Topit & Flopit

Vihertävä luonto, lämmin auringonpaiste ja hyvä mieli. Ihan mieletöntä, että huhtikuun lopussa ollaan jo näin kesäisissä fiiliksissä. Vähitellen uskaltaa istutella kesäkukkia terassille, grilli on kuumana viikonloppuisin ja hiekkalaatikolla tarkenee istua tuntitolkulla katselemassa, kun taapero nauttii hiekkakakkujen leipomisesta. Vaikka kesä onkin Tanjan lempivuodenaika, niin keväällä on ihana fiilistellä kesän saapumista ja kaikki ihanat kesäkuukauden ovat vielä edessä päin. Ainakin 4 täyttä kuukautta kesää nautittavaksi tänä vuonna ja syyskuukaan ei yleensä pimenevistä ja viilentyvistä illoista huolimatta ole kelien puolesta mitenkään ankea kuukausi. Nautitaan ja ulkoillaan nyt, niin jaksetaan taas ne synkät kuukaudet vuoden loppupuolella. Alla olevien kuvien välillä on vajaa viikko ja melkein 500km. Hieman eri vaiheessa kevät täällä Etelä-Suomessa, kuin tuolla idemmässä.

Lauran viikko on mennyt liikkeitä ihmetellessä. Potkut ovat voimistuneet hurjasti viime viikon aikana ja liikkeet näkyvät ja tuntuvat koko ajan selkeämmin. Allergiat ovat kiusanneet sekä äitiä että lasta ja kävimmekin patukan kanssa lääkärissä asti ihmettelemässä vuotavaa nenään ja yskää. Itse en ole muutamaan viime vuoteen tarvinnut keväisin jatkuvaa lääkitystä allergiaoireisiin, mutta tämä kevät näyttäisi olevan aivan eri luokkaa. En ole kunnolla saanut nukuttua tukkoisuudeltani ja päätinkin ottaa tuumasta toimeen ja ottaa yhteyttä omaan terveysasemaani. Tämä olikin suureksi ilokseni positiivinen yllätys, vaikka nämä allergiaoireet menevät selkeästi tämän viikon floppeihin.


FLOPIT

Äiti on vähän väsy (Tanja)
Perjantaina saavutin väsymykseni kanssa jonkin maksimipisteen ja päivä tuntui aivan järisyttävän tahmealta. Esikoinen on viimeiset pari viikkoa heräillyt todella paljon öissä, joten omat unet on katkenneet monta kertaa yön aikana ja jossain unen ja valveen rajamailla olen yrittänyt saada hänet nukahtamaan uudestaan. Välillä on mennyt puolikin tuntia, että olen päässyt hiippailemaan takaisin omaan sänkyyni hänen pinnasänkynsä vierestä ja keskellä yötä nuo puolituntiset ovat tuntuneet ikuisuuksilta. Vauva on myös ollut kovin aktiivinen öisin ja yleensä kova punkeminen ja mönkiminen alkaakin siinä vaiheessa, kun pääsen itse jatkamaan uniani. Siinä sitten kestää tovin, kun en saa vauvan möyrimisen takia nukahdettua ja yöt ovatkin menneet ei niin mukavassa oravanpyörässä, kun sekä esikoinen, että vatsa-asukki pitävät vuoron perään hereillä. Hieman kauhulla odotan vauvan syntymää ja tulevia yöheräämisiä, etenkin, jos esikoisen yöt eivät ehdi rauhoittua ennen sitä. Toivossa on kuitenkin hyvä elää ja perjantai- lauantai välinen yö meni pitkästä pitkästä aikaa ilman yhtään heräämistä. Toivonkin kovasti, että huonojen unien vaihe on taas ainakin hetkeksi selätetty ja meillä nukuttaisiin vauvan syntymään asti edes kohtalaisen hyvin. Olisi niin mukava selvitä päivistä ilman, että itsekin täytyy nukkua päiväunet tai välillä jopa kahdetkin.


