Taaperon perhe sairastaa

Meidän taaperomme on puolitoistavuotias. Hän on kerennyt keräämään OmaKanta-palveluun enemmän kohtia ja lääkärinkäynti kertomuksia, kuin hänen yli kymmenen vuotta vanhemmalla isosisaruksella on tullut minun ja mieheni yhdessäolon aikana yhteensä. Suurin osa sairastetuista taudeista on tulleet sen jälkeen, kun patukka aloitti päiväkodin. Vaikka ei hän ennen sitäkään ole ollut terve kuin pukki. Myös meidän muu perhe on ollut kipeänä enemmän kuin koskaan. Toki tähän vaikuttaa monet muuttuneet tekijät. Olen itsekin palannut työelämään ja vuoden poissaolon jälkeen en omaa samanlaista vastustuskykyä kuin ennen äitiyslomalle jäämistä. Mies vaihtoi työpaikkaa viime vuonna ja on nyt paljon alttiimpi uudessa työympäristössään erilaisille bakteereille kuin aikaisemmin. Onhan hänellä myös ammattinsa puolesta nykyään pakollista ottaa influenssarokote.


Olemme sairastaneet viimeisen vuoden aikana kolme korvatulehdusta. Hyvin yleinen tauti lapsille, mutta meillä alkoi tilanne näyttää jo hetkittäin siltä, että joudumme miettimään putkien laittoa patukalle. Saimme takarajaksi helmikuun alun. Jos siihen mennessä tulee vielä yksi korvatulehdus, on meillä edessä konsultaatiokäynti korvalääkärillä ja sitä kautta pohditaan, onko tarvetta korvien putkituksella vai auttaisiko esimerkiksi nielurisojenleikkaus. Olemme jokaisella kerralla saaneet korvatulehdukseen antibioottikuurin. Viimeisellä kerralla saimme samaa lääkettä, mutta pienellä vivahteella, joka teki antibiootista tavallaan tehokkaamman. Jokaisen sairastetun korvatulehduksen jälkeen olemme käyneet jälkitarkastuksessa, jotta korvat on varmasti olleet puhtaat ja antibiootit ovat varmasti purreet. Ensimmäisen kerran patukka sairasti korvatulehduksen ennen meidän Portugalimme reissua, viime huhtikuussa. Toisen kerran hän sairasti sen viime syksynä ja siitä alle kuukausi oli hänellä taas korvatulehdus. Meillä korvatulehdukset eivät välttämättä aiheuta sen suurempi oireita. Patukalle ei nouse välttämättä kuumetta vaan hänen yönsä ovat kamalia. Hän pyörii ja vaikuttaa levottomalta ja kitisee. Välillä särkylääke auttaa, välillä ei. Yleensä korvatulehdusten lisäoireena on limaisuus. Ei sellainen perus vuotava flunssa nenä vaan sitkeä lima. Ja yleensä menee yskäksi.


Viimeisimmän korvatulehduksen yhteyteen tuli myös silmätulehdus. Ja kun asiaa tarkemmin selvittelin, kävi ilmi, että silmätulehdukset ovat yleisiä korvatulehduksien yhteydessä. Saimme puhelinsoiton kautta silmätippoja. Patukan tulehdus parani hetkessä, tosin silmätulehdus kerkesi tarttumaan hänen serkkuihinsa joululoman aikana ja lopulta sain sen myös itsekin.
Viimeisen antibiootin yhteydessä hän sai myös ensimmäisen kerran reaktion lääkeaineeseen. Pohdin aluksi erilaisten rokkojen mahdollisuutta, mutta päätin, että parempi varmistaa asia kuin tehdä omia diagnooseja. Yritin katsoa aikaa yksityiselle, mutta ensimmäinen vapaa aika olisi ollut vasta puolen päivän aikoihin eli aivan liian myöhään, koska oli tarkoitus lähteä viettämään joululomaa aikaisin. Tiesin, että julkisella puolella pääsee raskaana tai lapsen kanssa aika herkästi lääkärille. Vaikka minulla ei ole kovin hyviä kokemuksia julkisen puolen terveydenhoidosta, päätin tällä kertaa antaa mahdollisuuden. Puolen tunnin päästä istuimme lääkärin vastaanotolla ja lääkäri katsoi patukan ihon ja totesi, että on kyse lääkeaine yliherkkyyden aiheuttamasta iho-oireesta. Samalla hän tarkasti korvat, jotka olivat puhtaat viimeisemmän antibioottikuurin jälkeen ja passitti meidät lomanviettoon allergialääkereseptin kera. Olemme siis siinä tilanteessa, ettei patukalle voida tarjota jatkossa penisilliinikuureja tämän lääke-aine yliherkkyysreaktion takia.


Muu perhe on sairastanut normaalia enemmän. Itse olen ollut syksyn aikana pari kertaa flunssan kourissa, tosin olen aina pystynyt olemaan töissä. En ole muutenkaan mitenkään herkkä jäämään kotiin. Ajattelen aina, että kuume on merkki siitä, että kotiin pitää jäädä. Ja minulle ei koskaan nouse kuume tai sitten olen oikeasti todella kipeä. Viimeisin flunssa oli sitkeää laatuaan ja olinkin viikon sairaslomalla. Liekö siihen vaikuttanut raskaus vai oliko tauti vaan erittäin aggressiivinen. Mieheni ei ole ollut sairaslomalla viimeiseen kymmeneen vuoteen. Hänellä on kyllä ollut pientä flunssaa, mutta on aina ollut työkykyinen. Nythän sai niin pahan virustaudin, että paineli muutaman sairastamispäivän jälkeen lääkäriin ja sai sairaslomaa. Taisi olla sama tauti kuin minulla, koska meni muutama päivä niin se oli minulla. Vanhempi lapsi sairastaa ehkä kerran vuodessa. Ja silloinkin niin, että hänellä on ehkä muutama päivä kuumetta ja sen jälkeen hän on taas kunnossa. Tänä syksynä hänellä on ollut kurkkukipua ja pientä flunssaa harvasen kuukausi. Hän on sairastanut myös yhden angiinan ja oksutaudin. Lapsi, joka ei ole koskaan oikeasti kipeänä. Silti koen, ettemme ole olleet kauheasti kipeänä. En koe, että olisimme sairastaneet, joka toinen viikko. Patukka taitaa olla ollut pois päiväkodista puolen vuoden aikana yhteensä vajaa kaksi viikkoa ja senkin eri pituisissa pätkissä. Kyllähän siitä varoiteltiin, että tulemme olemaan todella paljon kipeänä, kun päiväkoti alkaa. Mutta mielestäni olemme selvinneet vähällä. Vai olenko väärässä? Kuinka paljon teillä on sairastettu ensimmäisten päiväkoti kuukausien aikana? Oletteko joutuneet olemaan paljon pois töistä?

Ei kommentteja

Kiitos, kun jätät kommentin! :)