Raskausviikon 27 kuulumisia

Nyt toisen raskauskolmanneksen taituttua loppupuolelle, olen vihdoin löytänyt sen paljon puhutun keskiraskauden hyvän voinnin. Vaikka olo välillä tuntuukin vatsan puolesta raskaalta, niin toisaalta pääsääntöisesti vointi on niin hyvä, että voisin välillä jopa unohtaa olevani raskaana. Juuri nyt olo on paras mitä se on ollut koko raskauden aikana ja toivon tietenkin, että tilanne pysyy samanlaisena synnytykseen asti. Pahoinvointi on loppunut täysin, kunhan vain muistaa syödä säännöllisesti. Lenkeillä kannankin taskussa energiageeliä tai pähkinöitä, koska välillä kesken pidemmän lenkin saattaa yhtäkkiä tuntua siltä, että verensokerit laskevat alas ja sen myötä iskee kamala voimattomuus ja oksetus. Pienellä suunnitelmallisuudella, ennakoinnilla ja tasaisella syömisellä noiltakin heikotuksilta on vältytty, joten todellista pahaa oloa ei enää hetkeen ole ollut. Energiatasoissa on ollut huomattavaa eroa eri päivien välillä ja välillä on vain muistettava ja maltettava levätä enemmän, että väsymys ei pääse ottamaan niskalenkkiä. Eilen nukuin 3 tunnin päiväunet ja silti seuraavana yönä unta riitti helposti yli 9 tuntia. Tänään onkin ollut kivan energinen olo ja voi taas pojan päiväunien ajan käyttää muuten kuin vetämällä itsekin sikeitä.


Selkäkivut ovat mystisesti helpottaneet viime aikoina, vaikka en ole niiden eteen tehnyt mitään ihmeellistä. Mietinkin, että voiko kerran viikossa olevalla äitiysjoogalla olla sen verran positiivisia vaikutuksia, että siellä tehtyjen harjoitteiden ja venytysten voimalla selkä on nyt paremmassa kunnossa. Tällä hetkellä pystyn käymään reippaita kävelylenkkejä ilman, että iskiassäryt ja vihlonnat vaivaavat iltaisin. Toivon todellakin, että säryt pysyvät poissa vielä koko loppuraskauden ja pystyisin liikkumaan säännöllisesti vielä viimeiset kuukaudet ennen laskettua aikaa. Lenkkeily on kuitenkin sellaista ihanaa omaa aikaa ja etenkin aamupäivästä on kiva lähteä pojan kanssa reippaalle happihyppelylle, saa päivän ihan eri tavalla käyntiin.

Jotkut teistä onkin saattanut jo viime viikon topeista ja flopeista lukea, että kävin mittauttamassa omat veren varastorauta-arvot, eli ferritiinin. Hemoglobiinini on ollut neuvolassa mitattuna hyvällä tasolla, mutta kuten ensimmäisessäkin raskaudessa, myös tässä raskaudessa levottomat jalat on alkaneet vaivata öisin. Tutkimusten mukaan levottomat jalat ovat yhteydessä mataliin ferritiiniarvoihin, joten ihan pelkästään jalkojen oireilun takia halusin käydä testaamassa millä tasolla omat arvoni nyt ovat. Alkuraskaudessa ferritiiniarvo oli reilu 50, joten yllätyin kovasti, kun labrasta ilmoitettiin ferritiiniarvokseni viitearvot alittavan 9,4 µg/l. Kysyin neuvolasta ohjeita rautalisän aloittamista varten ja sieltä todettiin, että neuvolan ohjeistuksen mukaan rautalisä aloitetaan vasta kun hemoglobiini on alle 115. Sain kuitenkin "luvan" aloittaa lisäraudan syömisen 100mg päiväannostuksella, koska ei siitä haittaakaan ole, joten nyt olen viikon verran ottanut rautalisää. Rautavarastojen täyttymisessä voi mennä useampi kuukausi aikaa, mutta positiivisia vaikutuksia olossa voi nähdä jo lyhyemmässä ajassa. Toistaiseksi jalkojen oireilu on pysynyt siedettävällä tasolla, joten ihan hirveästi ne eivät ole nukkumistani haitanneet ja toivottavasti aloitettu rautakuuri takaisi sen, että oireet eivät missään vaiheessa pääsisi yhtä pahoiksi kuin esikoisen raskaudessa. Uskon myös, että rautakuuri vaikuttaa positiivisesti vireystasoon yms., joten senkin puolesta oli hyvä tsekata mikä varastoraudan tilanne on.


Painonnousu ja vatsan kasvu on viime aikoina tuntunut tasaantuvan hieman, joten ehkä en sittenkään ehdi laskettuun aikaan mennessä kasvatella itseäni ihan jättimäisiin mittoihin. Extrapainoa on ehtinyt näiden viikkojen aikana tulla himpun reilu 6kg, joten sen suhteen ei tarvitse turhia murehtia. Tällä hetkellä vatsa itseasiassa tuntuu ihan sopusuhtaiselta, eikä sen kanssa oleminen tunnu mitenkään erityisen tukalalta. Vielä ylettyy leikkaamaan varpaankynnet ja sitomaan kengännauhat, joten mikäs tässä on edelleen ollessa.

Pikkuhiljaa pitäisi rueta tekemään hankintoja vauvalle, koska haluan kaiken olevan hyvissä ajoin valmiina ennen hänen syntymäänsä. Onneksi suurin osa tavaroista on jo esikoisen jäljiltä valmiina, joten oikeastaan hankittavaksi jää tuplarattaat, toinen pinnasänky, tuttipullot, tutit, vaipat, yms. tykötarpeet. Kaikki muut ovatkin helppoja ostoksia, tuplarattaiden kanssa en vain ole päässyt vielä varmuuteen siitä, minkä merkkiset rattaat olisivat meille sopivimmat. Emmaljungiin olen ollut esikoisen kohdalla tyytyväinen, joten sen puolesta double viking rattaat ovat yhtenä vaihtoehtona. Useammat tuttavat ovat kehuneet myös Mountain Buggyja, ne ilmeisesti ovat markkinoiden kapeimmat tuplarattaat. Täytyisi joku päivä lähteä kiertämään lastentarvikeliikkeitä ja katsomaan, millainen valikoima tuplarattaissa ylipäänsä on tarjolla. Suosituksia otetaan mielellään vastaan.


Seuraava neuvola onkin kolmen viikon päästä ja sitten mennäänkin jo reilusti viimeisen kolmanneksen puolella. Jännittävää, hurjaa ja ihanaa. Ei mene enää kauaa, kun meidän perhe on nelihenkinen. Löytyykö linjoilta muita odottajia? :)

2 kommenttia

  1. Täällä yksi odottaja viikoilla 30+4 :) Kiva että sulla on huono olo helpannut ja energiat palailevat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun jätit kommentin Kristiina! Sitä tosiaan osaa nauttia normaalista olosta, kun on useamman kuukauden potenut kamalaa väsymystä ja pahoinvointia. Vaikka kuinka tietää, että olotila on vain yksi vaihe, niin on se vaan ajoittain aika raskasta. Toivottavasti sielläkin on hyvät voinnit ja pystyt nauttimaan viimeisestä kolmanneksesta ennen vauvan syntymää! :) -Tanja

      Poista

Kiitos, kun jätät kommentin! :)