Topit & Flopit

"Pitkään odotettu viikonloppu on täällä ja tänään matkustamme Lauran kanssa junalla Turkuun! Luvassa on ainakin paljon puhetta, naurua,  hyvää ruokaa, keskeytymättömät yöunet ja keväisestä Turusta nauttimista. Sunnuntain kruunaa hotellin monipuolinen aamupala, jonka saa nauttia kiireettömästi ja hyvien yöunien jälkeen täysin levänneenä. Niin ihanaa, tällaisia viikonloppuja pitäisi järjestää useamminkin."
Näin piti mennä meidän viikonlopun, mutta toisin kävi. Lapsiperheissä sattuu sekä tapahtuu ja tilanteet elävät nopeasti, en voinut ikinä kuvitella, että voisi sattua näin ikävästi, että joutuisimme perumaan koko reissun. Pitkään odotettu yhteinen yön yli reissu jäi haaveeksi, kun Laura vietti edeltävän yön vessan lattialla Noron kourissa. 

Tanjan alkuviikko meni vielä sairasta poikaa kotona hoitaen. Tiistaina oli ensimmäinen kuumeeton päivä, jolloin uskallettiin jo vähän lähteä neljän seinän sisältä ulkoilemaan. Ulkoilun jälkeen pojan nenä alkoi vuotaa ja hän aivasteli paljon. Epäilen, että siitepölykausi alkaa jo vaikuttaa, koska pitkin viikkoa nenän vuotamista ja aivastelua on ollut satunnaisesti ja jo viime keväänä pojalla oli monen viikon ajan nuhaisuutta, samaan aikaan kun itsekin kärsin siitepölyallergiasta. Lääkäreiden mukaan pojalla ei iän puolesta vielä viime keväänä voinut olla allergiaoireita, vaan ennemminkin runsas siitepöly ja kevään huono ilmanlaatu aiheutti mekaanisella ärsytyksellä allergisen nuhan oireet. Jännityksellä odotankin, miten pahaksi oireet voivat tänä keväänä tulla, koska nyt taustalla on viime kevään altistuminen siitepölyille.  Astma ja allergia kulkee meillä vahvasti suvussa, joten sen puolesta on hyvin todennäköistä, että myös pojalla ne alkavat jossain vaiheessa oireilla.

Lauran viikko meni patukan sairastuessa osittain kotona ja vaikka yritimme kovasti joka paikan desinfioida, sairastuimme lopulta kaikki vatsatautiin. Olen myös viikon aikana joutunut jonkin verran hermoilemaan masun hiljaiseloa ja vähän ollut jo tuskissani sen kanssa, kun en moneen päivään tuntenut mitään. Ehdin jo asiasta Tanjalle laittaa viestiä ja ennen kuin sain vastauksen, päätti vauva potkaista mojovan merkin, kovempana kuin koskaan keskelle vatsaa. Ihan kuin vauva olisi kuullut huoleni ja todennnut, että tehdäänpä tämä nyt selväksi, että kaikki on täällä ihan kunnossa. Onneksi niin, rakenneultraan on enää reilu viikko. 


FLOPIT

Vatsan kiristely ja vihlominen (Tanja)
Juuri kun tällä viikolla kirjoitin raskausviikon 27 kuulumisiin, että olo on ollut mitä mainioin, niin totta kai sen jälkeen olen alkanut kärsiä kummallisesta vatsan kiristämisestä ja vihlonnasta. Sama jos menee brassailemaan sillä, että ei ole sairastanut pitkään aikaan, niin jokos seuraavana päivänä herää kaktus kurkussa. Oireet alkoivat keskiviikko iltana, kun takana oli melko touhukas päivä ja olin aamusta käynyt kävelemässä reippaan lenkin. Vihlonta ja kamala kiristys tuntuu molemmin puolin vatsan sivuilla pitkittäissuunnassa ja silloin on hankala suoristaa itseään, koska vatsan alue tuntuu niin älyttömän kireältä ja kipeältä. Illalla olikin pakko mennä lepäilemään, joka auttoi kipuihin sen verran, että torstai aamuna heräsin kivuttomana. Päätin jättää lenkkeilyn väliin siltä päivältä, mutta jo pelkästään kodin imuroiminen ja muiden kotitöiden tekeminen sai kiristyksen palaamaan ja loppuilta menikin vatsaa kiristellen. Perjantaina oli niin mahtava auringonpaiste, etten malttanut olla lähtemättä pienelle happihyppelylle. Jouduimme kuitenkin lyhentämään lenkkiä aiotusta, koska melko pian vatsaa alkoi taas kiristämään ja olo tuntui kävellessä tukalalta. Esikoisen raskaudessa vastaavanlaista kiristämistä ja vihlontaa ei ollut lainkaan ja nytkään en oikein osaa sanoa, mistä kipuilussa on kyse. Mielestäni kiristely ei tunnu samalta kuin supistukset, joten mietinkin, johtuuko kiristäminen vatsalihasten venymisestä tai jostain muusta vastaavanlaisesta. Täytyy ensi viikolla soitella neuvolaan ja kysyä mistä voisi olla kyse, mikäli oireet eivät tunnu helpottavan. Täytyy myös hieman höllätä tahtia ja levätä enemmän, se kun onneksi helpottaa oireisiin.


