Uusperheen lomaresepti - Miten kaikesta sovitaan?

Sukulaiset ovat jo niin rutiininomaisesti tottuneet bonuspojan aikataulusäätöihin, että he vain kysyvät milloin bonuspoika on meillä ja milloin ei. He eivät edes yritä muistaa miten meillä nuo vaihdot oikein menevät, vaan kysyvät suoraan. Ja tätä minä arvostan; asiasta ei tehdä yhtään sen ihmeellisempää, vaan vuoroviikkosysteemi on normaali asia meidän perheellemme ja samalla sukulaisille. Näin se bonuspojan kanssa menee ja hyvä niin, tasaisesti molemmissa kodissa. Yhtä paljon aikaa äidin ja isän luona tilanteen tuomissa puitteissa. Vaikka se sukulaisille näyttäytyy helppona yhtälönä ja yleensä onkin, on lomien sumpliminen ihan oma lukunsa.


Meillä on siis käytössä vuoroviikkosysteemi ja harrastuksen takia vaihdot ovat tällä hetkellä torstaisin. Tämä on tämän loppukevään järjestely, mutta muuten meillä on perjantaivaihdot. Ennen vaihdot olivat sunnuntaisin, mutta muutimme systeemiä, jotta uusi viikko alkaisi viikonlopulla. Lomat olemme saaneet sumplittua joka vuosi yhdessä eikä meillä ole ollut erikseen sovittuja kiinteitä lomaviikkoja koskaan. Lomiin vaikuttaa molemmissa perheissä niin moni asia, että kiinteät lomaviikot hankaloittaisivat vain sopimista. Meillä ei siis voi lomia koskaan laittaa suoraan kalenteriin yliviivaustussilla sen mukaan, miten töistä lomaa saamme, koska lomat pitää vielä erikseen sopia bonuspojan toisen perheen kanssa, mutta koskaan meidän ei ole tarvinnut lomista vääntää kättä. Pyhät ovat menneet joka toinen vuosi- systeemillä ja näihin kuuluvat siis joulu, pääsiäinen ja juhannus. Joka toinen vuosi meillä ja joka toinen vuosi toisessa kodissa. Syys- ja hiihtoloma on jaettu puoliksi ja lomien lähestyessä, sovimme, kumpi pätkä lomasta vietetään toisessa kodissa ja kumpi meidän kanssamme.
Kesälomasta on ollut vuosien varrella erilaisia variaatioita ja kesälomaan kuuluu vuosittain muutama kesälomaviikko niin, että se vietetään isovanhempien kanssa. Viikot jaetaan kesän osalta tasan, joten tässäkin toteutuu tavallaan viikko-viikko-systeemi, vaikkei se menisikään joka toinen viikko ajatuksella. Yhtä monta lomaviikkoa vietetään molemmissa kodeissa ja tänä vuonna lomat menivätkin kolmen viikon sykleihin. Näin saimme aikataulut täsmäämään kaikkien lomien suhteen, vaikka jouduimmekin hieman muuttamaan muutamaa suunnitelmaamme.


Ulkomaanmatkoja meillä tehdään kerran tai kaksi vuodessa, vähän riippuen taloudellisesta tilanteesta ja mahdollisista muista vuoden aikana tulevista kissan ristiäisistä. Mieheni kanssa olemme pohtineet paljon uusperheen lasten tasapuolisuutta ja sitä, miten jokainen lapsi kokisi tulevan kohdelluksi tasa-arvoisesti. Onko sillä merkitystä, kuinka monta kertaa kukakin pääsee reissuun? Onko reilua lähteä "oman perheen" lomalle, jos bonuspoika on toisessa kodissa? Tarvitseeko sellaisia reissuja tehdä vai ovatko kaikki perheeseen tavalla tai toisella kuuluvat lapset yhtä lailla oikeutettuja ulkomaanmatkoihin, vaikka eivät olisikaan biologisia lapsia?


