Hankintalista toiselle vauvalle


Vihdoin pääsen kirjoittamaan aiheesta, josta päätin kirjoittaa jo silloin, kun raskaustesti näytti plussaa. Odotusaika on ollut monella tapaa erilainen kuin ensimmäisessä raskaudessa. Jokainen hetki ja ajatus ei ole pyörinyt kasvavan masun ympärillä, mutta toisaalta raskauden tuomat huolet ja murheet ovat ainakin omalla kohdallani kasvaneet hurjasti. Ennen rakenneultraa emme halunneet ostaa vauvalle mitään, samalla tavalla toimimme myös patukan raskauden aikana. Katselin ja pohdin kyllä paljonkin mitä kaikkea hankintalistallemme tällä kertaa eksyisi, mutta lopullisia tarpeita uskalsi oikeasti ajatella vasta rakenneultran jälkeen. Listasin muutamia meille oleellisia ostoksia, jotka olisi pakko ostaa, jotta arki taaperon ja vauvan kanssa sujuisi mahdollisimman kivuttomasti. Listalle eksyi myös muutama sellainen hankinta, jotka ovat käyneet mielessämme, mutta joiden ostoa lykkään ja katson vauvan syntymän jälkeen, ovatko ne oikeasti tarpeellisia vai pystymmekö mahdollisesti selviämään ilman niitä.

MUST HAVE-LISTA

Vaunujen lisäosat

Haaveilin jo patukan vauvavuoden aikana Buffaloiden kevyemmästä kesäkuomusta (Bugaboo Breezy Sun Canopy), koska erityisesti vauvavuoden loppupuolella kesä oli todella helteinen ja Buffaloiden normi kuomusta ei löydy tuuletusaukkoja, joten ilma ei kierrä kuomun sisällä ollenkaan. Patukka oli aika hikinen ja monesti kuljimmekin kesällä niin, että emme käyttäneet kuomua ollenkaan. Siksi halusin ehdottomasti tätä vauvaa varten hankkia kesäkuomun. Vaikka vauva syntyykin alkusyksyn puolella, tulee kesäkuomu tarpeeseen seuraavana kesänä ja patukan vielä käyttäessä vaunuja, on kuomu varmasti käytössä jo tänäkin kesänä. Tilannetta hankaloitti hieman Buffaloiden valmistuksen lopetus. Uusia kesäkuomuja löytyi erittäin huonosti ja käytettynä kuomuja liikkui mielestäni aika huonosti eikä silmiini osunut mitenkään hyvänhintaista kappaletta. Facebook-ryhmän avulla minulle selvisi, että Buffaloissa voisi käyttää myös eri mallin (Donkey) kuomuja, kunhan kuomuihin ostaisi vain oikeat kaaret. Tämä tieto laajensi valikoimaa huomattavasti ja päätinkin pienen tutkailun jälkeen ostaa meille Donkeyn kuomun. Halusin neutraalin värisen kuomun, vaikka sukupuoli olikin tiedossa, näin ollen kuomu menisi myös patukankin aikana, eikä olisi liian radikaalisti erivärinen kuin vaunujen perusväri muuten.


Toinen ehdoton hankintalistan kärkipäässä oleva asia oli seisoma/istumalauta. Päätimme, ettemme tarvitsisi uusia sisarusvaunuja vaan patukka pystyisi matkustamaan tarvittavat hetket sisaruslaudan avulla. Markkinoilta löytyy vaikka minkälaisia variaatioita laudoista, mutta päädyimme heti Bugaboon omaan lautaan (Bugaboo Comfort Wheeled Board seisomalauta). Myöhemmässä vaiheessa tämä lisäisi entisestään vaunujen myyntiarvoa ja laudan saisi helposti kiinni ja pois vaunuista. Ominaisuutena tämä oli meille tärkeä, koska patukka tulee jatkamaan päiväkodissa vauvan syntymästä huolimatta eikä lauta olisi päivittäisessä käytössä. Halusimme laudan, jossa olisi istumamahdollisuus mahdollisen väsymyksen tai uupumisen takia. Kokeillessamme lautaa kotona ensimmäistä kertaa, olisi patukka halunnut ajella vaunuilla koko loppuillan. Tilanne kärjistyi niin pahaksi, että päädyimme irrottamaan laudan vaunuista. Huutokonsertin jälkeen totesimme ottavamme laudan seuraavan kerran näkyviin, kun sitä oikeasti tarvitsee. Jännityksellä odotamme, kuinka innokkaana patukka silloin on menossa kyytiin vai haluaisiko mieluummin istua vauvan viereen vaunukoppaan.

