Lapsiperheen taloutta etsimässä


Vuosittain lapsiin kuluu rahaa tuhansia euroja ja lapsien kasvaessa kuluu aina vaan enemmän. Jos haluat, että lapsi harrastaa, pitää sinun olla osittainen miljonääri. Kukapa meistä ei haluaisi mahdollistaa lapsensa jääkiekko- tai ratsastusharrastusta ja, jos ei ole yhtäkkiä rikastunut, on talouden kanssa pelaaminen aikamoinen palapeli. Tällä hetkellä on trendikästä keskustella rahasta, taloudesta ja kaikkeen näihin liittyvästä. Sen myötä on ollut ihana huomata, ettei raha ole samalla tavalla enää tabu ja koko ajan rahasta keskustellaankin avoimemmin.
Laskimme tuossa jokin aika sitten taloutemme menoja sekä tuloja. Summasimme niitä yhteen ja mietimme, mihin se kaikki "ylimääräinen" raha menee. Oli virkistävää huomata, kuinka paljon rahaa menee kaikkeen turhaan. Tai ei välttämättä turhaan, mutta tarpeettomaan. Sellaisiin asioihin, jotka eivät ole välttämättömiä, mutta niitä kuitenkin ostaa. Muutamana esimerkkinä ne kaikki tuhannet juodut Latet tai kahvit töiden lomassa tai lounaita, jotka olisi voinut syödä kotona tai tehdä eväät. Niistä kertyy lopulta aika suuri summa, jonka voisi hyödyntää johonkin oikeasti hyödylliseen ja tarpeelliseen. Mitä me nyt sitten opimme lapsiperhetaloudestamme?

Ensimmäisenä laskimme kaikki pakolliset, joka kuukausi maksettavat maksut. Pitkälti nämä menoerät koostuvat erilaisista lainoista ja arjen pyörittämiseen liittyvistä laskuista. Monet laskut tulevat isommissa erissä, kuten esimerkiksi vakuutukset, jotka meillä tulevat kolmen kuukauden välein ja nekin eri kuukausina osittain. Laskimme näiden osalta koko vuoden laskut yhteen ja jaoimme ne kahdellatoista ja näin saimme kuukausittaisen summan, jonka lisäsimme kuukausibudjettiin. Näihin tämän kaltaisiin laskuihin kuuluu vakuutusten lisäksi autoverot ja sähkölasku. Näiden lisäksi tulee kuukausittain laskutettavat maksut, joihin kuuluvat esimerkiksi puhelin-, bensa- netti-, päivähoito- ja luottotilienmaksut. Laskimme verojen ja muiden vähennysten jälkeen palkoistamme käteen jäävän osuuden ja laskimme kummankin tuomat rahat yhteen. Siitä vähensimme kaikki juoksevat kulut ja meinasimme lentää pepullemme, kun näimme summan. Miksi tuntuu kuitenkin siltä, ettei meillä ole koskaan tuota summaa käytettävissä? Summa on yhteenlaskettuna yli kolmasosa kaikista bruttotuloistamme.
Elämme uusperhearkea, joka tuo pienen lisä säväyksen kuluihin. Mieheni poika on meidän kanssamme joka toinen viikko ja hän tuo kustannuksia meidän talouteemme. En ole koskaan halunnut ajatella tätä niin, että nämä bonuspojan tuomat lisät olisivat vain mieheni kuluja. Poika kuuluu perheeseeni ja samalla tavalla talouteen kuin meidän yhteinenkin lapsemme, joten nämä kulut ovat niitä yhteisiä. Bonuspojan kuukausittaiset kulut on jaettu hänen kummankin perheen kesken puoliksi, joten meidän talouteemme tulee puolet hänen kuukausittaisista kuluistansa, jotka ovat harrastus- puhelin ja vakuutusmaksuja.


Meillä on yhteistalous, joka voi merkata jokaisella taloudelle ja perheelle eri asiaa. Meillä se tarkoittaa sitä, että kaikki rahat ovat yhteisiä. Meillä ei lasketa kuittien kanssa kumpi on maksanut ja mitä, vaan meillä kaikki on yhteistä. Kummallakin on omat käyttötilimme, jolta maksamme laskut ja joilta käytämme omiin menoihimme rahaa. Mieheni hoitaa kaikki taloutemme laskut ja minä siirrän hänelle kiinteän etukäteen sovitun summan palkkapäivänä hänen tililleen. Summaa tarkastellaan aina, kun on tarvetta, jotta talous pysyy balanssissa. Viimeksi taisimme tarkastelle summaa, kun patukka aloitti päiväkodin. Tienaamme suunnilleen saman verran, joten tämä tapa on meille toimiva. Vaikka en maksa täysin puolia kuluista, olen taas se joka meillä hoitaa pääasiassa ruokaostokset. Rakastan kaupassa käyntiä ja teen meidän viikkomme ruokaostokset kerran viikossa, etukäteen tehdyn suunnitelman mukaisesti. Tämä ei myöskään tarkoita sitä, etteikö mieheni kävisi kaupassa, mutta yleensä minä olen se, joka hoitaa arkiruuat täysin kaupassa käynnin osalta. Pidän myös huolen, että kotoamme löytyy aina kaikki tarvittavat taloudenhoitoon liittyvät tarpeet.