Norovirus ja peruuntunut tyttöjenreissu (Laura)
 Juhlin liian aikaisin ja olin ihan varma, ettei minuun iskenyt sama pöpö kuin patukkaan ja mieheeni, koska perjantaiaamuna minulla oli edelleen hyvä olo. Patukka oli koko keskiviikko illan omituinen, eikä suostunut syömään mitään. Hänellä ei ollut kuumetta, ehkä oli normaalia itkuisempi, mutta muuten leikkisä oma itsensä. Kunnes kuulin, kun mieheni huutaa alakerrasta, että nyt patukka oksentaa. Ja tietenkin sohvalle, mieheni päälle ja jäätävällä paineella. Ei auttanut kuin alkaa siivoamaan ja toivoa, ettei kukaan muu sairastuisi. Patukalla tauti oli siinä ja tuntuikin ihan turhalta olla hänen kanssaan kotona seuraava päivä, kun hän oli niin kovin energinen eikä taudista ollutkaan tietoa. Torstai iltapäivästä mieheni tuli kotiin ja valitteli vatsaansa. Epäili saaneensa ruokamyrkytyksen lounaastaan ja mittaili lämpöään. Itse kävin töissä ja tullessani takaisin, mieheni oli aivan kuolleen oma sohvan nurkassa. Hän meni nukkumaan ennen patukkaa ja jäi perjantaiksi kotiin. Ja minulla ei ollut mitään, vein patukan perjantaina normaalisti päiväkotiin ja menin itse töihin. Päiväkodista soitettiin iltapäivästä, että patukan vaippaan tehdyt tuotokset olivat vettä ja tuoksuivat todella pahalla ja rikkoivat ihoa. Soitin mieheni hakemaan hänet pois, vaikka tähän ei olisi välttämättä ollut tarvetta henkilökunnan mukaan, halusivat vain ilmoittaa. Itse juoksin töistä kampaajalle korjaamaan edellisen viikon jälkiä ja jossain vaiheessa pesupaikalla tuli minulle hieman huono olo. En tosin osannut sitä erottaa raskauden aikaisesta pahasta olosta, ajattelin siis huonon olon johtuvan pitkään selällä olemisesta. Kotiin tullessani huono olo jatkui ja siitä se sitten alkoi. Yritin sinnitellä ja ajatella, että kyllä tämä tästä. Käyn suihkussa ja valmistaudun illan keikkaan. Keikka jäi suosiolla ja yritin saada itseni paranneltua seuraavan päivän reissua varten. EI onnistunut, vaan valvoin koko yön vessassa ja suihkussa rampaten. Yritin vähän väliä syödä jotain tai juoda, että olisi jotain oksennettavaa. Kroppa oli ylikierroksilla ja lopulta tuli jo kylmä hiki ja vapina. Surin peruuntuvaa matkaa, mietin miten vauva voi tämän aika rajun taudin jälkeen ja pelkäsin migreeniä. Neljän aikoihin nukahdin sohvalle ja aamulla olo oli kuin jyrän alle jääneellä. Hetkellinen olon helpotus antoi jo toivoa, että pääsisinkin reissuun, mutta lopulta päädyimme Tanjan kanssa peruuttamaan matkan jo pelkästään suuren tartuntariskin takia. Lauantai meni yöpaidassa sekä jätskillä ja limuilla eläen. Migreeni alkoi nostaa päätänsä ja taas oli huono olo. Kahden tunnin päiväunet, parasetamoli, litra vettä ja illalla kuuma sauna laukaisivat migreenin.


