Topit & Flopit

Kevät on nyt toden teolla täällä ja päivisin on vaikea malttaa olla sisätiloissa, kun ulkona on niin kiva sää. Tanjan viikko on miehen lomaviikon myötä ollut ihanan leppoisa ja sisältänyt paljon mukavaa perheaikaa. Alkuviikko meni lastentarvikeliikkeitä kiertäen ja tuplarattaita etsien. Olen nyt yrittänyt bongata käytettyjä Bugaboon Donkey Duoja, mutta ainakaan vielä ei ole tärpännyt sellaisten yksilöiden kanssa, jotka olisivat kuntonsa, hintansa ja värinsä puolesta olleet omat kriteerini täyttävät. Alankin vahvasti kallistua siihen, että joudumme tilaamaan tuplat uutena. Sitten ainakin tietää mitä saa ja rattaissa on voimassa takuu, mikäli niiden kanssa tulisi jotain ongelmaa. Kallista lystihän uusien Bugisten ostaminen on, mutta onneksi muuten ei tarvitse ihan hirveästi tehdä hankintoja kakkosen syntymän myötä, kun kaikki tavarat ja vaatteet löytyvät jo esikoisen jäljiltä valmiina.


Lauran viikko on mennyt mukavissa ja vaihtelevissa merkeissä, kun työn mahdollistamat erilaiset työpäivät ovat tuoneet mukavaa vaihtelua normaaliin arkeen. Huolta ovat kuitenkin aiheuttaneet vähän väliä kovettuva maha ja siitä seuraavat mahan kiristelyt. Tunne on samantapainen, joka tulee, jos on juuri syönyt ja lähtee tekemään kovaa urheilusuoritusta ja vatsaa alkaa pistämään. Tämä raskauden aikainen kipu ja pisto tunne ei tosin häviä ihan helposti ja voi olla, että se häiritsee heti aamusta asti. Myös neuvolassa saadut uutiset ovat aiheuttaneet päänvaivaa ja pakottaneet hieman rauhoittamaan tahtia. Käytännössä tämä näkyy niin, ettei saman päivän aikana voi siivota kotia lattiasta kattoon ja illalla vielä laittaa pihaa kuntoon. Yksi aktiviteetti päivässä ja työt siihen päälle ovat tarpeeksi eikä mahassa asuva " Tyyne" ole kauhean iloinen, jos päivä on kovinkin aktiivinen. Pääsiäinen avaa monesti meidän toisen mökin mökkikauden ja siksi meidän lomamme onkin kahdessa osassa tänä vuonna. Tätä julkaisua kirjoitetaankin autossa mökkien vaihto matkalla.

FLOPITKiukkuinen lapsi (Tanja)
Viimeinen viikko on testannut meidän vanhempien hermoja oikein toden teolla, kun pojalla on menossa jatkuvan kiukuttelun ja narinan ikävaihe. Mikään ei tunnu olevan hyvin ja kaikessa täytyy laittaa ainakin periaatteen vuoksi vastaan. Kitinää ja narinaa on siis riittänyt, etenkin, kun asiat eivät jatkuvasti voi mennä taaperon mielen mukaan. Onkohan tämä nyt jonkinasteista uhmaikää, vai mitä? Kitinän, narinan ja raivoamisen lisäksi mieltä osoitetaan taas kerran läpsimällä. Vaihe, jonka jo ajattelin helpottaneen, mutta joka taas tällä viikolla on erityisen paljon nostanut päätään. Pinnaa on siis venytetty välillä äärimmilleen, että uhmaamisesta on selvitty ilman aikuistenkin kiukkukohtausta. Onneksi mieheni on ollut tämän viikon lomalla, joten olen saanut hänestä tukea ja apua pojan kanssa, yksin arkipäivät viettävänä pinna olisi saattanut olla vielä astetta kireämmällä. Pojan käyttäytyminen tuntuu itsestä jokseenkin hämmentävältä, muuten niin hyväntuulisesta ja aurinkoisesta pojasta kuoriutuu monta kertaa päivässä minihirviö, eli en meinaa tunnistaa omaa lastani hänen käytöksensä takaa. Kuten monessa muussakin asiassa, toivon kovasti, että kyseessä on taas vain vaihe. Hyvin nopeasti ohi menevä vaihe.

