Raskausajan painonnousu ja vauvamahan koko

Raskaudesta on nyt takana yli 60%, joten odotus alkaa näkyä ja tuntua vartalossa. Esikoisen raskaudessa odotin innolla vatsan kasvua ja kaikkia kropan muutoksia, koska kaikki oli niin uutta, ihmeellistä ja jännittävää. Toisaalta vatsan kasvukin oli kovin maltillista, joten mikäs sitä oli kasvatellessa, kun olo ei missään vaiheessa ollut kovin tukala. Esikoisen raskaudessa en osannut stressata painonnousua tai vatsan kokoa, ennemminkin kaikki muutokset olivat kovin odotettuja ja tervetulleita. Toisin on nyt tämän toisen raskauden kohdalla. En tiedä mistä johtuu, mutta oma pää ei tunnu pysyvät yhtään niin hyvin muuttuvan peilikuvan mukana, kuin ensimmäisessä raskaudessa. Vatsa tuntuu jättimäiseltä, vaikka todellisuudessa se varmaan on aika keskikokoa, eikä lainkaan isoimmasta päästä. Isolta se kuitenkin tuntuu, kun vertaa ensimmäiseen raskauteen. Ja vielä olisi useampi kuukausi kasvuaikaa jäljellä ennen laskettua aikaa.


Alkuraskaudessa paino pysyi pitkän aikaa lähtöpainossa ja vasta toisella kolmanneksella kiloja alkoi karttua. Sittemmin niitä onkin tullut mielestäni aika hurjaa vauhtia, välillä reilu puoli kiloa viikossakin. Vaa´alle nouseminen on alkanut tuntumaan epämiellyttävältä, koska tuntuu, että joka käynnillä se näyttää kilon tai pari lisää. Katselin esikoisen raskauden aikaista neuvolakorttia ja hänen kohdallaan paino nousi itseasiassa vielä tätä raskautta nopeamminkin. Jostain syystä karttuvat kilot eivät silloin ahdistaneet, koska maha oli todella paljon pienempi, enkä kiloista huolimatta näyttänyt näin jättimäiseltä kuin tällä hetkellä mielestäni näytän. Olo oli myös jostain syystä paljon kevyempi ja esimerkiksi lenkit kulkivat ihan normaaliin tapaan. Nyt erinäiset kivut vaivaavat ja tekevät liikkumisesta ajoittain raskaampaa, olo tuntuu muutenkin paljon kömpelömmältä. Kumartuessa vatsa tuntuu olevan tiellä ja öisin on välillä vaikea löytää mukavaa asentoa. Esikoisen raskaudessa painoa tuli 42 viikossa + 15kg. Nyt tässä raskaudessa painoa on tullut hieman vajaa 6kg ja menossa on 25. raskausviikko.

Miksi nyt toisessa raskaudessa ahdistun raskauskiloista ja vatsan koosta, kun en sitä esikoisen kohdalla tehnyt? No, yksi syy on varmasti se, että vauvamaha on pullahtanut esille paljon aikaisemmin ja on tällä kertaa paljon isompi. Toinen tekijä on ihmisten kommentointi vatsani kokoon liittyen, joka ihan selvästi lisää itselläni epävarmuutta vartalostani. Tiedän, että kukaan ei tarkoita "sulla on jo iso vatsa" tai "onpa se isompi kuin viime raskaudessa" kommenteilla mitään pahaa, mutta silti ne jättävät takaraivooni kytemään ajatuksen siitä, olenko nyt jotenkin liian iso näihin viikkoihin nähden. Kommentit eivät varmaan tuntuisi missään, jos ei jo valmiiksi olisi hieman epävarma olo omasta vartalostaan ja olisi täysin sinut kasvavan vatsansa kanssa, mutta nyt ne kyllä välillä häiritsevät. En osaa kenenkään kommentoinnista loukkaantua tai ottaa sitä sen vakavammin, mutta omaa epävarmuuttani ne kyllä ruokkivat.


Raskausvartalon kommentointi onkin saanut minut miettimään, että on todella outoa, miten raskaana olevan vartalon koon kommentoiminen on ihan täysin ok ja siihen sortuu aika moni, kun taas muuten yleisesti ottaen ei pidetä hyväksyttävänä toisen vartalon analysoimista. Myös synnytyksen jälkeen sain suoraa palautetta siitä, miten olen muiden mielestä palautunut synnytyksestä ja saanut vauvakilot karistettua. Raskaus ikään kuin antaa muille ihmisille luvan arvioida sinua kuin kehässä esiteltävää näyttelykoiraa ja se ei aina tunnu kivalta. Siksi toivoisinkin, että ihmiset vatsan koon tai painon kertymisen ääneen huomioimisen sijasta vaikka kysyisivät, miten raskaus on sujunut ja onko vointi ollut hyvä. Se olisi paljon mukavampi keskustelun avaus, kun ei ensimmäisenä töksäytettäisi, että "onpa sun pötsi kasvanut". Myönnän kyllä, että olen itsekin joskus kommentoinut ystävien raskausvatsaa, mutta ennemminkin kommentointini on ollut ihastunutta huokailua kauniista vauvavatsasta.