Olemme paljon pohtineet säästämistä ja miten sen voisimme sen toteuttaa.
Olemme hakeneet säästömuotoja, jotka ovat "huomaattomia". Meillä on yhteinen säästötili, joka on jäänyt elämään häistämme lähtien. Tämä oli alun perin siis häälahjatili, jonka muutimme yhteiseksi säästötiliksi. Vaikka tuntuu, että summa, joka kuukausittain jää käteen on suurehko, menee siitä suurin osa ruokaan ja elämiseen. Elämme onnellisessa asemassa, kun meidän ei tarvitse arjessa miettiä, otammeko kalliimman vai halvemman tuoremehun. Monesti näilläkin valinnoilla saisi säästettyä pikkuhiljaa isonkin summan, mutta sitä ei käytännössä huomaa sillä tavalla, että siitä saisi hyödyn irti. Otimme muutama kuukausi sitten käyttöön OP-pankin lanseeraaman Säästölipas-palvelun, joka on täydellinen tapa säästää huomaamattaan. Käytännössä säästölipas toimii siis niin, että voit etukäteen määritellä summan, joka menee säästölipastilille jokaisesta kortilla tehdystä ostosta. Meillä tämä etukäteen määritelty summa on 2€ per ostos. Esimerkkinä seuraavanlainen tilanne: ostat kahvilasta kahvin, joka maksaa 3,50€ ja kun teet ostoksen, veloitetaan sinun tililtäsi 3,50€ + 2€. Kerran viikossa säästölipastilille tulee viikon aikana tehdyt ostokset ja niistä tehdyt säästöt. Sovimme myöhemmin mieheni kanssa, että kun säästölippaassa on 100€, siirrämme sen yhteiselle säästötilillemme, joka toimii myös hätävaratilinä.  Tämä siksi, että kummallakin on oma säästölipastilinsä eikä tilejä voi yhdistää. Kertaostoksen säästösumma on pieni, mutta pistää kuitenkin ajattelemaan omaa rahan käyttöä ja olen jopa huomannut sen vähentävän hieman sellaisia pieniä turhia ostoja. Muutamassa kuukaudessa olemme saaneet säästöön pari sataa euroa ilman, että se olisi sen enempää näkynyt taloutemme kulutuksessa tai lompakossa. Suosittelen kokeilemaan, jos tuntuu, että olisi mahdollisuus säästää, mutta helppo säästötapa on hieman hakusessa.


Elämme omasta mielestäni erittäin perinteistä suomalaista arkea, jossa voi halutessaan kerran vuodessa matkustella, ostaa kaupasta melkein mitä tahansa (meillä syödään kuitenkin ihan perusruokaa ilman mitään gourmeta joka päivä), lapset saavat harrastaa ja meille jää jopa säästöönkin rahaan. Meille on parisuhteen alusta alkaen ollut tärkeää puhua rahasta ilman kiertelyä ja kaartelua. Olen oppinut kantapään kautta rahankäytöstä enkä ole tehnyt aina fiksuja valintoja, mutta olen jokaisesta virhearviosta oppinut. Tärkeintä on kuitenkin, että kumpikin taloutemme osapuoli on tietoinen tuloista ja menoista ja osallistuu tasapuolisesti taloutemme hoitoon. Meillä ei hirveästi ole omia menoja tai jos niitä on, maksetaan ne omasta pussista, yhteisten kulujen jälkeen. Isommat hankinnat tehdään yhdessä ja niistäkin keskustellaan etukäteen. Olen pitkään jo haaveillut kuivausrummusta, mutta koska sen hankkiminen vaikuttaa jo suuresti meidän yhteiseen talouteemme, en voi sitä vain rynnätä kauppaan ostamaan. Tässä minulla on menossa taivutteluprosessi, joka saattaa kestää koko elämän, mutta aina voi yrittää. En ole mikään talousguru ja täysin vasta-alkaja säästämisen suhteen, mutta väittäisin, että parisuhteen kulmakivi; keskustelun jalo taito, pätee myös perheiden talouden hoitamiseen. Kun asioista keskutellaan ajoissa ja tarpeeksi usein, ei hankalia kompastuskiviä tule eteen.

2 kommenttia

  1. Mihinkään muuhun mitenkään kommentoimatta, niin sitä kuivausrumpua voin kyllä suositella lapsiperheelle erittäin tarpeellisena elämän helpottajana! Omani sain pari vuotta sitten, enkä kyllä ihan heti enää luopuisi siitä. Ei mene enää aikaa vaatteiden jatkuvaan ripusteluun, ei loju pyykkitelineitä ympäriinsä vastuksilla, eikä tarvitse odottaa seuraavaan päivään että ne kriittiset vaatteeta ja petikamppeet ja muut saisi taas käyttöön. Ja minä pistän kuivausrumpuun ulkovaatteita ja juhlavaatteita lukuunottamatta ihan kaiken! Olen lähtenyt linjalle, että vaate, joka ei kestä kuivausrumpua, ei ole meidän vaate. Vahva suositus sille kodinkoneelle, se on hintansa arvoinen!

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi! Kuivausrumpu taitaa jakaa vahvasti mielipiteitä, mutta harvemmin sitä kuulee ruuhkavuosiperheiden äideiltä negatiivisia kommentteja koneesta ;) Minulla on täysin samoja ajatuksia kuivausrummusta ja täytyypä näitä käydä vähän läpi mieheni kanssa. Aurinkoista viikonloppua sinulle ja perheellesi! - Laura

    VastaaPoista

Kiitos, kun jätät kommentin! :)