Miten meillä päästiin eroon tutista?

Vastasyntyneen kanssa suositellaan, että tuttia ei annettaisi ensimmäisten kahden viikon aikana, koska tutti voi vaikeuttaa vauvan imemisen oppimista rinnalla. Tutti tulisikin ottaa käyttöön vasta, kun imetys on lähtenyt hyvin käyntiin, maito on noussut ja vauva syö hyvällä imuotteella itsensä kylläiseksi. (Väestöliitto 2018.) Tätä neuvoa pyrimme noudattamaan esikoisemmekin kohdalla ja tarkoituksena oli ottaa tutti käyttöön vasta muutaman viikon päästä syntymästä, mikäli kokisimme sen jollain tavalla tarpeelliseksi.


Imetyksen alkutaipale oli itselleni erittäin kivuliasta. Kätilöopistolla hoitajat totesivat pojalla olevan todella napakka imuote ja kova tarve olla jatkuvasti rinnalla. Olin lukenut, että oikealla imuotteella imetyksen ei pitäisi sattua, mutta silti ainakin ensimmäinen kuukausi imetyksestä oli todella kamalaa, koska rinnanpäät olivat haljenneet aivan verille. Pojan imuotetta ja omaa imetystekniikkaani tarkistettiin useamman ammattilaisen puolesta, mutta kaikkien mielestä imuote oli täydellinen, eikä imetyksen kivuliaisuus johtunut ainakaan siitä. Maidon nousu tapahtui melko hitaasti ja pojan paino laski sen verran reilusti, että jouduimme käymään ylimääräisiä punnituskäyntejä neuvolassa. Kerroin neuvolan terveydenhoitajalle imetyksen haasteista ja kivuliaisuudesta ja hän totesi, että fiksuinta olisi vain heti antaa pojalle tutti imettäväksi, sekä hankkia rintapumppu, jonka avulla voisi yrittää saada parannettua verille haljenneet rinnanpäät. Olin niin helpottunut, että saimme ammattilaiselta "luvan" tutin käytölle, koska tietenkin ensimmäisen lapsen kanssa on epävarma monestakin asiasta ja en uskaltanut ottaa tuttia käyttöön, koska pelkäsin sen tekevän vielä enemmän hallaa imetykselle. Tutti olikin omalta osaltaan pelastus, eikä hankaloittanut imetystä sen enempää.

Pojan yhden vuoden iässä olleessa hammastarkastuksessa saimme ohjeeksi, että tutista tulisi luopua kahteen ikävuoteen mennessä. Suuhygienisti suositteli, että mitä varhaisemmassa vaiheessa luopuminen tehtäisiin, sitä helpommalla todennäköisemmin tulisimme pääsemään. Tuon hammastarkastuksen aikaan poika joi vielä iltaisin iltamaidon tuttipullosta juuri ennen nukkumaan menoa, mutta tavasta luovuttiin vielä samana iltana, koska suuhygienistin mukaan tuttipullon liian pitkä käyttö voi vaikuttaa lapsen purennan kehitykseen. Hammaslääkärireissulla saimme myös selvyyden, miksi imetys oli ollut niin hankalaa. Pojalla todettiin kireä huulijänne ja suuhygienistin mukaan se on todennäköisesti vaikeuttanut pojan imuotetta ja aiheuttanut kaikki haasteet, mitä 8kk imetyksen aikana koimme.