Vaatekriisi (Laura)
Jälleen kerran vein monta Ikea-kassillista vaatteita kierrätykseen. Olin niitä aikaisemmin koitanut myydä kirppiksellä erittäin huonolla menestyksellä ja siitä asti kassit ovat olleet säilytyksellä portaikkomme alla. Ajattelin alun perin, että olisin kokeillut myydä vaatteita uudestaan kirppiksellä keväällä, jolloin ihmisillä olisi kevättä rinnassa ja vaatteet menisivät kaupaksi. Lopulta tuli kuitenkin fiilis, ettei minulla taida tänä keväänä olla aikaa tai energiaa moiseen hommaan ja luovutin. Säästin lasten vaatteet toistaiseksi ja päätin, että ne myisin kirpparilla pois.  Lastenvaatteet kun tuppaavat menemään paljon paremmin kaupaksi kuin aikuisten vaatteet.
Samalla päätin, että kiinnitän jatkossa enemmän huomiota vaatteiden alkuperään ja yritän omilla ostoksillani vähentää ympäristön kuormaa ja tukea suomalaista työtä mahdollisimman paljon. Tämä ei ole lompakolle ehkä paras ratkaisu, mutta ainakin tulee mietittyä tarkemmin omia valintoja. Ehkä mietin tarkemmin, milloin ostan ja mitä ostan ja ostanko oikeasti tarpeeseen vai vaan halusta ostaa. Edelleen minulla on kaapissa paljon sellaisia vaatteita, jotka eksyvät päälle ehkä kerran tai kaksi vuodessa, mutta en raaski niitä kuitenkaan heittää pois. Haastavan tästä omasta periaatteestani tekee tällä hetkellä raskaus ja "kutistuvat" vaatteet. Mikään ei tunnu mahtuvan päälle ja on oikeasti pakko ostaa vaatteita, joihin mahtuisi raskaudesta huolimatta. Etenkin housujen kanssa on haasteellista ja siksi olenkin nyt katsonut raskaushousuja sillä silmällä, että ne ovat pakko ostaa-listalla. Olen myös yrittänyt katsoa, että vaatteet, joita ostan raskausajaksi, olisivat soveltuvia myös imetysaikana. Ahdistus tässä tosin iskee jälleen, koska taas joudun ostamaan vaatteita hetkelliseen käyttöön, vaikka kuinka miettisin valintojani.

TOPITLoma ja pääsiäisreissu (Tanja)
Kuten aiemmin mainitsin, mieheni on ollut tämän viikon lomalla. Viikon verran ollaan saatu nauttia perheajasta aiempaa enemmän ja nyt pääsiäikseksi ajoimme Itä-Suomeen vanhempieni luokse. Viikko on pojan kiukutteluista huolimatta ollut leppoisa ja on ollut ihanaa, kun on pystynyt arjessakin ottamaa pieniä hetkiä myös omaa-aikaa. Keskiviikon lähes 500km automatka jännitti hieman etukäteen, koska tutista luopumisen myötä meillä ei ollut enää tavallista pitkien automatkojen rauhoitamiskeinoa enää käytettävissä. Matka sujui kuitenkin todella hyvin ja vasta viimeinen 50km oli hieman hankalampi, kun poika ei olisi millään jaksanut istua paikoillaan. Perillä ollaan päästy nauttimaan aurinkoisista ja lämpimistä ulkoilukeleistä ja poika on kuravaatteissa lutrannut kaikki pihan rapakot läpi. Torstaina vietimme päivän Joensuussa, jossa kävimme hieman ostoksilla, syömässä ja perhospuutarhalla ihastelemassa kasveja ja eläimiä. Ihana paikka lapsen kanssa vierailtavaksi. Parasta antia reissussa on ollut taas se, että poika on päässyt viettämään aikaansa isovanhempiensa, enonsa ja isomumminsa kanssa. Harvinaista herkkua välimatkojen takia. Huomenna varmaan ajammekin jo takaisin kotiin, ettei tarvitse junnata maanantaina paluuruuhkissa. Siten ehdimme myös lomailla vielä muutaman päivän Etelä-Suomessa, kun mies palailee töihin vasta keskiviikkona.


Mökkikauden avajaiset (Laura)
Olen aiemminkin puhunut täällä blogissa ja kertonut Instagramin puolella, kuinka olemme onnekkaassa asemassa, kun on meillä tavallaan kolme mökkiä, missä lomailla. Kaksi mökeistä on talvikäyttöön soveltuvia ja kaksi mökeistä on niitä, jotka ovat ahkerimmin käytössä. Yksi mökeistä sijaitsee Etelä-Suomessa, yksi Pirkanmaalla ja yksi Etelä-Savossa, yksi meren rannalla ja kaksi järven rannalla. Meillä siis riittää valinnanvaraa ja monesti vieraillemme mökeillä lasten isovanhempien kanssa, jotka omistavat mökit. Molemmat meistä, mieheni ja minä, olemme tottuneita mökkeilijöitä ja meille onkin monesti hassua ajatella, kun moni ei tiedä mitä tekisi lomalla tai mihin menisi. Me kyllä tiedetään, joka kerta mihin mennään, tosin meidän pitää välillä arpoa, mille mökille lähtisimme.  Vanhempieni mökki on talvisin pois käytöstä ja on ns. "kesämökki". Monesti pääsiäinenkin onkin hetki, kun menemme mökille ensimmäisen kerran ja mökki otetaan pois "talviteloilta". Niin on tänäkin vuonna ja vanhempani ovat matkanneet mökille lämmittämään ja laittamaan mökkiä kuntoon jo perjantaina. Olimme Pirkanmaan mökillä alkuloman, joten nyt lauantaina ajamme tavallaan läpi Suomen Etelä-Savoon, josta lähdemme maanantaina sitten kotiin. Vaikka lomaan mahtuukin jonkin verran ajamista ristiin rastiin, on kyllä lottovoitto nauttia näin monesta mökistä. Tästä mökkikausi lähtee sitten oikein kunnolla käyntiin ja kesä voi tulla.

Ei kommentteja

Kiitos, kun jätät kommentin! :)