TOPIT

Kevään täyttyvä kalenteri (Tanja)
Talvi on usein moneltakin osin rauhallista hiljaiselon aikaa ja kalenteri on ollut melko väljä menoista. Nyt kevään tullen sitä jotenkin aktivoituu ja on energiaa järjestää viikonlopuille kaikenlaista mukavaa puuhaa ja ihmisten tapaamisia. Kovaa vauhtia lähestyvä vauvan laskettu aikakin asettaa itselle pieniä paineita tehdä kaikkea kivaa ja energisoivaa ennen lapsen syntymää, koska vastasyntynyt asettaa omat rajoitteensa tekemisille ja menemisille ja ainakin itse tulen olemaan imetyksen takia melko kiinni vauvassa hänen ensimmäisten elinkuukausiensa aikana. Keväisin on muutenkin ihanaa huomata, miten luonnon lisäksi ihmiset tuntuvat heräävän henkiin pitkän talven jälkeen. Kadut täyttyvät ihmisistä, jotka nauttivat aurinkoisista keleistä ja ihmiset ovat iloisia ja sosiaalisempia. En tiedä onko se tämä kevät ja lisääntynyt valo, joka on viime päivinä aiheuttanut itsessänikin todellisia onnellisuuspuuskia. Ehkäpä raskaushormoneillakin on osansa asiaan, mutta juuri nyt oma elämä tuntuu niin ihanalta ja olen maailman onnellisin kesällä syntyvästä pojasta ja kaikesta siitä, mitä elämässäni tällä hetkellä on. Pitkä, pimeä talvi on selätetty ja edessä on mitä mahtavin kevät ja kesä. <3

Matkakuume (Laura)
 Meidän piti tänä kesänä lähteä reissuun minun perheeni kanssa samalla tavalla kuin olimme viime keväänä mieheni perheen kanssa Portugalissa. Pieniä mutkia tuli matkaan ja huomasinkin nopeasti päätöksemme jälkeen olevani raskaana. Ihanaa, mutta tiesin lasketun ajan määrityksen jälkeen, etten saisi enää kesäkuussa lentää, enkä haluaisikaan. En välttämättä nauttisi lomasta ison mahan, turvonneiden jalkojen ja erinäisten haasteiden kanssa yhtä paljon kuin ilman vauvaa tai vauvan kanssa. Joten lomamatka ideat haudattiin täysin, kunnes koitti viime viikko. Sain mieheltäni tiistaina puhelun, jossa hänen asiansa oli se, että hänellä on kova matkakuume. Hänen olisi päästävä nyt johonkin reissuun. Voitte arvata miten siinä herkästi käy, se iskee myös minuun tuo kyseinen matkakuume. Mietimme, että miten voisimme tämän nyt toteuttaa. Pohdimme erilaisia vaihtoehtoja, joissa oli otettava huomioon vauva, bonuspoika, lomat ja laskettuaika. Päädyimme nyt jonkinlaiseen ratkaisuun ja alustavasti sovimme, että bonuspoika lähtee isänsä kanssa kesällä muutaman päivän matkalle ja me muut lähdemme sitten loppusyksystä johonkin lomalle. Meille on tärkeää, että jokainen perheenjäsen saa matkustaa ja reissata yhtä paljon ja sitä ei saa rajoittaa se, että yksi meistä asuu joka toinen viikko toisen perheensä kanssa. Ja kun kerroimme vanhimmalle pojalle tästä suunnitelmasta, kerroimme myös hänelle, että mitä syksyllä tulisi tapahtumaan. Jälkikäteen jäin miettimään, että ainut mikä tässä ei ole kovin tasapuolista, on mieheni reissaaminen, hänhän on kuitenkin ainut, joka pääsee kaksi kertaa matkalle. Eli pitäisikö tämä miettiä vielä uudestaan? ;)


Ei kommentteja

Kiitos, kun jätät kommentin! :)