Neuvolakuulumisia ja huoli raskauviikolta 23

Neuvolapäivä koitti pitkän odotuksen jälkeen ja tuntuikin, että on mennyt ikuisuus siitä, kun on viimeksi käynyt neuvolassa. Olihan siinä välissä ollut jo yksi ultrakin.  Odotin innolla, että pääsisin vaihtamaan kuulumisia terveydenhoitajan kanssa ja kertomaan uutiset, joita olimme saaneet ultrakäynnin tiimoilta. Halusin varata aikaa kerrankin siihen, että saisin mitattu kaiken mahdollisin rauhassa ja voisin sanoa, että hoidin kaiken tarvittavan ennen virallista käyntiä. Monesti minulle nimittäin käy niin, että pääsen neuvolaan hirveen kiireen kanssa ja yritän saada hoidettua edes vessassa tehtävät mittaukset ennen vastaanottoaikaa. Tällä kertaa istuin jopa verenpainetta mitatessa rauhassa paikoillaan ennen virallista mittausta ja sain mitattua verenpaineen kolmeen kertaan. Hyvä minä, enkä tajunnut edes ihmetellä paineita, jotka olivat hieman normaalia korkeammat.


Vastaanotolla juttelimme aluksi kaikki tärkeimmät ja terveydenhoitaja merkkasi ylös kaikki mittaamani arvot. Hän oli hieman huolissaan äkillisesti nousseesta verenpaineestani ja tulimme siihen tulokseen, että verenpainetta on hyvä tarkkailla viikoittain. Hoitaja ei ollut vielä kovin huolissaan, mutta kertoi, että saattaa olla ennakkomerkki Pre-eklampsiasta, vaikka se yleensä ei vielä näillä viikoilla ilmene. Veranpainearvoni eivät siis olleet mitenkään huonot, mutta olivat minun normaaleihin arvoihini nähden korkeat, oli huoli siksi aiheellinen. Tikkutesti oli puhdas eikä siksi ollut vielä huolta ja asia laitettiin tarkkailuun. Soitin samana päivänä anopilleni (labrahoitaja), joka lupasi lainata meille verenpainemittaria ja toimitti minulle virtsatikkuja, jotta voisin kotona aina silloin tällöin mittailla virtsa-arvojani. Tämä ei ollut tosin oman terveydenhoitajani ohjeistus, mutta päätin näin kuitenkin toimia, koska se olisi helposti tehtävissä.
Painoni on noussut maltillisesti ja on verrattain noussut aika vähän. Minulla oli raskauden alkaessa jonkin verran ylipainoa ja siksi onkin mahtavaa, että painonnousu on ollut erittäin maltillista. Lukemiin vaikuttaa varmasti myös alkuraskauden pahoinvointi ja tuolloin jyrkästi laskenut painoni. Positiivisen raskaustestin tekemisestä tähän päivään asti on minulle tullut painoa lisää 0.1 kg. Ensimmäisen neuvolankäynnin ja tämän neuvolakäynnin välillä on tullut painoa lisää 3.1 kg. Olen siis tyytyväinen, koska alkupainoa minulla on ollut liikaa ja ylipaino on aina riskitekijä raskaudessa. Ajoittain mietin paljonkin painoni vaikutusta raskauden etenemiseen ja mahdollisiin vaikutuksiin omaan jaksamiseen ja muihin arvoihini. Onneksi painostani ei ole sen tarkemmin piitattu neuvolassa eikä sitä ole kenenkään toimesta millään tavalla kommentoitu. Tämä on aihe mihin aion tarkemmin paneutua ihan omassa julkaisussaan.

