Raskausviikon 30 neuvolakäynti ja kuulumisia

Tällä viikolla kävin pitkästä aikaa neuvolassa. Tämän toisen raskauden kohdalla tuntuu, että neuvolaseurantaa on todella paljon vähemmän kuin esikoisen kohdalla. Edellinen neuvola oli seitsemän viikkoa sitten ja seuraava aika onkin vasta lääkärintarkastus raskausviikolla 36, eli nytkin neuvola-aikojen välille tulee aikaa kuusi viikkoa. Onkohan näissä neuvolaseurannoissa kuinka paljon kuntakohtaisia eroja? Meidän kaupungin nettisivuilla lukee, että neuvolakäyntejä olisi 9-11, riippuen siitä onko ensi- vai uudelleensynnyttäjä. Omalla kohdallani käyntejä tulee olemaan 8, mikäli vauva pysyy vatsassa laskettuun aikaan asti. Toki aikoja saa enemmänkin ja avoimeen neuvolaan on mahdollista mennä viikoittain, jos jokin asia huolettaa, mutta silti pitkät välit tuntuvat todella pitkiltä. Vaikka kaikki meneekin hyvin, niin toisaalta olisi mieltä rauhoittavaa käydä hieman useammin ammattilaisen tsekattavana, että kaikki on varmasti niin kuin pitääkin. Neuvolan nettisivujen mukaan viikoilla 33-34 pitäisi olla terveydenhoitajalla käynti, mutta minulle varattiin suoraan seuraava aika lääkärille sinne raskausviikolle 36.. Vähän mietityttääkin, että unohtiko terveydenhoitaja yhden käynnin välistä, vai katsotaanko näitä aikoja aina tapauskohtaisesti?


Tämän kertainen neuvolakäynti oli kestoltaan melko pikainen, koska olen voinut viime aikoina niin älyttömän hyvin. Keskustelimme pintapuolisesti synnytyksestä ja sen lisäksi terveydenhoitaja mittasi sf-mitan ja kuunteli vauvan sydänäänet. Viime kerralla sf-mitta huiteli käyrien ylärajan tuntumassa, mutta nyt se oli laskenut lähemmäs keskikäyrää. Mitta oli 28cm ja katsoin esikoisen neuvolakortista, että hänen raskaudessa sf-mitta oli samoilla viikoilla 27cm. Aika lailla samanlaisella vatsankasvulla siis mennään tässäkin raskaudessa. Painoa on nyt raskausviikolle 30 mennessä kertynyt lisää 8kg, mikä on tuntunut itsestäni aika sopivalta lisäykseltä. Jos nousu jatkuu samaan malliin laskettuun aikaan asti, niin kokonaisuudessaan ehdin kerryttää lisäkiloja sen 13kg koko raskauden aikana. Se kuulostaa ihan suht maltilliselta määrältä. Terveydenhoitajan mukaan vauva ei ollut vielä kiinnittynyt pää alaspäin ja tiesinkin sen jo etukäteen siitä, että potkut tuntuvat pääasiallisesti kylkiin ja häijysti suoraan alas päin. Onneksi tässä on vielä monta viikkoa laskettuun aikaan, joten vauvalla on hyvin aikaa kääntyä odottelemaan lähtökuoppiinsa.

Vointi on siis viime aikoina ollut mitä mainioin, vaikka välillä onkin päiviä, kun väsyttää normaalia enemmän. Selkä- ja muutkin kivut ovat pysyneet hyvin kurissa ja olen pystynyt käymään lenkillä lähes päivittäin. Uskon, että 6 kerran äitiysjooga on tehnyt ihmeitä selkäkivuilleni, koska kivut helpottivat heti joogakurssin alettua. Näköjään yhden tunnin viikoittainen kehonhuolto voi riittää pitämään ylimääräiset jumit ja kivut poissa ja täytyykin nyt jatkaa joogaamista kotona vähintäänkin sen kerta viikkoon, nyt kun ohjatut joogatunnin harmillisesti jo päättyvät. Vielä ei ole siis ollut tarvetta käydä äitiysfysioterapeutilla, mitä jo jossain aiemmassa raskauskuulumispostauksessa pohdin. 