Ostin myös samalla omiin vaunulenkkeihini lisämukavuutta tilaamalla vaunuhin kännykkä- ja juomatelineen. Nämä eivät olleet tavallaan must have-listalla todellakaan ja näitäkin hankintoja ilman selviäisi vallan mainiosta vauvavuodesta. Mietin kuitenkin, että nämä helpottavat ja lisäävät vaunujen mukavuutta ja sain tuotteet sen verran hyvällä alennuksella, että törsäsin muutaman kympin itseeni. Nämä lisävarusteet olivat myös Bugaboon omia tuotteita (Bugaboo Smartphone holder ja Bugaboo Cup holder).


Tutit ja tuttipullot
Minulla oli kaapissa säilössä kaikki patukan aikana käytetyt tuttipullot, mutta päätin kuitenkin, että olisi hyvä vaihtaa kaikki pullot uusiin. Käyttöikä pulloissa ei myöskään ole loputon (tarkistettuani asiaa, sain selville, että 6-8kk on sopiva ikä pulloilla) ja puolitoista vuotta alkaa olemaan aikaa uusimpien pullojen ostosta. Kaikki pullot lensivät siis kaaressa roskiin ja ostinkin muutaman pienen tuttipullon lapsimessuilta. Ostin myös yhden lasisen tuttipullon ja toivon kovasti, että ostos olisi hyvä, voi olla, että käyn vielä muutaman pullon ostamassa ennen vauvan tuloa. Toiveeni olisi täysimetys, joten toivoisin, ettei tuttipulloja tarvitsisi niin hirveätä määrää kuin patukan kohdalla. Meillä on pääasiallisesti käytössä Ainun tuotteet ja olen erityisesti tykästynyt heidän tuttipulloihin.
Lapsimessuilta mukaan tarttui myös muutama tutti, joiden koin patukan aikana todella helpottavaksi tekijäksi. Tutti toi turvaa ja toimi kuuluisana  "hiljentäjänä". Voihan se toki olla, että tutit eivät tule kelpaamaan tällä vauvalle, mutta niitä on hyvä kuitenkin olla, koska tarkoitus olisi tuttia hyödyntää. Meillä tutti jäi patukan osalta huomaamatta pois käytöstä ja olikin vuoden iässä jo ainoastaan käytössä vain unitilanteissa. Tutteja on erilaisia ja onkin mielenkiintoista nähdä, minkälaiseen tuttiin tuleva pienokainen mieltyy.


Tekstiilitarvikkeet
Minulla on vuoren suuruinen pino vaatteita meidän toimistomme nurkassa odottamassa läpi käymistä. Olen säästänyt joka ikisen patukan vauvanvaatteen, enkä ole raaskinut mitään heittää pois. Tietoinen valinta, koska tiesimme haluavamme lapsia lisää, eikä ollut mitään järkeä vielä laittaa eteenpäin käyttökelpoisia vaatteita. Omaksi yllätyksekseni odotamme vauva tulee olemaan tyttö (olin siis varma pojasta) ja tämähän muuttaa jonkin verran vaatekaapin värimaailmaa. Tarkoitus olisi mahdollisimman paljon hyödyntää jo olemassa olevia tarvikkeita ja tekstiilejä, mutta silmäillessäni vaatteita, oli värimaailma hyvin siniseen painottuva. Joten muutamia mekkoja ja tyttömäisiä vaatteita tulen varmasti ostamaan, mutta pyrin tekemään hankintani pääsääntöisesti kirppareilta ja suosimaan kestävää, kotimaista ja laadukasta tuotantoa.
Harsoliinoja täytyy jonkin verran myös ostaa, koska osa olemassa olevista on aika kulahtaneita ja täynnä tahroja. Tulen näitäkin kyllä käyttämään, mutta muutama kuviollinen ja tyttömäinen saa eksyä joukkoon.