Samalla kun luovuimme iltamaidon juomisesta, päätin, että tutti tulee olemaan enää unikäytössä ja muuten korkeintaan "hätätilanteissa", kuten pitkillä automatkoilla tai lennoilla, mikäli hänen on muuten vaikea malttaa istua rauhassa paikoillaan. Päivätutista luopuminen sujuikin täysin omalla painollaan, kun tuttia ei enää ollut pojan ulottuvissa. Jos tutti sattui unohtumaan pojan näkyville, ei mennyt aikaakaan, kun hän jo nappasi sen suuhunsa ja ei olisi millään halunnut luopua siitä. Helpointa olikin ottaa tutti pois heti heräämisen jälkeen ja pitää se piilossa seuraavaan uniaikaan asti. Unitutin kanssa jatkettiinkin sitten pitkän aikaa, koska raskausväsymysten kourissa en ollut valmis luopumaan suht hyvistä yöunistamme. Olin melko varma siitä, että pojan hyvät yöunet ovat osittain tutin ansiota ja tutin avulla hän pystyy iltaisin nopeasti rauhoittamaan itsensä uneen, sekä nukahtamaan uudestaan herättyään öisin. 

Kolme viikkoa sitten siirsimme pojan nukkumaan meidän makuuhuoneesta omaan huoneeseensa ja viikko sen jälkeen päätin vierottaa hänet myös kokonaan tutista. Eräänä sunnuntaina katkaisin yhdestä tutista silikonisen suuosan pois ja pojan mennessä päiväunille, ihmettelimme yhdessä, kuinka tutti oli mennyt rikki. Poika pyöritteli rikkinäistä tuttia hieman ihmeissään ja hoki useaan otteeseen "rikki", mutta sen suurempaa kriisiä suuosan puuttuminen ei aiheuttanut. Päiväunille nukahtaminen onnistui aivan yhtä helposti kuin ennenkin ja hän pyöritteli tutin muoviosaa käsissään nukahtamiseen asti. Illalla jatkoimme edelleen rikkinäisen tutin ihmettelyä ja muutama päivä menikin, kun poika aina tutin nähdessään esitteli rikkinäistä tuttiaan meille vanhemmille. Ensimmäinen yö ilman tuttia sujui kuitenkin täysin entiseen tapaan, eikä tutista luopuminen vaikuttanut samoin tein yöuniin mitenkään merkittävästi. Vasta viikon tutittomuuden jälkeen poika on alkanut heräilemään hieman enemmän öiden aikana, mutta vaikea sanoa, johtuuko heräämiset tutin puuttumisesta vai jostakin muusta. Jo tutin aikana on ollut aika-ajoin vaiheita, kun yöt ovat katkonaisempia ja yleensä huonommat univaiheet ovat helpottaneet muutaman viikon aikana. Nyt kahden viikon tutittomuuden jälkeen poika ei enää kaipaa tuttia lainkaan. Hänen sängyssään on edelleen rikkinäinen tutti, mutta ehkäpä sekin voitaisiin heittää jo roskiin, koska enää hän ei pyörittele tutin muoviosaa käsissään tai muutenkaan kiinnitä huomiota tuttiin.


Nyt ehdimme muutaman kuukauden elää ilman tuttia, ennen kuin vauva syntyy. Saa nähdä, miten poika reagoi vauvalla mahdollisesti käytössä oleviin tutteihin ja yrittääkö hän omia vauvan tutit itselleen. Vaikka esikoisen tutista luopuminen sujuikin helposti, niin ehkä toisen lapsen kohdalla yritän päästä tutista eroon vieläkin varhaisemmassa vaiheessa. Tutin suuosan pois leikkaaminen oli meidän kohdalla erittäin toimiva ratkaisu, koska siten tutti oli vielä ensimmäisten unien aikana pojan käytettävissä, vaikkei hän pystynytkään enää laittamaan sitä suuhunsa. Tutin muoviosan käsissä pyörittely kuitenkin selvästi rauhoitti häntä ja melko pian tutti jäikin aivan itsestään pois. Olen kuullut, että monet vievät tutit eläinvauvoille, mutta luulen, että pojallamme ei olisi vielä ymmärrys riittänyt siihen ja siksi päätin kokeilla tällaista keinoa.

Miten ja minkä ikäisenä teillä on luovuttu tutista?

Ei kommentteja

Kiitos, kun jätät kommentin! :)