Siitepölyallegia (Laura)
Olen koko elämäni kärsinyt erilaisista allergioista ja olen myös astmaatikko ja atoopikko. Minulla on testattu melkeinpä kaikki mahdollinen ja kirkkaimpana tähtenä loistaa siitepölyallergiat. Aikuisiällä oireet ovat olleet vähäisempiä, enkä ole pitkään aikaan tarvinnut jatkuvaa lääkitystä. Olen syönyt allergialääkkeitä tarpeen tullen sekä hoitanut oireita paikallisesti. Allergiakausi alkaa minulla keväästä, kun leppä aloittaa kukintansa. Tänä vuonna allergiat menivät niin pahaksi, että en ole saanut nukuttua. Pyysin miestäni tuomaan apteekista nenäsumutetta paikallisesti käytettäväksi, mutta kun mieheni oli Hus:n ohjeistuksen mukaisesti kysynyt oikeita tuotteita raskaana olevalle vaimollensa, ei farmaseutti ollut suostunut myymään oikein mitään tuotetta. Jokaisessa tuotteessa lukee melkein järjestäen, että keskustele ennen lääkkeen käyttöä lääkärisi kanssa, eikä yksikään farmaseutti halua ottaa riskejä tämän suhteen. Olisihan mieheni voinut sen ostaa "itselleen", mutta päätti kuitenkin tulla ilman tuotteita kotiin. Meillä oli varattuna seuraavalle päivälle lääkäriaika patukalle pitkään jatkuneen nuhan takia ja ajattelin aluksi, että olisin siellä kysynyt lääkäriltä konsultaatiota omiin allergioihini. Päätin kuitenkin ottaa yhteyttä omaan terveysasemaani ja kysyä heidän mielipidettään. Asuinkunnassani on kovasti panostettu sähköiseen asiointiin ja otinkin omaan hoitajaani yhteyttä juuri sähköisen viestipalvelun avulla. Sivuilla luvataan, että viestiin vastataan saman arkipäivän aikana., jos viesti on lähetetty ennen klo 16.00. Meni muutama tunti, kun sain hoitajaltani viestin, että oli laittanut asiastani konsultaatiopyynnön lääkärille. Tästä meni kymmenisen minuuttia, kun minulle oli kirjoitettu kaksi eri allergialääkereseptiä ja sain ne noutaa saman päivän aikana apteekista. Kuinka kätevää! Olen antanut kaikkeen mahdolliseen asiointiin lääkäripalveluissa luvan, että kommunikoinnin pitäisi olla mahdollisimman helppoa tietojen saamisen kannalta. Minulta löytyy diagnoosit, joten lääkkeiden määräämiselle ei sen puitteissa pitäisi olla estettä. Ainut huolenaiheeni olikin lääkkeiden soveltuvuus raskausaikana ja se hoitui helposti kertomalla tämän viestissä. Nyt olen pystynyt taas öisin hengittämään, kun allergialääkkeiden teho on ollut huomattava.

TOPITShoppailumania (Tanja)
Vihaan turhaa kuluttamista ja tavaroiden ostamista ostamisen ilosta. Käytän vatteet, elektroniikan, yms. mahdollisimman loppuun asti, ennen kuin tilalle hankitaan uusia. Kaiken ei siis tarvitse olla viimeisen päälle ja uusinta huutoa, mutta aika ajoin on tilanteita, kun hankintoja on tehtävä. Esikoisen vaatevarasto on yksi jatkuvaa täydennystä kaipaava kohde ja myös vauvan takia hankintalistalla on ollut asia jos toinen. Siksi tämän kertainen shoppailumania meneekin toppeihin, eikä floppeihin, koska viime aikaiset hankinnat on tehty todelliseen tarpeeseen ja on helpottavaa, että olen nyt vihdoin saanut ostoslistalla olevat asiat hankittua. Jahkailen hankintojen suhteen välillä ihan järkyttävän kauan ja siirrän ostopäätöksen tekemistä, vaikka kyseessä olisi oikeasti asia, mitä tarvitaan. Toisaalta harkitsevuus hankintojen suhteen on ihan hyvästä, mutta jokin raja senkin suhteen on oltava.

