Topit ja Flopit

Viikko pyyhälsi ohitse jälleen hurjaa vauhtia ja taas olemme askeleen lähempänä kevättä. Lauran viikkoon on mahtunut monenmoista estettä ja onkin tuntunut, että viikko on ollut yksi pitkä estejuoksukilpailu.  Viikko on sisältänyt paljon ajatuksia tulevaisuuteen liittyen eikä päätöksen teko ole aina niin helppoa. Asioiden selvittäminen ja sitä kautta uusien ovien aukeaminen, on tuonut ihan erilaisen pilkahduksen tulevasta, jonka en ole aikaisemmin osannut edes ajatella olevan mahdollista. Viime viikon aikana olemme myös konkreettisesti saaneet maistiaisia siitä, mitä kaikkea blogi voi meille tuoda ja minkälaisia mahdollisuuksia voimme tätä kautta saada. Inhoan itse yli kaiken juuri tämän tyyppistä "leuhkimista", jos ei voi kertoa, mistä on oikeasti kyse. Mutta uskokaa tai älkää, kerromme teille, jos on jotain kerrottavaa. 

Tanjalla on pitkästä aikaa ollut kovin touhukas viikko. Välillä kotiäitinä ollessa tuntuu, että viikoissa ei ole kovinkaan paljon tapahtumia ja arki vaan rullailee omalla painollaan. Tähän viikkoon on mahtunut paljon ystävien näkemistä, lasten leikkitreffejä, sekä avoimessa päiväkodissa ja muskarissa käymistä. Viikonlopun suunnitelmat menivät lapsen sairastelun takia mönkään, mikä hieman harmitti, koska ollaan oltu pojan kanssa kaksin viikonlopun ajan. On myös kurjaa katsella, kun oma lapsi sairastaa, vaikka kyse ei ollut enterorokkoa vakavammasta taudista. 


FLOPIT

Kampaajakäynti (Laura)
Viime syksynä päätin, että vihdoin teen hiuksilleni jotain rohkeaa ja uskaltauduin värjäämään hiukseni kirkkaan punaisiksi. Punainen on kuitenkin haasteellinen väri kaikin puolin. Kirkkaus ei tahdo pysyä viikkoa pidempään, hiuksia saisi olla värjäämässä koko ajan eikä punaisesta väristä pääsee yhtä helpolla eroon kuin monesta muusta väristä. Raskaus tuo oman lisän hiusten hoitoon ja päätin jo viime raskaudessa, etten värjää hiuksiani raskauden aikana. Hiusten värjäämistä ei ole pystytty testaamaan, eikä väriaineiden vaikutuksesta sikiöön tai raskauteen ole tietoa. Hiukseni ovat punaisen värin tiimoilta aivan jäätävässä kunnossa, kun en ole päässyt niitä värjäämään. Pohdin monenlaisia vaihtoehtoja tai oikeastaan niitä vaihtoehtoja, jotka ovat minulle mahdollisia raskauden aikana. Eipä jää kovin montaa vaihtoehtoa jäljelle. Googlettelin ja tulin siihen tulokseen, että raidoitus on minulle vaihtoehto. Raidoituksessa väriaine ei osu päänahkaan eikä näin ollen pääse verenkiertoon ja sitä kautta vauvaan. Istuin kampaajalla kolmisen tuntia, ensinäkin sen takia, että minulla on todella paljon tukkaa (ja jälleen kerran, tätä ihmeteltiin ääneen) ja toisekseen sen takia, että hiusväri ei reagoinut hiuksiini sillä tavalla kuin olisi pitänyt. Osa tukasta reagoi toivomallani tavalla ja raidoitus toi hiuksiini pientä päivitystä. Osa hiuksistani ei reagoinut, josta johtuen, pääsen ensi viikolla istumaan kampaajan penkkiin uudestaan. Etuosa hiuksistani värjätään uudestaan ja yritetään saada raidoitus näkymään myös etuhiuksissani. Kiitos ammattitaitoisen henkilökunnan lähdin kampaajalta hyvillä mielin. Kampaamon esimies piti myös huolta, ettei korjausyritysten aikana päänahkaani päässyt mitään ja siksi olin hyvillä mielin koko palvelun ajan. Kukaan ei siis tiennyt miksi hiukseni reagoi sillä tavalla kuin reagoi, katsotaan mitä ensi viikolla tapahtuu. 