Siellä sydän jyskytti kovaa tahtia höyryjunan lailla ja tunsin, miten vauva oli liikkeessä sydänääniä kuunneltaessa. Terveydenhoitaja kuunteli ääniä pitkään ja totesi minulle, että laukkaavan sydänäänen sanotaan yleensä kertovan tyttövauvasta. Hän kuunteli sydänääniä mielestäni pitkään, mutta voi olla, että se johtui neuvolakäynnilläni mukana olleesta opiskelijasta. Yritän, mahdolliset omalle kohdalleni sattuvat opiskelijat, ottaa vastaan positiivisin mielin. Mietin miltä minusta tuntuisi, jos joku kieltäisi minulta harjoittelumahdollisuuden. En haluaisi, että kukaan eväisi minulta harjoittelumahdollisuutta, joten en missään tapauksessa halua tehdä itsekään niin. Syke oli vauvalla vahva ja sydänäänet olivat normaalit, joten huolta vauvan suhteen ei ollut. Kohtu oli oikean kokoinen viikkoihin nähden ja masusta painellessa kaikki tuntui kuulemma oikealta. Jäin tosin miettimään, kun minulta ei mitattu sf-mittaa ollenkaan. En tajunnut sitä siinä kohtaa edes kysyä ja jälkikäteen sitä harmittelin ja mietin, että voisiko tämä olla ensimmäinen kerta, kun painoni vaikuttaa neuvolassa johonkin.


Olin jo raskauden alussa päättänyt, että haluan ehdottomasti sokerirasitukseen tässäkin raskaudessakin. Olen kuullut, että Uudellamaalla ja pelkästään pääkaupunkiseudulla on hyvin erilaisia käytänteitä siitä, ketkä joutuvat/pääsevät sokerirasitukseen. Erilaisiin ratkaisuihin on päädytty riippuen äidin iästä, painosta tai onko ensisynnyttäjä ja onko suvussa rasitteena diabetestä. Vaikka en olisi toivonutkaan sokerirasitusta, olisi painoni takia se ollut minulle pakollinen neuvolan näkökulmasta. Sain neuvolakäynniltä muutaman paperilappusen liittyen raskausajandiabetekseen liittyvästä tutkimuksesta. Terveydenhoitaja oli tutkimuksesta minulle jo aikaisemminkin maininnut, mutta nyt sain infopaketin tutkimuksesta varmuuden vuoksi, koska ensi viikolla minulla olisi sokerirasitus ja seuraava neuvolakäynti olisi vasta kesäkuussa. Jos minulla ilmenisi raskausajandiabetes, soveltuisi tutkimus minulle. Tutkimuksessa tutkittaisiin hiilihydraattirajoitteisen ja kasviproteiinipainotteisen ruokavalion vaikutuksia raskausdiabeteksen hoitotasapainoon sekä syntyvän lapsen kehonkoostumukseen. Tutkimukseen osallistuva saisi esimerkiksi käyttöönsä ruokakasseja resepteineen ja olkavarteen kiinnitettävän seurantalaitteen. Jos minulla olisi raskausdiabetes osallistuisin ehdottomasti tutkimukseen, vaikka toivon, ettei arvoissani olisi mitään kummallista ja selviäisin tästäkin raskaudesta ilman diabetestä.


Käynniltä lähtiessäni sain raskaustodistuksen, jonka avulla saisin haettua äitiysavustusta sekä äitiyspäivärahaa. Tukien hakeminen onkin kohta taas ajankohtaista ja omalla kohdallani se ei ole niin yksiselitteistä ja tukiini vaikuttaa muutama eri asia. Tukia hakiessani täytyy minun hakea uusi verokortti, jota ennen minun täytyy tehdä jälleen tarkat laskelmat siitä, kuinka paljon aion tehdä kotona töitä äitiysloman aikana ja miten se vaikuttaa tukiini sekä verotukseen. Mahdollisuus tehdä etätyötä ja kevyenä ”yrittäjänä” tämä onkin hieman monimutkaisempi asia. Tilannetta hankaloittaa myös se, että en osaa vielä sanoa, kuinka paljon olen valmis tekemään töitä ja minkälainen vauva masussa kasvaa. Onneksi kaikkea voi aina muuttaa, enkä siksi stressaa tämän asian tiimoilta enempää.
Tutkiessani omaa neuvolakorttiani, on siellä tällä hetkellä merkitty neljä käynti kertaa. Ja onhan se hurjaa, että seuraava kerta on viikolla 30 ja se on kesäkuussa, siitähän ei ole kovin pitkä matka enää laskettuun. Yksi, toivon mukaan, viileähkö kesä vain ja litroittain jäätelö ja meidän pieni tyttäremme on täällä.

Ei kommentteja

Kiitos, kun jätät kommentin! :)