Syöttötuoli
Olemme olleet erittäin tyytyväisiä Stokken Tripp Trapp- tuoliin ja sen erittäin monipuolisiin käyttö ominaisuuksiin. Se menee vastasyntyneestä kouluikäiselle ja meiltä kun löytyy jo kaikki mahdolliset lisäosat, olisi tyhmä olla hyödyntämättä tätä myös tulevan perheenjäsenen kohdalla. Tämä tosin tarkoittaa sitä, että tarvitsemme toisen tuolin. Vastasyntyneen osa mukailee turvakaukalon ominaisuuksia ja minusta on ihanaa, kuinka tällä mahdollistetaan koko perheen yhteiset ruokailuhetket. Huomasin jo patukan aikana, ettei vauva hermostu samalla tavalla kuin lattialla ollesssaan, kun näkee mitä äiti puuhaa esimerkiksi kun siivoan keittiötä tai teen ruokaa). Tarkoitus ei ole pitää vauvaa päivät pitkät tuolissa, mutta silloin, kun olemme keittiössä, on tuoli aivan loistava.

Autotarvikkeet
Meillä tulee ehdottomasti hankintaan niskatukiin laitettavat peilit. Varsinkin, kun tulen matkustamaan yksin lasten kanssa, on hyvä nähdä taakse peilien avulla, mitä takana oikein tapahtuu. Todennäköisesti tulemme matkustamaan jatkossa paljon niin, että jompi kumpi vanhemmista istuu takana lasten kanssa, koska tämä helpottaa rauhoittelua ja pystymme mahdollisesti välttämään turhat pysähdykset. Bonuspojan matkustaessa kanssamme matkustaminen on aina sata kertaa helpompaa, koska hän pystyy tekemään paljon vauvan ja taaperon kanssa (kaiken muun paitsi vauvan ruokkimisen). Auton takaikkunoissa on valmiina tummennukset ja olemme niihin jo ostaneet aurinkosuojat. Patukan istuimen edessä on myös istuinsuoja, joka on todettu erittäin toimivaksi ratkaisuksi erityisesti päiväkodista haettaessa, hiekan määrä on nimittäin ihan jäätävä.


Leikkimatto
Patukan aikana saimme serkultani leikkimaton patukalle ja leikkikaarimaton patukka sai siskoltani ristiäislahjaksi. Valitettavasti patukan ollessa hieman kovakourainen jossain vaiheessa vauvavuotta, hajosi kumpikin matto ja meillä on edessä siis leikkimaton ostaminen. Olen pohtinut tämän hankkimista käytettynä, jos vain kunto on tarpeeksi hyvä. Matossa olisi hyvä olla myös leikkikaari jossa olisi erilaisia roikkuvia leluja, jotka olisi helposti irrotettavissa.

Turvaistuin
Ja minä tyhmänä luulin, että meidän ei tarvitse enää yhden yhtä turvaistuinta ostaa, mutta olinpa jälleen väärässä. Patukan tämän hetkinen istuin menee hänelle vielä pitkään ja se olikin istuimen hankintavaiheessa se meidän ykköskriteerimme. Nyt kuitenkin olen pohtinut, että tulemme tarvitsemaan vielä yhden istuimen. Vauva tulee menemään pitkälti ensimmäisen elinvuotensa turvakaukalossa ja odotankin tätä helppoutta kovasti, koska Isofix-jalustan vuoksi, voi turvakaukalon vain nostaa pois ja  laittaa adaptereiden avulla vaunurunkoon! Patukan istuin menee siis jatkossa vielä pitkään, koska sen voi kääntää myös kasvot menosuuntaan päin. Tulemme tarvitsemaan vauvalle vauvavuoden lopussa istuimen, joka menee hänelle seuraavat pari vuotta ainakin tai niin kauan, että hän voi siirtyä patukan nykyiseen istuimeen, patukan siirtyessä korokkeelle. Käytäntö on osoittanut, että kovasti toivoisin tulevan istuimen olevan Isofix-kiinnitteinen, koska siirto mahdollisuudet autojen välillä on paljon helpommat kuin nykyisessä tuolissamme. Tämä hankinta tulee onneksi olemaan ajankohtainen vasta aikaisintaan vuoden päästä ja sekin riippuu ihan tytön kasvuvauhdista ja koosta.


