sitten rakennetaan suurinta legopalikkatornia, jota on koskaan nähty.


Seitsemän aikoihin käydään iltapesuilla ja syödään iltapalaa. Olemme vähentäneet patukan kylpyhetkiä hänen atooppisen ihottumansa takia, vaikka hän mielellään kylpisi päivittäin. Nyt oli kuitenkin kylpypäivä ja hän meni totuttuun tapaan potalle ennen kylpyyn menemistä. Meillä on jäljellä patukan isoveljen kylpyleluja, mutta hänelle on kertynyt myös itselleenkin jo jonkin verran omia leluja kylpyhetkiä varten, joten tekemistä riittää. Monesti itse pesut tehdäänkin itkun sekaisissa tunnelmissa, koska patukka ei haluaisi tulla kylvystä pois. Iltapalaksi on puuroa, jugurtti tai rahkaa ja maitoa. Iltapalan yhteydessä otetaan vitanallet sekä maitohappobakteerit. Iltapalan jälkeen pestään hampaat ja joskus kahdeksan aikoihin mennään nukkumaan. Patukka ei nukahda itsekseen vaan vaatii hetken, että hän saa pitää kädestä kiinni ja nukahtaa siihen. Vuorottelemme mieheni kanssa nukuttamisen kanssa ja joka toinen ilta on minun vuoroni nukuttaa. Patukka hipsuttaa jonkin aikaa kättäni, jonka jälkeen kääntyy yleensä mahalleen ja nukahtaa.

Loppuilta onkin mieheni ja minun yhteistä aikaamme. Siivoilemme päivän sotkut, katsomme yhdessä televisiota ja sometamme. Ei siis mitään sen ihmeempää. Itse saatan lukea iltaisin kirjaa tai kirjotella blogia ja paljon käymme myös läpi tulevia päiviä tai päivän aikana sattunutta ja tapahtunutta. Nykyään päivät alkavat painamaan jo patukan mennessä nukkumaan ja monesti meillä sammuu makuuhuoneessa lukuvalo jo kymmenen aikoihin. Joskus saatan mennä nukkumaan jo yhdeksän aikoihin, varsinkin raskausaikana on unentarve kasvanut hurjasti ja siksi olenkin jo nukkumassa ysin jälkeen. Koskaan, kun ei tiedä minkälainen yö on tulossa.

Ei kommentteja

Kiitos, kun jätät kommentin! :)