Tässä kohtaa voisin ottaa pienen lainauksen rakastamastani ohjelmasta " BONUSPERHE", joka kertoo ruotsalaisesta uusperheestä ja sitä kautta erilaisista ongelmista ja haasteista, joita mahdollisesti uusperhearkea elävät lapset, aikuiset ja kaikki bonussukulaiset kokevat. Olen ohjelmaa katsoessani nauranut välillä kippurassa eteen tuleville haasteille, kokenut erittäin vahvaa samaistumista sekä itkenyt herkällä hetkellä, kuinka moni asia olisi yksinkertaisempaa ilman bonussukulaisia. Uusimmassa tuotantokaudessa käsitellään perintöä ja sen tuomia ajatuksia. Uusperheeseen kuuluu miehen yksi lapsi, äidin kaksi lasta ja yksi yhteinen lapsi. Mies ja nainen käyvät kiivasta keskustelua ja riitelevät, koska miehen edesmennyt isä on jättänyt perintöä lapsenlapsilleen eli biologisille lapsenlapsilleen. Nainen ei ymmärrä tätä alkuunkaan ja harmittelee, kuinka hänen lapsensa jäävät ns. rannalle ruikuttamaan. Lopulta isä päätyy hieman asiaa työstäessään (ja saaden apua yllättävältä taholta), että rahat käytetäänkin yhteiseen perhelomaan, johon lähtevät kaikki mukaan. Lapsenlapsille määrättyjä rahoja ei laiteta kahdella biologiselle lapselle rahastoon vaan käytetään yhteiseen hyvään.
Otin asian puheeksi mieheni kanssa, eikä hän ei kokenut aihetta mitenkään ongelmalliseksi. Jos ei erikseen määritellä, on ilmiselvää, että biologiset perilliset perivät isovanhempansa ja näin sen kuuluukin mennä. Itse minun on vaikea sanoa, mitä tekisin mieheni tilanteesta, koska olen aina ajatellut bonuslapsestani, että hän on osa meidän perhettämme. Minusta olisi kamala esimerkiksi vaatia vain miestäni kustantamaan bonuspojan kuluja, hänhän kuuluu osana minun perhettäni ja siten myös minun kulujani.


Palataan vielä takaisin ulkomaanmatkoihin ja koko perheen tasapuoliseen matkustamiseen. Meillä jokainen matkustaa yhtä paljon, oli matka tehty koko perheen voimin tai sitten pienemmissä osissa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että vaikka joku reissu tehtäisiin sellaisella porukalla, missä bonuspoika olisikin toisessa kodissa samaan aikaan, olisi hänellä samanlainen oikeus reissuun kuin muilla lapsilla. Käytännössä tämä tarkoittaisi reissua ilman muita sisaruksia meidän aikuisten tai aikuisen kanssa. Tänä kesänä on ensimmäistä kertaa tämän kaltainen tilanne edessä (yleensä olemme olleet koko perheen voimin reissussa), kun mieheni lähtee bonuspojan kanssa kaksin reissuun. Osittain halusimme tarjota bonuspojalle mahdollisuuden isänsä kanssa kaksin keskiseen aikaan ja toiseksi, minulla ei ole enää mahdollisuutta lentää masun kanssa tuossa vaiheessa mihinkään. Joten isä ja poika lähtevät reissuun ja me muut jäämme nauttimaan Suomen kesästä. Tulemme ensi vuoden aikana tekemään muun perheen kanssa reissun, kunhan vauva on vain tarpeeksi vanha matkustamaan. Paikka ja ajankohta on siis vielä hieman auki, vaikka vaihtoehtoja olemmekin jo miettineet.  Mietimme pitkään erilaisia vaihtoehtoja, jotta kaikki pääsisivät matkalle ja päädyimme tähän ratkaisuun. Olemme myös selittäneet bonuspojalle, mitä tämä käytännössä tarkoittaa. Hän ei tule välttämättä pääsemään mukaan talven aikana tehtävälle matkalle ja hän ymmärsi täysin miksi. Lapsen kanssa on hyvä käydä rehellisesti keskustelua asiasta, jottei hänelle tulisi oloa, että hän on ulkopuolinen ja erillinen osa perhettä, eikä siksi pääsisi mukaan matkalle. 

Meillä kohdellaan jokaista perheenjäsentä tasapuolisesti ja tasavertaisena perheenjäsenenä. Yritämme tehdä kaikesta mahdollisimman normaalia ja sujuvaa, sellaista meidän arkeamme. Haluamme, että jokaiselle lapselle on normaalia, että bonuspoika asuu kotonamme joka toinen viikko eikä se ole sen ihmeellisempää. Kun meidän yhteiset biologiset lapsemme kasvavat hieman ja ymmärtävät asioista enemmän, toivoisin kovasti, ettei bonuspojan arki olisi heille sen ihmeellisempää kuin meidän muidenkaan arkemme. Hänellä nyt sattuu vain olemaan kaksi kotia ja se on ihan ok. 
Olisi mahtavaa kuulla, miten teillä muilla uusperheellisillä koetaan nämä asiat! Miten teillä sovitaan lomista ja ulkomaanmatkoista?Ei kommentteja

Kiitos, kun jätät kommentin! :)