Matala ferritiiniarvo (Tanja)
Kävin maanantaina verikokeissa testauttamassa Ferritiinin, eli veren varastorauta-arvon. Sain jo raskauden alussa neuvolasta lähetteen samaan mittaukseen, koska matalat rauta-arvot ovat yhteydessä levottomiin jalkoihin ja olen koko raskauden hieman kauhulla odottanut kyseisen vaivan alkamista. Raskauden alussa ferritiini oli reilu 50, joka on arvona ihan kohtalainen. Hemoglobiini on myös ollut hyvällä tasolla, joten en viitsinyt kysyä uusinta testiä neuvolasta ja päätin kustantaa labrakäynnin omasta pussistani. Kirjoitinkin viime viikolla, että olen nyt alkanut taas kärsiä öisin levottomista jaloista ja sen takia nukahtaminen on ollut vaikeaa. Verikoe paljastikin, että ferritiiniarvo on melko matala 9,4µg/l, kun viitearvo on naisilla 10-150 µg/l. On tutkittu, että levottomista jaloista kärsivällä tuon arvon pitäisi olla jopa yli 100, jotta oireet helpottaisivat, eli kaukana ollaan niistä tasoista. Kysyin neuvolasta ohjeistusta rautalisän aloittamiseen ja sieltä sain hieman vähättelevältä tuntuvan vastauksen. Heidän mielestään rautalisälle on tarvetta vasta, jos hemoglobiini on alle 115. Sain kuitenkin "luvan" aloittaa rautalisän minimiannostuksella, koska ferritiiniarvoni on matalahko, eikä rautalisästä haittakaan ole. Aiheesta löytyy todella paljon ristiriitaista tietoa, osa lääkäreistä pitää juuri viitearvoihin osuvia arvoja hyvinä, kun taas joidenkin mielestä viitearvojen alapäässä olevat arvot tarkoittavat jo sitä, että ihminen kärsii raudan puutteesta. No, mene ja tiedä, kun en ole lääkäri. Aloitin kuitenkin syömään rautalisää siinä toivossa, että se toisi jotain helpotusta levottomiin jalkoihin ja saisin loppuraskaudessa vielä nukuttuakin. Uskon rauta-arvojen nousun vaikuttavan muutenkin positiivisesti yleisvointiin, joten todellakin, ei siitä ainakaan haittaa ole.


TOPIT

Ensimmäiset päiväkotikuvat (Laura)
Viikko sitten perjantaina migreenin kera vein patukkaa ja hänen isoveljeään päiväkodille, koska oli kuvauspäivä. Itse kuvaus ei mennyt ihan niin nappiin kuin olisi voinut mennä, mutta toivoin, että sieltä löytyisi joku hyvä, jonka voisi sitten tilata sukulaisillekin. Meille oli alusta asti tärkeää, että pojista saisi myös sisaruskuvan. Sisaruskuvat onnistuivat lopulta paremmin kuin yksittäiskuvat. Patukka oli omissa kuvissaan hieman hämmentyneen näköinen, eikä näyttänyt ollenkaan vakuuttuneelta siitä, mitä oli juuri tapahtumassa. Patukka, joka normaalisti on aina iloinen ja jopa poseeraa kameralle ei ollut ollenkaan oma itsensä kuvaus tilanteessa. Äidiltä pääsi kyllä muutama kyynel, kun näin ensimmäisen kerran ne ensimmäiset päiväkotikuvat. Oli se jotenkin iso hetki, oman lapsen ensimmäiset päiväkotikuvat toivat pintaan myös pienen haikauden, koska lapset ovat pieniä vain hetken. Minun pienestä vauvastani on tullut jo tosi iso poika. Sisaruskuva oli ihana ja todella onnistunut. Viimeistään hymyn minun huulilleni toi päiväkotiryhmän yhteiskuva, joka oli täynnä päiväkotiarkea. Kuvassa oli enemmän niitä, jotka touhusivat jotain ihan muuta kuin niitä, jotka olisivat katsoneet kameraan. Varmasti kuvaa täydellisesti sitä oikeaa arkea. 


Lapsivakuutus (Tanja)
Tänään taas kiittelin mielessäni pojalle otettua lapsivakuutusta, jonka turvin voimme käyttää omavastuun (ja tietysti vakuutusmaksun) hinnalla yksityisiä lääkäripalveluita. Pojalla nousi viime yönä 39 asteen kuume ja hän oli koko päivän kovin väsynyt, eikä jaksanut olla lainkaan jalkeilla. Kuumelääke laski kuumetta alimmillaan 38 asteeseen, joten iltapäivästä päätin varata ajan lääkärille. Lääkäri + lääkkeet maksoivat lähes 240€, joten ilman vakuutusta tämäkin lääkärikäynti olisi ollut melko tyyristä touhua. Viime vakuutuskaudella vakuutus maksoi itsensä helposti takaisin, sen verran monta lääkärikäyntiä vuoteen mahtui. Tällä viime elokuussa alkaneella vakuutuskaudella kävimme tänään ensimmäistä kertaa lääkärissä, joten maksoimme tästä lääkärikäynnistä 100€ omavastuun ja tulevat lääkärikäynnit elokuuhun asti menevät täysin vakuutuksen piikkiin. Vaikka vakuutus on vuosimaksultaan melko kallis, olemme kuitenkin valmiita maksamaan sen tuomasta mielenrauhasta ja helppoudesta. Juuri kertailin vakuutuksen sisältöä ja siellä on korvattavissa asioissa perus sairaus- ja tapaturmaan liittyvien hoitokulujen lisäksi mm. terapiakuluja, hammaslääkärikuluja ja jopa sairaan lapsen kotihoitokuluja. Täytyisikin pikkuhiljaa ottaa myös vatsassa kasvavalle vauvalle vakuutus, jotta se olisi voimassa jo ennen hänen syntymää. 

Ei kommentteja

Kiitos, kun jätät kommentin! :)