EHKÄ-LISTA

Organizer vaunuihin
Tämä vaan helpottaisi matkustamista, kun kaikkia tarpeellisia tavaroita ei tarvitsisi etsiä hoitolaukun syövereistä. Olen monesti miettinyt tämän hankkimista, mutta törmään aina samaan dilemmaan; onko tämä ihan turhake? Ja sitten mietin esimerkiksi vaunulenkkejä, kuinka tähän voisi napata kaiken tarpeellisen. Mutta toisaalta nyt minulla on jo vaunuihin pulloteline sekä kännykkäteline, tarvitsenko tätä oikeasti? Kuulisin mielelläni teidän mielipiteitä asiasta.

Kantoreppu 
Hankin patukan aikana Baby Björnin kantorepun, mutta jotenkin koin sen hieman huteraksi. Käytin sitä jonkin verran kotona ja sainkin ihanasti sen avulla kädet vapaaksi ja pystyin imuroimaan, laittamaan pyykkejä ja tekemään paljon kaikkea muuta samalla, kun patukka nukkui. Meillä oli jonkin verran vaiheita, kun patukka ei muualle oikein suostunut nukahtamaan. Kävimme muutaman jääkiekkomatsin katsomassa kantorepun kanssa ja patukka viihtyi kantorepussa melkein koko pelin nukkuen. Nyt olen kuitenkin miettinyt uudempaa versiota kantorepusta, jota oikeasti käyttäisin ja olisi edellistä reppua soveltuvampi myös ihan pienillä vauvoilla. Tämä on ehkä-listalla siksi, että en ole varma tuleeko vauva viihtymään repussa ollenkaan. Siksi ajattelin mahdollisesti kokeilla vanhalla repulla kotona, kuinka vauva repussa viihtyy ja sen jälkeen miettiä tämän ostamista. Näitäkin löytyy Tori.fi erittäin hyvillä hinnoilla melkein uusia reppuja, joten tämä voisi olla hyvä ostos myös käytettynä.

Sähkökäyttöinen rintapumppu 
Pärjäsin patukan vauva-aikana oikein hyvin manuaalisella pumpulla ja siksi yritän nytkin pärjätä manuaalisella versiolla. Heruin hyvin omasta mielestäni manuaaliselle pumpulle aina tarvittaessa ja sain jonkin verran pakkaseen maitoa. Tarve oli kuitenkin patukan synnytyksen takia niin suuri, että päädyimme lopulta osittaisimetykseen ja pumppua tarvittiin loppuvaiheessa enää rintojen "tyhjennykseen". Mutta tämä on ehkä-listalla, jos näyttääkin, että maidontuotto on suurta tai en jostain syystä saisi manuaalipumpulla maitoa kertymään tarpeeksi.

Sitteri
Meillä on toimiva ihan perinteinen sitteri patukan ajoilta tallessa, mutta kun palaa patukan vauvavuosien nukuttamis- ja nukkumisongelmaan, voi olla ehkä tarvetta heijaavalle tai keinuvalla sitterille. Äitini olisi viimeksi ostanut lapsenlapselleen tälläisen, mutta tyydyttiin ihan tavalliseen vaihtoehtoon. Näin toisen lapsen kohdalla, olen valmis laittamaan hieman enemmän rahaa siihen, että asiat voi tehdä hieman helpommin.  

WishBear
Bongasin tämän ensimmäisen kerran Simppelin Sormiruokakeittiön- Marjut Ollilan Instagramissa ja jäin harmittelemaan, miksi en ollut kuullut tästä silloin, kun meillä ei nukuttu. Meillähän nukuttiin täysin radionkohinassa varmaan puolen vuoden ajan, koska uni täydessä hiljaisuudessa oli täysi mahdottomuus patukalle (jos meidän unitaipalemme kiinnostaa, voit käydä lukemassa siitä täältä , täältä sekä täältä ). Ainakin tarinoiden perusteella tämä on upea innovaatio, jonka aion kyllä kokeilla, jos meillä on edessä samanlainen unitaival kuin patukan kanssa. Lyhyesti on ideana, että karhu reagoi vauvan ääniin ja kohinalla rauhoittaa vauvaa, jotta vauvan on helpompi vaipua takaisin uneen. Katsoin, että tätä voisi myös vuokrata, jotta voisi ensiksi kokeilla toimivuutta ja sen jälkeen ostaa tuotteen, jos sen kokee hyväksi.

Ei kommentteja

Kiitos, kun jätät kommentin! :)