Painonnousu on asia, jota raskauden aikana ei voi välttää ja siksi siitä ei pitäisi ottaa liikaa stressiä. Välillä helpommin sanottu kuin tehty.  Tavallinen painonnousu taitaa olla 10-15kg, mutta se tietenkin riippuu lähtötilanteesta ja yksilöllisistä eroista. Toisilla paino vain nousee helpommin kuin toisilla, vaikka ei herkuttelisi paljon tai söisi yhtään sen enempää kuin ennen raskautta. Itse olen painoindeksiltäni normaalipainoinen, joten olen ajatellut, että tuo max. 15kg painonnousu on tälläkin kertaa ihan ok. En usko, että ainakaan paljon sen yli mennään, koska tästä hetkestä paino voisi vielä nousta sen 9kg loppuraskauden aikana. Olen pyrkinyt syömään perusterveellisesti, aika lailla samalla tavalla kuin ennen raskauttakin. Meillä normaaliin ruokavalioon kuuluvat vähärasvaiset maito- ja lihatuotteet, kasvikset, hedelmät ja täysviljatuotteet. Lisättyä sokeria tulee käytettyä melko maltillisesti ja herkuttelu pyritään rajaamaan yhteen kertaan viikossa. Hieman tavallista enemmän olen yrittänyt syödä esimerkiksi hedelmiä ja vihanneksia, niistä kun saa paljon hyviä ravintoaineita vatsassa kasvavaa vauvaa varten ja toki myös omankin kropan käyttöön. Satunnaiset kahvilapullat, yms. kuuluvat mielestäni normaaliin elämään, joten niitäkään en ole raskauden myötä lähtenyt karsimaan, vaikka välillä olen niistäkin potenut huonoa omaatuntoa. Tuntuu, että painonnousu on niin nopeaa, etten osaa erotella sitä, mikä on normaalia raskauteen liittyvää painonnousua ja mikä taas turhasta energiansaannista johtuvaa.


Yritän nyt löytää jonkinlaisen mielenrauhan painoni ja vatsan koon suhteen, koska esikoisen raskaudessa rakastin vauvamahaani ja haluaisin nytkin löytää sen saman fiiliksen. Mieli on välillä aivan turhan kriittinen ja raaka omaa vartaloa kohtaan, eikä ymmärrä sitä, että kehossa tapahtuu ihan mielettömän isoja asioita ja siihen yksinkertaisesti kuuluu muutos. Vastaan on aivan turha pyristellä, vaikka terveellisellä ravinnolla ja sopivalla määrällä liikuntaa tietenkin voi johonkin pisteeseen asti vaikuttaa, miten paljon kiloja loppujen lopuksi kertyy.

Olisi kiva kuulla muiden raskaana olevien ajatuksia painonnousuun ja vauvamahan kokoon liittyen. Onko muilla ollut epävarma olo omassa kropassa, vai oletteko osanneet pelkästään nauttia raskauden tuomista muutoksista?

Postauksen kuvitus Canva.com.

2 kommenttia

  1. Olipa kivaa lukea samankaltaisia ajatuksia kuin itsellä pyörii. Itse odotan esikoista (nyt rv29) ja olen alusta asti ollut todella ahdistunut painonnoususta. Ennen raskautta olin hieman alipainoinen ja treenit olivat kaikki kaikessa. Harrastin juoksemista tavoitteellisesti ja pidin huolta lisää lihaskunnosta päivittäin. Alkuraskaudesta maha oli tosi kipeä ja jouduin jättämään treenit hyvin kevyelle ja juoksemisen kokonaan. Tämä tietysti aiheutti sen että paino alkoi nousemaan heti reippaasti kun jatkuvan pahoinvoinnin takia jouduin syömään samalla tavalla kuin ennenkin että olo pysyy sidettävänä. Jossain kohtaa pystyin jatkamaan juoksemista kevyesti mutta paino on noussut takaiseen tahtiin, nyt yhteensä joku 9kg. Neuvolassa on vain hieman naureskeltu ahdistukselle sillä eihän minulla mitään hätää ole kun lähtöpainokin oli niin alhainen. Nuo vieraiden kommentit on kyllä tuntunut minusta ihan samalta kuin sinusta! Kaikista kamalinta on kun sanotaan että raskauteni huomaa pyöristyneistä poskista. Tsemppiä muuttuvan kropan hyväksymiselle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Kirsi! Itse olen myös saanut samaa kommenttia, että ensimmäisenä raskauteni on nähnyt naamastani, joka on raskaana ollessa jotenkin pyöristynyt. Ei kovin imartelevaa, etenkin, kun vauvamahasta ei vielä siinä vaiheessa ollut tietoakaan. Raskauden tuoma muutos on niin kokonaisvaltaista, että ei ole mikään ihme, että välillä se ahdistaa. Etenkin, kun liikunta useimmiten väkisinkin kevenee raskauden myötä ja pahoinvoinnin takia on vaan pakko syödä tasaiseen tahtiin. Onneksi kyseessä on kuitenkin väliaikainen tilanne ja synnytyksen jälkeen pääsee taas palailemaan vanhoihin mittoihin ja liikuntatottumuksiin. Esikoisen raskaudessa rakastin vauvamahaani ja synnytyksen jälkeen välillä jopa hieman ikävöin sitä, ehkä tässäkin raskaudessa pääsen vielä samaan fiilikseen. Ihanaa kevättä ja vauvan odotusta! :) -Tanja

      Poista

Kiitos, kun jätät kommentin! :)