Flopeissa mainitsemani väsymyksen takia olen kiitellyt nettikauppojen olemassaoloa. Kuinka helppoa on istua alas koneen äärelle ja etsiä kaikki tarvittava netistä. Olen viimeisen viikon aikana ostanut pojalle puuttuvia kesävaatteita ja kenkiä. Välikausilenkkarit kun alkavat olla jo turhan hiostavat ja ehkä kesällä olisi hyvä, jos vaatekaapista löytyisi muitakin kuin pitkähihaisia paitoja. Reiman outletista löysin 50€:lla toppahaalarin ensi talvea odottamaan. Nyt säästyn toppahaalarin etsimispaniikilta ensi syksynä ja sain hankittua laadukkaan, kotimaisen merkin haalarin edullisesti. Vauvaa varten ostin pinnasängyn, tuttipulloja ja sähkökäyttöisen rintapumpun. Itselleni puolestaan Madaran alesta kasan ihonhoitotuotteita jemmaan, Ruotsalaisen Löwengripin hiustenhoito- ja muotoilutuotteita, sekä viikonloppukassin jo aikapäiviä sitten hajonneen laukun tilalle. Olo on kuin jouluna, kun paketti toisensa perään tupsahtaa lähipostiimme. Hankintalista ei näistä shoppailuista huolimatta ole kuitenkaan vielä tyhjä ja ostettavana on ainakin patja vauvalle ja Bugaboon donkey duot joko käytettynä tai uutena. Ne kun saan hankittua, niin sitten ei (kai) pitäisi olla enää mitään akuuttia tarvetta mistään...


Itsensä ylittäminen (Laura)
Joskus sitä tuppaa olemaan itselleen todella ankara. Olen ollut valmis heittämään hanskat tiskiin moneen kertaan  ja olen saattanut jo antaakin itselleni luvan luovuttaa jonkun kuormittavan asian suhteen, eikä olo ole tuntunut helpottavan siltikään. Olenkin monesti luovuttanut ja muutaman päivän jälkeen olenkin sitten saanut uuden tsemppipuuskan jostain. Jatkanut ahertamista, vaikka asian eteneminen on saattanut olla erittäin hidasta ja motivaation ylläpitäminen todella tahmeaa. Tällä viikolla sain taas kokea konkreettisesti, kuinka sen työn ja tuskan takana monesti on valoa. Sain positiivisen yllätyksen, kun tehty työ tavallaan palkittiin, vaikka oletinkin sen tyssäävän saman tien. Tulos oli odotettua parempi ja sen jälkeinen hyvän olon tunne oli upea. Minulla oli sellainen supersankari olo, että pystyisin jatkossakin mihin vain. "Palkinnon" jälkeen myös oma arkityöni, joka on tuntunut monta viikkoa todella tuskaiselta ja painavalta taakalta, olikin yhtäkkiä helppoa ja ihanaa. Miten sitä voisikaan itselleen aina muistuttaa niistä onnistumisen hetkistä silloin, kun tuntuu, että mikään ei onnistu ja kaikki maistuu puulta. Kyllä palkinto sieltä aina jossain vaiheessa tulee, tavalla tai toisella.

Saimme Euroopan parlamentilta toiveen, että jakaisimme Valitse tulevaisuutesi -videon, joka kannustaa kaikkia äänestämään EU-vaaleissa, ottamaan kantaa Euroopan tulevaisuuteen ja myös pohtimaan tulevia sukupolvia, joihin vaalien tulos pitkällä tähtäimellä vaikuttaa. Paljon tunteita ja ajatuksia herättävä video, joka todellakin pistää miettimään, millaisessa maailmassa haluamme lapsiemme kasvavan. Käy siis katsomassa alla oleva video ja muista äänestää!


Ei kommentteja

Kiitos, kun jätät kommentin! :)