Olen nyt neljä viikkoa syönyt rautalisää ja se on selvästi tuonut helpotusta levottomiin jalkoihini. Oireita ei ole ollut viime aikoina juuri lainkaan ja muutenkin raudan syöminen on vaikuttanut positiivisesti vireystasooni. Ihanaa, kun on ollut energiaa ja olen saanut tehtyä paljon valmiiksi asioita, jotka ovat odotelleet to do-listalla jo pidemmän aikaa. Suosittelenkin kaikkia levottomista jaloista kärsiviä mittauttamaan omat varastorauta-arvot, mikäli muut keinot eivät tunnu tuovan helpotusta oireisiin. Muuten unet ovat alkaneet olla hieman aiempaa katkonaisempia, toisaalta raskauden ja toisaalta herättelevän taaperon takia. Ilmeisesti se on ihan luonnollista, että raskauden loppupuolella nukkumisesta tulee katkonaisempaa, jollain tapaa kroppa hakee jo rytmiä tulevia yövalvomisia varten. Onneksi päivisin on mahdollista nukkua päikkärit, jos takana on ihan hirvittävän vähäuninen yö. 

Viikonloppuna on lapsimessut, jossa ajattelin hyödyntää tarjouksia ja tehdä hankintoja vauvalle. Ensi viikolla lähdemme myös mieheni kanssa kiertelemään lastentarvikeliikkeitä ja etsimään meille sopivia tuplarattaita. Ensi viikolla täytyy myös laittaa Kelalle menemään äitiyspakkaushakemus,  jonka tekemistä olen tarkoituksella viivästyttänyt, koska vuoden 2019 pakkaus houkuttelisi kuosiensa puolesta hieman viime vuotista enemmän. Kelan sivujen mukaan tämän vuoden pakkauksen jakaminen aloitetaan aikaisintaan huhtikuun lopuilla, joten saas nähdä kumman vuoden pakkauksen tulemme loppujen lopuksi samaan. Molemmat ovat onneksi todella kivoja, joten mitään pettymystä vuoden 2018 pakkaus ei kuitenkaan aiheuta, mikäli sellainen meille saapuu. Äitiysloman alkuunkaan ei ole enää kuin hieman reilu kuukausi aikaa. Mukavaa päästä kotihoidon tuelta hieman paremmille ansiolle, erotus vanhempainpäivärahan ja hoitorahan välillä kun on melkoinen. Itse kuulun vieläpä niihin onnellisiin, joka on työehtosopimuksen mukaan oikeutettu kolmen kuukauden palkkaan äitiysloman alussa. Tänään sainkin esimieheltäni sähköpostia, että ennen äitiyslomaa pitäisi vielä pitää vähän kerrytettyjä lomiakin pois, joten pian jäänkin "kesälomalle" ja siitä sitten äitiyslomalle. 

Tämän viikon maanantaina julkaisimme Herobilityn kanssa yhteistyössä tehdyn postauksen, jossa esitellään lapsiperheen ruokailuja helpottavia ja mielettömän suloisia lasten ruokailuvälineitä. Jos et ole vielä ehtinyt käydä ihastelemassa näitä ihania tuotteita, niin tästä klikkaamalla pääset postaukseen. 

2 kommenttia

 1. Kyllä noissa eri kaupunkien käytännöissä tuntuu olevan valtavasti eroa. Odotan parhaan ystäväni kanssa samaan aikaan kuukauden erolla lasketussa ajassa ja asumme naapurikunnissa. Siitäkin huolimatta hänellä on paljon enemmän käyntejä kuin minulla. Hän on käynyt neuvolalääkärillä ainakin kolmesti ja minä tasan kerran.. Eli enpä tiedä millä perusteella näitä käyntejä eri kaupungeissa jaetaan.

  Onnea viimeisiin viikkoihin! ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin vaikuttaisi olevan. THL:n sivuilta löysin, että minimissään terveystarkastuksia järjestetään raskauden aikana ensisynnyttäjälle yhdeksän ja uudelleensynnyttäjälle kahdeksan ja tuon minimin mukaan omassa kunnassani näköjään mennään. Onneksi aina voi soittaa puhelinpalveluun ja kysyä neuvoa tai ylimääräistä aikaa, jos jokin huolettaa. Meidän neuvoloissa on myös käytössä avoneuvolapalvelu kerran viikossa, jonne pääsee ilman ajanvarausta. :) Ihanaa odotusta sinullekin! :) -Tanja

   Poista

Kiitos, kun jätät kommentin! :)